Държавата е знаела, че шефът на борда на Александровска болница е заемал пет длъжности

Държавата е знаела, че шефът на борда на Александровска болница е заемал пет длъжности

© Анелия НиколоваКомпетентните държавни институции са били наясно още от началото на годината, че председателят на съвета на директорите на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Александровска" проф. д-р Димитър Буланов е заемал едновременно пет длъжности въпреки законовите ограничения. Това посочва електронното издание на седмичника "Капитал" в статия, посветена на случая.


В края на миналата седмица Капитал" съобщи, позовавайки се на протокол в Търговския регистър, че Буланов е бил едновременно независим член и председател на борда на "Александровска", за което е получавал възнаграждение, консултант на болницата по граждански договор и служител на същата болница на трудов договор, но в неплатен отпуск. В допълнение професорът е декан на Медицинския факултет на Медицинския университет и преподавател в този факултет, а "Александровска" е университетската болница към него.


В събота информацията беше потвърдена от зам.-министъра на здравеопазването д-р Димитър Петров, който уточни, че професорът е имал два договора - един трудов и един граждански, и рискува да бъде подведен под наказателна отговорност заради това, че е попълнил декларация, че не работи в болницата.
В качеството си на независим член на борда на директорите на болница "Александровска" Димитър Буланов според новия Закон за публичните предприятия няма право да влиза в търговски или трудови отношения с болницата, уточнява "Капитал". С аргумента "несъвместимост" миналата седмица здравното министерство го освободи от борда, където със заповед на министъра по-рано бяха направени и други промени. Буланов обжалва, което спира вписването на новите членове в борда в Търговския регистър.


Кой проверява


"По-притеснителното е обаче, че тази несъвместимост е била известна на компетентните държавни институции още от началото на годината, когато е провеждан конкурсът за борда на "Александровска". За нея са знаели както здравното министерство, което е провеждало конкурса, така и Агенцията за публични предприятия и контрол, където проф. Буланов е подал документи за участие в този конкурс", пише "Капитал".


В статията се уточнява, че ангажиментът да констатира дали има несъвместимост е на здравното министерство, но по някаква причина това не е сторено. По време на провеждането на конкурса здравен министър беше проф. Костадин Ангелов. Преди това Ангелов беше дългогодишен директор именно на Александровска болница, а Буланов - негов заместник. След като Ангелов стана министър през лятото на 2020 г., управлението на болницата беше поето от Буланов до октомври, когато поста зае проф. Борис Богов. Буланов остана член на борда, но по новите правила на Закона за публичните предприятия трябваше да се яви на конкурс за този пост.


"Проблемът не е констатиран и от Агенцията за публични предприятия и контрол, където независимите членове подават документи за участие в конкурса. Каква е причината за това - дали невярно декларирани обстоятелства, дали премълчаване на факти и непълна документация или небрежност от страна на агенцията, не става ясно засега", се посочва в статията. Според нея трудовият договор с неплатения отпуск е подписан през есента, когато проф. Буланов е бил избран за декан на Медицинския факултет, а той е кандидатствал за независим член в началото на тази година. Консултантският договор пък е с дата 12 май - денят, в който служебното правителство встъпи в длъжност.


Топката остава у министъра


В позиция, изпратена до "Капитал" днес, Агенцията за публични предприятия и контрол пък заявява, че не тя, а всеки министър, който назначава избрания кандидат за член на борда на държавно предприятие, трябва да провери дали той отговаря на законовите изисквания.


Така се оказва, че бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов носи отговорността за нарушенията, свързани с избора на проф. Димитър Буланов, негов наследник на поста изпълнителен директор на болница "Александровска", който в момента е независим член на брода на болницата и негов председател.


Още за това какви документи е подал Димитър Буланов и къде са работили допълнително други членове на ръководството на "Александровска" четете в "Капитал".


За юридическите спорове около смените в ръководствата на болниците четете тук.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  ,,държавата знаела”…. Кой е държавата ?

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3908 Неутрално

  ""По-притеснителното е обаче, че тази несъвместимост е била известна на компетентните държавни институции още от началото на годината,..."

  У нас " компетентни държавни институции" е доста пресилено определение за бухалките на мутрата ! А те имат за цел да опраскват когото им се посочи отгоре ! За друго не ги търси, още по - малко пък да са " компетентни"........

 3. 3 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Държавата!? Нещо сте се объркали България отдавна не е държава.

 4. 4 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Пълна смрад и отказ от "държавност".
  Свински карантии, оплетени и уханни.

  И после как хората да имат дори елементарно "уважение" към каквито и да е било "институции", съсловия, министерства и...

  Закривай!

  ПП: Разбира се все някой се намира да изкряска в стил "Костов е виновен".
  А Пожарната Команда - целите в "бяло".

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6044 Неутрално

  До коментар [#1] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Консултантският договор пък е с дата 12 май - денят, в който служебното правителство встъпи в длъжност.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  Ми такваз ни е държавицата, с извинение.
  Петърплетплетепотрипрътапреплита!

  Някой спомня ли си въобще още оная история, която беше достатъчно огласена, но си остана само до лакардиите, когато Служенбият Премиер Марин Райков утвърди докладна на служебният Външен министър Марин Райков за преназначаването на посланика на Р България в Париж Марин Райков за посланик на Р България в Рим?

 7. 7 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  Коя точно държава е знаела?

 8. 8 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Брутална наглост и безочливост, това новите ни "бизнесмени" са по-зле по наглост от комунистите едно време.

  Защо парите в здравеопазване все не достигат, а изсипваме повече е повече милиарди там.

  Миналата година нали 3-те най-високи заплати в България бяха в сектора на здравеопазването, около 1.2 милиона лева за годината, официален доход, по 100К на месец.

 9. 9 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 827 Весело

  До коментар [#6] от "xm...":

  То навсякъде е така, един професор работи на няколко места, както в самия университет, в друг университет, така и в БАН, или някъде другаде!
  Тия имоти, с все по-високи цени, само с една заплата не се купуват!

 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  А междувременно Каскетя решава битовите си проблеми:
  https://www.svobodnaevropa.bg/a/31322117.html

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  "Държавата" не само е знаела. "Тя" го е назначила.
  Понякога да се чуди човек къде живее.

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  До коментар [#2] от "samoedin":

  “У нас " компетентни държавни институции" е доста пресилено определение за бухалките на мутрата !”

  Бухалки и преторианска гвардия, според нуждите.

  Бухалки, когато има посочен за опраскване, но иначе основната им функция е да охраняват недосегаемостта на облечените във власт.

  Друго не може да се очаква от “независим” главен прокурор, който е НАЕМАТЕЛ на главата на изпълнителната власт.

  И който с разрешение на изпълнителната власт “устройва жилищно” подведомствените си пазители на статуквото.

  Вижте предишния ми коментар и линка към него.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 44 Неутрално

  Че деканът винаги чете и лекции. Вие това като две длъжности ли го броите? И какво пречи да е консултант, като е в неплатена? Да сте чували, че изявени специалисти съвместяват по няколко длъжности, когато не са фул-тайм джоб? Ама нали трябва да се насъсква!

 14. 14 Профил на it
  it
  Рейтинг: 445 Неутрално
 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  К.Ангелов много добре е знаел каква смрад е в болницата и си е назначил негов човек да замзва и прикрива. За герберунгелите законът е врата у пОле.

 16. 16 Профил на Мария Янкова
  Мария Янкова
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Държавата знае ли откъде Пеевски откъде извади милиони за борба с вируса?

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Че деканът винаги чете и лекции. Вие това като две длъжности ли го броите? И какво пречи да е консултант, като е в неплатена? Да сте чували, че изявени специалисти съвместяват по няколко длъжности, когато не са фул-тайм джоб? Ама нали трябва да се насъсква!
  —цитат от коментар 13 на serenalipuma  До коментар [#13] от "serenalipuma":

  Какво пречи ли ? Законът.

 18. 18 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2321 Весело

  До коментар [#5] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Чакай чакай… да не се опитваш да кажеш че едва ли не служебното правителство е страна по договора?

 19. 19 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2768 Весело

  Вместо да МУ благодарим, че пръска с неземните си способности де що длъжност МУ предлагат, НИЙ, малките деца на майката Земя, броим ли, броим, че били 5! Ами, многомашинничките, 3-годишните петилетки, отговорните партийни другари по бордове, съвети и къде ли не?!? Не е лесно - ако беше, да бЕха го направИли, както НИ го казва Баш Боса. Работят, работят, работят... НИ...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 20. 20 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  И какво пречи да е консултант, като е в неплатена?
  —цитат от коментар 13 на serenalipuma


  Това, че някой е в неплатен отпуск не означава, че трудовият му договор е прекратен. И не виждате ли конфликт в това някой да е консултант на себе си и да си дава от народната пара за това? Тая врътка дори в частна фирма трудно можеш да я направиш - НАП ще те накарат сам да си говориш.

 21. 21 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  Че деканът винаги чете и лекции. Вие това като две длъжности ли го броите? И какво пречи да е консултант, като е в неплатена? Да сте чували, че изявени специалисти съвместяват по няколко длъжности, когато не са фул-тайм джоб? Ама нали трябва да се насъсква!
  —цитат от коментар 13 на serenalipuma


  Абсолютно вярно- шефът на АйБиЕм излиза в неплатен отпуск, след което става консултант на фирмата, както заема и дъжността шеф на борда на директорите и!!!

  Всичко му е наред, само дето би изхвърчал за нула време от всичките си "длъжности".

 22. 22 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2534 Любопитно

  До коментар [#13] от "serenalipuma":

  "Да сте чували, че изявени специалисти съвместяват по няколко длъжности, когато не са фул-тайм джоб? "

  То и да си независим председател на борда не изисква 40 часа всяка седмица. Но ако през останалото време работиш като служител, който пряко или непряко е подчинен на борда, се получава крещящ конфликт на интереси, думата "независим" в длъжността си губи смисъла, и въобще не е ясно на кого е нужен такъв борд!

  Но то и прокуратурата уж ни е независима, а пък и тя се е оплела като свински черва с изпълнителната власт. На кого е нужна такава прокуратурата?1

 23. 23 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  [quote#20:"Лео"][/quote]

  Именно... И преди НАП, ще се намеси вътрешния одит - особено ако е листвана компания - за конфликт на интересище бъде разпарчетисан за нула време.

  У нас обаче държавата е разграден двор, и по-лошото е че мнозонството от хората не виждат нищо нередно в това...

 24. 24 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  "Агенцията за публични предприятия и контрол пък заявява, че не тя, а всеки министър, който назначава избрания кандидат за член на борда на държавно предприятие, трябва да провери дали той отговаря на законовите изисквания."
  Колко удобно. Калинките стоят в агенцията и чакат министърът да им се обади да ги пита. Какъв "контрол" е това? Май и те са само консултанти на повикване.

 25. 25 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  По дефиниция държавата това са институциите.
  Не, не е народа, както някои напевно припяват.
  Ако има работещи институции тогава и народа е добре и се съобразява.
  И тук не говорим за качества като морал или възпитаност и честност.
  То и на германеца, ако го оставиш ще пристъпва закона, но институциите такава среда за живот създават и поддържат, че това дали си възпитан или не, няма значение.
  Институциите байка, те са важни.
  А ако десетилетия наред си ги опосквал и огризвал до кокал и назначавал калинки, тогава не чакай да има държава.

  кратък
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Тя държавата много нееща е знаела и много са се случвали с нейното съдействие и съгласие, ама къде е сега тази държава. Има сал един Бойко, дето ходи по горите, като Змей Горянин и не остави човек неоплют.

 27. 27 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  То при нас има няколко Българии! Една мутренско мафиотска. Една чиновническо дебелосерковска. Една каскетуро съдийска. Една на доктори и фармацевти и една за брашняния чувал.

 28. 28 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  Ако искаме да се върне донякъде и докъдето е възможно способността на институциите да работят, то трябва да подкрепим всеки, който тръгва да почиства тези авгиеви обори и на тяхно място да издири и назначи свестни и относително некорумпирани и съобразяващи се със закона хора.
  Доста често такива хора има , но са на ниско ниво в структурата и работят съвестно независимо, че шефа е политически обвързан и негласно е партийно корумпиран.
  Това е пътят, търсете свестните хора, махайте талаша.
  Един ден може и да светне денят пред нас.

  кратък
 29. 29 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 712 Неутрално

  "За нея са знаели както здравното министерство, което е провеждало конкурса, така и Агенцията за публични предприятия и контрол, където проф. Буланов е подал документи за участие в този конкурс", пише "Капитал"."

  "Агенцията за публични предприятия и контрол пък заявява, че не тя, а всеки министър, който назначава избрания кандидат за член на борда на държавно предприятие, трябва да провери дали той отговаря на законовите изисквания."

  Значи участници в конкурс подават документи в Агенция, която няма никакви задължения по отношение на тях. Мъча се да схвана логиката, а не мога. Или по-точно мога: когато трябва сами да си създадем работа и да отчетем дейност сме на линия, когато трябва да понесем отговорност - никакви ни няма. Б*х това чиновническо мислене. Интересно какви заплати получават в тази Агенция.

 30. 30 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Едно от усещанията за корупция.

  Сигурно има и други...

 31. 31 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ей това са шефовете на докторите - пет длъжности, десет заплати и цял ден кражба! Да не мислите, че на някой му пука за здраве или лечение...

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 32. 32 Профил на iza
  iza
  Рейтинг: 26 Неутрално

  Този материал, за мръсните комбинации на проф.Буланов, разбира се, под "шапката" на здравния министър К.Ангелов показва в цялата пълнота жестоката морална мизерия на тези хора.

  Ако тези хора / директора на болница " Лозенец" също!/не бъдат дадени под съд и не отговорят за престъпните си действия , това означава, че България е ЛИКВИДИРАНА като ДЪРЖАВА!
  ТОВА СА ЛЕКАРИ, ПРОФЕСОРИ, КОИТО НЯМАТ МЯСТО В СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО!
  ПОЗОРЪТ И НЕВЕРОЯТЕН!

 33. 33 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 47 Весело

  Да връща парите веднага и бай Шиле също 600 000 е взел 🤣🎃

 34. 34 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 44 Неутрално

  До коментар [#17] от "hodounski":
  Блаблабла. Кой закон? Че имаше и закон, по който се стреляше по нелегално преминаващите границата!

 35. 35 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Любопитно

  До коментар [#34] от "serenalipuma":

  Чукча не читатель ,чукча писатель ?
  Кой закон ?Ако беше чел статията ,щеше да знаеш ,че е законът за публичните предприятия ,ама за вас герберунгелите законът е врата у пОле

 36. 36 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 44 Неутрално

  До коментар [#35] от "hodounski":
  Гаси приматите! Който не им повтаря опорките е герберуга! Естествено, че не съм го чела. Заглавието ми стига. По този вид преса не си падам. Гледам какво е останало от форума. Много трол, много нещо´.

 37. 37 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 849 Неутрално

  А "държавата" е била една банкянска куха, продажна тиква.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK