Съдът отказа да освободи от ареста шофьора, причинил катастрофата с Милен Цветков

Кристиан Николов е започнал работа в затвора, обясниха адвокатите му на днешното заседание по делото

© Георги Кожухаров

Кристиан Николов е започнал работа в затвора, обясниха адвокатите му на днешното заседание по делотоСофийският градски съд за пореден път отказа да освободи Кристиан Николов с по-лека мярка за неотклонение и го остави в ареста. Шофьорът, причинил катастрофата с журналиста Милен Цветков, е зад решетките от 19 април м.г. Според съдебния състав и към момента има обосновано предположение, че той е извършил престъплението, за което е обвинен.


Освен това има риск, ако бъде освободен с по-лека мярка за неотклонение, да се укрие или да извърши друго престъпление. Една от причините защитата да поиска по-лека мярка е дългият период на задържането му - година и два месеца. Според адвокат Константин Симеонов Николов няма да попречи или да повлияе на развитието на процеса, тъй като делото върви към финал. Решението може да бъде обжалвано пред апелативния съд.


На днешното заседание по делото срещу него защитата обясни, че Николов е започнал работа като бакар и разнася храна на затворниците. Адвокатите обясниха, че неосъдени рядко получават възможност да започнат работа, но администрацията е оценила качествата и поведението на Николов и са му дали възможност да работи. При евентуална осъдителна присъда два работни дни се зачитат за един излежан и се приспадат от размера на наказанието
Адвокатите поискаха съдебният състав служебно да изиска информацията, тъй като от затвора са отказали да дадат справка за трудовата заетост на Николов. Освен това адвокатите му поискаха да бъдат предоставени и документите от направените тестове за наркотици в затвора.


Съдът изслуша няколко експертизи, сред които аутопсията на Милен Цветков, от която се разбира какви травми е получил вследствие на удара - на белите дробове, черния дроб, както и частично скъсване на аортата, което е довело до смъртта на журналиста.


Вещи лица представиха и заключението на комплексна техническа експертиза, при която са анализирани телефони, намерени в дома на Николов, както и разговори, проведени през различни приложения. Очаква се на следващото заседание да бъде изслушана и експертиза с участието на психиатър, който трябва да прегледа и освидетелства Кристиан Николов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK