Мениджърите очакват увеличение на цените в строителството и търговията на дребно

Мениджърите очакват увеличение на цените в строителството и търговията на дребно

© Георги КожухаровПо данни на статистическия институт през юни общият показател на бизнес климата намалява с 4 пункта в сравнение с предходния месец, като понижение на показателя е регистрирано в промишлеността и строителството. Подробности в графики - тук.


Промишленост


Показателят "бизнес климат в промишлеността" спада с 8.4 пункта в резултат на по-неблагоприятните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Анкетата отчита подобрение на осигуреността на производството с поръчки, но това не е съпроводено с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.
Най-сериозният проблем за развитието на бизнеса в сектора продължава да бъде несигурната икономическа среда, следвана от недостатъчното търсене от страната. През последния месец се наблюдава и засилване на негативното въздействие на фактора "недостиг на работна сила", който измества на четвърто място затрудненията, свързани с недостатъчното търсене от чужбина.


По отношение на продажните цени в промишлеността прогнозите на мениджърите са за известно увеличение, въпреки че преобладаващата част от тях очакват те да запазят своето равнище през следващите три месеца.


Строителство


През юни съставният показател "бизнес климат в строителството" се понижава с 6.5 пункта, което се дължи на по-резервираните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно обаче прогнозите им както за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, така и за строителната активност през следващите три месеца са благоприятни.


Основните фактори, затрудняващи дейността, остават свързани с несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила, конкуренцията в бранша и цените на материалите, като в сравнение с предходния месец се отчита нарастване на отрицателното им влияние.


Относно продажните цени делът на мениджърите, които очакват повишение през следващите три месеца, се увеличава.


Търговия на дребно


Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" запазва приблизително нивото си от май. Прогнозите на търговците на дребно за развитието на бизнеса през следващите шест месеца са неблагоприятни, като и очакванията им относно обема на продажбите през следващите три месеца са резервирани.


Несигурната икономическа среда продължава да бъде основната пречка за дейността, като през последния месец се наблюдава намаление на негативното ѝ въздействие. На второ и на трето място са недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша.


По отношение на продажните цени търговците на дребно предвиждат известно увеличение през следващите три месеца.


Услуги


През юни съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" нараства с 2.7 пункта, което се дължи на позитивните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги също са благоприятни.


Най-сериозните затруднения за предприятията остават свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и фактора "други".


Преобладаващата част от мениджърите очакват продажните цени в сектора на услугите да останат без промяна през следващите три месеца.


Пътуванията


През май 2021 г. в условията на продължаващата епидемична обстановка пътуванията на български граждани в чужбина са 332 хил. според данни на МВР, представени на НСИ. През май 2021 г. посещенията на чужденци в България са 365.6 хил., като транзитните преминавания са 58.6% (214.3 хил.) от всички посещения на чужденци в страната.


От общия брой чужденци, посетили България през май 2021 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 44.6%, или 163 хил., като най-голям е броят на посещенията на граждани от Румъния - 47.3%, Гърция - 13.4%, Германия - 10.3%, и Полша - 9.0%.


Посещенията на граждани от групата "Други европейски страни" са 161.9 хил., или 44.3% от всички посещения в България. Най-голям брой посещения са регистрирани от Турция - 85.5 хил., или 52.8% от посещенията от тази група.


През май 2021 г. посещенията според целта са: с други цели - 66.2%, с цел почивка и екскурзия - 17.3%, и със служебна цел - 16.5%.


Производство и доставка на енергийни продукти


През април 2021 г. спрямо март 2021 г. намалява производството на твърди горива - с 8.1% до 1846 хил. т, пропанбутанови смеси - с 28.6% до 5 хил. т, безоловен бензин - с 45.1% до 62 хил. т, дизелово гориво - с 32.7% до 169 хил. т, електроенергия - с 9.4% до 3868 гВтч. Производството на природен газ остава без изменение.


През април 2021 г. спрямо същия месец на предходната година нараства производството на: твърди горива - с 3%, и електроенергия - с 26.2%. Намалява производството на: безоловен бензин - с 41.5%, дизелово гориво - с 24.6%, природен газ - с 25%. Производството на пропанбутанови смеси остава без изменение.


Доставки на енергийни продукти


През април 2021 г. спрямо март 2021 г. нарастват доставките на безоловен бензин - с 40.0% до 49 хил. т, и дизелово гориво - с 31.5% до 217 хил. т. Намаляват доставките на: твърди горива - с 8.7% до 1915 хил. т, пропанбутанови смеси - с 8.1% до 34 хил. т, природен газ - с 22% до 294 млн. куб. м, електроенергия - с 14.4% до 2847 гВтч


През април 2021 г. спрямо същия месец на предходната година нарастват доставките на: твърди горива - с 3.4%, пропанбутанови смеси - с 88.9%, безоловен бензин - със 113%, дизелово гориво - с 88.7%, природен газ - с 26.7%, електроенергия - с 10.4%.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Въпросът е какво следва , когато се изчерпят наличните средства за самоучастие на клиентите, които сега купуват жилища с помощта на жилищни кредити, а строежа на нови генерира свръхпредлагане в даден момент. Да не забравяме, че и инвеститорите теглят кредити, за да строят с надеждата да продадат

 2. 2 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Въпросът е какво следва , когато се изчерпят наличните средства за самоучастие на клиентите, които сега купуват жилища с помощта на жилищни кредити, а строежа на нови генерира свръхпредлагане в даден момент. Да не забравяме, че и инвеститорите теглят кредити, за да строят с надеждата да продадат
  —цитат от коментар 1 на debruckere


  ниски цени на наеми след 3-4г ?

  You don't know what you don't know.
 3. 3 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Въпросът е какво следва , когато се изчерпят наличните средства за самоучастие на клиентите, които сега купуват жилища с помощта на жилищни кредити, а строежа на нови генерира свръхпредлагане в даден момент. Да не забравяме, че и инвеститорите теглят кредити, за да строят с надеждата да продадат
  —цитат от коментар 1 на debruckere


  Понеже ситуацията силно напомня балона преди последния голям крах 2007-2009-та мисля, че спокойно можем да вземем него като оправна точка за отговор на въпроса "Какво следва..." Ми каквото следва за всеки балон - като се надуе прекалено ще се пръсне с гръм и трясък.

 4. 4 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  На това от заглавието му викат обичайно инфлация ...
  Требва да се стопят "тлъстинките" на хамстерите, за да имат ищах да тичат и да въртят колелото за кефа на стопанина.

 5. 5 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#1] от "debruckere":

  ми ще почнат да бутат панелките, след някоя и друга година и ще се отвори пазар.
  само не разбирам защо растат цените на 45 годишни панелни коптори, ама щом ги кефи хората...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 6. 6 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#3] от "Драгомир Дончев":

  тогава имаше спукване заради влиянието на световната криза... но пазара на недвижими имоти не бих казал че съвсем се продъни, дори от набраната инерция надолу... цените се върнаха само с 1-2 години назад... причните който иска да си ги анализра, но вероятно това е че пазарът у нас е много инертен, и хората си обичат апартаментите, по няколко... Толкова години им е било забранено сега им е паднало :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 7. 7 Профил на Дървен камък
  Дървен камък
  Рейтинг: 8 Разстроено

  В момента се строи излишно, просто защото народа няма къде да си дене парите. Някой в ЕЦБ е решил да стимулира парите да ходят в икономиката ... ама те ходят в недвижими имоти, не в бране на грозде и копане на зеле

 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Всички мрънкат от 3 неща:

  1. Несигурна среда
  2. Нема хора
  3. Конкуренция

 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  “Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" запазва приблизително нивото си от май. Прогнозите на търговците на дребно за развитието на бизнеса през следващите шест месеца са неблагоприятни, като и очакванията им относно обема на продажбите през следващите три месеца са резервирани”
  ——

  Докато хората злорадо пълнят количките си с френски и немски стоки от Кауфланд и Лидъл, помагат за затварянето на все повече работни места в България. Режат клина на който седят.

  Любовта ще спаси света!!!
 10. 10 Профил на Андерсен
  Андерсен
  Рейтинг: 583 Любопитно

  До коментар [#2] от "meteowrite":

  За съжаление на наемателите и купувачите на жилища, цените на недвижимите имоти генерално само растат.

 11. 11 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#3] от "Драгомир Дончев":тогава имаше спукване заради влиянието на световната криза... но пазара на недвижими имоти не бих казал че съвсем се продъни, дори от набраната инерция надолу... цените се върнаха само с 1-2 години назад... причните който иска да си ги анализра, но вероятно това е че пазарът у нас е много инертен, и хората си обичат апартаментите, по няколко... Толкова години им е било забранено сега им е паднало :)
  —цитат от коментар 6 на Apophenia


  У нас пазара открай време е изкривен по десетки причини. Като започнем от безумните имотни данъци (няма друга страна в Европа с толкова символично облагане на имоти - за това и е пълно със "собственици" които не могат да си платят сметките за входа дори), продължим с практически пълното отсъствие на фонов пазар или алтернативи за смислено инвестиране + скандално ниската икономическа и финансова грамотност. Резултата е изключително благодатна почва за имотни спекулации и формиране на балони.

 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  До коментар [#1] от "debruckere":ми ще почнат да бутат панелките, след някоя и друга година и ще се отвори пазар.само не разбирам защо растат цените на 45 годишни панелни коптори, ама щом ги кефи хората...
  —цитат от коментар 5 на Apophenia  ——
  Защото масовката при новото строителство е няколко пъти по некачествена от панелките, хората не са толкова балами.
  В нашия квартал 40 годишни панелки са на цената на новото строителство.

  Любовта ще спаси света!!!
 13. 13 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  Снимката е от “Черни връх”, забележете разстоянието между сградите..

  Любовта ще спаси света!!!
 14. 14 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  Нормално е да очакват. Трилиони долари и евра напечатани миналата и тази години водят до инфлация. Пак бедните ще го отнесат.

 15. 15 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#14] от "Vlado Nikolov":

  бедните нищо няма да загубят, щото няма какво да губят.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 16. 16 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  То горе - долу това си е и българската икономика - 2 отрасъла. А можеше , ее-хх , ама се препънахме от гражданите за европейско развитие , пардон , разграбване.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Толкова празни жилища има, продължават да се строят нови, има свръхпредлагане, а цените не падат.

 18. 18 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  ... цените се върнаха само с 1-2 години назад...
  —цитат от коментар 6 на Apophenia


  Глупости! Цените се върнаха със 70%! Тогава квадрата беше средно към 1200 евро, сега квадрата е към 1200 евро. От тогава досега инфлация 80%, а цените същите ... !!!! От което много ясно се вижда, че реалната цена преди 20 г не е била 1200 евро, а около 400-500 евро. Като и сега има балон, цените се манипулират от едни хора с големи интереси и бизнеси, откъдето системно идват "статии" за растящи, галопиращи и умопомрачаващи цени.

  Покрай пандемията няколко са си купили селски къщи и ... оп, галопиращи цени и 500% завишен интерес към селски имоти ... баламите да лапат тъпи опорки и да купуват, че да вървят комисионни ...

 19. 19 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  До коментар [#15] от "Apophenia":

  Освен живота си?

  мурзилка
 20. 20 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#19] от "Маршалов":

  всички губим живота си... а бедните никой не е юрнал да ги избива. и голодомор ката в СССР и Китай не е имало и не се очертава.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 21. 21 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  До коментар [#10] от "Андерсен":

  генерално само растат, но на места намаляват. Жив пример в Ню Йорк където жилищата поевтиняха и още не са се възстановили. Търсят се други имоти. Ама и там скочи цената на дървесината, цените на къщите скочиха и в момента има отдръпване на потреблението. Въобще, през май в щатите потреблението спря да се увеличава заради нарастналите цени на продуктите (и транспорта с кораби). Сега ще се види дали в сферата на услугите ще им покачвае.
  Иначе в София цените на наемите са надолу. Статистиката говори за 20 хиляди души по-малко през 2020-та (5х от естествения прираст и 15х, които са напуснали София по документи). В момента пазарът е залят от апартаменти, които са се давали под наем, защото под наем в момента сметка няма. Продажните цени са на 30-40г наеми. Работата от разстояние пък премести хората с най-високите доходи да работят отдалечено и често от извън София. Доста офиси също са на пазара за продажба.

 22. 22 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  До коментар [#12] от "hope":

  Не е затова а че при старите имоти Квадратният метър е метър на метър апри ново стройтелство е петдесет на петдесет сантиметра.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 23. 23 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  До коментар [#22] от "dedoliben":


  До коментар [#12] от "hope":Не е затова а че при старите имоти Квадратният метър е метър на метър апри ново стройтелство е петдесет на петдесет сантиметра.
  —цитат от коментар 22 на dedoliben


  интересен факт е, че в България старо и ново се продава със стените (при обща цена наполовина). Чистата жилищна площ хич не е жилищна. В Германия се плаща светлата площ, т.е. това, което се обитава. С други думи при нас цените на имотите изглеждат по-ниски, но реално са по-високи. Често брокерите вкарват тавани, мазета и балкони в квадратурата. Нито може да се живее в мазе или таван, а на балкона не се живее (освен ако не се усвои).

 24. 24 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  До коментар [#12] от "hope":Не е затова а че при старите имоти Квадратният метър е метър на метър апри ново стройтелство е петдесет на петдесет сантиметра.
  —цитат от коментар 22 на dedoliben


  —-
  Отделно стите са маломерни, не знам как тристайни апартаменти с по 59 квадрата. Балконите на какво приличат ?!?!?

  Любовта ще спаси света!!!
 25. 25 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  По 50 квадрата..

  Любовта ще спаси света!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK