Въображение "на стероиди": Борисов за милиардите километри и големите доходи

Въображение "на стероиди": Борисов за милиардите километри и големите доходи

"Над половин милиард километра магистрала. Само за 10 години!"


Тази колоритна фраза на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на партийно събитие в Монтана през уикенда развесели мнозина в социалните мрежи. Грешката му (вижте видео в края на текста) не беше поправена след това и си остана повод за многобройни шеги за новите висоти на грандоманското преувеличаване от страна на бившия премиер.


Борисов винаги е обичал да "доразкрасява" факти и да си приписва като лична заслуга събития и милиарди евро, които често бяха свързани с него само заради официалната му позиция. Както и да твърди, че той е "най-подготвеният" да ръководи държавата и е последната защита на демокрацията в България (спомняте си изненадващото му изказване пред джипката под дъжда в нощта на изборите на 4 април).




При минаването му в опозиция като че ли паднаха задръжките пред фантастичните изказвания и говоренето премина "на стероиди". Включително непрекъснатото плашене за провеждането на изборите на 11 юли и с действията на служебния кабинет (обобщаван и като "комунистите").


Милиардите километри магистрали ще оставим на мира с факта, че реално в момента в България са построени и се използват малко над 800 км.


Богородица с номера на бюлетината на ГЕРБ за изборите.

Богородица с номера на бюлетината на ГЕРБ за изборите.


Както и с шеговитата сметка на Георги Ганев - икономист и председател в последния парламент на Комисията по бюджет и финанси:


"През 2009 километрите магистрали в Бг са малко над 400. Към края на 2020 са малко над 800. Да приемем, че Баце си добавя едни 100 от себе си - примерно щото са започнати, стават 500 през ерата на ГЕРБ.


- 500 километра са 500 000 метра...
- 500 000 метра са 50 000 000 сантиметра...
- 50 000 000 сантиметра са - ‼️ - 500 000 000 милиметра.


Това е единственият начин да имаме половин милиард от нещо! Това е ценно, защото дава ключ към разбиране на хвалбите на ГЕРБ. Каквото и да кажат, че "били направили", делиш на 1000, после на 100 и после на още 10 и се доближаваш до фактическата истина."


Ето още няколко примера с Борисов само от последните дни:


"Бях дете, когато служебният вътрешен министър Бойко Рашков се изявяваше за главен прокурор. Ще си намразя името покрай него", цитира думите му от Монтана в. "24 часа". Всъщност служебният вътрешен министър е почти връстник на Борисов - по-голям е от него само с 4 години, т.е. би трябвало да е бил избран за главен прокурор на детска възраст.


Освен това въпросните събития се развиха през декември 1998 г., когато Висшият съдебен съвет (ВСС) избира Рашков за главен прокурор, но до назначаването му не се стигна. По това време Борисов е бил 40-годишно "дете", бизнесмен в охранителния бизнес и съдружник на хора, често по-известни с прякорите си.


В предизборните обиколки на ГЕРБ участва и проф. Тодор Кантарджиев, който твърди, че не се интересува от политика, но на срещите повтаря посланията на партията.

В предизборните обиколки на ГЕРБ участва и проф. Тодор Кантарджиев, който твърди, че не се интересува от политика, но на срещите повтаря посланията на партията.


"Имунизирахме 5 пъти повече"


"Близо 10 000 души се ваксинират на ден. Докато ние бяхме на власт, имунизирахме по 5 пъти повече хора. Сметките ни показваха, че през лятото вече щяхме да сме достигнали колективен имунитет. А сега - пълен провал!"


Думите са на Борисов към колегите му от Европейската народна партия преди Европейския съвет миналата седмица.

  • В България никога не са били ваксинирани 50 000 души на ден. Най-високият официален резултат е малко над 38 хиляди души на 8 май покрай отварянето за ваксиниране на всички желаещи в т.нар. зелени коридори и то в събралите се няколко почивни дни около Гергьовден. Преди това просто нямаше достатъчно дози, а след това на 12 май правителството на Борисов отстъпи на служебния кабинет.


За представата на бившия премиер за колективен имунитет вече е писано - той просто събира на едно място всички с поне една доза и добавя много повечето преболедували. Неизвестно как сметките му показваха, че сме щели да имаме поне 65% защитени към края на месец май. А дали едно правителство трябва да си приписва като заслуга разболяването на стотици хиляди българи от COVID-19 е друг въпрос.


Пред ЕНП Борисов опита да се подиграе и с това, че еврокомисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду "дойде и ни каза - не можете да се справите, ние ще ви направим ваксинационния план. (...) Ваксини има много, но властта се провали в управлението на процеса".


Същото каза и в понеделник (28 юни) на избирателите си в Добрич: "Те убиха най-важното - ваксинационния план. Ще ни вкарат в тежка криза през септември. Нашите герои - медицинските работници, се справиха най-добре с пандемията в Европа. Делта щамът е опасен и той ще дойде, той е тук. И вместо сега да имаме 3.5-4 милиона ваксинирани, ние лежим на стари лаври".


Участието на Борисов на срещата на ЕНП.

Участието на Борисов на срещата на ЕНП.


В действителност собственият ваксинационен план на неговото правителство от края на 2020 г. бе захвърлен и още на 21 февруари започна предлагането на всякакви ваксини на всички желаещи, нищо че нямаше нито достатъчно ваксини, нито реална възможност за избор. Според юристи това действие подлежи и на съдебно наказание, защото е нарушено изпълнение на документ, одобрен от Министерския съвет.


"През мен са минали всички"


"През мен са минали всички до един. От Мая, до Христо Иванов, Атанасов, включително и Костов", цитира отново думите му пресцентърът на ГЕРБ.


Не е известно как името на Иван Костов попада сред тези, които са "минали" през Борисов. Бившия премиер предаде поста на Симеон Сакскобургготски на 24 юли 2001 г. в момент, когато Борисов бе просто негов телохранител. Назначаването му за главен секретар на МВР стана на 1 септември 2001 г., а до началото на политическата му кариера изминават няколко години.


Удвоихме БВП


"Те не могат да боядисат това, което ние сме построили (фраза, която Борисов използва през май 2019 г., заради звученето ѝ в неговите уста мнозина я приписаха на Тодор Живков - бел. ред.). Те никога не могат да постигнат това, което ние само за 10 години. За 10 години Брутният вътрешен продукт на България се увеличи с 90%." Деница Сачева, бивш социален министър и регионален координатор в Добрич, твърди, че са удвоени доходите.


Но не е вярно първото, а за второто се премълчава колко са се увечилили разходите за същото време..


За периода 2010-2019 г. БВП на България се е увеличил от около 50 млрд. долара на 63 млрд. долара по данни на Световната банка. Приблизително същото отчитат БНБ и Националния статистически институт.


Данните за БВП на България според Световната банка - от 50 до 63 млрд. долара за 10 години.

Данните за БВП на България според Световната банка - от 50 до 63 млрд. долара за 10 години.


Според НСИ за последните десет години (2010 - 2019 г.) общият доход средно на лице от домакинство се е увеличил 1.8 пъти. Но отново националната статистика показва, че за периода 2010 - 2019 г. и разходите на домакинствата се увеличават 1.9 пъти.

  • Иначе казано, средният доход на член на домакинство се е увечилил от средно 3648 лв на 6592 лв. преди пандемията, а разходите - от 3278 лв до 6214 лв. Така през 2010 г. са оставали едни 370 лв, а десет години по-късно - 378 лв. Ако се добавят допълнителни приходи, отчитани от НСИ, (за тези, които ги имат) се получава средно 3812 лв на човек от домакинство в началото на периода и 6913 лв в края му. При база на реалния доход от 100 единици през 2010 г., през 2019 г. показателят е 157.9.


Също НСИ показва доколко българите са усетили реална промяна в материалното си състояние в "десетилетието на Борисов" и ГЕРБ.


Разходите за храна спрямо 2010 г. са се увеличили в реални измерения с почти 51%, за жилище (режийни и обзавеждане) - с над 83%, за здравеопазване и транспорт/съобщения - над 2 пъти, за данъци и социални осигровки - над 3 пъти.


Сега ГЕРБ обещава 2000 лв средна заплата през 2025 г. и 1000 лв. минимална. Водачът на листите на ГЕРБ във Варна и Велико Търново, бившият здравен министър Костадин Ангелов придаде на това по-кокретни форми: "Всеки лекар ще получава поне три средни работни заплати, една медицинска сестра по две средни работни заплати и един санитар една средна работна заплата." Не е ясно дали не говори за брутна заплата.


Въображение "на стероиди": Борисов за милиардите километри и големите доходи


Ще ви измамят, но гласувайте


Вероятно най-объркавщо звучат посланията на Борисов и ГЕРБ за това да се гласува ли.


Лидерът първо казва: "Проблемът не е да спечелим изборите. Проблемът е това разединение на нацията, което президентът Радев постигна" и "Дали сме управляващи или сме в опозиция, какво е значението? Демокрацията така е направила. Въобще не искам да си мислите негативно и с лоши чувства."


"За първи път в демократичната история ще имаме проблеми в провеждането на изборите и ще имаме съмнение в резултата на финала. Това не се е случвало никога", заявява Томислав Дончев в Монтана.


Също там Борисов казва: "Софтуерът на новите машини се пипа. И ще видите какво ще стане. Или ще провалят изборите, или всеки трети или пети глас за ГЕРБ, ще отива за друга партия." Доказателства за това не се посочват никакви.


Но в понеделник в Добрич посланието му е: "Моля Ви, казвайте на хората да излязат и да гласуват!", както и че имало много хора, които ги е страх от машините, но те трябва да излязат да гласуват. И почти веднага следват думите му, че във Венецуела президентът Мадуро е станал президент, благодарение на машините, които сега са в България. "Да, изборите ще бъдат манипулирани, но от това да не ви пука!" (Връзката с Венецуела упорито се прокарва от Доналд Тръмп и екипа му, оспорващ - без основание и успех - че помощта на компанията "Смартматик" Уго Чавес бил манипулирал изборите в своя полза. В САЩ машини предоставя съвсем друга компания. Въпреки това на 16 ноември 2020 г. общо 59 американски специалисти по сигурност в провеждането на избори подписаха открито писмо, че "няма доказателства" резултатът да е повлиян от технически проблеми с машините.)


Още цитати от Борисов и лидери на ГЕРБ и някои бележки:


"ГЕРБ няма нито едно нещо, от което да се срамува. Какво не сме направили, че да се срамуваме? Кой е направил нещо повече или нещо по-добро?"


"Неговият (на президента Румен Радев) най-близък човек - Васил Божков, влезе в плана "Магнитски". Това е най-големият му успех, излъга го и него. Направи му революцията, направи му протестите и накрая го метна на кучетата." (Няма план "Магнитски", това е американски закон за санкциониране на отговорни за корупция и грубо нарушаване на човешки права по света; "мятането" на кучетата внушава, че по някакъв начин някой от София може да определя какво решават САЩ, както и че Борисов не е такъв човек и никого от своите няма да метне на кучетата.)


"Направихме им истинска диверсификация на газовите доставки. Спомням си, когато правехме "Балкански поток", колко много работа имаше. Направихме и интерконектора с Гърция, до края на годината ще е готов. (Продължението на "Турски поток" е за дълги години напред резервирано само за транзитен пренос на руски газ. Интерконекторът ще заработи най-вероятно през 2022 г.)


"Купихме 20% от терминала за втечнен газ в Александрополис. Българска собственост е. "
(Без интерконектора от терминала, който тепърва се изгражда, може да влиза много ограничено количество през временна връзка.)


"Подготвихме План за възстановяване, те не го приеха на инат."
(Внасянето на Плана за България в Брюксел е изцяло в правомощията на правителството, Борисов сам настоя да му го гласува парламентът, което има само консултативна роля, после поиска "сигнали" от депутатите, а когато го извикаха на изслушване, влезе в болница.)


"Обезглавиха службите. Обезглавиха всичко. Сега цялата власт е тяхна, всичко, еднолична власт, ботуш, зелен И пак за всичко им е виновен ГЕРБ и Бойко Борисов." (Ръководителите на почти всички спецслужби се компрометираха - и дадоха законо основание на служебното правителство да ги отстрани - като излязоха в няколко месеца отпуска, одобрена в края на кабинета "Борисов")


"Ние трябва да се запазим, за да се притечем на помощ, когато народът започне да страда от проблемите. Имаме спад, защото много ни удариха с компроматите."


"Старата номенклатура си иска властта. Много ги бихме и сега са изгладнели, озверели и озъбени. Но ние ще ставаме все повече, защото с всяко свое действие те предизвикват страх", заяви заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов в Разград. По думите му ГЕРБ може да остане в опозиция и да бъде пазител на
демокрацията в България.


Председателят на МГЕРБ Георг Георгиев призова да не се забравя, че ГЕРБ е причината 12 години подред червеното нашествие да се проваля и червените узурпатори да стоят извън властта. "Не трябва да позволяваме те да се завърнат и да влияят на съдбите ни. МГЕРБ ще създадем и дадем на Бялгария едно ново поколение политици. Поколение, което ще даде на България стабилност и устойчивост, за да бъде тя конкурентна в свят, в който не можете да бъдете изчегъртвани", заяви Георгиев.



Всичко, което трябва да знаете за: