Бившият директор на "Напоителни системи" блокира земеделския сектор, съобщи министърът

Христо Бозуков - в средата на кадъра

© Цветелина Белутова

Христо Бозуков - в средата на кадъраОсвободената шефка на "Напоителни системи" Снежина Динева саботира дейността на дружеството, което не може да плати заплатите на служителите си за този месец, съобщи земеделският министър Христо Бозуков.


"Тези, които до вчера са управлявали, днес саботират дейността, целта е да се вкара дружеството в несъстоятелност, блокирани са електронните подписи и няма как да се оперира", обясни министърът, като добави, че така се блокира цял сектор,


Бозуков призна, че е сгрешил с назначението на Динева като изпълнителен директор на "Напоителни системи" при първото му пребиваване като министър на земеделието в предишния кабинет на Румен Радев. "След извършена проверка от вътрешен одит са констатирани редица слабости - посочени са 17 констатирани нарушения, на база на този одитен доклад на 9 юни предложих Динева за освобождаване", обясни Бозуков.
На следващия ден Динева е дала указание към регионалните директори никой да не превежда пари към централното управление, а всичко да остане по техните сметки.


"На 14 и 15 юни са извършени парични преводи в особено големи размери - 1.5 млн. лв., от клон "Марица-Пловдив" и клон "Тополница" към клон "Струма-Места". Управителите на тези клонове са извършили нарушения", каза още Бозуков. "Осъзнавайки уязвимостта си, на следващия ден Динева праща сигнал до главния прокурор и до мен, че неизвестно лице, представило се като председател на съвета на директорите на "Напоителни системи" АД, е направило разпореждания", коментира още министърът на земеделието. "Плащанията са неналожителни. Направени са с цел да не остават пари в сметките на "Напоителни системи", обясни Бозуков.


Новият изпълнителен директор Димо Чопков пък все още не е вписан като такъв. Според министъра схемата за невписване е подготвена предварително с участието и на съда. Това според него води до безвластие и безстопанственост в критичен за земеделието момент. Чопков каза, че ще работи за това да не се прекъсва водоподаването, а новото ръководство е амбицирано да реши проблемите с плащане на ДДС и осигуровки. До края на месеца ще направи всичко възможно да изплати и заплатите на служителите, които са осигурени, но няма кой да ги нареди заради проблемите с електронните подписи.


Бозуков информира, че сред задълженията на "Напоителни системи" са 3 млн. лева към Южното централно горско предприятие, които не се изплащат с пари, а с имоти срещу заем - 2 почивни бази, 3 язовира и 1 ВЕЦ, като горското стопанство се чуди какво да прави с тях.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK