Съдия спря назначението на новото ръководство на Банката за развитие, обяви Кирил Петков

Съдия спря назначението на новото ръководство на Банката за развитие, обяви Кирил Петков

© Юлия ЛазароваНазначаването на предложените от служебния икономически министър Кирил Петков бъдещи членове на надзорния и управителния съвет на Българска банка за развитие (ББР) е било спряно. Това заяви самият той в предаването "Панорама" по БНТ. Той добави, че е разбрал за това днес.


"Новото назначение от професионални банкери за ББР, които трябва да развиват банката, беше спряно от съдия Мария Вранеску", уточни Петков, като я обвини, че е взела решение в несъответствие със закона.


Той каза, че от понеделник всеки ден ще подава заявление за вписване на надзора и всеки един ден ще прави публично изявление към обществото за това какво се е случило с новото заявление.


Миналата седмица Българската народна банка одобри предложените от Петков нови членове в надзора на ББР. Одобрение са получили Васил Щонов, който беше служебен министър на икономиката и енергетиката през 2014 г. в кабинета на Георги Близнашки, и Валентин Михов, който има опит в банки в Централна и Източна Европа, а сега се занимава с мениджмънт консултации във финансовия сектор. За членове на управителния съвет и изпълнителни директори одобрение имат Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK