Около 5 хил. жени са прехвърлили партидите си от частен пенсионен фонд към осигурителния институт

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Поредното узаконено обирджийство на хората. За последните 20-на години, откакто ги има тези доброзорни образования за събиране на сериозни такси от парите ви, СП индекс е нараснал 3.75 пъти, или е реализирал доходност от над 18% годишно. Сравнете с доходността на тези, сигурно няма и 1% годишно. Още по-нагло е, че като изпълните условията за пенсиониране нямате избор какво да правите със собствените си пари. Би трябвало да можеш да избираш дали да ги получиш накуп, за даден период или пожизнено. Да, ама не, никой не ви пита...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 2. 2 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  До коментар [#1] от "rumen_s":


  .... Още по-нагло е, че като изпълните условията за пенсиониране нямате избор какво да правите със собствените си пари. Би трябвало да можеш да избираш дали да ги получиш накуп, за даден период или пожизнено. Да, ама не, никой не ви пита...
  —цитат от коментар 1 на rumen_s


  Това за НОИ ли се отнася? Ми така е!

 3. 3 Профил на pernikforbg
  pernikforbg
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Тези лобистки закони за втория стълб ни ги натресе Иван Костов и неговият социален министър Иван Нейков - да плащаме без да знаем какво ще получим. Затова безплатно мразя СДС и костовата партия ДСБ!

 4. 4 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 843 Весело

  До коментар [#3] от "pernikforbg":

  Мда, понеже обещанието някога в бъдещето да получите едни пари, които някакви имагинерни работещи уж щели да внасят, звучи много по-обещаващо от това да получиш средствата, което си спестил в пенсионен фонд...
  Да позная - ти и талончета търкаше преди време и си мислеше, че Черепа ще те направи милионер, а?

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 5. 5 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  До коментар [#1] от "rumen_s":
  —цитат от коментар 2 на lz73


  Не се отнася за НОИ, а за частните пенсионни фондове, държавно наложени ни, с държавно гарантирани сериозни таксички и печалби, за сметка на това с мизерна доходност за осигурените лица.

  НОИ работи на съвсем различен принцип от частните пенсионни фондове, би трябвало да го знаете...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 6. 6 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#4] от "Darulio":

  Ти не осъзнаваш ли, че парите имат стойност само ако има какво да си купиш с тях или някой да ти изпълни услуга ? Ако тия имагинерни млади хора ги няма познай какво ще стане с цените ? Ще се вдингат много, защото няма кой да произвежда стоки и да извършва услуги. Тогава какво става ? "Спестените" ти пари нищо няма да струват.

 7. 7 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1937 Разстроено

  Ми нормално
  Малко или много проблема е осъвраменяване на пенсиите - във втория стълб няма тази опция. Вчера публикувахте че 900 000 няма да им повишат пенсията защото изчислената е под минималната. пък по втория стълб колкото са изчислили това ще е няма значение повишаване на цените

 8. 8 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1937 Разстроено

  Ако ще догонваме доходите в ЕС, което е неминуемо тези със втори стълб остават п*****ни - цените се вдигат стандарта се вдига те си остават с фиксирани суми

 9. 9 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#3] от "pernikforbg":Мда, понеже обещанието някога в бъдещето да получите едни пари, които някакви имагинерни работещи уж щели да внасят, звучи много по-обещаващо от това да получиш средствата, което си спестил в пенсионен фонд... Да позная - ти и талончета търкаше преди време и си мислеше, че Черепа ще те направи милионер, а?
  —цитат от коментар 4 на Darulio


  Естествено, че е по- обещаващо. Държавата, в крайна сметка, винаги е длъжна да изпълнява основните си ангажименти, а пенсиите са един от тях. Докато частниците хич не са. Събира пари 20-30 год. обявява фалит оправдавайки се с поредната циклична криза на капитализма и кой откъде е. И накрая пак лошата държава ще се наложи да им покрива липсващите /откраднати/ от частника пари.
  Какво пречеше вторият стълб също да е държавен с индивидуални партиди? Така хем гаранцията от държавата остава, хем няма да се удържат 5% такса на парите и нямаше да се плащат безумни заплати на шефовете на фондовете, както е сега. Което си е всъщност източване. Оная от Доверие вземала 200 хил. на месец. Сигурно се убива от работа. Готови парички от балъците капят всеки месец.

 10. 10 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 3290 Весело

  Тези лобистки закони за втория стълб ни ги натресе Иван Костов и неговият социален министър Иван Нейков - да плащаме без да знаем какво ще получим. Затова безплатно мразя СДС и костовата партия ДСБ!
  —цитат от коментар 3 на pernikforbg


  +++++ след няколко месеца това ще са най-споменаваните имена!
  А тези 5-6 000 жени.... браво на тях! Ще си получат до живот 100% от изчислената си пенсия!

  Русия е проказата на планетата Земя.
 11. 11 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 843 Весело

  До коментар [#6] от "Симо":

  А парите, които ти обещава НОИ струват още по-малко, особено, ако си под 40 години и се очертава пенсията ти да бъде "плащана" от работещите цветнокожи твои сънародници.
  Изобщо, забелязал съм, че основните противници на пенсионните фондове са дърти чичаци със скормен стаж, които разчитат на работещите в момента българи да им осигурят 15 години безпроблемно пенсионерстване, докато основните противници на НОИ са по-млади хора, които четат, че 2050 г. значителна част от работещото население ще е от сегашните малцинства и осъзнават, че с такава работна ръка няма как да разчитат на държавна пенсия.

  Та колко ти остана до пенсия?

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 12. 12 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 843 Весело

  До коментар [#6] от "Симо":

  Например ето този чичка:
  До коментар [#10] от "chichka":

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 13. 13 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  До коментар [#9] от "rvr12572942":

  Докато частниците хич не са. Събира пари 20-30 год. обявява фалит оправдавайки се с поредната циклична криза на капитализма и кой откъде е. И накрая пак лошата държава ще се наложи да им покрива липсващите /откраднати/ от частника пари.

  Не мисля , че това е точно така.Доколкото знам има нещо като солидарен фонд между ЧПФ.

 14. 14 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#5] от "rumen_s":

  Че ни ощетяват частните фондове, ощетяват ни; че си играят с парите ни - играят си; но в едно имат предимство - ако нещо, не дай боже се случи с теб, наследниците ще вземат, каквото имаш събрано по партидата, докато в НОИ това няма как да се случи!

 15. 15 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Тези фондове няма ли да пуснат и те калкулатор за пенсията на човек? Може да се ползва ПИК-ът от НОИ, НАП или всеки фонд да издава собствен. Какво е това да се ходи до фонд и да ги питаш, колко ще ти дадат?

 16. 16 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Ми нормалноМалко или много проблема е осъвраменяване на пенсиите - във втория стълб няма тази опция. Вчера публикувахте че 900 000 няма да им повишат пенсията защото изчислената е под минималната. пък по втория стълб колкото са изчислили това ще е няма значение повишаване на цените
  —цитат от коментар 7 на 1001


  Не е проблем, че няма осъвременяване на пенсиите във втория стълб. Осъвременяването при него се получава автоматично от реализираната доходност. Проблема е, че такава няма, докато пенсионните фондове си прибират от парите ви солидни таксички и си ги слагат в джоба, без да си вършат работата добре. На практика се оказва, че като се отчете инфлацията сте внесли в тези пенсионни фондове повече пари, отколкото ще ви изплатят обратно.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Аз не съм против това, да има различни фондове, но първо, трябва да е доброволно човек да се включва в тях и второ, струва ми се че трябва да има някаква солидарност между фонд и вносител.
  Когато печелят и има доходност, ОК, те си взимат тяхното и сумата на човека вносител също расте.
  Но когато са на загуба, според мен е цинично те да си прибират таксата за обслужване и човека да губи веднъж от доходност и втори път като плаща на фонда.
  Като си делим печалбите, да си делим и загубите - не е ли нормално?

 18. 18 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1343 Любопитно

  До коментар [#16] от "rumen_s":

  За мен текущата пенсиона система е напълно збъркана и има за цел да финансира държавата и олигарсите с връзки ( НОИ или частен фонд). Според мен трябва да има задължителна минимална държавна пенсия за всички, който си плащат 25 год. за нея еднакви суми и примерно до 15-20% от брутната заплата да имаш право да инвестираш в дългосрочни/пенсиони инвестиции, като инвестираните пари са освободени от данаци.
  Тези който са икономически неграмотни може и пак да си ползват пенсиони фондове но избора и контола ще си зависят от тях!

 19. 19 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1937 Любопитно

  До коментар [#16] от "rumen_s":

  Аз не съм видял система за осъвраменяване, щом твърдиш може и да има
  но за момента системата е или вземаш парите накуп или ти предлагат пенсия за ограничен или неограничен срок

 20. 20 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1937 Любопитно

  за определен срок разбиват ти партидата на месеци и фиксират сумата
  за неопределен срок разбиват ти парите на очакваната продължителност по месеци

 21. 21 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1937 Весело

  Страничен ефек ще е че вероятно рязко ще се увеличи статистически продължителността на живота

 22. 22 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  До коментар [#16] от "rumen_s":Аз не съм видял система за осъвраменяване, щом твърдиш може и да имано за момента системата е или вземаш парите накуп или ти предлагат пенсия за ограничен или неограничен срок
  —цитат от коментар 19 на 1001


  Нищо такова, нямаш избор. Ако имаш минимални пари ги взимаш накуп, ако имаш малко повече (но пак малка сума) ги получаваш за срок. Най-прецакани са тези, които съвестно са плащали, задължават ги с пожизнена пенсия. Уловката е, че в момента който се отиде на пожизнена пенсия парите ти се изпаряват от индивидуалната партида и отиват в общ кюп, т.е. забравяш за унаследяването от наследниците ако вземеш, че умреш бързо след пенсионирането. Освен това, е забранено в актюерските разчети да се отчита пола, т.е. мъж и жена с еднаква натрупана сума ще получават еднаква пенсия. Да, ама мъжа ще я получава 5 години, а жената 13 години, т.е. въпреки уж индивидуалните партиди, мъжа ще вземе част от парите си, а друга част ще заминат към жената (то затова измислиха и общия кюп, който освен това елиминира и унаследяването).

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 23. 23 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 3499 Весело

  Това с "избора" дали да не си прехвърлиш парите към НОИ е поредният опит на Баце да намери пари за крадене и според мен трябва да се отмени моментално. Откъде накъде ще плащам по-високи пенсии на Сульо и Пульо 25-30 години напред, понеже наведнъж са внесли някакви мижави пари в последния момент?!?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 24. 24 Профил на vinkel_ikonomist
  vinkel_ikonomist
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#7] от "1001":

  Напротив, има законово задължение да ги осъвременяват, докато преизчисляването на държавните пенсии е политическо решение и както знаем, има години, в които не е имало такова, има хора, за които изобщо не се прави.

 25. 25 Профил на vinkel_ikonomist
  vinkel_ikonomist
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#15] от "Reggie":

  Те си имат калкулатори, НОИ пусна сега. Влизаш си в партидата във фонда, в който си и си проверяваш!

 26. 26 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#25] от "vinkel_ikonomist":

  Дайте пример как става с Доверие, например? Даже от няколко години не съм получавал известие, колко са ми вноските и събраните средства.

 27. 27 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#23] от "Тюфлекчия":

  не е заради краденето , защото реално тези , които си прехвърлят партидите в НОИ нямат почти никакви пари събрани , тези които имат не биха си ги прехвърлили там... Просто Баце спаси куцата пенсионна система на Нейков и Костов , която работеше супер докато само събираше пари 20 години и в момента в който трябваше да започне да плаща се оказа , че пари няма ... Баце беше длъжен да ги спаси , защото никой дето се пенсионери не го интересува , кой е виновен реално ,а кой е на власт в моментта ...

 28. 28 Профил на vinkel_ikonomist
  vinkel_ikonomist
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#26] от "Reggie":

  Идеята, че имате някакви пари някъде и години наред не се интересувате от тях, издава две неща - или че лъжете, или че правите умишлено злонамерен коментар. Може би и двете. Не вярвам да сте глупав, дори поради факта, че пишете в този форум.

  И няма нужда да искате примери по форуми, отидете на сайта на фонда си, обадете му се, идете в офис, пишете му мейл или каквото друго средство за комуникация ползвате и си проверете нещата.....

 29. 29 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Чиста истина е това, което пиша. От няколко години не получавам писмата. В началото пращаха и се виждаше какво имам. Такива неща не могат да се оправят по телефон или имейл. Трябва да се вдигна до централата им...Или тези конкретно ме пращат да си вадя ел.подпис от някакви си...Който става платен ако реша да го използвам повече от 3 пъти. Затова предложих по-горе да се ползва пик, пук и тн на нап или нои, кой каквото има

 30. 30 Профил на Elena Atanasova
  Elena Atanasova
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Хора, истината е много проста. 1. Ще вземаме малко пари от фондовете, защото внасяме малки вноски. Повечето хора или не знаят или не се интересуват на колко се осигуряват и после искат високи пенсии ... еми, как да стане?
  2. На Запад имат по няколко фонда и си прибират доста добри суми после към ОСНОВНАТА ДЪРЖАВНА ПЕНСИЯ, защото парите, които внасяме като осигуровки в НОИ са в пъти повече. Пенсионните фондове са като добавка, а не основна пенсия.
  3. Парите от пенсионните фондове се наследяват, ако нещо се случи, докато тези от държавата НЕ.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK