Единственият участник в търг за сепариране на боклука във Варна предложи по-висока от досегашната цена

Състоянието с битовите отпадъци във Варна вчера привечер след извънредния брифинг на кмета на града Иван Портних

© Спас Спасов

Състоянието с битовите отпадъци във Варна вчера привечер след извънредния брифинг на кмета на града Иван ПортнихСлед края на работния ден вчера и само няколко часа преди крайния срок за подаване на оферти в търга за сепариране на битовите отпадъци във Варна е била подадена само една-единствена оферта. Това показва информацията, отразена в портала за електронни обществени поръчки. Ценовото предложение е на компанията "Екоинвест асет", която изпълняваше тази дейност и досега в завода си край гр. Белослав.


Предложената снощи цена е по-висока от тази, на която дружеството изпълняваше сепарирането до момента, а варненският кмет Иван Портних очевидно няма полезен ход за свалянето й.


"Екоинвест асет" е подал офертата си малко преди 19 ч. снощи - след извънредния брифинг, свикан от Портних заради кризата с боклука в града, и след появилата се
информация за проверка на ДАНС


в администрацията му по същия повод.


До кризата се стигна, след като на 26 май т.г. десетгодишния договор на "Екоинвест асет" за обработката на битови отпадъци във Варна изтече. В същото време интересът към търга за сключване на нов договор, организиран от администрацията на Портних, се оказа нулев. По тази причина битовата смет на Варна вече почти месец се изхвърля необработена в депото на с. Въглен. Това обаче не е решение на проблема, тъй като депонирането на отпадъците там е по-скъпо, а изхвърлянето им в необработен вид може да става само в екстрена ситуация, която не може да продължава прекалено дълго. Точно по тези две причини е започнала и проверката на ДАНС, тъй като


за цял месец администрацията на Портних не е намерила решение


на проблема.


Според експертните мнения обяснението за липсата на интерес към търга на Община Варна е твърде ниската прогнозна цена, заложена за дейността по сепарирането. Тя е едва 40 лв. на тон, при положение че до момента "Екоинвест асет" получаваше по 68 лв. на тон обработен боклук. Така се стигна и до датата 26 май, когато договорът на дружеството с администрацията на Иван Портних се оказа изтекъл, а на търга, организиран от нея, не се яви никой.


След като вчера кметът на Варна обяви, че очевидният за всички проблем с боклука на града не е проблем, но и след като сам потвърди, че в местната администрация тече проверка на ДАНС по случая, малко преди 19 ч. снощи в сайта за електронни обществени поръчки се появи ценовото предложение на "Екоинвест асет". То е подписано от изпълнителния директор на компанията Ангел Дерменджиев и гласи следното:

"След като се запознах с условията по процедура за избор на изпълнител на обществена поръчка с предмет: "Предоставяне на услуги по предварително третиране (сепариране) на смесени битови отпадъци и оползотворяване на биоразградими отпадъци в смесения битов отпадъчен поток на Община Варна", предлагам твърдо договорена цена за предварително третиране/сепариране за тон входящ (приет) на площадкатa смесен битов отпадък" 73,37 лв. на тон без ДДС."

В предложението е направено и уточнението, че цената е крайна и в нея са включени всички разходи, свързани с организацията и качественото изпълнение на дейностите по третиране на смесени битови отпадъци. Те обхващат компостиране на биоразградими отпадъци, разходи за транспортиране за обезвреждане на останалите след сортиране негодни отпадъци, както и разходите по депониране на негодните за рециклиране и оползотворяване остатъци след сортирането на боклука.


По време на извънредния си брифинг вчера Иван Портних обяви, че ако до изтичане на крайния срок за подаване на оферти в обявения търга за сключване на нов договор не се яви нито един кандидат, той ще бъде прекратен и ще бъде насрочен нов.


До тази развръзка обаче сега твърде вероятно няма да се стигне, след като вече "Екоинвест асет" все пак подаде оферта. При положение че няма алтернатива за решаване на проблема с боклука във Варна, Портних най-вероятно ще бъде принуден да приеме цената от 73 лв. за обработка на тон боклук. Парите за покриване на разликата от 5 лв. в сравнение с цената, която бе плащана до момента за същата дейност обаче, могат да дойдат единствено от


повишаване на такса смет във Варна.


Варна генерира по над 300 т битови отпадъци дневни дневно. През летните месеци този обем нараства до близо 400 т дневно. Заводът на "Екоинвест асет" е единственият, който преработва всички отпадъци от бита освен строителните и дрехите. След преработката за депониране остава по-малко от 10% от първоначалния им обем.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4182 Неутрално

  "Единственият участник в търг за сепариране на боклука във Варна предложи по-висока от досегашната цена"

  Това търг ли е щом има само един участник?!КОЙ е писал и одобрил "правилата на този търг"...................?!Пак ли е написано само и единствено определена фирма / на "наш човек" / да спечели за сметка на данъкоплатците?!

 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  А в повечето квартали ,които са определени като най луксозни и с най високи данъци ,няма сметоизвозване изобщо ,вземаш си боклука и си го мъкнеш на километър или два до първия контейнер на някоя по главна улица ,пълна порнография ,ако човека няма кола , се пита дали трябва да си изнася сметта с градски транспорт или да си вика такси или пожарната .

 3. 3 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 588 Разстроено

  Хвала на такива "Вълци"

 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#1] от "bat_plamen":

  Добре де, според теб колко фирми има дето могат да сепарират (разделят) боклука в околностите на Варна? :)

  Обикновено има по една край големите градове. Освен ако не са две и да печелят отделни квартали.

 5. 5 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 435 Любопитно

  Тва е некъв уникален търг!Текива търгове се провеждат САМО в България.🐷👍

  Много съм прост
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Предлагането на по-ниска цена може и да е точно целта на Портних. Никой не се явява и старите получават по-висока цена , от досегашната.

 7. 7 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 44 Неутрално

  Няма нужда от сепариране, братята я вършат тая работа.

  всичко е суета, Боку ни обра
 8. 8 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  При положение че всички цени растат не разбирам защо някой очаква, че ще получи по-ниска цена?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 9. 9 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  Дневник, Вчера не писахте ли, че фирмата е свързана с братя Домусчиеви?

 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  Ало, каскет, чуваме ли се ?Какво правим ? Обикаляме врачанските села ли ?

 11. 11 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  “Сепариране”. Ей, умнички са ни редакторите. И много образовани. В езиково отношение гонят северомакедонците. Скоро българският език ще е втория креолски език на Балканите.

 12. 12 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 871 Весело

  Сепариране днес, сепаратиизиране утре! Българският на боклука, нема смисъл да се мъчим!

 13. 13 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4182 Любопитно

  До коментар [#4] от "realguru":

  Тогава защо се обявява търг............?!И за град като Варна е абсурдно да има само една фирма/там пазара е голям/!Да не би нещо този "търг" да е свързан с една трибуквена групировка във Варна , която е създадена през 90-те на миналия век..............?!

 14. 14 Профил на Kliment Zlatev
  Kliment Zlatev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За година Варна плаща 8 мил. лв., това е на сегашната цена, някак си странно много шум. Разликата от старата и новата оферта на годишна база е 550 000 лв. 🙄

 15. 15 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 390 Неутрално

  При 68 лв на тон не разбирам как общината очаква 40 лв като за последната година горивата са с 20+% нагоре, вероятно са си вдигнали малко заплатите и др. За 40 лв да си ги изхвърля общината, но очевидно не може. В общината дали са си намалили заплатите с 30%, колкото е разликата? Силно се съмнявам. Ако бяха заложили повече пари вероятно щеше да се появи и друг кандидат, но при всички положения е най-изгодно за този, който има завод и той е близо.

  Много хитър
 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#13] от "bat_plamen":

  Предполагам щото такъв е закона :)

  Но както се вижда, не може да обхване всички случаи.

 17. 17 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Свиквайте. Призракът на световната инфлация лази към нас. Подписването на дългосрочни договори е много рисково. Всички фирми, кандидати за обществени поръчк, ще искат повече пари, за да компенсират бъдещата инфлация.

  Проблемът с боклука е по вина на самите жители. Ако редовно си хвърляха боклука разделно - пластмаса и хартия в един контейнер, стъкло в друг, а общините да печелят пари, като дават право на отделни индустриални компании да си купуват правото да събират тези разделени отпадъци, щяха да спечелят всички. Хем общината ще има постъпления, хем индустрията щеше да има повече ресурси за евтино производство, хем стоките на пазара щяха да поевтинеят.

  Но ние българите сме просто племе. Смет не хвърляме разделно. Аз мога да сравня това със съответните разделни контейнери в моя квартал и обикновените кофи. Кофата с общия боклук се пълни само за часове. А тези за разделно хвърляне се пълнят от броени хора - 10-15 души максимум за около 5 дни. Ганьо е европеец, но Европата я признава отвъд българската граница. Тук Ганьо е свикнал да си живее в родната кочина - за какво му е европейски маниер, щом всичко около него е осрано?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 18. 18 Профил на Пламен Михайлов
  Пламен Михайлов
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Какво очаквате от Свинете Домусчиеви ? Как ще си платят за БМФ иначе ... Закривайте тази КОЧИНА!

  artmosphere
 19. 19 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Охо! Снимката на боклука е епична! По време на соца, или ако щете на КОМУНИЗЪМА такава картинка никогаш не съм виждал. Чудна и дивна работа, и то без разделно събиране на боклука. НО! Пунктовете за Вторични Суровини приемаха хартия, стъкло, метал и за тях плащаха $$$! Та който не беше глупав сам си ги делеше и хартията, и стъклото, и железото, и си ги предаваше за някой лев, ваопще без кампании за разделено събиране на боклука правеше разделно събиране на боклука! Интереса клати феса! И ти да видиш - осъществено от комуняки!?! Изглежда като така че може да се поклати нечие видение за времето на комуняките.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK