Екологичен или масов туризъм на плаж "Велека" - решението трябва да бъде взето от КЗК

Плажът при устието на р. Велека

© Вера Стаевска, Личен архив

Плажът при устието на р. ВелекаВ близките дни Комисията за защита на конкуренцията трябва да се произнесе по искането на наемателя на на плажа при устието на р. Велека - дружеството "Уиндис" за прекратяване на процедурата по концесионирането му. Решението зца това бе взето от кабинета на Бойко Борисов на последното му заседание, състояло се на 14 април т.г.


Тогава кабинетът в оставка взе решение да отдаде на концесия за 15 години пясъчната ивица при устието на р. Велека до с. Синеморец. В момента плажът е сред малкото по Черноморието, който с договор до 2022 г. се управлява като


проект за екологичен и природосъобразен туризъм
(Всичко за целите и реализацията на проекта - в карето след края на текста).


След като решението за отдаване на плажа на концесия беше обжалвано от сегашните му наематели Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) временно спря влизането в сила на това решение. Поредното заседание на комисията по същия казус се състоя в края на миналата седмица, когато беше разгледано искането на "Уиндис" концесионната процедура не само да бъде временно, а и изобщо да бъде прекратена, поради незаконосъобразност.


Още в края на април от компанията - сегашен наемател на плажа разпространиха становище, в което беше отбелязано, че решението за отдаването му на концесия е взето "на базата на


немотивиран, необективен и подвеждащ доклад


на Министерството на туризма", както и че решението за откриване на концесионна процедура е публикувано в Държавен вестник на 23 април - след като Народното събрание наложи мораториум върху действията на правителството в оставка.


Как в "12 без 5" кабинетът в оставка е взел решение за отдаването на плажа на концесия - тук.


"Уиндис" стопанисва плажа при устието на р. Велека на основание на споразумение с Министерството на туризма от 16 декември м.г., а срокът на договора за наем е бил удължен до 11 ноември 2022 г. Въпреки това в аргументите за предприемането на процедурата за концесиониране на плажа е записано, че нейната цел е част от него "да бъде обезпечен със задължителните по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие водно спасяване, прилежаща акватория, здравно и медицинско обслужване, санитарно-хигиенна поддръжка, както и с предоставяне на услуги от обществен интерес".


По този повод сегашните наематели на плажа възразиха в становище до КЗК, в което твърдят, че в така мотивираната обосновка на Мариана Николова


умишлено е пропуснат важен факт


Съгласно договора за наем от 2017 г. те и в момента осигуряват всички тези задължителни дейности. При това, за разлика от направеното предложение за концесиониране само на част от плажа, в момента те се прилагат на цялата му територия.


"Недоумение буди и фактът, че според публикуваното решение на Министерския съвет бъдещият концесионер на плажа ще плаща минималната сума от 12.2 хил. лв. на година, докато наемът, плащан в момента от "Уиндис", е над 14 хил. лв., беше записано още в становището, изпратено до КЗК през април. Таз сума се индексира всяка година и предплатеният наем за предстоящия летен сезон е вече 15.4 хил. лв. без ДДС".


Възможна ли е по-висока печалба за държавата при по-ниска цена на концесията - тук.


Сега, по повод предстоящото решение на Комисията за защита на конкуренцията от компанията - наемател са изпратили до състава й ново становище. В него се твърди, че процедурата по предоставяне на концесия е открита при


неактуална и неизяснена фактическа обстановка на плажа


в това число и по отношение на границите му. Това е станало поради допуснати нарушения на административно - производствените правила при изготвянето на Доклада, представен на кабинета от вече бившия министър на туризма Марияна Николова.


В т. нар. "мотивиран доклад", изготвен от нея, не съответства на изискванията на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, тъй като в него не са посочени основни технически и други характеристики на плажа, пише още в становището на "Уиндис".


От дружеството - наемател на плажа твърдят, че както в Доклада на Мариана Николова, така и в решението на кабинета в оставка прогнозната стойност на евентуалната концесия е определена в


нарушение на действащия в момента Закон за концесиите


Така например цената, която потенциалният концесионер ще трябва да заплащана на държавата е определена въз основа на невярно технически характеристики на обектана концесията. Не е направен и обективен анализ на ефективността от нея.


От "Уиндис" твърдят също, че според акта за изключителна държавна собственост на плажа при устието на р. Велека, съставен през 2001 г., там са отразени повече от 20 хил. кв м. дюни. В същото време в решението на кабинета в оставка за обявяване на концесионирането му дюните са едва 3555 кв. м.


Единствената реакция на това несъответствие е тази на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което отчита в свое становище, че "при наличието на приети в периода 2012-2015г. специализирани карти на морски плаж "Устието на р. Велека", на основание на текстовете от Зкона за устройство на Черноморското крайбрежие министърът на туризма е следвало да заяви изменението на кадастралната карта и кадастралните регистри", преди да пристъпи към процедура по отдаването на плажа на концесия. Очевидно обаче това не се е случило.


Проектът "Велека"


Неговата реализация започва през лятото на 2017 като модел за екологично и социално отговорен бизнес, алтернативен туризъм и доброволческата дейност в сферата на екологията, планинското и водното спасяване. Основната цел е постигането на баланс между опазването на природата и използването на ресурсите й.


В рамките на проекта са изградени пътеки, които отклоняват потока от посетители встрани от дюните, ограничено е и движението на моторни превозни средства по плажа. Екипът му организира почиствания на труднодостъпни места от пластмасови и други отпадъци в района на Папийското дере между с. Варвара Ахтопол, местност "Заставата", плажове Липите и Листи край Царево.


Сегашните наематели на плажа всяка година организират и международния фестивал на хвърчилата и джаза - "Велека кайт и джаз фест".

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1561 Разстроено

  Бавно му стегат връвчицата и на този Рай ама нали е последен а и сега се видя че югът р предпшчитан ще го карат предпазливо.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 2. 2 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3468 Неутрално

  Вече 30 години минаха в дълбок размисъл! Що е то нива, дюни, плаж? Като през това време се появиха "подпорни" стени, преместваеми обекти (ресторанти, дискотеки, капанчета, бараки) с канализация направо в морето.
  Допреди няколко месеца защитавах ресторантьорите, исках да съм съпричастен към проблемите. Вече съм убеден - те проблеми НЯМАТ! щом рискуват да строят такива сложни преместваеми обекти, които работят нормално 3-4 месеца годишно (и по-малко), и пак са на печалба, май това е много печеливш бизнес!

 3. 3 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2359 Весело

  До коментар [#2] от "pontius_glarus":

  Също показател е, че има "мутренски войни" за тоя бизнес. Те някъде, където трябва да се бачка много, а печалбата е малко не се бутат.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3133 Разстроено

  "се управлява като проект за екологичен и природосъобразен туризъм" - докато НИЕ и ТЕ осъзнаем какъв вид е този туризъм, докато се научим да го "управляваме", и то не само днес, а и в бъдещо време, от Природата на България ще останат само фотографиите. Умишлени или "професионални" нарушения, все едно няма технически средства да определят действителната площ, та и "технически характеристики, с които сума чиновници оправдават заплати и комисиони все в името на ползи за държавата!? Ползи за държавата има само и единствено има за всичките и граждани, което също тепърва нЕкои трябва да осъзнават. А е удобно да се цитира Конституцията, законите, наредбите за оправдание, че нещо се върши като към общодържавна собственост. Как пък не се намери един читав закон, който да защитава безкомпромисно Природата ни? Защото хората си отиват, въпреки пИчалбите от двусмислените тълкувания, а как да я оставят без поражения, след като няма КОЙ да следи за спазването на елементарни морални норми.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Плажовете трябва да се стопанисват от общините.

 6. 6 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3059 Неутрално

  на този плаж трябва да има спасители с картечници. бързо става дълбоко, течения и вълни... поне последния път там беше така.

 7. 7 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Достатъчно е да разбереш че е намесени ""КОМПЕТЕНТНАТА"" патриотична ""КАЛИНКА""Марияна Николова и веднага ти светва червената лампа.

 8. 8 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  Ваканцуващият българин се люшка между двете крайности - едната група иска плаж с чадъри, шезлонги, барче със ледена бира, пържена цаца, сладолед, кикиритки и спасител, а другата мъкне чадъри, торби от Лидл и хладилни чанти.
  Но докато след първата група чисти концесионерът, та всяка сутрин плажът да е чист, след втората група чисти общината, а идващите сутрин заварват боклуците и лайната на онези от вчера, това е най-ярко изразено през уикенда, когато хиляди трудещи се от вътрешността отиват за ден "на море".
  бургаристанеца е мърляч, доказват го хилядите тонове боклуци всяка есен при акциите "Да изчистим България за един ден!", събирани от планини, язовири, реки и плажове.
  Какво ли си мисли обощаващият дивата природа булгаристанец, докато гледа по телевизора поредната акция?
  "Глей ги па тия, тръгнали да чистят, будали!" - това си мисли, докато планира къде ще си направи следващото селфи за фейса...

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Разстроено

  За съжаление е прекалено хубаво за да е истина да се вземе решение района да е САМО за екологичен туризъм!!!

 10. 10 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Туризъм като понятие, предполага да има услуги и да се печели...Аз предлагам да няма туризъм на този плаж. Това не значи да се забрани за посещаемост.

  мурзилка
 11. 11 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  За съжаление е прекалено хубаво за да е истина да се вземе решение района да е САМО за екологичен туризъм!!!
  —цитат от коментар 9 на selqnin

  Wtf е това "екологичен туризъм", някой може ли да обясни?
  За мен това е когато и последният турист си тръгне от мястото, там да не остане никаква следа от пребиваването на хора.
  Това възможно ли е в булгаристан според вас?

 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#11] от "Toshko Afrikanski":

  Въпреки всичките3 си критики и ядове никога не биех се изразил по този начин за Отечеството...!
  Да, възможно е, моята среда е от хора, които живеят точно по този начин!
  Да, това е маргинално малцинство, но такива хора и такова поведение има в България!!!

 13. 13 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  За съжаление е прекалено хубаво за да е истина да се вземе решение района да е САМО за екологичен туризъм!!!
  —цитат от коментар 9 на selqnin


  Там дерибеите са ваште хора - Лапчев и Цонев. Те като чуят думата екология и се хващат за кобура.

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Весело

  До коментар [#13] от "courage.tcd":

  "моите хора" са в къщи...Вашите - Вие си знаете!!!

 15. 15 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2501 Разстроено

  С това оправдание "услуги от обществен интерес" са се случили толкова бетонирания и заграждания на държавни имоти за частни, че ще трябва нова ледникова епоха, за да изчезнат подпорните стени, фитнесите, пристанищата и преместваемите обекти с бетонни основи.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 16. 16 Профил на fury_21
  fury_21
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#6] от "karatista":

  Да, така е. Този плаж е красив за снимки, но не става за друго. Рязко става дълбоко, буквално на първите 5 метра вече е около 2 м. дълбоко. Плажът е отворен на изток и винаги има силен вятър и вълни. Другият проблем е достъпът. Плажът е отдалечен от Синеморец и достъпът с коли е труден, по стръмни пътеки. Паркирането е на баира!!!

 17. 17 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#6] от "karatista":Да, така е. Този плаж е красив за снимки, но не става за друго. Рязко става дълбоко, буквално на първите 5 метра вече е около 2 м. дълбоко. Плажът е отворен на изток и винаги има силен вятър и вълни. Другият проблем е достъпът. Плажът е отдалечен от Синеморец и достъпът с коли е труден, по стръмни пътеки. Паркирането е на баира!!!
  —цитат от коментар 16 на fury_21


  Всички инциденти и смъртни случаи от удавяне в района, са на "безопасните" Бутамята, Липите и Силистар.

 18. 18 Профил на hushhush
  hushhush
  Рейтинг: 468 Весело

  До коментар [#16] от "fury_21":

  Ами че те не са ли 95 % от плажовете по нашето крайбрежие "отворени на изток"? :))

 19. 19 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1132 Разстроено

  Това е любимия ми плаж, който (мутрите) се опитват да бетонират и баира, който ще застроят с "малки" китни триетажни коптори, пфуу, де*ба малшанса...

 20. 20 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2961 Любопитно

  В далечината виждам свлачище и необходимост от подпорна стена. Иначе миналото лято бях за малко в Синеморец, после за себе си разруших тесния мост над Велека, за да не се върна никога повече.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 21. 21 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Едно време нямаше концесионери и беше добре, диво и спокойно. Сега вече за нищо не става, Гърция, Турция, Кипър и т.н. благодарят :)

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 22. 22 Профил на caterpillar
  caterpillar
  Рейтинг: 66 Неутрално

  До коментар [#16] от "fury_21":

  Слиза се без проблем до долу ако не си с много ниска кола. Е малко друса защото е каменисто.
  Паркинга е една поляна и се вижда на снимката в дъното. И дори е безплатен /засега/. Ако го концесионират няма да е.

  caterpillar
 23. 23 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3468 Неутрално

  ....:Въпреки всичките3 си критики и ядове никога не биех се изразил по този начин за Отечеството...!..!!
  —цитат от коментар 12 на selqnin


  Мисля, че не си съвсем прав.
  1. Тошко Африкански не визира Отечеството, а хора, които живеят на територията, и употребява едно турцизирано понятие.
  2. Има една друга категория, които обиждат Отечеството, наричайки всичко извън София "прованс", Източна България е "лайноморие", "бутроморие", "бетономорие", макар че най -вече са хората от столицата, които вече десетки години оси.ат Арапя, Смокиня, Карадере, Иракли, Крапец. И след тях местните провансалци в края на сезона със своите данъци, често и със своя труд преминават да очистят мръсотиите на екоталибаните.

 24. 24 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Преди време теглих една черта - на север от Бургас и на юг от Бургас.
  Бъдещото на северната част вече е ясна, за южната битката започва. Аз лично се надявам южната да си остане такава каквато е, няма нужда да се превръща в това което е на север. Клиенти има и за двете неща.

 25. 25 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#16] от "fury_21":

  Има черен път за коли до самия плаж.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 26. 26 Профил на vektor
  vektor
  Рейтинг: 233 Неутрално

  В момента съм на Велека. До плажа стигам пеша, на 10 минути от последните къщи на Синеморец. Не нося хладилна чанта, пликове с храна, сгъваеми столчета и др. Като си тръгна след мен остават само стъпките по пясъка.
  Има медицински пункт, спасители, барчета сковани от дъски и покрити с папрат. Нека и за напред да остане така. Даже да се ограничи достъпа на автомобили долу до плажа, и да се обезопасят на места пътеките по хълма.

 27. 27 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Плажът като положение и обслужване е перфектен - с тоалетни и всичко нужно на средния почиващ. Ако се направи по-удобен достъп с коли, ще се увеличат и хората, така че няма нужда. И морето там наистина става много дълбоко буквално до брега.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 28. 28 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 119 Весело

  Екологичен туризъм на село с мотиката яко жега 🎃🤣

 29. 29 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Тръбата на цялото село излиза в рибарското пристанище. От там течението завърта ъъъ, хранителната среда право в Бутамята. Най-добрите места за риболов са там - между Св.Яни и Бутамята.

 30. 30 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Даже да се ограничи достъпа на автомобили долу до плажа, и да се обезопасят на места пътеките по хълма.
  —цитат от коментар 26 на vektor


  +++++++++++++++

 31. 31 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  В момента съм на Велека. До плажа стигам пеша, на 10 минути от последните къщи на Синеморец. Не нося хладилна чанта, пликове с храна, сгъваеми столчета и др. Като си тръгна след мен остават само стъпките по пясъка.Има медицински пункт, спасители, барчета сковани от дъски и покрити с папрат. Нека и за напред да остане така. Даже да се ограничи достъпа на автомобили долу до плажа, и да се обезопасят на места пътеките по хълма.
  —цитат от коментар 26 на vektor


  Как да се ограничи като ще им паднат краката, ако извървят километър-два пеша.

 32. 32 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#23] от "pontius_glarus":

  Човека, когото сте цитирал няма нищо общо нито с нормалният обществен и политически дебат, нито с общественият договор, нито с общественият интерес...

 33. 33 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 444 Неутрално

  бе къв масов туризъм. тва да не е 70те-80те години
  на 20ти век. тогава това беше мода. сега само екологичен
  и най-вече приключенски и културен туризъм.
  и къщички като в Гърция.

 34. 34 Профил на nicks
  nicks
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Велека е един от малкото плажове с адекватни концесионери. Последните години се увеличава тенденцията за повече посетители в Синеморец и според мен една от причините е точно плажа на устието на река Велека.

 35. 35 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  Не искам да си развалям хубавите спомени от нашето море и затова от 19 години не съм стъпвал на него.

 36. 36 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 681 Любопитно

  До коментар [#8] от "Toshko Afrikanski":

  Много се зачудих на минусите, които са ви сложили.
  В тази връзка - миналото лято на Силистар нямаше концесионер и беше невероятна кочина. Това не пречеше, разбира се, на паркингаджията да събира по 5 лева.
  Много поздрави на "еко-туристите" и техните роднини...

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  До коментар [#26] от "vektor":

  Идилия, но докога?

 38. 38 Профил на chimay
  chimay
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Явно в КЗК са калинките които ще дадат плажа Устие на река Велека на правилните мутри, тези които искат Свинеморец да стане следващия Лукслозенец-Киселец.

  КЗК няма отношение към екологичната страна на въпроса, явно спора е трябвало да се извърти към напълно некомпетентна по екологичната обосновка на концесията институция, за сметка на това послушна, на правилния мутрафон.

  Не виждам защо част от колегите се възмущават от уникалните условия за естествен подбор и подобряване на генофонда на нацията, които предоставят всички Свинеморски плажове, то на Ахтопол е опасно, хеле пък там...обикновено издавилите са на Свинеморец, не могат да плуват и имат неадакватна преценка на уменията си, вълнението и течението... така , че естествен подбор за всички и стига крокодилски сълзички.

  Мутрите вън от Синеморец, и в затвора, с Лапчев, Нено и да не продължавам списъка, че клони към безкраен... и като не ви харесва, не идвайте на Свинеморец, лицемери ниедни, и без това не сте добре дошли.


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK