Държавата е знаела, че шефът на борда на Александровска болница е заемал пет длъжности

Държавата е знаела, че шефът на борда на Александровска болница е заемал пет длъжности

© Анелия НиколоваКомпетентните държавни институции са били наясно още от началото на годината, че председателят на съвета на директорите на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Александровска" проф. д-р Димитър Буланов е заемал едновременно пет длъжности въпреки законовите ограничения. Това посочва електронното издание на седмичника "Капитал" в статия, посветена на случая.


В края на миналата седмица Капитал" съобщи, позовавайки се на протокол в Търговския регистър, че Буланов е бил едновременно независим член и председател на борда на "Александровска", за което е получавал възнаграждение, консултант на болницата по граждански договор и служител на същата болница на трудов договор, но в неплатен отпуск. В допълнение професорът е декан на Медицинския факултет на Медицинския университет и преподавател в този факултет, а "Александровска" е университетската болница към него.


В събота информацията беше потвърдена от зам.-министъра на здравеопазването д-р Димитър Петров, който уточни, че професорът е имал два договора - един трудов и един граждански, и рискува да бъде подведен под наказателна отговорност заради това, че е попълнил декларация, че не работи в болницата.
В качеството си на независим член на борда на директорите на болница "Александровска" Димитър Буланов според новия Закон за публичните предприятия няма право да влиза в търговски или трудови отношения с болницата, уточнява "Капитал". С аргумента "несъвместимост" миналата седмица здравното министерство го освободи от борда, където със заповед на министъра по-рано бяха направени и други промени. Буланов обжалва, което спира вписването на новите членове в борда в Търговския регистър.


Кой проверява


"По-притеснителното е обаче, че тази несъвместимост е била известна на компетентните държавни институции още от началото на годината, когато е провеждан конкурсът за борда на "Александровска". За нея са знаели както здравното министерство, което е провеждало конкурса, така и Агенцията за публични предприятия и контрол, където проф. Буланов е подал документи за участие в този конкурс", пише "Капитал".


В статията се уточнява, че ангажиментът да констатира дали има несъвместимост е на здравното министерство, но по някаква причина това не е сторено. По време на провеждането на конкурса здравен министър беше проф. Костадин Ангелов. Преди това Ангелов беше дългогодишен директор именно на Александровска болница, а Буланов - негов заместник. След като Ангелов стана министър през лятото на 2020 г., управлението на болницата беше поето от Буланов до октомври, когато поста зае проф. Борис Богов. Буланов остана член на борда, но по новите правила на Закона за публичните предприятия трябваше да се яви на конкурс за този пост.


"Проблемът не е констатиран и от Агенцията за публични предприятия и контрол, където независимите членове подават документи за участие в конкурса. Каква е причината за това - дали невярно декларирани обстоятелства, дали премълчаване на факти и непълна документация или небрежност от страна на агенцията, не става ясно засега", се посочва в статията. Според нея трудовият договор с неплатения отпуск е подписан през есента, когато проф. Буланов е бил избран за декан на Медицинския факултет, а той е кандидатствал за независим член в началото на тази година. Консултантският договор пък е с дата 12 май - денят, в който служебното правителство встъпи в длъжност.


Топката остава у министъра


В позиция, изпратена до "Капитал" днес, Агенцията за публични предприятия и контрол пък заявява, че не тя, а всеки министър, който назначава избрания кандидат за член на борда на държавно предприятие, трябва да провери дали той отговаря на законовите изисквания.


Така се оказва, че бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов носи отговорността за нарушенията, свързани с избора на проф. Димитър Буланов, негов наследник на поста изпълнителен директор на болница "Александровска", който в момента е независим член на брода на болницата и негов председател.


Още за това какви документи е подал Димитър Буланов и къде са работили допълнително други членове на ръководството на "Александровска" четете в "Капитал".


За юридическите спорове около смените в ръководствата на болниците четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK