Индийският вариант, който заплашва спокойната ситуация с COVID епидемията

Индийският вариант, който заплашва спокойната ситуация с COVID епидемията

© Associated PressИндийски, Делта, B.1.617 - това са трите наименования, под които стана известен поредният вариант на коронавируса. Той е причина за нови притеснения в редица държави по света, а наскоро бе обявено, че е регистриран и в България. Преди дни Европейският център за превенция и контрол на заболяванията съобщи, че в близко бъдеще около 90% от случаите ще са Делта вариант и призова хората да се ваксинират.


В България отскоро има заповед лабораториите да изпращат поне 10% от положителните си проби от PCR тестове за допълнителни изследвания с очакването, че така ще могат да бъдат покрити минималните европейски изисквания за проследяване на разпространението на мутациите.


Бавни резултати


Дали човек е заразен с мутирал вариант на коронавируса се установява като се направи допълнително генетично изследване на положителната PCR проба. То се нарича секвениране и следва да служи за информация за навлизането на по-заразните варианти на SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на COVID-19), така че да се предприемат мерки навреме.
В България секвениране на проби се прави единствено в Националния център по заразни и паразитни болести. Засега обаче там може да се изследват до 200 проби седмично. При това не е известно доколко медицинските центрове изпращат проби за секвениране, както и дали в центъра има достатъчно на брой специалисти, подготвени да обработват генетичните тестове. Други 200 проби седмично може да се изпращат за генетични изследвания от България в Германия, но това отнема повече време.


Резултатът засега е, че получаването на данни е силно забавено.


Ето как изглежда във времето пътят на първата доказа в България проба с Делта вариант:

  • Изпратена за секвениране на 21 април
  • Секвенирана е на 5 май, като не са установени генетични промени
  • Изпратена е за допълнителни изследвания в международната генетична банка
  • Там през юни се прави нов анализ
  • На 17 юни се съобщава за първи доказан случай на Делта варианта в България
Националният център по заразни и паразитни болести съобщава, че през април и май са секвенирани общо 34 проби от област Плевен, като в тях не е открит друг случай на Делта варианта. В някои държави вече е регистрирана и мутация на мутацията, наречена Делта+.


Притеснителни предпоставки


Ситуацията с разпространението на коронавируса в България засега продължава да е оптимистична, но повечето пътувания през летния сезон, падането на ограниченията и ниският дял на ваксинирани срещу COVID-19 в България са предпоставки за внасяне на Делта варианта и нови проблеми за здравната, социалната, икономическата системи. "Въпрос на време този вариант да придобие достатъчно разпространение във всички страни в Европа и да сме свидетели на поредната вълна", заяви преди дни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. (Как се откриват мутациите четете тук)


Около 16% от населението в България има поне една доза ваксина срещу коронвируса, сочат данни на Европейския център по превенция и контрол на заболяванията, при средни стойности за Европейския съюз над 50%


Смятан е за по-заразен


Вече има научни сведения, че Делта вариантът е по-зара̀зен. Данни от Великобритания сочат, че за седмица доказаните случаи на B.1.617 са се увеличили двойно. Според Би Би Си това не се дължи непременно само на разрастването на вълната, а и на добрите възможности на Великобритания за секвениране на проби - резултатите излизат за 48 часа. Британското издание с медицинска информация Би Ем Джей (BMJ) цитира професора по вирусология Уенди Баркли, според която Делта вариантът е "по-здраво закрепящ се към клетките на дихателната система", като така човек е по-зара̀зен за околните.


В ефира на "Нова телевизия" доц. Ивайло Алексиев от Националния център по заразни и паразитни болести обясни, че Делта вариантът е по-зара̀зен, защото има "една мутация, която подобрява свързването на спайк-протеина към клетъчния рецептор". Спайк-протеинът (spike protein) е шипестият протеин на коронавируса, с който той прониква в човешките клетки.


Индийският вариант, който заплашва спокойната ситуация с COVID епидемията

© Associated Press


"Има проучвания, които показват, че е около 200% по-зара̀зeн от оригиналния вариант на вируса в Ухан", казва доц. Алексиев. По думите на вирусолога от БАН проф. Радостина Александрова пред Би Ти Ви, която се позовава на чуждестранни проучвания, Делта вариантът е с 60% по-зара̀зен от британската мутация на коронавируса.


Симптомите и протичане


Проф. Тим Спектър, който води ръководи проучване за симптомите на COVID-19 казва, цитиран от Би Би Си, че при заразяване с Делта варианта загубата на обоняние вече не е сред първите десет най-докладвани симптоми. Проф. Радостина Александрова също съобщава за публикации, според които симптомите "загуба на вкус и обоняние са отстъпили назад" и при заразяване с Делта варианта водещи са възпаленото гърло, хремата и главоболието.


Засега отсъства еднозначно научно заключение дали индийският вариант води до по-тежко протичане на заболяването. В интервю за Би Би Си Андрю Хейурд, професор по епидемиология на заразните болести в Лондонски университетски колеж и съветник на правителството, казва: "Вече е ясно, че имаме трета вълна на COVID инфекции. Големият въпрос е доколко тази вълна ще доведе до хоспитализации". По думите му фактът, че 55% от възрастното население във Великобритания е ваксинирано с две дози означава, че положението далеч няма да е толкова лошо, колкото би могло, "но все още не знаем колко лошо ще е".


Агенцията за обществено здраве към Министерството на здравеопазването на Великобритания обяви, че към 14 юни 806 души, заразени с Делта варианта, са настанените в болница, което е увеличение с 423 души, в сравнение с предходната седмица. Сред тях 527 души не са били ваксинирани, а 84 души от всички хоспитализирани са били с две дози ваксини.


Индийският вариант, който заплашва спокойната ситуация с COVID епидемията

© Associated Press


Ролята на ваксините


Учените имат наблюдения, че ваксините срещу COVID-19 са по-малко ефективни срещу Делта варианта, особено ако е поставена само първата доза. Проучване на агенция за общественото здраве във Великобритания установило, че срещу Делта варианта:

 • - ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех" е 88% ефективна
 • - ваксината на "АстраЗенека"/Оксфорд е 60% ефективна

Ефективността се отчита на база хора, проявили симптоми, макар и леки. Научната общност продължава да смята, че най-голямото предимство на ваксините е, че предпазват от развиване на усложнения и фатален изход - проучване на агенция към Министерството на здравеопазването на Великобритания сред малко над 14 хил. заразени с индийския вариант показало, че при завършена ваксинация ваксините и на двата производителя са високо ефективни срещу тежко протичане и необходимост от настаняване в болница:
- 96% за "Пфайзер"/"БиоНТех"
- 92% за "АстраЗенека"/Оксфорд

В проучването не се споменава информация за другите две ваксини, използвани както във Великобритания, така и в Европейския съюз - на "Модерна" и на "Янсен".


Защо Делта вариант


Коронавирусът, който бе открит в края на по-миналата година в китайската провинция Ухан, бе наречен SARS-CoV-2. Както всеки друг вирус, той има свойството да еволюира (мутира), за да се приспособява по-добре към организмите и да продължава да съществува.


Учените наричат мутациите на коронавируса с буквите от гръцката азбука, както и с комбинации от букви и цифри. Така, първата вариация на заразата бе наречена Алфа, по-позната като британски вариант (В.1.1.7), защото бе засечен първоначално във Великобритания. Британският вариант бе причината за последната вълна от COVID-19 в България. (Още за вариантите четете тук)


След Алфа варианта бе регистриран Бета вариантът, известен като южноафрикански (B.1.351). Последва и Гама вариантът, наричан бразилски (Р1). Положителни проби с тези мутации не са доказвани в България. Четвъртата мутация, която тепърва ще продължава да буди безпокойство по света, а вероятно и в България, е Делта вариантът.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4262 Весело

  Мммм, какви добре изпържени тиквички на заглавната снимка...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  И Делта варианта ли плъзна от китайска лаборатория ? Питам

 3. 3 Профил на cinqueau
  cinqueau
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Заглавието е некоректно. Трябва да казвеме или "Индийският вариант на китайския вирус" или "щамът Делта на Ковид.19"

 4. 4 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 290 Любопитно

  Срещу тоа Делта вариант немаме ли естествен имунитет ,който да е придобит при общуване със съотечественици от Бенгалския залив?🐵

  Много съм прост
 5. 5 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 290 Любопитно

  И Делта варианта ли плъзна от китайска лаборатория ? Питам
  —цитат от коментар 2 на skw42563365


  Спакойна!Химическия разтвор във ваксините в който гордо плува омаломощеният вирус,се произвежда в мирикански и европски лаборатории.☠😎

  Много съм прост
 6. 6 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Учудващо е колко дълга статия може да се напише без да се каже нищо. Днес е събота, световния щаб по плашене е в почивка и няма зададени нови посоки за плашене, а не бива да минава ден без да напомним на хората че индийския вариант ги дебне в сенките много по-страшен от много по-страшния британски вариант

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  " Учените имат наблюдения, че ваксините срещу COVID-19 са по-малко ефективни срещу Делта варианта, особено ако е поставена само първата доза. "


  Вирусът мутира ! С времето ваксините губят ефикасността си, за съжаление ! Дано да не сме пред трета ковид вълна и у нас, предишната свари здравната ни система напълно неподготвена !!!

 8. 8 Профил на Oliver
  Oliver
  Рейтинг: 143 Неутрално

  Никой не му пука за тъпите ви опити за всяване на страх.

 9. 9 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Алфа,бета, гама… делта-ясно е че това са пипани вируси, а вие нищо не знаете за тях

 10. 10 Профил на crq15625101
  crq15625101
  Рейтинг: 20 Неутрално

  До коментар [#2] от "skw42563365":

  Е как , не си ли чувал - Делта - Връх на сладоледа , гръцка му работа .

 11. 11 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#7] от "samoedin":


  Нали не си мислиш че сега ,,системата” се е подготвила…

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 290 Любопитно

  " Учените имат наблюдения, че ваксините срещу COVID-19 са по-малко ефективни срещу Делта варианта, особено ако е поставена само първата доза. " Вирусът мутира ! С времето ваксините губят ефикасността си, за съжаление ! Дано да не сме пред трета ковид вълна и у нас, предишната свари здравната ни система напълно неподготвена !!!
  —цитат от коментар 7 на samoedin


  Всичко тече,всичко се променя.Едно време при комунизъма ,зимата ни сварваше неподготвени......,сега при либерализъма са вирусите.Иначе е весело,главната цел е да си слагаш ваксина на всеки шест месеца(как ли го изчислиха), и да одобряваш цветовете на дъгата.💋👍

  Много съм прост
 16. 16 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 290 Любопитно

  Никой не му пука за тъпите ви опити за всяване на страх.
  —цитат от коментар 8 на Oliver


  Оооооо,напротив!
  В повечето "цивилизовани" държави към които се стремим ,вече са ваксинирали поне 50% от населеньето!🥳👍

  Много съм прост
 17. 17 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  До коментар [#7] от "samoedin":

  Ще има трета вълна. После четвърта, пета. Гръцката азбука е с 24 букви, като добавим и цифрите, комбинациите стават много. А и СЗО си го каза, "гответе се за нови мутации".

 18. 18 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 290 Любопитно

  До коментар [#7] от "samoedin":Ще има трета вълна. После четвърта, пета. Гръцката азбука е с 24 букви, като добавим и цифрите, комбинациите стават много. А и СЗО си го каза, "гответе се за нови мутации".
  —цитат от коментар 17 на Vlado Nikolov


  А като свърши гръцката азбука,ше минем на китайската!Те имат само 8000 йероглифи.🙉👍

  Много съм прост
 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Весело

  До коментар [#13] от "cqp06812825":

  "На съда всичко е ясно. Да влезе убития и да даде показания".

 20. 20 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Весело

  До коментар [#16] от "Контрол на съзнанието":

  И маски продължават да носят.

 21. 21 Профил на d
  d
  Рейтинг: 290 Неутрално

  И какво като се ваксинират хората? В Израел пак им туриха маски на закрито, а във Великобритания ще се правят нови локдауни. Поне в Израел си признахая, че няма смисъл от локдауни, защото очевидно не помагат за спирането на заразата.

 22. 22 Профил на kimaf
  kimaf
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Появи се направо по поръчка, преди изборите.

 23. 23 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6412 Любопитно

  В Германия бройките стабилно намаляват. И понеже всички графики сочат успокояващо надолу, измислиха нова графика, която да има ръст нагоре - процентно съотношение на делта варианта в новите (иначе намаляващи) случаи на положителен тест (не казвам клинично хоспитализирани). Така отново се измисли плашило за простолюдието.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 24. 24 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 290 Любопитно

  До коментар [#23] от "Незнайко в Слънчевия град":

  В Германия им е лесно.Простолюдието изпълнява директивите на мама Анджи и не мисли.🐵👍

  Много съм прост
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4262 Весело

  До коментар [#23] от "Незнайко в Слънчевия град":

  "Така отново се измисли плашило за простолюдието."  Не вярвам вече някой (освен специалисти, вкл. и такива като нас:) ) да обръща внимание на ковидданни, хората в момента живеят на макс, вкл. и в Европа, преди дни летище София изглеждаше така, както преди 2 години - препълнено.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 27. 27 Профил на klb091008761
  klb091008761
  Рейтинг: 245 Неутрално

  И какво като са "ваксинирани" повече от 50 %? Все едно ще се заразят от новите щамове. Леко е безсмислено, ама който иска да се боцка, щом го кефи.

 28. 28 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Нещо не ми е ясно:
  1. "Делта вариантът е "по-здраво закрепящ се към клетките на дихателната система", като така човек е по-зара̀зен за околните".
  2. Делта вариантът може да се лепне и на хора, които са ваксинирани; дизайнът на ваксините е създаден на база тогава известните варианти (преди появата на делта).
  3. Ваксинираните го карат по-леко делта-варианта, като очевидната причина е, че имунитетът е предварително трениран за това, което е влязло в организма. Имунитетът е трениран с ваксина, която е създадена на база предходен вариант, но все пак ваксината помага, очевидно чрез подготвения имунен отговор.


  От 1,2 и 3 излиза така, че тези, които са боледували от досегашните варианти, не би трябвало да са в по-лоща позиция от ваксинираните (с ваксини, създадени на база досегашните варианти).
  Възниква логическото противоречие: как ваксината има предимство пред естествения имунен отговор, ако инфекцията е с делта-вариант.
  Второ: ако открито се призовава да се ваксинират хора, които са преболедували, това автоматично трябва да значи, че се призовава да се ваксинират хора, които са били ваксинирани. Ако отговорът е: "заради мутациите", тогава следствията са:
  - ваксината трябва да е с нов дизайн, заради мутацията;
  - каква е разликата с грипа (но тогава възниква въпрос, че различната реакция (специалното отношение към ковид) е плод на други фактори, не на онова, което медицината си е формулирала като разумна реакция на грипа...

 29. 29 Профил на gueorgui tzvetanov gueorguiev
  gueorgui tzvetanov gueorguiev
  Рейтинг: 272 Неутрално

  200% по-заразен.Това означава ли ,че трябва да носим 2 маски.Абе как се изчисляват тия вероятности...

 30. 30 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  До коментар [#2] от "skw42563365":


  До коментар [#17] от "Vlado Nikolov":

  В СЗО са впечетлени от мутациите на респираторни вируси, явно сега рабират за това явление.
  В лабораториите ще ги чепкат, алармистите изпадат в транс но живота си върви.
  В Европа отдавна няма нищо.
  https://euromomo.eu/graphs-and-maps/
  Типични графики за юни-юли.
  Разбира се, че ще има вълна (хремави, с температура, в болници, починали) есента, както винаги е било досега.
  Единствено от обществото зависи как ще отиграе вълната.
  Ако на алармистите им се отвори парашута и успеят да паникьосат хората, ако в болниците опънат кушетките за да напълнят касите, ако регулаторите избеснеят с изисквания за масовото тестване и напълнят касите на лабораториите - да, ще загинат малко повече хора по време на вълната.
  Иначе промотирането на антигрипните препарати е стигнало до кресчендо и не виждам накъде повече .
  И

 31. 31 Профил на glf54648753
  glf54648753
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Добре е в името на всеки вариант да се изписва и "китайски вирус", Например, "Китайски вирус - Делта" и т.н. Да се знае кой го създаде, кой го кри, кой не даде на учените да разследват, кой коли и беси в СЗО и т.н.

 32. 32 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Докато се залисваме да гоним делтата, ламбдата ше ни изненада изотзад
  https://trud.bg/нов-опасен-вариант-на-коронавируса-открит-в-бразилия/

 33. 33 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Весело

  До коментар [#18] от "Контрол на съзнанието":

  После японските йероглифи, корейските. И ще започнем отначало.

 34. 34 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  До коментар [#28] от "inn":

  В тези трудни времена не е прието да се задълбочаваш в логика и рационално мислене.
  Необходима е ВЯРА в учените които С ГОЛЯМА ВЕРОЯТНОСТ, МОЖЕ БИ знаят какво да се прави.

 35. 35 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Любопитно

  До коментар [#21] от "d":

  Ееее! Ти съсипа цялата пропагандна кампания.

 36. 36 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Вчера без да искам бях писал , че ще има мутации на мутациите, докато стадото се ошашави напълно.
  И хоп, днес мутация на мутацията. Делта плюс.
  Утре XXL, вдруги ден Супер Делта плюс , докато кажат, че ваксинирането става задължително.
  Мдаааа
  Така само с плашене на гаргите няма да стане.

 37. 37 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  До коментар [#28] от "inn":

  По - добре, защото са си платили за ваксината. Другите имат имунитет на аванта. Това значи по - малко пари за фармацевтичната мафия.

 38. 38 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  До коментар [#30] от "k_":

  Генерална антигрипна ваксина все още няма. А коронавируса е подобен на грипа - ОРЗ. Паниката в хората се поддържа с новите мутации на вируса.

 39. 39 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  До коментар [#36] от "Pomak":

  В годината преди ковида у нас с антигрипните ваксини стана един трик, на който малко хора обърнаха внимание.
  До преди това си бяха платени (около 10лв) и който желаеше си ги поръчваше при джипито и всяка есен хората от рисковите групи си се ваксинираха по график.
  През кампанията 2019та, обаче изведнъж станаха "безплатни" за населението и обямиха, че джипитата ще ги слагат на всеки който пожелае.
  Явно бяха успели да пробият и закачат тези разходи директно на НЗОК (нищо безплано няма) .
  Безплатното пак имаше проблем, защото поради специфика на националния характер изведнъж доста повече хора решиха да се уредят с безплатната ваксина и за рисковите групи нямаше дори и да искат да си платят.
  Логистиката нашенска и до декември нямаше ваксини за всички желаещи.
  В момента очевидно целта е да пришият колкото се може повече бройки за бъдещето за следващите 5-10г и повече напред да бъдат поръчани, а как и за какво ще се използват не е толкова важно.
  В това отношение Фон Уши се справя много добре.
  Пазарува препарати за милиарди като арабска принцеса в мол.

 40. 40 Профил на nelichke
  nelichke
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Дневник, проверявайте си данните! Данните на ECDC за процент ваксинирани с поне една доза, се отнасят до пълнолетни граждани! 16% от пълнолетните са ваксинирани, но от цялото население процентът е 13.5.

 41. 41 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  Успехите с ваксинацията ги видяхме - най-ваксинираните въвеждат мерки пак - Англия, Израел. Ние сме най-зле с ваксинацията, а имаме 30-40 заразени на ден.

  Оказа се, че ваксините са пълен фейк. Добре се вижда от европейското - най-пълни стадионите бяха в Унгария, в Лондон бяха поразредени, въпреки огромните успехи на ваксинацията, а в Шотландия бяха разредени на половина.

  В Израел някои редки заболявания се увеличиха рязко с 6-10 пъти. Социалния експеримент ще продължи

 42. 42 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  До коментар [#24] от "Контрол на съзнанието":

  Хайде, хайде.
  Германците били тъпи, гъркините грозни…
  Само вие сте най- умните.
  Но берете артишок в Мюнхен и гледате бабичка в Лариса

 43. 43 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  Оказва се, че тиквата с вродената си некадърност и провал с ваксинацията всъщност ни е направил услуга.

 44. 44 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1151 Любопитно

  Оставете хората на спокойствие да си живеят живота и стига с тая истерия с тоя вирус. Нито света ще се свърши, нито нещо съществено ще се случи на обикновения човек. Аман от паника всеки ден, по всички медии. Лято е, плажът ни зове, планините - също. Вирусите са в пъти по-стари от човечеството, винаги ги е имало, ще ги има и след нас. Поне за мен е ясно, че едни (фармацевтични) фирми станаха милионери/милиардери, играещи си със страха на хората и се чудя как се стигна до тук, защо им се позволява? Ваксини, та ваксини, а накрая - нищо, файдата е недоказана и така ще си остане. Пилците ще се броят наесен, както всяка година, ще преживеем и тая алабалистика...

 45. 45 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Спокойната ситуация с Ковид епидемията - какво му е спокойното на този фашизоиден геноцид който ни прожектират че даже ни и бутат да играем в него вече година и половина.

  И да ви имам симптомите - главоболие, температура и зачервено гърло. Значи като дете изкравах по 4 делти на година и минах без ваксина, само с аналагин хинин. По едно време същия този хинин с цена 0.90 лв изчезна понжеже стана много вреден изведнъж и трябваше да минем на Тамифлута и Тайлохотове за по 10 лева опаковката и работят колкото и дизел на -50 градуса

 46. 46 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  До коментар [#38] от "Vlado Nikolov":

  Няма и да има, точно защото респираторните вируси мутират година за година.
  В момента (или досега, защото то май повече антигрпни ваксини няма да има) как ги правят:
  Понеже клиентите повечето живеят в Северното полукълбо, наблюдават спецификата на грипните вълни в Южното и определеят кои щамове са популярни (статистически, разбира се) и за няколко месеца успяват да произведат необходимите препарати на базата на доказаните векторни технологии.
  Щамовете ги кръщават Хноконг, Сингапур и пр.
  Антигрипните препарати стават "дву, три и поли-валентни", което ще рече че покринат няколко щама от които се очаквата да се появят в Сев. Полукълбо през зимата и съответно се организира кампания по производство, маркетинг, дистрибуция и пр.
  Да, антигрипните препарати работят в някаква степен доколкото наистина повечето щамове на Север са подобни на тези появили се на Юг няколко месеца по-рано.
  Не работят на 100% защото все пак мутациите си продължават през закъснението то 6 месеца и също така в коктейла винаги са налице по-редки щамове (вкл. корони) на които не е обърнато внимание първоначално и не са включени в защитата на последния препарат.
  Реалността е, че човечеството или НАУКАТА познава под 1% от разнообразието на тия бабалюги на планетата в момента.
  Колкото повече тестват и изучават, толкова повече ще намират.
  Как обществото ще реагира на тия неща в момента не мога да предвидя.
  Последната година се нагледах на много неща, за които си мислех че няма как да се случат.

 47. 47 Профил на Ivailo Alichkov
  Ivailo Alichkov
  Рейтинг: 37 Весело

  Но защо така ? "Манната небесна" на фармацевтите дет я изплюха след няма и година разработки (нищо че една ваксина се разработва 10 години минимум и пак няма гаранция за нейната безопасност) нали прави всички неуязвими и безсмъртни ? Хххххххххххх

 48. 48 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6412 Неутрално

  До коментар [#27] от "klb091008761":

  С ваксинационен сертификат си спестяваш досадните тестове при пътуване. Който пътува, де...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 49. 49 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6412 Неутрално

  До коментар [#44] от "geordgeo":

  Фармацията затри авиацията.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 50. 50 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 862 Неутрално

  е сега ви разказаха играта на сертифицираните :))
  От утре , като обявят "Делта положението" и с Маски вън" ще ви се разкаже играта да обяснявате що не сте се вакцинирали 3-ти и 4-ти път и че докиментите не ви дават право да ходите по празните сокаци без маска :)
  И в България чистия въздъх ще струва 300 лева, да знаете!
  пак се ваксинирайте за да сте свободни :)))
  Поне през 3 месеца , за да фанете ъпдейтите :))

 51. 51 Профил на Kiril Mitov
  Kiril Mitov
  Рейтинг: 351 Неутрално

  Оказа се, че ваксините са пълен фейк.
  —цитат от коментар 41 на otrqdnik

  Оказа се, че ти си пълен фейк.

 52. 52 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Любопитно

  До коментар [#48] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Важи шест месеца и трябва презаверка с ново боцкане. За обикновения грип е веднъж годишно и без сертификат. Тук те карат два пъти в годината. Защо ли?

 53. 53 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  Според горното явно ваксинираните разпространяват зарази и генерират нови мутации. Затворете ги за 6 - 8 месеца, защото са опасни за обществото.


  😁

 54. 54 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#44] от "geordgeo":

  "Златен милиард", "глобално нулиране" и т.н.
  Няма да оставят хората на спокойствие. В това помагат както платените агитатори (Явор и явороподобни), така и поникьосаните. Някой ден организаторите на този терор ще бъдат изправени до стената.

  master
 55. 55 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Ваксинирайте се ! Иначе никой няма да има желание да се доближи до вас !

 56. 56 Профил на Kiril Mitov
  Kiril Mitov
  Рейтинг: 351 Неутрално

  Тук те карат два пъти в годината. Защо ли?
  —цитат от коментар 52 на Vlado Nikolov

  Ваксинацията срещу ковид не е задължителна.

 57. 57 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  До коментар [#54] от "gigabyte":
  Ами богатите хора повече ги е шубе и стават по-лесни жертви.
  Както бабичките, които хвърлят торбички с хилядарки през балконите ако успееш да им изкараш акъла с едно обаждане по телефона.

 58. 58 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2533 Неутрално

  Защо постоянно ни занимавате с вируси ?
  Очевидно НЯМА никакъв проблем с поредния грип.
  Много, ама много се притеснявате само от "спокойна ситуация"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 59. 59 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2209 Весело

  До коментар [#30] от "k_":Генерална антигрипна ваксина все още няма. А коронавируса е подобен на грипа - ОРЗ.
  —цитат от коментар 38 на Vlado Nikolov


  Вярно че не може да се направи "генерална" ваксина за инфлуенцата (грипа), понеже за няколко години всичките му клетки се променят и няма генетично парче от вируса срещу което да може да се изгради имунитет веднъж завинаги. Но това просто означава, че трябва да се научим да правим и одобряваме ваксини по-бързо и с висока ефективност точно за даден щам.

  Всъщност покрай ковид за пръв път видяхме, че това може да се прави с относително новата иРНК технология (развита първо в университет през последните 30-тина години и усъвършенствана в компании през последните 10-тина). Тази технология вече ни дава надежда да правим бързо и ефективно ваксина за инфлуенца, а и за други заболявания (включително СПИН, Зика, а вероятно и различни видове рак)!

  Досегашния процес на създаване на ваксини бе до голяма степен проби-и-грешки. Същото като създаването на нови рецепти за манджа- добавят се различни подправки в различни комбинации, след това ги дават на много хора, и ако на достатъчен процент от населението им хареса- новата рецепта е одобрена. Само дето не е ясно предварително кое ще се хареса; това бе непредсказуем процес.

  Макар че изпитанията на иРНК ваксините следват същата стара методология, самото им създаване е много точен, предсказуем и бърз процес отнемащ дни. Първо се секвенира конкретния вирус. В случая с ковид, китайски учени го направиха и публикуваха на интернет в края на януари 2020 г. После се избира парче от него, което само по себе си е безопасно. За всички ковид ваксини (не само иРНК) се избра белтъка (протеина) от шипчето.

  После идва голямата иновация- прави се информационна РНК (иРНК) "по поръчка", която да инструктира човешкия организъм да произведе точно такъв белтък, със същата генетична последователтност. За създаването на иРНК ковид ваксините това отне броени часове (около три дни на Модерна и около денонощие на партньора на Пфайзър БионТех).

  След като сложат на пациента ваксината с въпросната иРНК молекула, организмът си произвежда въпросния белтък на шипчето на вируса, и след това имунната система се научава да го разпознава, както прави с всяко чуждо тяло. Цялото време от февруари до декември 2020 г. отиде не за да се правят новите ваксини (това стана за часове), а за да се тестват за безопасност и ефективност- от първа фаза с 20-тина доброволеца до трета фаза с няколко десетки хиляди (както е било по протокол за ваксините направени по старата технология). За доказване на ефективност трябва достатъчно много хора от контролната група да се разболеят, и за да се направи това етично (без хората да се заразяват нарочно), това отнема месеци.

  Въпросите са: трябва ли да следваме същия този процес на изпитания за безопасност, ако новата иРКН молекула (за нов щам на грип или СПИН) се слага в същата клетка мазнина (липид), както и на ковид ваксината която вече е изпробвана за безопасност и са добре известни страничните ефекти? И трябва ли да се тества по стария начин (който отнема месеци) ефективността на ваксината за новия щам грип (инфлуенца), ако самата иРНК технология гарантира, че ще изгради имунитет абсолютно точно към определен негов протеин?

  Ако намерим начин да тестваме по-бързо новите ваксини (примерно, за месец вместо десет), с всяка нова мутация на инфлуенцата малко преди грипния сезон всяка година ще имаме високо ефективна иРНК ваксина за него! Вирусът на инфлуенцата ще продължи да си мутира, но ваксините ще се адаптират по-бързо към тези мутации!

  Науката се е развила от времето на първата ваксина на Луи Пастьор (1877 г.) Помислете: само до 1953 г. по света не е имало ваксина за детски паралич (полиомиелит)! Все още поевечето българи родени тогава са живи, а сега вече детският паралич е почти изчезнал като заболяване по света. Очаквам че и ваксините за грип (а и много други болести) ще стават все по-ефективни и безопасни през следващите няколко години!

 60. 60 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2209 Весело

  До коментар [#44] от "geordgeo":Фармацията затри авиацията.
  —цитат от коментар 49 на Незнайко в Слънчевия град


  Вирусът затри авиацията. Фармацията спасява авиацията!

 61. 61 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2533 Неутрално

  Добре е в името на всеки вариант да се изписва и "китайски вирус", Например, "Китайски вирус - Делта" и т.н. Да се знае кой го създаде, кой го кри, кой не даде на учените да разследват, кой коли и беси в СЗО и т.н.
  —цитат от коментар 31 на glf54648753


  месеци преди Китай с този вирус беше ударен социалистически Виетнам
  ... а преи това го имаше по островите на малайския архипелаг :-) ... и К'во ?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 62. 62 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2209 Гневно

  Оказва се, че тиквата с вродената си некадърност и провал с ваксинацията всъщност ни е направил услуга.
  —цитат от коментар 43 на otrqdnik


  Каква услуга?! Че помогна над 18 000 българи да си отидат без време?!

 63. 63 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2209 Любопитно

  Защо постоянно ни занимавате с вируси ?
  —цитат от коментар 58 на dark'star


  Ако не искате нищо да знаете за COVID-19, ако предпочитате да си заровите главата в пясъка, защо коментирате под тази статия?

 64. 64 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2533 Неутрално

  И какво като се ваксинират хората? В Израел пак им туриха маски на закрито, а във Великобритания ще се правят нови локдауни. Поне в Израел си признахая, че няма смисъл от локдауни, защото очевидно не помагат за спирането на заразата.
  —цитат от коментар 21 на d


  трябваше да си оставим вируса да ошета Света за месец = както е било винаги и каквото отнесе-отнесе , а ние решихме да се правим на богове и това е резултата > ужасии , маски, ваксини, каски, орди обезумели от страх ваксинирани дращещи по медиите ... и това е само началото на безумието

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 65. 65 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  До коментар [#59] от "plamen_b":

  Интересни разсъждения и почти изцяло съм съгласен с изложеното.
  Всъщност развитието на технологията иРНК започва с цел да се намери агент или препарат (не е ваксина в общоприетия смисъл на думата), който да намира и ликвидира мутациите при рака.
  Поради строгите регулации, експериментите вървят бавно - основно само върху доброволци и то обикновено в последните стадии, когато е късно.
  Предполагам мотивациите им защо влязоха с бутонките и решиха да направят експеримента масово покрай поредния грипен сезон.
  Никой (освен аларимстките медии) сериозно не твърди, че сегашния САРС2 е нещо невиждано досега. Корона вирусите по хората са известни много отдавна и си ги има почти всяка година в котейла от грипни вируси в различна степен.
  Ако са повече, грипа е по-лют или дори "испански", но нищо невиждано досега.
  Ковид, не е испански грип защото много трудно се предава. На производителите на препарати миналата година им трябваше месеци да установят стотина човека от 20 000 с плацебо. Очевидно това не е нещо което можеш да прихванеш със 100% сигност като се доближиш до носител.
  Второ, пораженията също не са както испанския, когато МАСОВО (подчертавам МАСОВО!) са погивали млади и деца. Тогава за 2-3 години оценките са за 50-100млн жертви от грип.
  Сега при невиждано в историята тестване с милиарди тестове са успели да го намерят само в 3 млн. и то огромното мнозинство от тях много възрастни с много заболявание и компроентирани имунни системи.
  Отделно поне 1 милион от тези 3 са причинени от неадекватните реакции на здравните системи основно в богатите държави.
  И при това положение идва въпросът - необходимо ли е да се вкарват в експеримента с новите прапарати масово 99.5% от тези които дори и да се срещтнат с вируса ще го преживеят, като 10% от тях има по-голяма вероятност да се раболеят, дори много рядко с дългосрочни последици?
  Да, знам - това са нашите баби и дядовци, има макар и много рядко и млади хора, дори деца, но никой от производителите също не гарантира че всички ще бъдат спасени, нали?
  Значи говорим за вероятности.
  Най-вероятно препаратите наваляват вероятността да се разболееш и починеш, както твърдят производителите.
  Обаче от опита досега е абсолютно СИГУРНО, че това което направиха предизвика много повече страдания на хората по света, вкл. директно увреждане на психическо и физическо здраве.
  От едната страна на везната имаме огромните поражения, от другата намалена вероятност (неясно колко досега, около десети или стотни от процента) да се разболееш и починеш от ковид.
  Това е положението към момента, но изходът все още не се види.

 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Ние да не сме някакъв остров, че да се запазим от новия щам. Щом има около нас, скоро и тука ще има.

 67. 67 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  До коментар [#66] от "Роси":

  Ама той вече доказано е на територията на България поне от април тази година доказано.
  Тези които имат малки деца знаят, че преди 2-3 седмици мина вълна на сополивене и възрастните около тях също кихаха и кашляха.
  Никой не ходи да се тества, защото риска да те вкарат във филм е голям и всичко си мина и замина при които го пипна.
  Останалите го очакват, но ако раздуят в медиите, но пък всички хипохондрици вече са боцнати и ще им е трудно да направят голяма паника.

 68. 68 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Постоянно измислят някакъв вариант, за да се подържа напрежението. Незнам какъв е този вариант, но Индия е от държавите с нисък процент заразени и умрели от Ковид.

 69. 69 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#23] от "Незнайко в Слънчевия град": "Така отново се измисли плашило за простолюдието."Не вярвам вече някой (освен специалисти, вкл. и такива като нас:) ) да обръща внимание на ковидданни, хората в момента живеят на макс, вкл. и в Европа, преди дни летище София изглеждаше така, както преди 2 години - препълнено.
  —цитат от коментар 26 на hamiltonf


  Преди дни минах през Летище София два пъти за седмица. Беше по-скоро празно. Сравнително празно беше и летището във Виена, сравнено с предкризисното състояние.

 70. 70 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Вместо много да се умува, хората трябва просто да се ваксинират. Докато не са се появили опашките през есента....
  А тези като мен, които са го прекарали, да броят 5 или 6 месеца спокойствие и също да се ваксинират!
  Другото е от Михаля - разтягане на локуми и загуба на време.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 71. 71 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2417 Весело

  Ако не искате нищо да знаете за COVID-19, ако предпочитате да си заровите главата в пясъка, защо коментирате под тази статия?
  —цитат от коментар 63 на plamen_b


  Добър въпрос!
  Но нивото на "потърпевшите" е твърде елементарно, за да дадат смислен отговор.
  Същите екземпляри са силно подвластни на теорията на конспирацията!
  След като 7 пъти американците кацат на луната, някои от тях още се чудят и умуват, дали това е истина или конспирация на ЦРУ и Холивуд!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 72. 72 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  Алабала алабала, ваксинирайте се. Тоя вариант е една обикновена настинка по всички симптоми ама било много важно да се боцнат всички. А за тия дето вече са минали короната нито дума, те имат по добър имунитет от ваксинираните ама броим само колко процента са се боцнали.

 73. 73 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Не знаех за бразилския мутант.
  Значи остава да се пръкне само руски. И той трябва да е най-коварен.

  БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна африка

 74. 74 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  А стига де, надупчени сме повече и от автобусно билетче :-))

 75. 75 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  До коментар [#64] от "dark'star":

  Ако бяхме оставили вируса, щеше да се конкурира с другите сезонни и можеше да има съвсем различна траектория. После излезе оня с постинга в Медиум за кривата, кейсовете и експонентата и работата отече...хората не се и замислиха, че между модел и реалност има огромна разлика и приеха, че моделите са реалност - и те станаха такава, именно отчасти заради мерките.

 76. 76 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#70] от "Рим":

  Брат като си имаш самотна мозъчна клетка няма опасност да умуваш. Така че боцкай си се смело и остави останлите 50% от света намира. Нека си останем невежи и прочие. И стига сте се хващали на това разделяй и владей че колко му е да ни оставят да се трепем ваксинирани против неваксинирани

 77. 77 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#48] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Много ти в слаб сейлс пича или опорната точка. Макар че трябва да призная немалко народ се набоде с тази идея.

  Досадните тестове са по добрата алтернатива ако не си в настроение да се експерентира с тялото ти

 78. 78 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 185 Неутрално

  Нали бенефон сигма голд беше модела, сега чакаме на жаоми редми, много са яки щамовете,,само балъците дано не свършат, че мисирите ко ше пишат по цял ден

 79. 79 Профил на Vlater
  Vlater
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Статистика:

  Държава | Общо случаи % | Общо смъртни случаи %
  САЩ 10.36% 0.19%
  Индия 2.17% 0.03%
  Бразилия 8.56% 0.24%
  Франция 8.81% 0.17%
  Русия 3.72% 0.09%
  Турция 6.33% 0.06%
  Великобритания 6.89% 0.19%
  Аржентина 9.59% 0.20%
  Италия 7.05% 0.21%
  България 6.11% 0.26%

  Както се вижда от статистиката - индийския вариант на вируса изглежда най-безопасен. Стига сте плашили с този щам!

 80. 80 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  До коментар [#49] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Бе, да ти кажа, най-добре си хвърчат...
  https://planefinder.net/

 81. 81 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  пораженията също не са както испанския, когато МАСОВО (подчертавам МАСОВО!) са погивали млади и деца. Тогава за 2-3 години оценките са за 50-100млн жертви от грип.Сега при невиждано в историята тестване с милиарди тестове са успели да го намерят само в 3 млн. и то огромното мнозинство от тях много възрастни с много заболявание и компроентирани имунни системи.
  —цитат от коментар 65 на k_


  Предполагам че говорите за починалите, а не само за заразените. Към днешна дата, за около година и половина има 3,9 млн. официално умряли от ковид по света от 180 млн. отчетени заразени. По време на "испанската инфлуенца" за две години са били около 50 млн. починали от около 500 млн. заразени. Числата за двете пандемии са напълно съпоставими, при положение че днес имаме по-добра медицина, която спасява някои хора които биха умрели преди век (кислород, обдухване на белия дроб при тежките случаи) и мерките които се използваха (масово използване на маски, локдауни).

 82. 82 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#81] от "plamen_b":

  Е как са сравними? По кое са сравними? По население на земята ли, по степен на транспортна обвързаност ли.

  Нищо съпоставимо няма. Испанския грип е бил пандемия. Това сега е смешен цирк, който ако не беше режисиран нямаше и да разберем че го има.

  “Мерките” са дебилни и спомогнаха за част от тия 3.8 м официално преброени. Така че айде да се скриеш някъде с тия глупости

 83. 83 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#81] от "plamen_b":

  Да не говорим че от 1918 нямаш точна статистика но масовите гробове дават възможност за някой оценки.

 84. 84 Профил на Down Tempos
  Down Tempos
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Мутира да, с измислените ваксини ще мутира до степен на динозавър.

 85. 85 Профил на Down Tempos
  Down Tempos
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#40] от "nelichke":

  Тъпо парче, броиш ли децата под 12г в тия %,и ако да - защо?

 86. 86 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Безверието извиращо в пост комунистическите страни, вкл руснаци, води населението в дилема. Хем страх от страшен край на живота, хем вродено недоверие в западни, атлантически ценности. Добре си правете сметката, живота ви за българската държава и за Русия не струва повече от 30000 евра, един съвестен и нискообразован европеец обаче има многократно по-висока стойност, оценка на стойност и право живот. Съответно над милион евро. Най-важното, прозападните ценности могат да се мерят с пари, но те са подплатени с морални достойнства и права, които при нашито общество са отхвърлени или забравени. Правото да имаш достойнство и да получиш справедлива на обществена и финансова оценка според твоите качества. Правото на здравеопазване, образование и свободно мнение. Друг джокер нужен ли е?

 87. 87 Профил на crq15625101
  crq15625101
  Рейтинг: 20 Неутрално

  До коментар [#76] от "asen_g":

  " Брат " този какъв брат може да ти е ?
  Това е платен ( тролски ) профил , пише каквото му нареди господарят му , срещу пари !
  Неблагодарна работа , ама има и такива които я вършат !

 88. 88 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  До коментар [#81] от "plamen_b":

  1. Няма "официално" починали от ковид. Има числа, оценки направени според различни методики. Има един частен сайт на някакъв руснак, който показва някакви цифри. Има и база данни на Джонс Хопкинс университета където има страница и повече обяснения, че данните им не са надеждни и са само оценки. Копах в данните на Джонс Хопкинс миналата година март и намерих смущаващи изкривявания на представянето на данните, дори в противоречия с това което са обяснили под черта. От тогава данните публикувани от тях нямат занечине за мен.
  2. Брой заразени няма как да бъде 180 млн. Това е статистически фокус-бокус. За да приемем това число, трябва да допуснем че всеки заразен (така както го броят) е бил установен и регистиран в глобален мащаб. За повечето хора е невъзможно да осъзнаят абсурда на това твърдение и това е нормално. Хората инстиктивно вярват на числа и когато им кажеш това е 180 милиона, те го приемат както приемат че краставиците на Женския пазар струват 2лв за кг. Обаче дори на Женския в София трика е че килограма може да варира с 20%, а с ковида е с пъти вариацията на тия 180млн.
  3. Оценките за испанския варират с пъти - от 50 до 150млн. Заразените никой не ги знае колко са. Но все пак си е било проблем, да н ов никакъв случа съизмерим с чума, холера или тиф.
  4. Отсносно напредъка на съвременната медицина. Не може да се отрече - напредък има, но точно в този случай медицината се изложи и то точно в най-развитите страни. Вентилаторите за обдухване са най-яркия пример. В началото просто убиваха хората с тях и то най-вече в Бергамо в Италия, където дори "лекари" даваха изявления, че има се налагало да изключат някой за да включат друг и му надуят дробовете. Появиха се дори старт ъпи произвеждащи бързи апарати за надуване на бял дроб като гайде и да, всички медии по света отразиха това като напредък на технологиите и спасение на човечеството. Президента на уж най-великата държава в Света организира спешно масово производство на вентилатори за надуване на бял дроб и никой не смееше копче да му каже. У нас, някакъв фукльо пък подари надуващи апарати на болница, но настояваше неговите хора да бъдат надути първо като почнат да припадат по улиците на София и ги прибират с камионите до мястото за надуване. Това беше само преди година и не е филм. Сега всеки лекар с малко от малко пипе в главата знаят, че вениталоторите убиват, но ти Вие все още ги броите като животоспасяващо средство.
  5. Маските и локдауна като средство за спасение. Има доста хора, които вярват в тия неща, но аз няма как да приема че КППта на изходите на София и изкъртените пейки в Бургас са успели да спасят здравната система. Маските, може би спомогнаха в Ямбол където имаха кукерски празник (той винаги е с маски) в края на февруари, та почти цял месец сед това нямаха нито един случай та се наложи хора от Щаба да ходят в местната болница да набият канчетата на шефовете и да намерят ковид или да напущат кабинетите. Не е казано в директно разбира се - подчелтано е че на работят настоятелно по поставените задачи или нещо такова.

 89. 89 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  До коментар [#86] от "balla":

  За съжаление е така.
  Разбрах, че в САЩ не е необходима декларация за познаване на рисковете, докато у нас е необходима. У нас, имам предвид в България.
  Не знам дали тия декларации са необходими в цяла Европа за да бъдеш третиран са препарат ако желаеш, но държиш производитеялт да си понесе риска ако нещо се обърка и се наложи да плати компенсации? Искат ли ги и за препарати, които частично са признати в някои европейски държави?
  Поставям тези въпроси тук-таме, но знаеш 112то място, мисирки и пр. - т.н. "медии" ги считат за не важни или не отговарящи на редакционната им политика.
  Разбирам ги.

 90. 90 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Няма смъртност, всичко е цирк и паника .....хареса им да държат народа на "къса каишка" и да крадат от далавери ......

 91. 91 Профил на Todor Kitov
  Todor Kitov
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Гледам, днес сте се събрали всички тролове-антиваксъри (всъщност 2-3 човека с по 20 акаунта, ма тва само аз и вие го знаем) и имитирате разговор по темата.
  Браво, въобще не си личи.

 92. 92 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  До коментар [#91] от "Todor Kitov":

  Това нали го постна в другата тема и те разчепкахме.
  Копи пейст и тук.
  Слаб тренинг са ти направили.
  Трябва да променяш думичките, като оставаш в контекста.
  Ако покажеш мисъл, вдигат и платата.
  Ако те мързи и само цъкаш копи-пейст оставаш на дъното в тоя бизнес.
  Мисълта или я имаш или не по рождение, ама можеш да се постараеш.

 93. 93 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  До коментар [#2] от "skw42563365":

  Що си си губил времето в училище, щом задаваш такива въпроси.

 94. 94 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  До коментар [#50] от "amanotwas":

  Описваш напълно ситуацията в момента в Русия. Но тя стана точно заради такива "умници" като теб.

 95. 95 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Къде видя авторката спокойна ситуация и без делта варианта, не ми е ясно.

 96. 96 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  До коментар [#95] от "nabliudatelnica":

  А Вас какво ви тревожи в момента?

 97. 97 Профил на marginche
  marginche
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Не знам какво толкова умувате.
  Не се ли достигне 75-80% ваксиниране няма как да няма нови пикове и локдауни.
  Пример - Израел, с 65% ваксинирани, все пак през последните дни получава нов вирусен натиск през летище Бен Гурион.

 98. 98 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Изобщо не е разумно да се неглижира която и да е мутация на вируса. Всяко разболяване, независимо от тежестта на симптомите има неврологични последствия.
  Никой не иска да ви плаши, вземете информирано решение и се ваксинирайте!
  Руснаците ги пускаме да идват, а в Русия положението не е изобщо розово!

 99. 99 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Сега четох, че СЗО е препоръчала и ваксинираните хора да ноисят маски заради Делта варианта и че в Израел от този вариант се разболяват и ваксинирани . Което е напълно логично. Така че недоразумението, назначено за здравен министър, да не се прави на интересно и да отменя маските наляво и надясно, ами да си наляга парцал, за да не предизвика катастрофа.

 100. 100 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  До коментар [#98] от "petrapetra":

  Изпиването на 2 бири също има неврологични последствия.

  С ковид все едно хората за пръв път се срещат с вирус и вдигат температура. В социалките кой ли не описа абс. тривиални симптоми, които в миналото се замаскираха с колдрекс, сега все едно са хванали минимум чума и ебола заедно.

  Да, прегледах пейпъра за неврологичните изменения. При настинка също ще ги има - преходно изменение на зоните за мирис, щото ти е бил запушен носът, а мозъкът не държи излишен капацитет, ако не постъпва сетивна информация.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK