Софийският градски съд отхвърли критиките на Кирил Петков за назначенията в Банката за развитие

Софийският градски съд отхвърли критиките на Кирил Петков за назначенията в Банката за развитие

© Юлия ЛазароваСофийският градски съд (СГС) определи като безпрецедентно изказването на министъра на икономиката Кирил Петков по повод отказа на съда да впише новото ръководство на държавната Българска банка за развитие (ББР). Магистратите излязоха с позиция в медиите след участието на Кирил Петков в предаването на БНТ "Панорама" вчера. В изказването си Петков се усъмни в съдебно решение, с което за пореден път се спира вписването на ново ръководство на Банката за развитие. В отговор Софийският градски съд изказва възмущението си от твърдението, че в работата на съда има нещо съмнително.


"Новото назначение от професионални банкери за ББР, които трябва да развиват банката, беше спряно от съдия Мария Вранеску", уточни Петков, като я обвини, че е взела решение в несъответствие със закона.


Преди месец Петков отстрани двама от членовете - Митко Симеонов и Велина Бурска, от стария надзорен съвет, но те обжалват. Миналата седмица Българската народна банка одобри предложените от Петков нови членове в надзора на ББР - Васил Щонов, който беше служебен министър на икономиката и енергетиката през 2014 г. в кабинета на Георги Близнашки, и Валентин Михов, който има опит в банки в Централна и Източна Европа, а сега се занимава с мениджмънт консултации във финансовия сектор. За членове на управителния съвет и изпълнителни директори одобрение имат Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев. Именно това назначение е спряно от съдия Вранеску.
"Съответствието или несъответствието на съдебния акт със закона подлежи на проверка единствено по реда на инстанционния контрол, а не чрез недопустимо вмешателство в работата на съда чрез неуместни политически изказвания", пише в позицията на СГС.


"Не отговаря на истината и твърдението, че "Това е най-бързото решение, което сме виждали", тъй като по всички дела от този характер, съдът винаги се произнася с определение в рамките на няколко часа от постъпването на искането, освен когато то бъде подадено след 16 ч. В случая съдията се е произнесъл при спазване на процесуалните срокове - в деня на постъпването на молбата", се казва още в позицията.


СГС припомня, че "лошата репутация на българския съд и притесненията на инвеститорите, за които споменава министър Петков, са в следствие най-вече на публичното накърняване на независимостта и авторитета на съда, на обсъждането, а не на изпълнението на съдебните актове, на хвърлянето на подозрения, но не и на факти, че вътрешното убеждение на конкретен съдия е базирано на нещо друго освен следването на закона".


"В случая трябва да се напомни и че не "публичността е единственото оръжие", както твърди министър Петков, а обжалването пред въззивна инстанция е законовият механизъм във всяка правова държава за преценка на правилността и законосъобразността на един съдебен акт, което с не по-малка сила се отнася и за органите на изпълнителната власт", изтъква СГС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK