Яне Янев в разследване на Антикорупционния фонд: Пеевски е 100% подчинен на Борисов

Яне Янев в разследване на Антикорупционния фонд: Пеевски е 100% подчинен на Борисов


"Пеевски на последните избори, сега на четвърти, които бяха, заедно Бойко му даде единадесет места за депутати. Начело с Марин Маринов, бившият министър. Това всичко са хора на Пеевски. Всичко. Единадесет мандата му даде бе, човек. За да може тия гласове от ДПС да отидат при Борисов. Те това направиха. В момента Делян Пеевски е 100 процента на подчинение на Борисов. Той, Доган, с Доган всичко приключи."


Това казва бившият премиерски съветник по корупционни въпроси Яне Янев в записан разговор от разследването "Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков" на Антикорупционния фонд. В петък, 25 юни, организацията публикува третия епизод от поредицата. От нея се разбира, че комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и противодействие на корупцията, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, е започнала проверка по изнесените данни.


Разследването "Списък за бърз контрол" проследява историята на Веселин Денков, собственик на софийски ресторанти, задържан през септември 2020 г. с обвинение за участие в организирана престъпна група за лихварство. Денков беше освободен под домашен арест в деня, в който от Антикорупционния фонд съобщиха, че ще излъчат поредицата. В първите две части от разследването се изнасят записи с консултанти и адвокати, както и с Яне Янев, които се опитват да измислят начин за освобождаването на Денков от ареста. В записите, правени от жената, с която Денков живее на семейни начала, се обсъждат суми от порядъка на над 100 хиляди евро за освобождаването на Денков.
Какво показа първата част - тук
Какво показва втората част - тук


В третата част се представят записи, в които Яне Янев разказва за срещи по казуса на Денков с бившия главен прокурор Сотир Цацаров, както и със съдии от Специализирания наказателен съд. В своя разказ Яне намесва и главния прокурор Иван Гешев, както и разказва за това, че бившият финансов министър Владислав Горанов е трябвало да измисли "три модела за въздействие върху бизнеса".


В третия епизод се разкрива жената, която е помагала на Ивайла Бакалова да направи записите - Русина Тошева, за която не са представени биографични данни във видеото. Тя е един от седемте души извикани на разпит в антикорупционната комисия след началото на поредицата, става известно от третия епизод. Той завършва с обещание за още една част.


Докато разказва за срещата си с Цацаров, Яне Янев (на моменти записът прекъсва и не се чуват целите изречения) е попитан дали се е сетил да пита за писмо, което е било изпратено до него (бел. ред. явно Цацаров). На това Янев отговаря да и уточнява, че лично Борисов му е се е обадил, а Гешев е казал: "в пандиза", като Янев допуска, че на Борисов няма кой друг да му повлияе освен Пеевски - бившият депутат от ДПС и санкциониран от САЩ по закона "Магнитски". Попитан как е възможно това, след като двамата са в конфликт, Янев обяснява че Пеевски е на подчинение на бившия премиер.


Реакциите


"Дневник" се свърза с Яне Янев за допълнителни въпроси около разследването и неговите твърдения. Бившият съветник на Борисов не пожела да говори, затвори телефона, а след това го изключи. В епизода от АКФ твърдят, че още преди излъчването на първите записи, Янев е изпратил чрез своя адвокат изрична забрана за тяхното публикуване.


Пред "Антикорупционния фонд" бившият главен прокурор Цацаров е отказал коментар.


Малко след началото на излъчването на видеото в петък, 25-ти юни от оглавяваната от него комисия разпространиха прессъобщение, в което съобщават за друго разследване срещу Денков, по което комисията е наложила запори. Позицията завършва с: "Органи на КПКОНПИ не са осъществявали действия, свързани с разследването, по което е повдигнатото обвинение на Веселин Денков от Специализираната прокуратура по друго досъдебно производство през септември 2020 г. Такива действия не са им били възлагани и от прокуратурата по реда на ЗСВ или НПК."


Няколко часа след излъчването на епизода, от комисията разпространиха нова позиция на Цацаров. В нея той отрича да е говорил с Яне Янев.


"Не съм разговарял с бившия народен представител Яне Янев по повод производствата срещу Веселин Денков (наказателни и за отнемане на имущество) никога и никъде. Всъщност, не съм се срещал с Янев в близките 3 - 4 години. Твърденията в тази насока, ако се изречени от него, определям като откровена неистина по отношение на мен и измама по отношение на лицата, осъществили звукозаписите", се казва в позицията на Цацаров. По думите му поредицата на АКФ не е журналистическо разследване.


Борисов от тротоара - различният от останалите


По думите на Янев, бившият премиер Бойко Борисов е накарал бившият финансов министър Владислав Горанов да изготви три модела, матрици: "Едната матрица е, когато има чиста печалба над един милион лева, вече влизаш под прожектора. И те наблюдават. Всяко разместване, вече се следи. Когато имаш оборот над 10 милиона, също си може да нямаш такава печалба, но щом си над 10 милиона и един лев пак под всичко лупа. И не само това", казва още бившият премиерски съветник. Той добавя, че "през финансовото разузнаване НАП имаше информация за всякакъв вид финансови транзакции. Всякакъв вид, и кешови потоци...бяха направили системи за заснемане в трезорите, не само на банките, в частните трезори", казва още Янев.


По думите му откакто Борисов е на власт, са били измислени няколко модела за въздействие върху бизнеса, така че "тези хора да имат свобода до толкова, доколкото да могат да работят, но да нямат друг вид свобода".
"Просто той с това беше по-различен от останалите, че е от тротоара, от улицата. От мутренските времена знаеш как се оперират нещата. Но след това го облякоха в механизми, защото сега каквото и да се говори, той на моменти се обграждаше и с умни хора, от които взимаше съвети...Не беше като онези всезнайковци - станишевци- манишевци, които си мислеха, че са божества. И другото, което е той много, много методи на работа ползва от Ердоган и от Нетаняху в Израел. Тези двамата са му кумири", казва още Яне Янев във видето.


Най-силният човек е президентът


От разследването се разбира, че Янев е говорил няколко пъти с бившия главен прокурор по казуса на Веселин Денков. От изявлението на бившия премиерски съветник се разбира още, че Цацаров дори е бил при главния прокурор Иван Гешев.


"Оня е казал нищо лично, но Веско в момента е един от най-отявлените бандити, който ни е в ръцете и за който на практика има внесено досъдебно производство. Ние държим един куп други, които няма досъдебни производства за тях, а за него имаме. И ако него го изпуснем, това значи, че съдът капитулира. Все едно си признаваме сами, че всичко е измислена история. И докато не минат парламентарните избори, не може нищо да се направи", казва Янев в записания със скрита камера разговор.


По думите му той е попитал Цацаров какво може да обърне нещата, така че "човекът да излезе на свобода и да си осигури необходимата защита". "И той каза така - виж, в момента в държавата има само един силен човек, който може през обходни пътища да каже, че този човек го иска на свобода. Това е президентът. Друг не знам да има, и не знам дали някой може да повлияе", цитира Янев.


Бившият премиерски съветник твърди, че Цацаров му е споделил неприятни детайли от разследването и че двама от защитените свидетели срещу Денков са получавали пари, за да свидетелстват срещу Денков.


"Иначе, единственото положително с Цацаров беше това каза така: виж, това което зависи от мен, от моята комисия, оттук нататък, понеже нали те са имат дам да събират допълнителни доказателства - разчитай на мен. И го правя само заради теб", казва още Янев.


"Има ли синхрон в новата политическа ситуация"


Във видеото на "Антикорупционния фонд", Яне Янев разказва, че според него има три неща, които трябва да се направят, за да се задвижи освобождаването на Денков от ареста. "Едната институция, по която трябва да се работи, е Специализирания съд. През обходни пътища, първо трябва да разберем кои от съдиите биха имали смелост да направят нещо различно от всичко това, което е правено до момента. Това е единия вариант. Вторият вариант е спешно да се проведе среща с най-близкия човек до Сотир Цацаров и да се разбере там какво е замислил да прави и какво може да се предотврати. И третото нещо е свързано с възможността да се провери има ли синхрон, все още, след новата политическа ситуация, Гешев - Цацаров - Ушев. И това нещо по отношение на вашия човек, дали е в оня списък за бърз контрол.", казва Яне Янев на срещата, на която е записан със скрита камера.


Според него в резултат на тази информация ще може да се вземе "бързо и адекватно решение".


След това Яне Янев разказва за съдии от специализирания наказателен и апелативен съд. Единият е Пламен Панайотов - съдия, който е бивш прокурор, а другият е Галя Георгиева - бивш член на съдебния съвет, близка до Сотир Цацаров. За нея Янев казва, че "Галя е човека на Сотир Цацаров. Каквото каже Сотир, това прави тя. Без нищо, тя не ходи до тоалетна без да го пита". Галя Георгиева е и съдията, която два пъти отказва да освободи Денков от ареста.Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK