Още членове на ръководството на Александровска болница се оказаха с допълнителна заетост

Още членове на ръководството на Александровска болница се оказаха с допълнителна заетост

© Надежда Чипева, КапиталЧленове на ръководството на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Александровска" декларират допълнителни трудови ангажименти, осигуряващи им почти денонощна заетост, пише електронното издание на седмичника "Капитал", като се позовава на посочените в официални документи занимания на лекарите.


Миналата седмица вестникът съобщи, че председателят на съвета на директорите на болницата проф. д-р Димитър Буланов е заемал едновременно пет длъжности въпреки законовите ограничения. Информацията беше потвърдена от зам.-министъра на здравеопазването д-р Димитър Петров, който уточни, че професорът е имал два договора - един трудов и един граждански, и рискува да бъде подведен под наказателна отговорност заради това, че е попълнил декларация, че не работи в болницата. Още по темата - тук.


Проверка на "Капитал" показва, че директорът на "Александровска" проф. Борис Богов е преподавател в Медицинския факултет и ръководител на катедрата по вътрешни болести, както и председател на експертния съвет по нефрология към здравния министър. Според имуществената му декларация, в която не са отбелязани приходите за миналата година, Богов е председател на постоянната комисия по здравеопазване и спорт към Националната агенция по оценка и акредитация, където вероятно получава възнаграждение за труда си по оценка на университетите, пише вестникът.
Според статията Богов е съучредител на "Лотос - домашни грижи" - неправителствена организация с действителен собственик бизнесменът с 18 повдигнати обвинения Васил Божков. Тя е учредена от Българския червен кръст, Хоспис - Червен кръст, самият проф. Богов като физическо лице и няколко дружества на Божков, сред които "Нове холдинг", "Вабо", "Пропърти ВБ" и др. "Според отчета на неправителственото сдружение през 2019 г. то е предоставяло социални грижи на самотни възрастни хора в Оряхово, Враца, Бяла Слатина и Криводол, както и околните села. Идеята му е те да останат да живеят у дома, където да получават медицински и социални грижи, а да не бъдат местени в старчески домове", посочва "Капитал". Уточнява се, че на 26 май - седмица преди САЩ да наложат санкции по закона "Магнитски" на Божков, името му е заличено като действителен собственик на фондацията и на мястото му е вписана д-р Надежда Тодоровска, зам. генерален директор на Българския червен кръст.


Досегашният член на борда и представител на държавата доц. Александър Оскар е декларирал, че работи по трудов договор в болницата, където е началник на очна клиника и е ръководител на катедрата по офталмология в Медицинския университет. Оскар няма частна дейност, преглежда пациенти и в поликлиниката.


Зам.-директорът Мария Куманова е също и организатор на здравната дейност в поликлиниката на болницата от 2015 г. Тя представлява и фондацията "Направи добро - Александровска", която през миналата година получаваше дарения и се оказа, че е платила за храна на медиците на първа линия на фирмата на тъщата на здравния министър от последния кабинет "Борисов" Костадин Ангелов, посочва "Капитал".


До 2017 г. тя е била и член на борда на бургаската държавна болница. От 2019 г. представлява и Югоизточния иновационен център по генетика и биотехнологии, в чиято управа са тя самата, община Бургас, представлявана от кмета Димитър Николов, и лаборатория "Лина". Целта на центъра е била да кандидатства по европроект по програма "Иновации и конкурентоспособност" за учредяване на "Създаване и развитие на регионални иновационни центрове", а COVID кризата спира временно програмата, се уточнява в статията. Още по темата четете тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK