Съдът установи, че Лозан Панов дължи 12 пъти по-малко, отколкото данъчните му искат

Данъчната ревизия на Панов бе назначена, след като през 2017 г. той отказа да подаде декларация за доходите и имуществото си пред Сметната палата, а само пред Инспектората към Висшия съдебен съвет

© Георги Кожухаров

Данъчната ревизия на Панов бе назначена, след като през 2017 г. той отказа да подаде декларация за доходите и имуществото си пред Сметната палата, а само пред Инспектората към Висшия съдебен съветПредседателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов не дължи на Националната агенция за приходите (НАП) над 11 000 лв., както твърдят те, а 890 лв. Това пише в решение на Административния съд - София-град (АССГ), съобщава в публикация по темата lex.bg.


Съдът отправя критики към подхода на данъчните към ревизията на Панов, която обхваща три години - 2013 г., 2014 г. и 2015 г., като към онзи момент той е съдия във ВКС. Проверката бе назначена, след като през 2017 г. той отказа да подаде декларация за доходите и имуществото си пред Сметната палата, а само пред Инспектората към Висшия съдебен съвет. За този отказ той получи и глоба от 1000 лв., а срещу него започна и въпросната ревизия, тъй като имало съмнения за укрити доходи.


Основната сума, която НАП претендира от Панов, е за 2013 г., като в ревизионния акт беше записано, че той дължи на данъчните още 10 107 лв., припомня lex.bg. Сумата идва от покупката на имот в местността Прибой на варненския кв. "Галата". Панов е декларирал, че е платил за него 26 000 лв., но според данъчните реалната цена е 122 000 лв. Тя е определена с експертиза по т.нар. метод на сравнимите неконтролирани цени.
Вещото лице, назначено от НАП, е трябвало да установи колко е пазарната цена към април 2013 г. (когато е сключена сделката) и към май 2018 г. (когато започва ревизията). То излиза със заключение, че долната граница на пазарната цена на имота, който самият Панов нарича бунгало, е 88 293 лв., а горната - 122 649 лв. И данъчните приемат именно най-високата сума, посочена от експерта, като пазарна цена. Съдът критикува именно този подход на данъчните.


За други доходи на председателя на ВКС - хонорари за лекции и конференции, които според ревизионния акт са укрити, съдът установява, че всъщност са декларирани и обложени с данък и за фиска не е настъпила никаква вреда.


Съдебният състав установява и че данъчните произволно са решили, че през 2014 г. Панов е бил в чужбина за 9 дни и е харчил по 1000 лв. на ден. "Единственият безспорен факт е, че жалбоподателят е напуснал Република България на 27 юли 2014 г. през ГКПП К. като пешеходец", пише в решението си съдът и подчертава, че е прието, че Панов е останал зад граница 9 дни, защото толкова отпуск си е взел, без да има доказателства кога всъщност се е върнал в България.


С новото си решение АССГ осъжда Панов да плати 890 лв., а не над 10 000 лв., данъци за 2013 г. и изцяло отменя ревизионния акт за 2014 г. и 2015 г. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK