Въпрос на гледна точка: Сърница между хватката на ДПС и добрите хора, които помагат

В Сърница живеят над 3000 души. От 2015 година има и община Сърница. Над 500 семейства работят сезонна работа в чужбина

© Георги Кожухаров

В Сърница живеят над 3000 души. От 2015 година има и община Сърница. Над 500 семейства работят сезонна работа в чужбина"Животът в Сърница е въпрос на гледна точка", казва Кемал, докато слиза от багера си. Намества шапката, а ръцете му се сключват пред гърдите, когато хваща презрамките на гащеризона си. Въпреки защитната поза, е готов е да разговаря.


"Накъдето и да погледнете, тук е хубаво", сочи природата. Изглежда много по-млад от възрастта си (около 50 години), усмихва се с очи, докато говори. Застанал е сред купчина дървесина, боклуци и складове в т.нар. "промишлена зона" на Сърница. На това място - в непосредствена близост до центъра на градчето - има поне 30 фирми, които се занимават с дървообработка. Зоната представлява мрежа от халета или полусрутени складове, които изглеждат изоставени. Тя и няколкото шивашки цеха в далечината съсредоточават поминъка на живеещите тук над 3 хил. души. Въздухът е наситен с фин прах от ситна дървесина и мирис на гора.


Повечето хора в зоната отказват да говорят, защото не искат или не могат да открият шефа си, за да получат разрешение. Отминават внимателно въпросите за предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Две седмици преди вота следите на предизборната кампания в сгушеното в Западните Родопи градче с население от български мюсюлмани са оскъдни. Сърница е известна с това, че за парламент гласува категорично за ДПС. Винаги. С над 70% от гласовете. На последния вот - през април 2021 г, пък влезе в новините, защото почти всички гласове бяха подадени през машини, отново за ДПС.
Къщите и улиците са добре поддържани, въздухът е чист, спокойствието - осезаемо. Единственият белег на политическа надпревара се открива по основния път към центъра на града, стигащ до площада, който събира сградата на общината, джамия (една от двете тук), банка, супермаркет, детска площадка и пейки. От двете страни на централната улица са разположени "клубовете" на ДПС и ГЕРБ. Съвсем отскоро непосредствено до щаба на движението е отворил врати и този на "Българско лято" - на живеещия в Дубай бизнесмен с 18 повдигнати обвинения Васил Божков.


В делничния следобед клубовете не изглеждат особено активни, отворен е само този на "Българско лято". Облепени са с предизборните плакати на партийните лидери и на кандидат-депутати. Както и по пътя до Сърница, така и в останалата част от града, друга следа от предстоящите или минали избори няма. Липсват дори обичайните пластове агитационни материали по електрическите стълбове.


Кемал работи в т.нар. "Промишлена зона" на Сърница

© Георги Кожухаров

Кемал работи в т.нар. "Промишлена зона" на Сърница


Между недоимъка и гордостта


За препитанието си местните хора разчитат на дървообработването и шивашките цехове в Сърница и в намиращия се на половин час път Доспат. Възлагат много надежди на туризма, тъй като близостта с едноименния язовир привлича все повече посетители. Засега обаче над 500 семейства работят в чужбина - основно в Англия и Франция, където се занимават със земеделие. Местните страдат за родопските картофи, чието отглеждане допреди години ги изхранвало. Заради вноса обаче изкупната цена паднала много и така от над 2200 дка преди години, сега има малко над 500 засадени с картофи, разказват жители на градчето.


На пръв поглед спокойни, хората на Сърница, всъщност са притеснени, че няма поминък, заради който младите да остават в града. Предпазливи са - предпочитат да не говорят много за избори, за това кой трябва да управлява. Мечтаят "за здраве", "по-добри възможности" и "да има работа". Казват, че са несигурни, защото "след политиците остават само обещания". А понякога се чувстват обречени, защото се надяват на промяна на изборите, но знаят, че няма да има изненада.


Гордеят се с природата, с чистия въздух и с работливите и добри хора. А също, че имат нов и модерен път от Велинград и че от 2015 г. са самостоятелна община.


Доволни от кмета си, защото е асфалтирал улиците и е прокарал канализация. Неби Бозов (на 42 г.), е начело на Сърница втори мандат - откакто има избираем кмет, и винаги е издиган от ДПС. Управлението на държавата обаче е друг въпрос и там в разговора за политика рядко се споменат конкретни имена. "Няма на кой" е най-честият отговор на въпроса на кого вярват най-много.


Пътят Велинград - Сърница е дълъг близо 50 км и след години на обещания, е ремонтиран през 2020 година след среща с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, твърдят местните.

© Георги Кожухаров

Пътят Велинград - Сърница е дълъг близо 50 км и след години на обещания, е ремонтиран през 2020 година след среща с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, твърдят местните.


За Пеевски добро или нищо: историята на един път


Името на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски не се споменава много, въпреки че в няколко поредни избори беше кандидат от област Пазарджик (в която влиза и Сърница) и е идвал неведнъж в града. Някои ще подминат въпроса за него, други ще отрежат, че не ги интересува с какво се занимава и "какво се говори за него" (за санкциите по закона "Магнитски", например), трети само ще се усмихнат.


Всички обаче говорят за пътя. За разбития и затварян периодично от срутвания участък, по който с години колите едва пропълзяваха между дупките и останалите тук-там парчета асфалт от времето на комунизма, често с риск за живота на пътниците. И който сега е гладък като масло, с нова маркировка и мантинели.

"Пеевски дойде на една среща и каза, че ако му осигурим 2 хил. гласа, ще оправи пътя. Осигурихме ги и пътят беше оправен", разказва възрастен мъж, който току що е излязъл от джамията след обедна молитва и допълва: "Нищо лошо не може да кажем за него, нищо. Няма значение какво странично прави".
Фактите сочат, че на 19 май 2019 г. - на въпрос от депутата от ДПС Сергей Кичиков за спешната нужда от цялостен ремонт на пътя - регионалният министър Петя Аврамова отговаря, че бюджетът на държавна агенция "Пътна инфраструктура" е силно ограничен и не позволява друго, освен изкърпване. Малко повече от година по-късно - в края на юли 2020 г., ремонтът на 50-километровия участък приключва, а довършителните работи по него са инспектирани лично от бившия премиер Бойко Борисов. След неговата обиколка голяма част от селата в района между Велинград и Сърница също се сдобиват с ремонтирани участъци.


Саид Мутлу - един от двамата имами на Сърница

© Георги Кожухаров

Саид Мутлу - един от двамата имами на Сърница


В изминалото между двете събития време липсва публична информация за началото и развоя на ремонта, с изключение на едно съобщение на сайта на община Сърница с неизвестна дата. В публичните регистри също не могат да се открият следи кой, кога и по каква процедура е възложил ремонта, нито каква е стойността му. Фирмата изпълнител е "Грома холд" - компания, която участва в други обществени поръчки за строителство на пътища, става известно от публикации в медиите в края на ремонта. Тогава е отбелязано, че работници, участвали в ремонта на участъка, са спрели работа, за да отидат на събрание на ГЕРБ в София. "Дневник" изпрати въпроси до фирмата за детайли, но оттам насочиха да изпратим въпросите към Агенция "Пътна инфраструктура."


"Не знаем с какво се занимава (Делян Пеевски - бел.авт.), дали е правилно, дали има корупция, дали няма. За нас е важно, че той ни помогна", казва и един от имамите Саид Мутлу.


Всеки гледа свършеното, а не приказките


 Саид Мутлу,

имам


Той беше един от имамите, които получиха условна присъда по делото за проповядване на антидемократична идеология, водено срещу него и още 12 проповедника. Не иска да се връща към това, но казва, че се надява властите да са си взели поука и да не се пипа тази материя повече без доказателства.


"Възрастните хора казват: "Всички са маскари". Те гледат кой и с какво може да ни помогне. Партиите дали ще е тази, дали - онази, въпросът е кой ще направи нещо за благоустройството да ни е по-добър живота", казва още Мутлу и допълва, че благодарение на кмета в Сърница "в последните години е направено толкова, колкото за последните 40 не е".


Хватката на ДПС


На обратното мнение е Шукри Якубов - бивш кмет на Сърница два мандата от СДС (1999-2007 г.) и хотелиер от близо девет години, според когото властта разделя хората на тези, които подкрепят ДПС, и останалите.
"Деветдесет процента от живота в Сърница е страх. Може и повече. Страхът е в мисълта, усещането, че ако говориш свободно, ще ти пречат. По всякакъв начин. Ще пречат на семейството ти", казва Якубов и допълва, че не вижда надежда. "Само ако дойде партия на власт, която не дели хората".


Седи на маса в хотела си в Сърница, който гледа към язовира. Бивш шампион по лека атлетика и настоящ учител по физкултура, Якубов казва, че са малко хората като него, които ще говорят свободно. Заради това, че не подкрепя ДПС, улицата под хотела му не била асфалтирана, а лампите на нея били прекъснати. Той прави всичко сам. "Тук под хотела изсипаха една пръст преди години, вече се затреви. Писах жалби, ходих да моля да я заравнят, но нищо. Ако нищо не ми правят, тогава ще е добре. Тогава ще е все едно ми помагат", казва още Шукри Якубов.


В момента само тези, които са привърженици на ДПС, получават услуги. За другите отговорът е: "Няма пари"


Шукри Якубов ,

хотелиер

Обяснява, че "хватката на ДПС", е във вербуването на младите и дава за пример, че движението плащало кувертите на абитуриентите. "В последните 10 години, когато се намеси и Делян Пеевски, се раздаваха пари. На едната джамия 10 хил. лв, на другата 10 хил. лв. Там, където се събират възрастните хора. И те си казват: "Ей този хубав човек помогна", казва Шукри Якубов. По думите му на изборите кметът и председателят на общинския съвет влизат за респект в секциите.


Белег от активност на ДПС в града няма. Кметът не отговаряше на мобилния си телефон, клубът на движението беше затворен и не изглеждаше да е бил активен.


Шукри Якубов - два пъти кмет на Сърница от СДС, в момента хотелиер и учител по физическо

© Георги Кожухаров

Шукри Якубов - два пъти кмет на Сърница от СДС, в момента хотелиер и учител по физическо


Институции с ценоразпис


Борислав Байдаков е отворил току що офиса на "Българско лято", в който има диван и масичка с много плакати. Приканва минувачите да влязат, предлага рекламни запалки и бутилки вода, но никой не се спира. Говори забързано и почти след всяка реплика поклаща глава и се засмива. Казва, че решил да се кандидатира (той е десети в листата на партията за Пазарджик), защото "само Васил Божков може да оправи нещата". Твърди, че не е говорил с бизнесмена, а бил потърсен от местни хора от Велинград, а мотивът му е да не допуска фалшификации. Казва още, че е гласувал за кмета от ДПС Неби Бозов, защото го е подкрепил като личност.


Борислав Байдаков, пред "клуба" на "Българско лято в Сърница"

© Георги Кожухаров

Борислав Байдаков, пред "клуба" на "Българско лято в Сърница"


Дъщерята на Байдаков - Асибе, е на площада с трите си дъщери, най-малката от които е на три месеца. Тя е една от малкото жени, които се съгласяват да говорят. Усмихва се през цялото време. На изборите през април е гласувала за "Изправи се! Мутри вън" (това е един от единадесетте гласа за движението тук), сега ще подкрепи партията, от която кандидат е баща й. "Трябва да задържат младия народ в България. Вече 10 г. съм по чужбина. Искам за нашите деца да има развитие, а не да са по бригадите", казва младата жена.


Кемал също се надява синът му да не замине за чужбина и да остане в Сърница, но не е сигурен, че ще стане.


"Институциите уж предлагат безплатни неща, но всеки предлага ценоразпис", обобщава той, докато пуска ръце от гащеризона си и тръгва обратно към багера. Усещането за тишина бързо изчезва - отнякъде се появяват работници, чува се шум от резачки, далечен лай на куче.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3097 Весело

  "само Васил Божков може да оправи нещата".

  Е, вече сме спокойни, нещата ще се оправят.

  Еретик
 2. 2 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 646 Неутрално

  "Деветдесет процента от живота в Сърница е страх. Може и повече. Страхът е в мисълта, усещането, че ако говориш свободно, ще ти пречат. По всякакъв начин. Ще пречат на семейството ти..."
  Това е стила на живот не само на жителите на Сърница /живи и здрави да са/. Това е стил на живот във феодализираните от Герб и ДПС общини. Включително и областни градове със замиращи демографски данни...

 3. 3 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  На времето (90-те години) в Сърница имаше кмет от СДС. Само да не си помислите, че синята идея е била пробила там. Там ако има противопоставяне, то е между водещи фамилии. И тогава едната фамилия е "прегърнала" каузата на СДС за да го направи напук на водещата тогава фамилия. И взела че победила...

  Сам съм, други няма...
 4. 4 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2758 Любопитно

  "Той беше един от имамите, които получиха условна присъда по делото за проповядване на антидемократична идеология, водено срещу него и още 12 проповедника. Не иска да се връща към това, но казва, че се надява властите да са си взели поука и да не се пипа тази материя повече без доказателства."

  Ашколсун! Поклонникът на джихада с последно предупреждение към гяурите да си вземат поука че да не падат глави! Тази материя (Корана) не трябва да се пипа! Къде сте бе дансаджии?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 5. 5 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  "Пеевски дойде на една среща и каза, че ако му осигурим 2 хил. гласа, ще оправи пътя. Осигурихме ги и пътят беше оправен"
  Нормално, поговорил си с Буци за политика и така...

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 6. 6 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Това кой на колко години е какво има значение за статията и историите в нея? Журналистически тъпизми

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 7. 7 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Помашките населени места живеят по собствени правила. Болшинството от хората там са възпитани в омраза към българската държава /отрито наричат българите каури, т.е. гяури/ от една една страна и в търсене на изгодата без оглед на средствата от друга. Това ги прави добри партньори за откровено мафиотски организации като ДПС и ГЕРБ. В момента, в който усетят, че нямат полза от тях, ще ги наритат без угризения. За съжаление капсуловането на тези райони прдължава и заради все по-радикалната им ислямизация.

 8. 8 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5842 Неутрално

  Трябва да помогната на тия хора, който и да дойде на власт.

 9. 9 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  На моменти човек може да се зачуди дали чете за репортаж от 21 век или от средата на 19-и, някъде дълбоко в Руската империя. Крепосничеството може да се отмени с манифест, но не може да се изкара толкова лесно от манталитета на хората.

 10. 10 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  От години само се приказва, че дпс е етническа противоконституционна партия!
  Но нищо не се прави по въпроса, въпреки че тази партия очевидно е етническа!

  Новият парламент и по конкретно Демократична България, трябва да си помислят дали не е време да се предприемат някакви конкретни действия...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 11. 11 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 791 Любопитно

  Курпулентният хем не е бил с властта, хем е ремонтирал пътищата заедно с нея.

  No Pain No Gain
 12. 12 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Половината помаци в Сърница са по-вманиачени ислямисти и от оня сомалиец, дето кла немци завчера. Там на страхливите българите им виката добри.

 13. 13 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Между ДПС и "добрите хора" са...крепостните селяни крепящи в управлението техните си мутри..

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Разстроено

  Мазната политическа корпорация вече 30 години е тумор в снагата на Отечеството!!!

 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Весело

  Той беше един от имамите, които получиха условна присъда по делото за проповядване на антидемократична идеология
  =======
  Един проповедник може да прави единствено това.....
  Важи и за трите религии....
  Който мисли нещо по различно по въпроса....нека се консултира с някой поп...ако желае.....
  Само да не е от ония комунистическите....

  Bukalemun
 16. 16 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Точно в Сърница в една предизборна кампания Пеевски ревеше от трибунката:
  "Страхува ли ви ГЕРБ? ... Питам аз, страхува ли ви ГЕРБ?"
  а отдолу радостно му отговаряха "Нееееее" (защото имат вече него, който да ги пази от ГЕРБ). Щеше да е много смешно, ако не беше безкрайно тъжно.

 17. 17 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  На такива като саид мутлу когато и да им ампутираш езиците, все ще е късно. Много лесно се познават като ги питаш "теб пък коя кучка те изака ?" - откачат и налитат на кланье.

 18. 18 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Вчера даваха едни хора от едно село да се оплакват, че били наводнени, защото гората над селото била изсечена. Повечето бяха с турски имена. Пак да гласуват за ДПС. От друга страна - не може да проповядваш ислям и да говорим за демокрация - това са несъвместими неща.

 19. 19 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Много трябва да се работи в тези райони, каквото и правителство да дойде на власт. Трябва да се покаже на хората, че и без дпс властта мисли и се грижи за тях. А и да се прочисти администрацията - горски, полицаи, социални служби, защото те са в основата на депесарското потисничество. герб не смееше да ги бутне заради заверата си с дпс.

 20. 20 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Трябва да помогната на тия хора, който и да дойде на власт.
  —цитат от коментар 8 на Тsonkooo


  Типичното българско мислене... Още като сме обикаляли Европа, да си търсим цар, та до наши дни - все някой трябва да ни помага/спасява.

 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  "На обратното мнение е Шукри Якубов - бивш кмет на Сърница два мандата от СДС (1999-2007 г.) и хотелиер от близо девет години, според когото властта разделя хората на тези, които подкрепят ДПС, и останалите.
  "Деветдесет процента от живота в Сърница е страх. Може и повече. Страхът е в мисълта, усещането, че ако говориш свободно, ще ти пречат. По всякакъв начин. Ще пречат на семейството ти", казва Якубов и допълва, че не вижда надежда. "Само ако дойде партия на власт, която не дели хората".


  Седи на маса в хотела си в Сърница, който гледа към язовира. Бивш шампион по лека атлетика и настоящ учител по физкултура, Якубов казва, че са малко хората като него, които ще говорят свободно. Заради това, че не подкрепя ДПС, улицата под хотела му не била асфалтирана, а лампите на нея били прекъснати. Той прави всичко сам. "Тук под хотела изсипаха една пръст преди години, вече се затреви. Писах жалби, ходих да моля да я заравнят, но нищо. Ако нищо не ми правят, тогава ще е добре. Тогава ще е все едно ми помагат", казва още Шукри Якубов."


  Доколкото познавам атмосферата на малкото и китно родопско градче, разположено на единия край на язовир Доспат и заобиколено само от планини, именно този учител Якубов е казал истината и това, за което почти никой друг в района не иска да говори ! И какво от това, след като дерибейството на ДПС се толерира от еничарите ни във властта и става все по - брутално и недосегаемо ?

 22. 22 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Не говорят без разрешение, типично за крепостничеството на ДПС !!!

 23. 23 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  От години само се приказва, че дпс е етническа противоконституционна партия! Но нищо не се прави по въпроса, въпреки че тази партия очевидно е етническа!Новият парламент и по конкретно Демократична България, трябва да си помислят дали не е време да се предприемат някакви конкретни действия...
  —цитат от коментар 10 на Рим


  Какви действия-да забраниш партията ли? Като нямат достъп до кокала оялите се дпс-арски клептократи веднага ще се превърнат в борци за свобода. А цяла Европа ще е срещу нас. Начинът е да се режат икономическите пипала на движението да бъде гонено сферите, които си взе като феодално владение. И непрекъснато и целенасочено да бъде показвано на САЩ(не, че не знаят) и европейсците, че ДПС не е либерална партия пазеща турците и мюсюлманите а мафиотска организация на дърти ченгета сътрудничеща с Москва.

 24. 24 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Застанал е сред купчина дървесина, боклуци и складове в т.нар. "промишлена зона" на Сърница.

  Да не би да ни разказват за Крали Марко

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2758 Любопитно

  На моменти човек може да се зачуди дали чете за репортаж от 21 век или от средата на 19-и, някъде дълбоко в Руската империя. Крепосничеството може да се отмени с манифест, но не може да се изкара толкова лесно от манталитета на хората.
  —цитат от коментар 9 на Rational


  Каква Руска империя те гони. Там верно е имало и муслими но не и ислямизирани християни както в Османската империя.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 27. 27 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  ДПС и ГЕРБ не вадят пари да "помагат" от собствените си джобове. Когато кранчето на държавни и европейски пари секне заради по-добро управление, тези феодални владения ще престанат да са такива.

 28. 28 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 363 Гневно

  В Доспат,магазин за хранителни стоки,продавача ни говореше на турски и на български каза само,че се пазарувало[sic] само на турски и това е!Оставихме пълните 6 торби на плота и си тръгнахме ругаейки!И това НЕ Е ИЗОЛИРАН случай!Много нагли мюсли има в малките градчета - МНОГО!

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Помашките населени места живеят по собствени правила. Болшинството от хората там са възпитани в омраза към българската държава /отрито наричат българите каури, т.е. гяури/ от една една страна и в търсене на изгодата без оглед на средствата от друга. Това ги прави добри партньори за откровено мафиотски организации като ДПС и ГЕРБ. В момента, в който усетят, че нямат полза от тях, ще ги наритат без угризения. За съжаление капсуловането на тези райони прдължава и заради все по-радикалната им ислямизация.
  —цитат от коментар 7 на ivangabrovo


  Глупости говориш бил съм Командировка в такива села с месеци не за ден,
  Изгърбват се от работа чесни и по детски найвни.
  Вярват на думите и се отзовават на молба за Помощ;
  Не знаят и дума турски даже и ходжите.
  Не ни мразят даже за смяната на имената при тях е било много по рано но никой не знае.
  До коментар [#7] от "ivangabrovo":

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Какви хубави места са там.. Хората в градовете набута ни в панелни килии ядът кремвирши и пият бира... Депресиращото е положението

 33. 33 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  До коментар [#15] от "eti mehter":

  Само вашите кучешки екскременти проповядват смърт, не лъжи, к¥чко !

 34. 34 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 131 Весело

  Помак с хотел - от картофи ли е забогатял или 2 мандата кмет от Дупесе 🎃🤣☪️

 35. 35 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  До коментар [#16] от "Smoke":

  Не беше в Сърница, а в Павел Баня - организирано от халил летифов и бракониерът кмет иса бесоолу.

 36. 36 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 191 Неутрално

  До коментар [#4] от "Julian Mall":
  Не демократочно ли ще бъде ако кажаа ,че джихадистът наместо да е действащ ходжа трябва да е в гуантанамо под демократичният и зорък поглед на чича сам.

 37. 37 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Помаците са честни и работливи хора, които си пазят морала и традициите. За съжаление са и доста наивни и са бастион на мошениците от ДПС.

 38. 38 Профил на Janet Bowen
  Janet Bowen
  Рейтинг: 8 Неутрално

  أخبار البحرين
  أخبار البحرين
  أخبار البحرين

 39. 40 Профил на ozw101063219
  ozw101063219
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Този Шукри Якубов е кмета който нищо неможа да направи за два мандата в Сърница. Единственото което направи да рецитира строителите и да си направи хотел.Ако имаше държава тоя трябваше да е в затвора.

 40. 41 Профил на ozw101063219
  ozw101063219
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От както се помня не е минавал такъв безкруполен крадец кмет.Аз винаги съм подкрепя демократичната идея но хора ката този провали ха всичко и ДПС ги излъга но направи.Те вложиха средствата в инфраструктура и хората ги припознаха.А Шукри открадна всичко и вложи в хотела си.и земята под хотела е общинска и я открадна.този няма никакъв авторитет.съден като кмет за измама.няма как да има прогрес с такива безкруполни бандити.

 41. 42 Профил на ozw101063219
  ozw101063219
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От както се помня не е минавал такъв безкруполен крадец кмет.Аз винаги съм подкрепя демократичната идея но хора ката този провали ха всичко и ДПС ги излъга но направи.Те вложиха средствата в инфраструктура и хората ги припознаха.А Шукри открадна всичко и вложи в хотела си.и земята под хотела е общинска и я открадна.този няма никакъв авторитет.съден като кмет за измама.няма как да има прогрес с такива безкруполни бандити.

 42. 43 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Помашките населени места живеят по собствени правила. Болшинството от хората там са възпитани в омраза към българската държава /отрито наричат българите каури, т.е. гяури/ от една една страна и в търсене на изгодата без оглед на средствата от друга. Това ги прави добри партньори за откровено мафиотски организации като ДПС и ГЕРБ. В момента, в който усетят, че нямат полза от тях, ще ги наритат без угризения. За съжаление капсуловането на тези райони прдължава и заради все по-радикалната им ислямизация.
  —цитат от коментар 7 на ivangabrovo

  Да, затворена общност са. Има повече смесени бракове между българи-турци, българи-цигани, отколкото между българи и помаци. Тъй като им липсва национална идентичност (не се считат за българи) опасността от ислямизация, донякъде радикална ислямизация, е значима. От друга страна са работливи и не са агресивни.
  Селото изглежда като алпийско село в Австрия. Макар че повечето къщи вероятно са построени при социализма, те са в добро състояние. Отидете и вижте някое българско село или градче, особено в Северна България. Провадия да речем. Отчайващо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK