Националната инвентаризация на горите ще бъде извършена от външни експерти

Националната инвентаризация на горите ще бъде извършена от външни експерти

© Тихомира Методиева, Зелени закониПредстои национална инвентаризация на горите, която ще бъде извършена от външни експерти - това обяви в интервю за БНТ новоназначеният изпълнителен директор на Агенцията по горите Александър Дунчев.


По думите му незаконната сеч и нарушенията на териториите на горите могат да станат само със знанието на горските. "Няма как да се извърши нарушение в горите, без знанието, може да не е участието, на горските, защото в България имаме 3200 служители по горите, общински, държавни, частни. Те охраняват по около 10 хиляди декара един човек, това е предостатъчно да се извършва качествен контрол и той се извършва на практика", обясни Дунчев. По думите му върху служителите на горските стопанства има натиск.


"Със сигурност има случаи при които част от нарушенията се прикриват поради политически или корупционен натиск и пощата ми е залята от писма на колеги, които им пишат - ние не смеем да напишем един акт, не смеем да атакуваме нарушителите, защото просто ни се обаждат и ни плашат с уволнение", обясни той.


Горите нарастват по площ и запас
Той добави, че въпреки допуснатите нарушения обаче, е мит че българските гори намаляват. Напротив, те се увеличават, заяви Дунчев. Според него българската гора през последните 50-60 години нараства по площ въпреки всичко, нараства по запас. Само през последните пет години, площта на българските гори е нараснала с 500 хил дка. Според Дунчев основната причина за това са самозалесилите се земи, изоставени от хората през последните 20-30 години.


Данните на изпълнителната агенция показват, че на година гората нараства с 14 млн. кубика, а се секат между 7-8 млн., с незаконния добив около 9 млн. "Официалната статистика е че нарушенията за последните пет години спадат, въпросът е защо хората имат чувството, че нещо се случва в българската гора, защо имат чувство че се изсича", пита Дунчев. Според него това чувство се насажда не само в България, но и в световен мащаб заради акциите по опазване на горите и противодействие на климатичните промени.


Освен прикриването на нарушенията, според Дунчев има и друга причина за спада на нарушенията - повишаването на обществения контрол. Според него не трябва да се наказват най-строго тези, които са хванати в незаконна сеч, а да се търсят поръчителите, да се санкционират кметове и други отговорни за допускането на сечта.


Как се краде дървесина


Той представи и схемата, по която най-често се краде дървесина. "Реално, кражбите от горите са ощетяване като качество - добили сме хубава строителна дървесина, изписали сме ги като дърва за огрев, тоест плащаме на горското или на кмета два пъти по-малка цена и това са реалните нарушения. Отделните незаконни сечи не са ни най-големия проблем, най-големият проблем е че се краде жестоко, краде се с тези всички машинации и манипулации", обясни Дунчев.


"Повечето търгове за дърводобив са нагласени, ако проверите ще видите, че няма наддаване, защо няма наддаване - защото всички фирми са се разбрали, всички фирми играят заедно и всъщност обществото и бюджетът губи от това", обясни той.


Освен с промяна в законите, незаконния дърводобив може да се спре и чрез създаването на пълна система за прозрачност. По този начин обществото ще е това, което ще спре кражбите. "Топ приоритет ни е да създадем система за прозрачност, топ приоритет ни е всичко което се случва в горите да е прозрачно, за да можем да включим обществения контрол. Вътре системата е така де каже пробита, икономически обвързана, няма как отвътре да изчакаме тази система да се оправи", каза Дунчев.


Най-сериозни са нарушенията когато се правят в старите гори, тези над 100 години. "Те са най-ценните гори, те пазят водата, те пречистват въглеродния двуокис, борбата с климатичните промени, там обаче и кражбите са най-лесни защото там дървета са големи, отчитането на едно такова дърво 50 см директно води до печалба 200-300 лева", обясни Дунчев. По думите му за справяне с този проблем служебният министър на земеделието вече е издал заповед за намаляване на официалната сеч в тези гори с 30%.


Друг проблем е сечта в земеделските земи, където стопаните имат пълно право да секат. В същото време горите в тези земи вече са достигнали до 10 на сто от всички горски масиви в страната.


Дунчев опроверга и информацията, че българската дървесина се изнася основно. По думите му, точно обратното - износът на дървесина е много малък и повечето от дървета се преработват в България. Причината българските преработватели да искат забрана на износа е че по този начин ще свалят цената на дървесината.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Като човек, който често ходи на планина и в най-дивите кътчета - масово има незаконна сеч, без маркировка, от случайни хора които са уплашени или агресивни че си ги видял. Горските често са от местните, не са добре заплатени, не им е удобно или смятат за безнадеждно да докладват нарушителите които често работят за местните феодали, ДПС или добре свързани лица.

 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5923 Любопитно

  Нали уж се унищожават горите поголовно, пък сега: "на година гората нараства с 14 млн. кубика, а се секат между 7-8 млн., с незаконния добив около 9 млн"?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Уффф, всеки път като дойдат комунистите - едно и също. Да дадем пари на едни наши фирми да свършат това, което администрацията и без тях си върши!

 4. 4 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Уффф, всеки път като дойдат комунистите - едно и също. Да дадем пари на едни наши фирми да свършат това, което администрацията и без тях си върши!

 5. 5 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  Не вярвам на “външните експерти”, те имат полза техните гори да са добре, а нашите да се изсичат.
  Не искам с данъците ми да плащам на чужденци, при условие че сме толкова бедни.

  Любовта ще спаси света!!!
 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2679 Любопитно

  "в България имаме 3200 служители по горите, общински, държавни, частни." - и сред тях не се намират "експерти", които да опишат, оценят, реализират добре всичко за БГ гора?!? Хубава си моя горо..., поне външни хора ще и се порадват, поне докато я "инвентаризират".

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 799 Неутрално
  Нали уж се унищожават горите поголовно, пък сега: "на година гората нараства с 14 млн. кубика, а се секат между 7-8 млн., с незаконния добив около 9 млн"?
  —цитат от коментар 2 на Незнайко в Слънчевия град


  Това са данни от скълъпените отчети на горските стопанства....на практика храстите , които обрастват някогашните земеделски земи , пасища и ливади се описват като нови гори ....при това без да има и един стойностен (дъб,бук,ясен,явор,бор ....) дървесен вид в тях ....лично аз не съм чувал от години за залесяване на горски масиви със широколистни видове....

 8. 8 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2216 Весело

  Нали уж се унищожават горите поголовно, пък сега: "на година гората нараства с 14 млн. кубика, а се секат между 7-8 млн., с незаконния добив около 9 млн"?
  —цитат от коментар 2 на Незнайко в Слънчевия град


  Ами, нарича се "четене с разбиране", баджанак!
  14 млн.- (7-8+9млн.)=-3-4млн. кубика
  Та така, баджанак! ;)

 9. 9 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дунчев е новоназначената малинка на пРезидент Радев!

  След 11 юли ще трябва да си търси друга работа, ще бъде нааса изчегъркан от новото правителство! Щял да назначи външни експерти!

 10. 10 Профил на Vasil Angelov
  Vasil Angelov
  Рейтинг: 117 Неутрално

  Дунчев е новоназначената малинка на пРезидент Радев!След 11 юли ще трябва да си търси друга работа, ще бъде нааса изчегъркан от новото правителство! Щял да назначи външни експерти!
  —цитат от коментар 9 на Дария Колев


  Дунчев може да е всякакъв, но не и калинка.
  Прочетете малк оза него, за предишната му работа, за каузите които е защитавал и тогава пишете пак.
  Благодаря.

 11. 11 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1620 Весело

  """"'инвентаризация на горите ще бъде извършена от външни експерти"""".........аааааа що бе ? дайте ги на Ревизоро ......той инвентаризация на горите да им направи........ https://m.fakti.bg/amp/razsledvania/481123-revizoro-diskretno-izkluchil-imot-na-dinevi-v-sveti-vlas-ot-natura-2000-sled-kato-te-go-zastroili

 12. 12 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#10] от "Vasil Angelov":

  За съжаление, прочитането само ще затвърди оценката за него, меко казано!

 13. 13 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Ами що не си викнете Симо горския от Мадрид , той е най-големия експерт.

 14. 14 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1153 Гневно

  До коментар [#9] от "Дария Колев":

  Д'ария, само контаминираш форума!

 15. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5923 Неутрално

  До коментар [#7] от "KRAFTWERK":

  Е, сега като дойде народната власт, ще процъфти горският ни фонд!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 16 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 564 Любопитно

  А защо да не си внесем управляващи отвън, та белким те оценят по достойнство българските специалисти? Защото тези, които назначи пРезидента , оплюха де що има лекари, учители, строители, финансисти, юристи , горски и морски специалисти, икономисти и каквито други се сетите!

 17. 17 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2177 Неутрално
 18. 18 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Идва момента на заменките, пущинаци за терени на първа линия до морето. Дано след ОФ не е Бойко, че е много мекушав. Каскета ще скача според тоягата.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 19. 19 Профил на oIo
  oIo
  Рейтинг: 438 Весело

  До коментар [#9] от "Дария Колев":

  Хаха, ако Александър Дунчев е калинка ти не би могла да бъдеш нещо по-голямо от микроб.

 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Весело

  Герберите и депесарите сигурно са на върха на щастието1

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  До коментар [#20] от "Храбър":

  Радостта бликаща от сърцата им можете да откриете по характера на постовете с номера 9, 12, 15...

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  Дунчев може да е всякакъв, но не и калинка.
  Прочетете малк оза него, за предишната му работа, за каузите които е защитавал и тогава пишете пак.
  Благодаря.
  —цитат от коментар 10 на Vasil Angelov


  Не го познавам и моето първо впечатление беше по-скоро позитивно.

  Но пък сега излиза с разни тези за използване на консултанти та леко започвам да се съмнявам.

  Но то съвсем скоро ще си проличи.

 23. 23 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Никой не може да пребори зелената мафия ,тя е вечна и в нея винаги участват всички горски ,шефовете им ,местните властници ,партийци ,прокурори и съдии и милиционери ,далече сме от мисълта ,че никой не знае кой какво краде от гората ,особено ако живеят в района и !

 24. 24 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4988 Неутрално

  Външни експерти за страната или за отрасъла

 25. 25 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Ревизия на Натаура 2000 кога?

  Там е заровено кучето.

 26. 26 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#9] от "Дария Колев":

  Клес гръчав, твойта е лесна, а ? 😁😁😁

 27. 27 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Няколко джипки с румънски горски специалисти наистина биха свършили работа. Българските горски са от едно кучило, познават се и никога няма да напишат истинските числа в протоколите !

 28. 28 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#23] от "edin drugii":

  Абе от Брюксел като кажат или горите или фондовете, ще видите как зелената мафия за месец ще изчезне. И никакъв проблем не е да се контролира, освен горски вече има и спътникови снимки. И са сравнително евтини.

 29. 29 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Кога тези юпита ще почнат да крадат катоцарските юпита? Кога ще си докарат краунт ейджънтс да изпомпва митниците? Засега започват с горите, които могат да бъдат одитирани и по сателитни снимки.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 30. 30 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 626 Неутрално

  [quote#7:"KRAFTWERK"][/quote]

  Това са ми казвали и хора, които професионално се занимават с гори в България /включително и с академични титли/. Само, че и новият шеф на горите задъвка мантрата, пусната през първия мандат на Борисов от хората на Фаса, някогашния виден съюзник на треторазрядния сикажия. Странно каква е мотивацията му.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK