Стефан Янев: ТЕЦ "Марица Изток 2" ще работи на минимална мощност

Стефан Янев: ТЕЦ "Марица Изток 2" ще работи на минимална мощност

© Юлия ЛазароваТЕЦ "Марица Изток 2" няма да спира, но ще работи на минимална мощност, обяви служебният премиер Стефан Янев в село Средно Градище. "Не можем да спрем централата, тя играе ролята на балансираща мощност, ако има проблем в другите, тя подсигурява", добави той, цитиран от Би Ти Ви.


"Само държавата не може да помага. Мениджмънтът на централата трябва да търси пазарни принципи", коментира той.


По думите му за две седмици или за два месеца не може да се намери решение. "Въпрос е и на битови и промишлени потребители, всички да са еднакво доволни, те може да не са популярни решение, но това е начин на взаимодействие. Ще има заповед. Централата ще работи с минимална възможна мощност, цифрите са в Министерството на икономиката. Заповедта ще е оповестена най-късно в понеделник", обясни премиерът.
Първоначалното предложение на КЕВР беше токът от централата да не бъде включван в цената на битовите потребители, защото е много скъп. Сега минимални количества ще отиват и за бита, но без да оскъпяват тока с повече от предвидените около 3% от юли.


Стефан Янев обясни, че решение ще се търси и в Плана за възстановяване и устойчивост. "Трябва да се види как да се оздрави състоянието на централата и ако се наложи закриването в годините напред - да е планово и с подготовка. Да са претренирани работниците за други дейности, за да няма напрежение", каза още той.


Той обяви, че след разговори с финансовия министър тази сутрин е разбрал, че има приходи в бюджета и тенденцията е положителна.


"Приходите ни в момента се увеличават и на базата на данъци, такси, акцизи, всичко, което формира тази част от приходите. Така че това, което е казал финансовият министър, е, че парламентът след формирането му след изборите ще има възможност при разглеждане на Закона за държавния бюджет да разполага с повече пари за преразпределение. Разбира се тази справедливост е вече как ще се намери балансът между разпределението на тези приходи до края на годината и каква част от тях ще е за социални плащания, каква ще е за инфраструктура и каква част би могла да бъде за стимулиране на бизнеса, който се нуждае от такъв тип грижа от държавата", каза още служебният премиер.


По отношение на футболния клуб "Берое", който е издържан от държавното предприятие Янев препоръча "да си търси нов спонсор".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK