Екологичен или масов туризъм на плаж "Велека" - решението трябва да бъде взето от КЗК

Плажът при устието на р. Велека

© Вера Стаевска, Личен архив

Плажът при устието на р. ВелекаВ близките дни Комисията за защита на конкуренцията трябва да се произнесе по искането на наемателя на на плажа при устието на р. Велека - дружеството "Уиндис" за прекратяване на процедурата по концесионирането му. Решението зца това бе взето от кабинета на Бойко Борисов на последното му заседание, състояло се на 14 април т.г.


Тогава кабинетът в оставка взе решение да отдаде на концесия за 15 години пясъчната ивица при устието на р. Велека до с. Синеморец. В момента плажът е сред малкото по Черноморието, който с договор до 2022 г. се управлява като


проект за екологичен и природосъобразен туризъм
(Всичко за целите и реализацията на проекта - в карето след края на текста).


След като решението за отдаване на плажа на концесия беше обжалвано от сегашните му наематели Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) временно спря влизането в сила на това решение. Поредното заседание на комисията по същия казус се състоя в края на миналата седмица, когато беше разгледано искането на "Уиндис" концесионната процедура не само да бъде временно, а и изобщо да бъде прекратена, поради незаконосъобразност.


Още в края на април от компанията - сегашен наемател на плажа разпространиха становище, в което беше отбелязано, че решението за отдаването му на концесия е взето "на базата на


немотивиран, необективен и подвеждащ доклад


на Министерството на туризма", както и че решението за откриване на концесионна процедура е публикувано в Държавен вестник на 23 април - след като Народното събрание наложи мораториум върху действията на правителството в оставка.


Как в "12 без 5" кабинетът в оставка е взел решение за отдаването на плажа на концесия - тук.


"Уиндис" стопанисва плажа при устието на р. Велека на основание на споразумение с Министерството на туризма от 16 декември м.г., а срокът на договора за наем е бил удължен до 11 ноември 2022 г. Въпреки това в аргументите за предприемането на процедурата за концесиониране на плажа е записано, че нейната цел е част от него "да бъде обезпечен със задължителните по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие водно спасяване, прилежаща акватория, здравно и медицинско обслужване, санитарно-хигиенна поддръжка, както и с предоставяне на услуги от обществен интерес".


По този повод сегашните наематели на плажа възразиха в становище до КЗК, в което твърдят, че в така мотивираната обосновка на Мариана Николова


умишлено е пропуснат важен факт


Съгласно договора за наем от 2017 г. те и в момента осигуряват всички тези задължителни дейности. При това, за разлика от направеното предложение за концесиониране само на част от плажа, в момента те се прилагат на цялата му територия.


"Недоумение буди и фактът, че според публикуваното решение на Министерския съвет бъдещият концесионер на плажа ще плаща минималната сума от 12.2 хил. лв. на година, докато наемът, плащан в момента от "Уиндис", е над 14 хил. лв., беше записано още в становището, изпратено до КЗК през април. Таз сума се индексира всяка година и предплатеният наем за предстоящия летен сезон е вече 15.4 хил. лв. без ДДС".


Възможна ли е по-висока печалба за държавата при по-ниска цена на концесията - тук.


Сега, по повод предстоящото решение на Комисията за защита на конкуренцията от компанията - наемател са изпратили до състава й ново становище. В него се твърди, че процедурата по предоставяне на концесия е открита при


неактуална и неизяснена фактическа обстановка на плажа


в това число и по отношение на границите му. Това е станало поради допуснати нарушения на административно - производствените правила при изготвянето на Доклада, представен на кабинета от вече бившия министър на туризма Марияна Николова.


В т. нар. "мотивиран доклад", изготвен от нея, не съответства на изискванията на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, тъй като в него не са посочени основни технически и други характеристики на плажа, пише още в становището на "Уиндис".


От дружеството - наемател на плажа твърдят, че както в Доклада на Мариана Николова, така и в решението на кабинета в оставка прогнозната стойност на евентуалната концесия е определена в


нарушение на действащия в момента Закон за концесиите


Така например цената, която потенциалният концесионер ще трябва да заплащана на държавата е определена въз основа на невярно технически характеристики на обектана концесията. Не е направен и обективен анализ на ефективността от нея.


От "Уиндис" твърдят също, че според акта за изключителна държавна собственост на плажа при устието на р. Велека, съставен през 2001 г., там са отразени повече от 20 хил. кв м. дюни. В същото време в решението на кабинета в оставка за обявяване на концесионирането му дюните са едва 3555 кв. м.


Единствената реакция на това несъответствие е тази на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което отчита в свое становище, че "при наличието на приети в периода 2012-2015г. специализирани карти на морски плаж "Устието на р. Велека", на основание на текстовете от Зкона за устройство на Черноморското крайбрежие министърът на туризма е следвало да заяви изменението на кадастралната карта и кадастралните регистри", преди да пристъпи към процедура по отдаването на плажа на концесия. Очевидно обаче това не се е случило.


Проектът "Велека"


Неговата реализация започва през лятото на 2017 като модел за екологично и социално отговорен бизнес, алтернативен туризъм и доброволческата дейност в сферата на екологията, планинското и водното спасяване. Основната цел е постигането на баланс между опазването на природата и използването на ресурсите й.


В рамките на проекта са изградени пътеки, които отклоняват потока от посетители встрани от дюните, ограничено е и движението на моторни превозни средства по плажа. Екипът му организира почиствания на труднодостъпни места от пластмасови и други отпадъци в района на Папийското дере между с. Варвара Ахтопол, местност "Заставата", плажове Липите и Листи край Царево.


Сегашните наематели на плажа всяка година организират и международния фестивал на хвърчилата и джаза - "Велека кайт и джаз фест".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK