Висшият съдебен съвет освободи двама членове на съдийската колегия

Предстои да започне процедура за избор на други двама съдии, които да попълнят квотата в съдийската колегия и да заемат местата на Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев

© Цветелина Белутова, Капитал

Предстои да започне процедура за избор на други двама съдии, които да попълнят квотата в съдийската колегия и да заемат местата на Боряна Димитрова и Красимир ШекерджиевПленумът на Висшия съдебен съвет освободи двамата членове на съдийската колегия, Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова, които миналата седмица подадоха оставки след серия от критики за реформата на съдебната карта и предлагания Модел 4, който предвижда закриване на районни съдилища в цялата страна.


Двамата бяха координатори по проекта, който разработваше стратегия за реформа по Оперативна програма "Добро управление", но предложенията не срещнаха одобрение нито в професионалните, нито в политическите среди.


Днес Шекерджиев и Димитрова отсъстваха от заседанието, тъй като са в отпуск. Мандатът им ще бъде прекратен от 1 юли, съобщава lex.bg. Красимир Шекерджиев е подал заявление за възстановяване във Върховния касационен съд (ВКС) като наказателен съдия, а Боряна Димитрова е поискала да се върне в окръжния съд в Бургас, на който бе председател, преди да стане част от управленския орган. Молбите им за възстановяване на длъжност ще бъдат разгледани на следващото заседание на съдийската колегия.
И двамата бяха избрани от професионалната квота с пряк избор на съдии. По закон процедурата предвижда председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд в срок до 7 дни да свикат общо събрание на съдиите за избор на нови двама магистрати, които да заемат местата им до края на мандата на този състав на ВСС - година и половина. През последните месеци Шекерджиев и Димитрова работиха по модела за реформа и прекрояване на съдебната карта, а подкрепяният от тях модел предвижда закриването на районни съдилища. По време на дебат по темата, организиран от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов, никой не подкрепи предложенията им. В обсъждането участваха съдии от цялата страна, представители на основни политически сили, юристи, неправителствени организации, представители на общините и адвокати.


На заседание на 18 февруари пленумът на Висшия съдебен съвет взе решение за избор на Модел 4 за оптимизация на съдебната карта и реорганизация на съдилищата в България. Моделът е най-радикален и предвижда най-сериозни промени, а други три модела за промени бяха отхвърлени. Повече за тях и какво предвиждат - четете тук. Притесненията се появиха още при първоначалното обсъждане и гласуване - още в началото на годината 564 съдии от цялата страна внесоха във Висшия съдебен съвет подписка със становище срещу модела за реформа на съдебната карта. Рискът от прилагането на Модел 4 е, че ще доведе до закриването на районни съдилища и ще ограничи опасно достъпа до правосъдие на гражданите, предупреди и Висшият адвокатски съвет.


Така не може да се прави реформа на съдебната карта, тъй като тя изобщо не отчита никакви особености на развитието на регионите, нито ролята на районните съдилища, заяви и Съюзът на съдиите в свое становище, а преди седмици адвокатите също реагираха с протест пред сградата на съдебната палата в София.


В сряда Съюзът на съдиите в България призова за оставката на целия състав на Висшия съдебен съвет - четете повече тук
Как предлаганият модел на реформа би се отразил на град като Ямбол - четете анализ тук
Защо адвокатите излязоха на протест - четете тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK