Доставчик на материали за "Хемус" е получил 84 млн. лева, без да има разрешение за строеж

Кадър от инспекцията на Виолета Комитова на "Хемус"

© МРРБ

Кадър от инспекцията на Виолета Комитова на "Хемус"Фирма, която доставя материали за строителството на магистрала "Хемус", е получила предварително 84 млн. лева, без дори да са проведени отчуждителни процедури и без да се знае кога точно ще започне изграждането на отсечката от аутобана. Това се разбра при проверка на строителните дейности по магистралата от страна на служебния регионален министър Виолета Комитова. Тя инспектира трасето на участък 5 от "Хемус" при бъдещия пътен възел в близост до ловешкото село Крушуна.


За участъка "Автомагистрали" ЕАД е сключило договор през 2020 г. за доставка на материали на стойност 97.8 млн. лв., от които 84 млн. лв. вече са платени авансово на фирмата доставчик, при това скоро след сключването на споразумението. До момента от тези пари са изхарчени около 1 млн. лева, уточни министърът.


Малко по-късно от "Автомагистрали" отговориха на Комитова със съобщение на сайта си. "Близо 79.5 млн. лева е реализираната към този момент икономия от фиксирането на цените на материалите за участъци 4, 5 и 6 ма автомагистрала "Хемус" към стойностите им в периода на плащане на авансите", уточняват от компанията. Подробности как са спестени парите вижте тук.
"За отсечката има изготвен подробен устройствен план и разширен идеен проект, но няма проведени отчуждителни процедури. До започване на строителството ще се стигне след една, две или три години, след като бъдат извършени необходимите процедури", каза още Комитова.


"Договорът за доставката на материалите е за 53 месеца. Предварително се знае, че в следващите четири години и половина ще се прави нещо, но още не сме го почнали, а парите са раздадени. Разрешение за строеж не се знае кога ще има", допълни тя.


По думите ѝ предстоят срещи с всички фирми, които са получили авансови плащания. Те са около 40, като целта на разговорите е да се изясни дали компаниите са икономически стабилни и дали няма да фалират в следващите години, без да изпълнят задълженията си по договорите.


За смяната на ръководството на "Автомагистрали" ЕАД Комитова коментира, че се опитва възпитано да се раздели с ръководителя на дружеството Стоян Беличев, но той не желаел да напусне поста си. "Очевидно ще се разделим по селски", добави тя.

Ключови думи към статията:

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Ами какво.Казал е много благодаря.За материалите позвънете на попа.Ало, кой поп-ами оня арменския....

 2. 2 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 868 Весело

  аре стига със тая "бюрокрация" за разрешения и тем подобни глупости!
  наш Буци я изчегърта !
  кво каже бащицата, тва е !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2668 Весело

  "Предварително се знае, че в следващите четири години и половина ще се прави нещо, но още не сме го почнали, а парите са раздадени. Разрешение за строеж не се знае кога ще има" - и за к`во се дърпат разните чужди инвеститори, като в държавата на Баш ГРЕБящите пари се дават само за намерения? С тези аванси ще имат време да изберат най-качествените материали, за кеф на мат`риала.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4616 Весело

  Те още не са започнали с отчуждаването на имотите там където ще мине магистралата, но парите вече са платени????? 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2048 Весело

  Кой ги купува тези материяли. И аз искам да продавам.

  подпис
 6. 6 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Най-вероятно когато дойде време да се строи ще се окаже, че въпросните фирми са продадени няколко пъти на различни офшорки и парите ги няма.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Половината от тези пари може да са вече в касата на ГЕРБ. Иначе, какъв е смисъла да се раздават.

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Неутрално

  ГЕРБ са си мислели, че ще са на власт вовеки! И заради това са раздавали така милиони от нашите пари на техни хора! Чекмеджето трябва да се пълни!

 9. 9 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Крадците от ОПГ ГЕРБ и кръв ще повръщат и пари ще връщат, мамицата им крадлива!

  No Pain No Gain
 10. 10 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Пари за подпомагане на бизнеса нямаше, собствениците да си продаваха лимузините, се чуваше по едно време, но е трябвало да уточнят, че няма пари само за бизнеси, които не са на техни хора. Освен думата кражба, друго не ми идва на ум в случай.

 11. 11 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Ех така и на мене да ми даде 84млн, обръщам ги веднага е новозеландски държавни облигации, в момента год лихвата е 1.8%, или 1.5мил на год.

  Докато дойде време да се строй могат да минат 3год, ето ти едни чисти 4.5млн без да си мръднеш пръста.

 12. 12 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 866 Неутрално

  че те парите, са дадени, за да се откреднат. след 4 година - нови пари от новия бюджет. имали са, дали са. 100 милка за парчълък. ако. имали-дали.

 13. 13 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Направете по-подробна проверка. Тия фирми дори да има проект и да им се заплаща за него подменят технологията с по-евтина и вземат едни пари за едно, а накрая правят друго. Бетона е сив. На око не може да познаеш дали е изпълен по технологията, за която е платено, или по много по-евтина технология.

 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Неутрално

  До коментар [#5] от "Иван K":

  "И аз искам да продавам."

  Колко процента предлагаш за чекмеджето? И колко кюлчета ще дадеш? Конкуренция има тука! Пазарна икономика!

 15. 15 Профил на lodkarski
  lodkarski
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Не вярвам в икономическата неграмотност на списвачите тука! Чиста проба "шаран кълве на бастун" за първосигнални реакции си е тази революционна прокламация! Е, ако носи облекчение в нечии изстрадали души-ОК.

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Неутрално

  До коментар [#15] от "lodkarski":

  По темата нещо имаш ли да коментираш? 84 милиона дадени за доставка на матершали, но разрешение за строеж няма!

 17. 17 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Ех така и на мене да ми даде 84млн, обръщам ги веднага е новозеландски държавни облигации, в момента год лихвата е 1.8%, или 1.5мил на год. Докато дойде време да се строй могат да минат 3год, ето ти едни чисти 4.5млн без да си мръднеш пръста.
  —цитат от коментар 11 на negodnik


  Наистина ли смяташ, след като тези пари са раздадени фриволно, тази строителна фирма няма бъде фалирана в скоро време? Тези 84 млн. ще се окажат чиста печалба за собственика (след като върне към чекмеджето съответния процент), а активите на фирмата ще отидат в друго ООД.

 18. 18 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3664 Весело

  Комунистите на тиквата и нацитата патриотари са раздавали пари и са прибирали за своите долапи хей така - от добра душа.

 19. 19 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Без изненади, тези ако можеха, щяха да раздадат и да платят всички обществени поръчки за 100 години напред.

 20. 20 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  Естествено, че ще бъдат дадени авансово. Целта е да се нулират опитите на служебното правителство да саботира процеса по строеж на АМ Хемус.
  Тази игра я играхме при Орешарски. Спряха 90% от всички строежи/проекти и маса фирми фалираха в резутлат на това. Защото бяха свършили определено количество работа, но правителството просто спря парите.

 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  Автомагистрала "Марица" я строиха два пъти. Георги Гергов (Джоре Бърдоквата) купи селската фирмичка "Пътища Пловдив" и два месеца след това спечели поръчката за цяла магистрала заедно с някакви италианци, които никой никога не видя на обекта, сиреч ползвал ги е само за чучело. После магистралата закъса, Бърдоквата обикаляше министерствата и обяснваше, че изплатеният аванс 20% не е за строеж, а си е било неговата комисионна, която никой няма право да му пипа. Това става с животински скандали в МРРБ и АПИ, за които дори чистачките и портиерите разказват легенди до ден днешен. Изгониха го и дойоха фирмите на ПИБ. Имаше доста келнери и масажисти от хотелите на Цеко в Банско, които лятото го даваха арматуристи и кофражисти, може и асфалта те да са го правили. Накрая обаче се наложи АПИ да изплати едни 40 милиона за "допълнително укрепване на скатове", които поразитело съвпадат като сума с комисионната на Бърдоквата. Даже дадоха и срок кога ще се строи. През това време минах 4 пъти на път за Турция и познавам още 6 човека, които са минали оттам. Никой не е виждал някой нещо да се укрепва по това време.

  След като схемата работи, защо да не се приложи пак?

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 22. 22 Профил на Z Z
  Z Z
  Рейтинг: 43 Весело

  Нищо не знаете. Те са дадени предварително, щото след години тия материали ще скочат петорно. Боци, пазител на нацията, се грижи да не обеднеем допълнително след време, когато магистралата е готова, пък колите вече ще летят във въздуха!

 23. 23 Профил на Ivaylo Konstantinov
  Ivaylo Konstantinov
  Рейтинг: 50 Неутрално

  Според мен като платиш на някого авансово той зьагубва интерес да свърши работата в срок. Оправдания защо все ще се измислят.

 24. 24 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#17] от "Rational":

  Все се надявам че ще ги принудят да върнат парите. Или да изпълнят това за което да им платили.

  Каквото и да говорим все опираме до храбрия Каскет. Когато прокуратурата заработи и риска от корупция се повиши, има реална възможност да прекараш време в пандиза, доста хора ще се замислят. Сега реално риска от корупция е отрицателен, т.е. си кръгъл идиот ако не гепиш.

 25. 25 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  Паричките са важни. Разрешенията когато станат.
  Тия ни взеха за шарани.

  SHADOWS of SOFIA
 26. 26 Профил на Ivaylo Konstantinov
  Ivaylo Konstantinov
  Рейтинг: 50 Неутрално

  Просто парите са раздадени авансово на наши фирми за да не може следващото правителство да ги спре. А и да го поставят пред свършен факт.

 27. 27 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  Половината от тези пари може да са вече в касата на ГЕРБ. Иначе, какъв е смисъла да се раздават.
  —цитат от коментар 7 на Роси


  Глупости! Тази половина е в едно чекмедже (гардероб по-скоро). Мутрите не обичат да делят. Или делят само на едно.

  Сам съм, други няма...
 28. 28 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  Естествено, не бива да се приема с лека ръка твърденията на който и да е от това правителство. За 2 месеца доказаха, че въобще не се притесняват да мечтаят, ако приемем, че лъжата е неосъществена мечта.

 29. 29 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  Според мен като платиш на някого авансово той зьагубва интерес да свърши работата в срок. Оправдания защо все ще се измислят.
  —цитат от коментар 23 на Ivaylo Konstantinov


  Тук Буци би казал, че на данъкоплатеца вече му е влезнАло У дупарата и сега само ще се върти, въртиииии, въртиииииииии. И от време на време ще пуска осеменителен материал, материаааааллллл, материиааааааалллллллллллллллллллллл......

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 30. 30 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  ГЕРБ са си мислели, че ще са на власт вовеки! И заради това са раздавали така милиони от нашите пари на техни хора! Чекмеджето трябва да се пълни!
  —цитат от коментар 8 на vassilun


  Мисля, че ГЕРБ са усещали накъде духа вятъра и затова са бързали да дадат авансите (като са удържали комисионните). Щото ако не го бяха направили - следващото редовно правителство щеше да даде парите, но на други фирми. А така - и своите фирми доволни, и чекмеджето пълно. Ако че не сме на власт.

  Сам съм, други няма...
 31. 31 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2206 Весело

  Как пък нито един журналист ни се осмелява да я попита тази женица, как с пари по ПРСР си построи две вили?
  В това служебно провителство така ли няма един който да не е крал, мамил, крил данъци, присвоявал обществени средства.... поне един свестен?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 32. 32 Профил на lodkarski
  lodkarski
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Естествено, че ще бъдат дадени авансово. Целта е да се нулират опитите на служебното правителство да саботира процеса по строеж на АМ Хемус. Тази игра я играхме при Орешарски. Спряха 90% от всички строежи/проекти и маса фирми фалираха в резутлат на това. Защото бяха свършили определено количество работа, но правителството просто спря парите.
  —цитат от коментар 20 на Хай Буй


  Става въпрос за кредитна линия, усвоени са 1 млн. нямало разрешително, ами ако чакаш разрешително, после да започваш конкурса за доставки, след него за изпълнители....магисталата ще се строи до 2050г. И накрая няма да има останали живи изпълнители, от които да се търси гаранция...

 33. 33 Профил на antikonti
  antikonti
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#26] от "Ivaylo Konstantinov":

  Мда, предусещали са накъде духа вятърът и че скоро няма да са на власт, та са си раздали парите ни като за последно.
  А и да останат, още по-добре за тях - тогава дори и схемите им нямаше да излязат наяве и щяха да добавят нови.
  Общо взето уин-уин ситуация за тях, при все че и Каскета "няма да си го причини" да ги разследва.

 34. 34 Профил на lodkarski
  lodkarski
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Как пък нито един журналист ни се осмелява да я попита тази женица, как с пари по ПРСР си построи две вили? В това служебно провителство така ли няма един който да не е крал, мамил, крил данъци, присвоявал обществени средства.... поне един свестен?
  —цитат от коментар 31 на chichka


  Защо да я питат- че тя е сиромах пред "бившия човек" с имоти за десетки милиони!

 35. 35 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  "За отсечката има изготвен подробен устройствен план и разширен идеен проект, но няма проведени отчуждителни процедури. До започване на строителството ще се стигне след една, две или три години, след като бъдат извършени необходимите процедури", каза още Комитова.

  Како, тва трябва да стане до 2 години, ти ми говориш за бумащина още 2-3 години.

  За тва хората гласуваха за Баце.

  Аман от бюрокрактични калинки.

 36. 36 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 958 Неутрално

  "... е получила предварително 84 млн. лева, без дори да са проведени отчуждителни процедури и без да се знае кога точно ще започне изграждането на отсечката от аутобана. "

  Ей ГЕРБ, що крадете толкова много ?

 37. 37 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1741 Неутрално  До коментар [#35] от "realguru":

  А значи майната има на законите. Ще строим магистрала върху земята на хората, така ли? Да си чувал, че не мжоеш да строиш върху чужда земя?

  ГЕРБ законите за нищо ги нямате.

 38. 38 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1741 Неутрално  До коментар [#35] от "realguru":

  А значи майната има на законите. Ще строим магистрала върху земята на хората, така ли? Да си чувал, че не мжоеш да строиш върху чужда земя?

  ГЕРБ законите за нищо ги нямате.

 39. 39 Профил на antikonti
  antikonti
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#35] от "realguru":

  Това дали ще стане до 2 години никой не знае. То и строежа на последната отсечка от Южната дъга на Околовръстното на София така трябваше да започне все до 1-2 години, само че доста се забавиха отчуждителните процедури.
  Та, ако можеш да ми обясниш за какво са й на тази фирма точно сега тези 84 млн. за закупуване на материали и какво ще ги прави тия 84 млн. в най-добрия случай 2 години? Ще седят на влог в банка, ще ги ползва за оборотни средства за друга своя дейност, ще закупи материали, които ще отлежават някъде пак поне 2 години?
  Или ще стане нещо друго с тия 84 млн., което много ще мирише?
  Хубаво е, че министърската го е разкрила поне това. Понеже са се подсигурили се подписани договори вероятно и няма как фирмата да ги върне, но поне сега ще може да се контролира как се харчат и дали се харчат целево.

 40. 40 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  До коментар [#35] от "realguru":А значи майната има на законите. Ще строим магистрала върху земята на хората, така ли? Да си чувал, че не мжоеш да строиш върху чужда земя? ГЕРБ законите за нищо ги нямате.
  —цитат от коментар 37 на Doge


  Чакай сега - никой не строи върху земята на хората.

  Отчуждителите процедури като тръгнат и веднага може да се строи. След това собствениците и държавата могат да се съдят за цената колкото си време искат. Но през това време се строи - такъв е закона. И нарочно беше променен така от ГЕРБ, за да не се бавят строителите докато вървят дела за цената на отчуждаването.


 41. 41 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5706 Неутрално

  Здраво се краде с благословията на управляващите

 42. 42 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  До коментар [#39] от "antikonti":

  Ами има клипове за строежа на Хемус в тубата - иди ги виж.

  Местят се с тонове маса. Може да им трябват да си купят машини, да разкопат 2-3 находища за баластра - щото си требе с тонове такава.

  https://www.youtube.com/watch?v=Qhtuesx12Is

 43. 43 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Клипове има от всеки километър и от няколко различни дрона.

  https://www.youtube.com/watch?v=9TJVWblqgnY

  Туй да не е като да полагаш велоалея в града на шосето.

 44. 44 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2110 Любопитно

  Малинката служебен министър пак ли не е разбрала за какво става дума?

  Сигурно сега ще си направи две вили за "селски туризъм" в някоя планина, кадърна е, Радев на такива разчита, че му се задава предизборна кампания!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 45. 45 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  [quote#30:"MilliVanilli"][/quote]

  То е видно, че са раздавали на свои хора каквото могат и както могат - като се почне от наредените конкурси в държавните фирми, излизането в отпуск на ръководителите на службите, парите отпунати на АВтомагистрали, ДКК и ББР, ударните инхаус поръчки, та дори и оставането им на власт от лятото насам, само и само Турски поток да бъде завършен.

  Всичко е правено в паника с цел да се изпълнят ангажименти, прикрият следи и изпразни държавната хазна.

 46. 46 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Естествено! Как иначе очаквате да си напълнят вкафчетата комунистите от ОПГ ГРОБ.

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 47. 47 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2110 Весело

  Отчуждителите процедури като тръгнат и веднага може да се строи. След това собствениците и държавата могат да се съдят за цената колкото си време искат. Но през това време се строи - такъв е закона.
  —цитат от коментар 40 на realguru


  Комитова пак е стреляла с халосни патрони, ей тази жена преди да каже нещо трябва да отваря законите, че се излага много!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 48. 48 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  До коментар [#47] от "Полковник Паликъщов":

  Поне вече нацелва мястото. Щото бяхме свидетели как сбърка с едни 12 км ...

 49. 49 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  Та, ако можеш да ми обясниш за какво са й на тази фирма точно сега тези 84 млн. за закупуване на материали и какво ще ги прави тия 84 млн. в най-добрия случай 2 години?
  —цитат от коментар 39 на antikonti


  Един колега по-нагоре спомена за влагане в новозеландски държвни облигации носещи 1,8% годишна доходност. Добра печалба ще има за 2-3 години без да си мръднеш пръста.

  Сам съм, други няма...
 50. 50 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 952 Весело

  Сега фирмите трябва да отговорят на министър Виолета Комитова:

  "Кой та краде ма, како?!?"

 51. 51 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2695 Весело

  В края на август имам работа за два дена във Варна, но ще си взема авиона, изобщо няма да се напъвам по пътищата (ако може северната пътека след Търново да се нарече такъв)

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 52. 52 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 799 Неутрално

  За смяната на ръководството на "Автомагистрали" ЕАД Комитова коментира, че се опитва възпитано да се раздели с ръководителя на дружеството Стоян Беличев, но той не желаел да напусне поста си. "Очевидно ще се разделим по селски", добави тя.

  За каква възпитана раздяла говори госпожата? Ако всичко казано е вярно - а именно, че са раздавани пари на калпак, цялото ръководство на ,,Автомагистрали" трябва да е подкарано с ритници към централания.

 53. 53 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 693 Весело

  Кой ги купува тези материяли. И аз искам да продавам.
  —цитат от коментар 5 на Иван K


  Е как кой колега? Ами "матряла" ги купува, или по-точно ги плаща.
  А за да продавате на такива хипер изгодни условия, първо трябва да се продадете на КОЙто трябва. както се казваше в един стар български филм: "За да получиш, първо трябва да дадеш!"

 54. 54 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  Интересно, дали ако им направят проверка за касовите наличности на тези 84 млн. дали ще открият повече от 40? Останалите 40 вече са отишли към един гардероб...

  Сам съм, други няма...
 55. 55 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  До коментар [#52] от "koko65bg":

  Това комунистите имате напредък - преди ги стреляхте без съд и присъда, сега само ги наритвате към затвора - но пак без съд и присъда. :)

  След още 2-3 поколения може да разберете, че има и съд. :)

 56. 56 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Добре де, ама БЕЗ ПРОКУРАТУРА ?? Или служебното знаейки, че НЯМА прокуратура, спокойно вадят злоупотребите на Борисов III на светло ??

 57. 57 Профил на Случаен минувач
  Случаен минувач
  Рейтинг: 106 Неутрално

  Иронично: Не разбирам какво реват тия служебните. Очевидно нищо не могат да свършат. Дойде Бойко на власт, поръча, построи, отдяза лентите, засили държавата към строителство и стабилност. Дойдоха комунистите и само проблеми. Човекът ви показа как са прай. Вие нищо не може да свършите явно". Край на иронията. Почва трагедията, като изчезнат парите...

 58. 58 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Хрумна ми една идея - цялото ръководство на "Автомагистрали" да вземат да отидат "авансово" в затвора. И ако все пак поръчаните стоки и услуги бъдат доставени и изпълнени качествено, тогава да ги пуснат.

 59. 59 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  До коментар [#9] от "Умнокрасив":

  Е, Беличев скоро ще стане клиент на следствието. Заслужава си го. Лошото е, че ГЕРБ напълно разграбиха България, до степен, в която и комунистите не успяха да я разграбят. Навсякъде, в която и област да бръкне и разрови човек, излиза... КОРУПЦИОННА СМРАД И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ. Но – може би има и добра новина. И тя е че, понеже Борисов и неговите разбойници от бандата по правило са прости, в смисъл на нискоинтелигентни и елементарни (с някои изключения) – и схемите им за разграване и крадене също са елементарни. Не са успели да прикрият добре престъпленията си. Затова мисля, че доказателства за кражбите ще излязат лесно. Тогава, ако вече е уволнен Гешев и прокуратурата започне да прави нещата както трябва, разбойниците ще отидат там, където им е мястото. Начело с Главатаря.
  По този въпрос аз съм умерен оптимист.

 60. 60 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  До коментар [#31] от "chichka":

  Това, дето си го написал, вероятно е по "информация" на ПИК и авторът е Ива Николова?

 61. 61 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  отговор на обвинението на регионалния министър Виолета Комитова, от от „Автомагистрали”:

  79 млн.лв. са спестени от фиксирането на цените на материалите чрез платени аванси за участъци 4, 5 и 6 на магистрала “Хемус”.

  Разрешенията за строеж се издават от министъра на регионалното развитие и благоустройството, казаха още от „Автомагистрали”.

  Близо 79 500 000 лева е реализираната към този момент икономия от фиксирането на цените на материалите за участъци 4, 5 и 6 ма автомагистрала „Хемус“ към стойностите им в периода на плащане на авансите. Това мениджърско решение на ръководството на “Автомагистрали” ЕАД гарантира следното:

  • Финансово обезпечаване на изпълнението на автомагистрала “Хемус” със замразяване на единичните цени, което води до независимост от инфлацията в държавен и световен мащаб.

  • С платените аванси, цените за „Автомагистрали“ ЕАД са фиксирани към доставчиците и не подлежат на индексация;

  • Производство на количества основни материали, което е задължително предвид огромните обеми за обезпечаване на изпълнението на участъците в срок и гарантира ритмичните им доставки;

  • Магистралата минава по изцяло ново трасе, което води до акумулиране на значителни първоначални разходи по организация, мобилизация, изграждане на приобектови селища и сериозна мрежа от временни пътища;

  • Изграждане на производствени полигони, площадки, асфалтови бази, бетонови възли и др.

  Отчуждаването на терени за изграждане на трасетата са в компетенциите на администрацията на МРРБ и АПИ. Разрешенията за строеж се издават от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Ето пример за това какви количества основни материали са необходими за изграждането на автомагистрала „Хемус“ в участъци от 4 до 6:

  • Инертните материали са близо 10 млн. куб. метра, разпределени съответно 2 500 000 за участък 4; 3 300 000 за участък 5 и за участък 6 – 4 млн. куб.м.

  • Бетон – близо 100 хил. куб.м., разпределени по участъци от 4 до 6, както следва – 22 хил. куб.м., 39 хил. куб.м. и 35 хил. куб. м.

  • Асфалтови работи, необходими за тези участъци - над 1 млн. тона. Съответно 340 хил. тона за участък 4; 280 хил. тона за участък 5 и над 420 хил. тона за участък 6

  • Армировка – 2 500 тона за участък 4; 4 хил. тона за участък 5 и близо 5 хил. тона за участък 6.

  • Основни пластове настилка – за цялото трасе в участъци от 4 до 6 са необходими близо 950 хил куб. метра или близо 300 хил. за участък 4, за участък 5 - 250 хил. и за участък 6 - близо 400 хил. куб. Метра

  • Близо 900 бр. масивни, бетонни и стоманобетонни конструкции – 169 бр. за участък 4, а за участъци 5 и 6, съответно 343 и 372 бр.

  • Ограничителни системи – общо над 370 хил.м. съответно разпределени за участък 4 – 118 хил. метра, за участък 5 - 109 хил. метра и за участък 6 - 146 хил. метра.

  По отношение на дадените авансови плащания за свлачища - за тридесет и девет от тях се чакат процедури за отстраняване на явна фактическа грешка, а за десет - разрешително за строеж. Стартирането на изпълнението им се бави заради провеждането на процедури по избор на надзор, което е в ангажиментите на Агенция „Пътна инфраструктура“.

 62. 62 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 633 Неутрално

  магистралата минавала по изцяло ново трасе.........
  абе тея от автомагистрали тъпи ли са или да.
  по кво трасе да минава нещо, което сега се изгражда.
  мале ного зле тея тъпаци.
  а отговорите им са немя такава дебилщина.
  некадърно забърсват
  зад лайната на борисов със 35те процента.
  аре признайте си бе страхливци.
  признайте си колко плащате на тоя боклук.

 63. 63 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  До коментар [#40] от "realguru":

  Абе ти можеш ли да четеш?
  ""За отсечката има изготвен подробен устройствен план и разширен идеен проект, но няма проведени отчуждителни процедури. До започване на строителството ще се стигне след една, две или три години, след като бъдат извършени необходимите процедури", каза още Комитова."

  НЯМА ПРОВЕДЕНА ПРОЦЕДУРА. НЯМА ПРОВЕДЕНА ПРОЦЕДУРА.

  Обжалването не спира изпълнението, обаче не говорим за обжалване а за ЛИПСА НА ПРОЦЕДУРА>

 64. 64 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  отговор на обвинението на регионалния министър Виолета Комитова, от от „Автомагистрали”:

  79 млн.лв. са спестени от фиксирането на цените на материалите чрез платени аванси за участъци 4, 5 и 6 на магистрала “Хемус”.
  —цитат от коментар 61 на Хай Буй


  Щеше да е спестено ако беше построено, а то нищо построено няма!

  Били фиксирани цените, уж по-рано за да са по-ниски, но купени ли са материалите като няма подробни работни проекти още?

  Великите изпълнители на ГЕРБ само взимат парите в аванс, купили са по някое Бентли за лятото, няколко имота, може и някое хотелче да са построили с авансовите пари от държавата.

  А като дойде време за строене ще кажат ами те са други цените на материалите искаме доплащане, както редовно правят фирмите на гербиджа - Западен парк трябваше да е 7 милиона, а излезе над 11, ремонта на Графа му качиха цената с някакви милиони СЛЕД СПЕЧЕЛЕН ТЪРГ с ниски цени и т.н.

 65. 65 Профил на Oliver
  Oliver
  Рейтинг: 305 Неутрално

  А какво правим ако фирмата фалира и стане собственост на някой от факлутета с нула собственост и доходи?
  То е ясно всъщност завеждаме дело, печелим го и си чакаме парите след 2 милиона години. Виновни няма естествено.

 66. 66 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  До коментар [#62] от "mihail_p":

  А какви други да бъдат, освен тъпаци? Но – послушни тъпаци. Слуги на Тиквата Борисов.
  ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!!!

 67. 67 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1533 Весело

  До коментар [#40] от "realguru":

  Приятелю, стигам до извода, без да ми се обиждаш – че си функционално неграмотен. Прочел си текста на статията по-горе, но не можеш да разбереш смисъла на написаното.

 68. 68 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  До коментар [#65] от "Oliver":

  Поинтересувай се какво стана с подизпълнителите на "Джи Пи строй", през 2007– 2013 г. "Джи Пи строй" беше предшественик на "Джи Пи груп". Разрови за информация и ще научиш. Фалираха първата фирма, спомената от мен по-горе, мисля че нарочно. И няколко десетки малки фирми-подизпълнители изгоряха. Не можаха да си вземат заработените пари.
  Собствениците и на двете горепосочени фирми са едни и същи. Червеното (То май не е ичервено – кой може да го определи какво е?) крадливо котило Златеви. Същият Златев, партньор по белот на Борисов и сътрапезник, с когото заедно си похапват пържоли.

 69. 69 Профил на Oliver
  Oliver
  Рейтинг: 305 Неутрално

  А най-важният въпрос, тази фирма колко капитал има, какви са и оборотите. Ако говорим за фирма с няколко милиарда капитал и оборот, нямам против да рискуваме. Ако фирмата има учредителен капитал 2лв. и оборот за 2020г. 10 000лв. , това си е просто кражба.

 70. 70 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Аз съм плащал така авансово навремето си на един майстор - вика дай сега половината пари, че да доставя материали, че това, че онова. После хвана друг по-приоритетен обект (пък може и да е изпил парите) и чакай от умрял писмо.
  Оттогава плащам като е свършена работата, или етапи от нея.

 71. 71 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1020 Весело

  Малее как спестяват много хитри тези от ГрЕб.Не познавам фирма която да иска да работи така .Даваш му милиони и той да ти работи. Просто си тръгваш на мига със 250 че да не те стигне онзи с 200-та.ХАхаха толкова са прозрачни ,че и документално не са замазали.На ГЕРБ и крадците им са многоооо зле.

 72. 72 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1020 Весело

  Аз съм плащал така авансово навремето си на един майстор - вика дай сега половината пари, че да доставя материали, че това, че онова. После хвана друг по-приоритетен обект (пък може и да е изпил парите) и чакай от умрял писмо.Оттогава плащам като е свършена работата, или етапи от нея.
  —цитат от коментар 70 на Камен


  Бъдете убеден ,че за техните лични обекти работят по вашата схема .Първо работата пък после се плаща.Но на всички нас те обичат да спестяват-ЩОТО са профи. не търсят лична облага..хахахах

 73. 73 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1020 Весело

  До коментар [#9] от "Умнокрасив":Е, Беличев скоро ще стане клиент на следствието. Заслужава си го. Лошото е, че ГЕРБ напълно разграбиха България, до степен, в която и комунистите не успяха да я разграбят. Навсякъде, в която и област да бръкне и разрови човек, излиза... КОРУПЦИОННА СМРАД И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ. Но – може би има и добра новина. И тя е че, понеже Борисов и неговите разбойници от бандата по правило са прости, в смисъл на нискоинтелигентни и елементарни (с някои изключения) – и схемите им за разграване и крадене също са елементарни. Не са успели да прикрият добре престъпленията си. Затова мисля, че доказателства за кражбите ще излязат лесно. Тогава, ако вече е уволнен Гешев и прокуратурата започне да прави нещата както трябва, разбойниците ще отидат там, където им е мястото. Начело с Главатаря. По този въпрос аз съм умерен оптимист.
  —цитат от коментар 59 на murry


  Е той Бо да не би да не е червен ,това си комунистически слуга но при него парите идваха от ЕС.Онези дъртите комунари само успяваха да стрижат местната не плодовита овчица.Та така Бор-исов хвана ръка .На кой комунист е отказал..аа на Корнелия,ама тя не е от баш правоверните.А пък и дали наистина е отказал далавера и това е под въпрос.

 74. 74 Профил на Тирбушон
  Тирбушон
  Рейтинг: 361 Неутрално

  Хора които камък върху камък не са сложили през живота си и идея си нямат от ръководене на проекти говорят глупости пред камерите. Скоро инфраструктурни в България няма да се строят, сега ще гоним вещици и ще вадим скелети от гардероба.Между времнно неподържаното ще се руши и ще обвиняваме предишните ..... не ми харесва тази работа

  Накрая всичко ще бъде наред, ако нещо не е наред, това просто не е края
 75. 75 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Министърката като се захвана виждаме какво строителство закипя в България и всичко израдно по документи! Това чакахме за да имаме бързо евтина и качествена инфраструктура. Комунистите винаги са поставяли хората и тяхните интереси на първо място!

 76. 76 Профил на Oliver
  Oliver
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#75] от "svoboden":

  В Европейския съюз няма държава с по-лоши пътища от България. Нито една.

 77. 77 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Разделяне по селски, т.е по селендурски. Гарантирано от ГЕРБ-комунета!

 78. 78 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Тиквата ни направи държава от 4тия свят - тук няма институции, няма закони, ако баце разреши защо ти е разрешение за строеж? То е по-слабо от думата на баце.

 79. 79 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  Ужас, изслушах на две места казаното от каката с двете вили по ПРСР! Ако следваме нейната логика..... нито северна, нито южна дъга на околовръсното щяхме да имаме. Нито новия път да Слънчака, обходите на Ахелой, на Поморие.....
  Тя не е неграмотна за да ги приказва тези приказки! Умишлено злепоставя.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 80. 80 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  До коментар [#74] от "Тирбушон":

  ++ но парите ще вървят! Знаеш ли че за една година при Орешарски се актуваха 3 млрд лв за пътно строителство? Покажи какво са построили? Но 3 млрд се актуваха!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#64] от "everlast666":

  Нали ако някой е на печалба, друг трябва да е на загуба. Ако някой си мисли, че строителната фирма ще покрие тези имагинерно спестени 80 млн. от Автомагистрали, жестоко се лъже. Строителните фирми са всичко друго, но не и готови да ощетяват собственика си.

 83. 83 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2170 Разстроено

  До коментар [#31] от "chichka":

  Неадекватен си.От теб не го очаквах.

  Sic transit gloria mundi
 84. 84 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#55] от "realguru":


  До коментар [#52] от "koko65bg":Това комунистите имате напредък - преди ги стреляхте без съд и присъда, сега само ги наритвате към затвора - но пак без съд и присъда. :)След още 2-3 поколения може да разберете, че има и съд. :)
  —цитат от коментар 55 на realguru


  Фирма, която доставя материали за строителството на магистрала "Хемус", е получила предварително 84 млн. лева, без дори да са проведени отчуждителни процедури и без да се знае кога точно ще започне изграждането на отсечката от аутобана.
  Кое от горенаписаното не разбирате? 84 млн са платени за нищо несвършено. Ако Вие сте собственик на фирма която финансира строеж дали така ще преведете своите пари на - някой си?

 85. 85 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Фирма, която доставя материали за строителството на магистрала "Хемус", е получила предварително 84 млн. лева, без дори да са проведени отчуждителни процедури и без да се знае кога точно ще започне изграждането на отсечката от аутобана.
  Кое от горенаписаното не разбирате? 84 млн са платени за нищо несвършено. Ако Вие сте собственик на фирма която финансира строеж дали така ще преведете своите пари на - няк

  До коментар [#84] от "koko65bg":

  Не, че нещо,ама е кофти да си тъп.
  Тогава вярваш на всички написано в медиите и бе задаваш въпроси.

  Не, не изключвам да има корупционна компонента.
  Но се питам - толкова ли не можа да прочетеш и другата гледна точка?
  Ама четенето е трудно.
  Разбирането - още повече.

  Тук един колега с много минуси спомена, че така служебното правителство няма да може да спре строежа - и в това има логика.
  Освен това( ти, разбира се не знаеш ) но цените на строителните материали скачат главоломно тази година. Желязото, например, е скочило 3 пъти.
  Авансовото плащане значи фиксиране на цената към денс на плащането.

  Не, пак повтарям, не изключвам корупция.
  Ама как не се научихте да търсите информация от различни източници и да задавате въпроси?

  80%, Сър!

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 86. 86 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#85] от "г-н Саранди Говедаров":


  Фирма, която доставя материали за строителството на магистрала "Хемус", е получила предварително 84 млн. лева, без дори да са проведени отчуждителни процедури и без да се знае кога точно ще започне изграждането на отсечката от аутобана.Кое от горенаписаното не разбирате? 84 млн са платени за нищо несвършено. Ако Вие сте собственик на фирма която финансира строеж дали така ще преведете своите пари на - някДо коментар [#84] от "koko65bg":Не, че нещо,ама е кофти да си тъп.Тогава вярваш на всички написано в медиите и бе задаваш въпроси.Не, не изключвам да има корупционна компонента.Но се питам - толкова ли не можа да прочетеш и другата гледна точка?Ама четенето е трудно.Разбирането - още повече.Тук един колега с много минуси спомена, че така служебното правителство няма да може да спре строежа - и в това има логика.Освен това( ти, разбира се не знаеш ) но цените на строителните материали скачат главоломно тази година. Желязото, например, е скочило 3 пъти.Авансовото плащане значи фиксиране на цената към денс на плащането.Не, пак повтарям, не изключвам корупция.Ама как не се научихте да търсите информация от различни източници и да задавате въпроси?80%, Сър!
  —цитат от коментар 85 на г-н Саранди Говедаров


  Съгласен съм с вас, че е кофти да си тъп. Нагледен пример сте. Не си спомням и да сме на ,,Ти". Цените на материалите скачат нагоре или надалу различни ситуации са на пазара. Това се взема впредвид при подписване на договора - пишат се анекси и се предоговаря. Има си и авансови плащания - но само малоумници или държавни фирми плащат веднага 100%. Първите обикновено фалират а вторите ги крепи бюджета.

 87. 87 Профил на hushhush
  hushhush
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#20] от "Хай Буй":

  Ебаваш ли се?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK