Мениджърите очакват увеличение на цените в строителството и търговията на дребно

Мениджърите очакват увеличение на цените в строителството и търговията на дребно

© Георги КожухаровПо данни на статистическия институт през юни общият показател на бизнес климата намалява с 4 пункта в сравнение с предходния месец, като понижение на показателя е регистрирано в промишлеността и строителството. Подробности в графики - тук.


Промишленост


Показателят "бизнес климат в промишлеността" спада с 8.4 пункта в резултат на по-неблагоприятните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Анкетата отчита подобрение на осигуреността на производството с поръчки, но това не е съпроводено с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.
Най-сериозният проблем за развитието на бизнеса в сектора продължава да бъде несигурната икономическа среда, следвана от недостатъчното търсене от страната. През последния месец се наблюдава и засилване на негативното въздействие на фактора "недостиг на работна сила", който измества на четвърто място затрудненията, свързани с недостатъчното търсене от чужбина.


По отношение на продажните цени в промишлеността прогнозите на мениджърите са за известно увеличение, въпреки че преобладаващата част от тях очакват те да запазят своето равнище през следващите три месеца.


Строителство


През юни съставният показател "бизнес климат в строителството" се понижава с 6.5 пункта, което се дължи на по-резервираните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно обаче прогнозите им както за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, така и за строителната активност през следващите три месеца са благоприятни.


Основните фактори, затрудняващи дейността, остават свързани с несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила, конкуренцията в бранша и цените на материалите, като в сравнение с предходния месец се отчита нарастване на отрицателното им влияние.


Относно продажните цени делът на мениджърите, които очакват повишение през следващите три месеца, се увеличава.


Търговия на дребно


Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" запазва приблизително нивото си от май. Прогнозите на търговците на дребно за развитието на бизнеса през следващите шест месеца са неблагоприятни, като и очакванията им относно обема на продажбите през следващите три месеца са резервирани.


Несигурната икономическа среда продължава да бъде основната пречка за дейността, като през последния месец се наблюдава намаление на негативното ѝ въздействие. На второ и на трето място са недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша.


По отношение на продажните цени търговците на дребно предвиждат известно увеличение през следващите три месеца.


Услуги


През юни съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" нараства с 2.7 пункта, което се дължи на позитивните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги също са благоприятни.


Най-сериозните затруднения за предприятията остават свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и фактора "други".


Преобладаващата част от мениджърите очакват продажните цени в сектора на услугите да останат без промяна през следващите три месеца.


Пътуванията


През май 2021 г. в условията на продължаващата епидемична обстановка пътуванията на български граждани в чужбина са 332 хил. според данни на МВР, представени на НСИ. През май 2021 г. посещенията на чужденци в България са 365.6 хил., като транзитните преминавания са 58.6% (214.3 хил.) от всички посещения на чужденци в страната.


От общия брой чужденци, посетили България през май 2021 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 44.6%, или 163 хил., като най-голям е броят на посещенията на граждани от Румъния - 47.3%, Гърция - 13.4%, Германия - 10.3%, и Полша - 9.0%.


Посещенията на граждани от групата "Други европейски страни" са 161.9 хил., или 44.3% от всички посещения в България. Най-голям брой посещения са регистрирани от Турция - 85.5 хил., или 52.8% от посещенията от тази група.


През май 2021 г. посещенията според целта са: с други цели - 66.2%, с цел почивка и екскурзия - 17.3%, и със служебна цел - 16.5%.


Производство и доставка на енергийни продукти


През април 2021 г. спрямо март 2021 г. намалява производството на твърди горива - с 8.1% до 1846 хил. т, пропанбутанови смеси - с 28.6% до 5 хил. т, безоловен бензин - с 45.1% до 62 хил. т, дизелово гориво - с 32.7% до 169 хил. т, електроенергия - с 9.4% до 3868 гВтч. Производството на природен газ остава без изменение.


През април 2021 г. спрямо същия месец на предходната година нараства производството на: твърди горива - с 3%, и електроенергия - с 26.2%. Намалява производството на: безоловен бензин - с 41.5%, дизелово гориво - с 24.6%, природен газ - с 25%. Производството на пропанбутанови смеси остава без изменение.


Доставки на енергийни продукти


През април 2021 г. спрямо март 2021 г. нарастват доставките на безоловен бензин - с 40.0% до 49 хил. т, и дизелово гориво - с 31.5% до 217 хил. т. Намаляват доставките на: твърди горива - с 8.7% до 1915 хил. т, пропанбутанови смеси - с 8.1% до 34 хил. т, природен газ - с 22% до 294 млн. куб. м, електроенергия - с 14.4% до 2847 гВтч


През април 2021 г. спрямо същия месец на предходната година нарастват доставките на: твърди горива - с 3.4%, пропанбутанови смеси - с 88.9%, безоловен бензин - със 113%, дизелово гориво - с 88.7%, природен газ - с 26.7%, електроенергия - с 10.4%.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK