Дебатът в "Капитал": Партиите на промяната намериха общ език за правосъдна реформа

Дебатът в "Капитал": Партиите на промяната намериха общ език за правосъдна реформа

© Юлия ЛазароваКраткосрочен и дългосрочен пакет от законодателни и конституционни промени, които да освободят съдебната власт от коорпоративен и политически натиск като променят механизмите на управлението й чрез преструктуриране на Висшия съдебен съвет, прекратяване мандата на сегашния ВСС и на главния прокурор. Това бяха част от акцентите на дебата, организиран от в. "Капитал", с участието на представители на "Демократична България" /ДБ/ - конституционалиста Атанас Славов, "Изправи се! Мутри вън!" /ИМВ/ - адвокатът Николай Хаджигенов, а също и на БСП - юристът Явор Божанков. Целта на обсъждането - изясняване на позициите за съдебна реформа на т. нар. партии на антистатуквото, както и идеите на социалистическата партия, която в предизборната си програма също е застъпила промени в съдебната област, макар и без конкретика на средствата за постигането им.


От "Има такъв народ" отказали участие, не искали с БСП да дискутират


Така идеите на "Има такъв народ" , сред които се откроява тази за пряк избор от народа на главен прокурор, остана без аргументация по време на дебата и беше определена от Николай Хаджигенов като "аматьорщина, подходяща за площада". А Явор Божанков се зачуди как ИТН ще събира парламентарно мнозинство за радикални промени с поведение като в детската градина - "Жорко ми бръкна в окото".
Допирните точки - че ВСС и главният прокурор трябва да бъдат предсрочно освободени; разминаванията - как да стане


Акцентите на дебата логично се очертаха от протестите през лятото на миналата година, когато гражданите излязоха на улиците с искания за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.


Най-радикални са "Изправи се!Мутри вън!", които настояват за незабавно разпускане на сегашния ВСС и иницииране на предсрочно освобождаване и на главния прокурор.


От "Демократична България" предлагат два пакета законодателни промени - краткосрочен /до няколко месеца от конструирането на новия парламент/ и средносрочен или дългосрочен /до една година/, за промени на конституцията, чрез които да се прекрати мандатът на ВСС, а след това новоизбраният съвет да освободи и главния прокурор. Но тъй като междувременно ще наближи краят на мандата на сегашния ВСС, който изтича през октомври 2022, може да се обезсмисли предсрочното му разпускане. Въпросът остава открит за обсъждане.


Програмата на БСП не включва промени на конституцията за целите на съдебна реформа и по тази причина те не се задълбочават особено в проблема за мандата на ВСС и на главния прокурор, тъй като това е конституционен въпрос. Въпреки това Явор Божанков изненадващо заяви, че "колкото повече се отлага въпросът за оставката на главния прокурор, толкова повече поражения за съдебната власт ще има", с което даде да се разбере, че БСП е отворена за дискусия по тази тема.


За парламентарната квота на ВСС - близост на ДБ и БСП


Парламентарната квота, която сега е 11 души, може да бъде намалена /ДБ/ , може и да се запази /БСП/, но категорично трябва да се промени практиката парламентарните партии да се договарят за своите политически избраници, а да се излъчат доказани почтени лица от академичните среди и гражданските организации, наблюдаващи съдебната система. Така ще се предотврати капсулирането на съдебната власт "сама за себе си", като се осигури "общественият поглед отвън", смятат и от ДБ, и от БСП. От ИМВ са против парламентарна квота въобще, предстоят обсъждания в бъдещия парламент.


Да се премахне Бюрото за защита към главния прокурор: пълен консенсус


Освен пълния консенсус за закриването на специализираните прокуратури и съдилища, очерта се пълно съгласие и за още едно закриване - на структурата към главния прокурор, известна като Бюро за защита на свидетели, но ползвана като въоръжена охрана, която на 9 юли м.г. влезе в президентската институция неизвестно с каква охранителна или отбранителна цел. Според Николай Хаджигенов, бюджетът на Бюрото за защита, или - по думите му, "малкото НСО", набъбнал към 35 млн. лв. на година, което го доближавало до бюджета на голямото НСО, който бил около 40 млн. лн.


Преформатиране на КПКОНПИ - принципен консенсус, БСП с най-конкретен план


Антикорупционната комисия каквато е в момента като структуриране и действия, е бухалка в ръцете на управляващата власт и това не може да остане същото.. В дебата се очерта позиция, че КПКОНПИ трябва да се раздели, като се извади от нея частта за конфликт на интереси.


Най-конкретна е визията на БСП за КПКОНПИ и тя не е отсега: по думите на Явор Божанков страната се нуждае от нова комисия "Антикорупция"" с разследващи функции, чийто ръководител да се посочва от президента, за да се избегне политическото назначаване от управляващото мнозинство в парламента.


Да се въведе и "по-тежко вето" от президента, сега е съвсем формално и безрезултатно неговото правомощие да спира закон, е друг акцент от дебата, който също събра консенсус.


БСП: Министерството на правосъдието да влезе в ролята си на двигател на реформата


В заключителните си думи Явор Божанков акцентира на ролята, която по правило се полага на Министерството на правосъдието в реформирането на съдебната система, и за отговорността, която именно то носи. Към Министерството на правосъдието да се възстанови и съветът за криминалогични изследвания, заяви Божанков.


Експерти, които извършват сравнителни наблюдения на съдебни промени в другите европейски страни, коментират, че по правило министерствата на правосъдието са моторът на всяка реформа в областта на правосъдието, те в лицето на министъра носят и политическата отговорност за смисъла и обществената полезност или безполезност на реформата.


Публичната тайна В България през 10-годишното управление на ГЕРБ е, че съдебните промени се пишеха от главния прокурор, а министърът на правосъдието само ги внасяше. А понякога и това не правеше, тъй като на разположение на главния прокурор винаги се намираха депутати, които да свършат тази работа без излишен формализъм.


Ако предстоящата реформа сложи край на този модел и възстанови ролята на правосъдното министерство заедно с неговата отговорност, ще бъде свършена поне половината от колосалния обем работа, който предстои, смятат специалисти, наблюдаващи реформите в други страни.
--------------------
Дебатът може да бъде проследен на фейсбукстраницата на в. "Капитал" и в сайта на медията.

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  Незабавна смяна на ВСС и Инспектора.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  БСП не са и никога не могат да бъдат партия на промяната, Петя.. Сегашният ВСС е конституиран и с техните гласове.Столетницата трябва да измине дълъг път , за да докаже, че има място сред демократичните, реформистки формации..

  Sic transit gloria mundi
 4. 4 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  "с уастието на представители на "Демократична България" /ДБ/ - конституционалиста Атанас Славов, "Изправи се! Мутри вън!" /ИМВ/ - адвокатът Нколай Хаджигенов, а също и на БСП юристът Явор Божанков. " Коалиция ОФ, дето ще подчини и ИТН и ще му спусне инструкцийте по айкюто.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  ИТН на какви се правят. Това вече почна да изглежда съмнително.

 6. 6 Профил на lodkarski
  lodkarski
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Червените ескадрони ще правят държава, пак!:)))

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1966 Весело

  До коментар [#5] от "Роси":

  ИТН си изпълняват обещанията да не влизат в сговор с БСП ДПС и ГЕРБ..Кое тук ти е съмнителното, Роси?

  Sic transit gloria mundi
 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3513 Весело

  До коментар [#5] от "Роси":ИТН си изпълняват обещанията да не влизат в сговор с БСП ДПС и ГЕРБ..Кое тук ти е съмнителното, Роси?
  —цитат от коментар 8 на Hristov


  За какъв сговор говориш?
  Става дума за дебат.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  Аз горе в текста не видях някакви реални промени.

 11. 11 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#9] от "Храбър":

  Като ми дефинират БСП , като "партия на промяната" и ми идва леко нагоре..Може би формата трябваше да е наистина на партиите на промяната.

  Sic transit gloria mundi
 12. 12 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2902 Весело

  ...За парламентарната квота на ВСС - близост на ДБ и БСП...

  Тесните и широките социалисти най после се гушнаха и събраха ...

 13. 13 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  До коментар [#5] от "Роси":

  Просто ИТН не искат да имат нищо общо с левите другари събрали се на сбирката. Съвсем нормално за дясна партия, каквато претендирят, че са.

 14. 14 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Аз горе в текста не видях някакви реални промени.
  —цитат от коментар 10 на realguru


  Ще ликвидират специалния съд и прокуратура! Може изобщо да махнат всички прокурори, за да могат необезпокоявани да ближат в кацата с мед!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  КНОПИ и специализиранитенсъд и прокуратура трябва да бъдат закрити. Никаква нужда няма от специализирано производство!

 17. 17 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2996 Любопитно

  " Партиите на промяната намериха общ език за правосъдна реформа"
  =============
  БСП партия на промяната? ИСМ с Дончева и Манолова?
  Това не е промяна, а подмяна.

  Еретик
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Дистанционно уволнение за ВСС и наказателна отговорност

 20. 20 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Първа задачка на партиите на подмяната: освобождаване на парите на червената олигархия, която им плаща.
  Това задачката им заради която организираха всичко от последните две години.
  Вярвай им народе.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  Това е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО!

  Изстъргване на корумпираните магистрати.

  Закриване на бухалките: Специализирана прокуратура, Специализиран съд, КОНПИ.

  Ранно пенсиониране на наемателя на Дом 5 с мултиохладителя и пълна проверка на финансовото му състояние.

  Това - за начало.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5208 Неутрално

  ИТН нещо се цепят от колектива

 23. 23 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2974 Любопитно

  Докато главният прокурор и прокуратурата имат подобен статут, дали ще е Гешев, Цацаров или някой друг злодей няма значение. Вън прокуратурата от съдебната власт, това аз поне искам да видя. Но ако разформироват специализираното правосъдие и Конпи все ще е някакво начало.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 197 Неутрално

  БСП е измежду партиите на промяната. Му-ах-ха-хааха-ах! И убавците вярват на това. Не мога повече! Му-ах-ха-хааха-ах!

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  Ми те сметките ви Убави, но са без Кръчмаря :))) За промени в Конституцията ви трябва квалифицирано мнозинство, кактото посмъртно Радевото ОФ не би могло да събере. Нито в следващия, нито по - следващия, нито в още по - следващИТЕ парламенти.
  Затова и ЧалгарЯ е отсвирил седянката ви.

 28. 28 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4190 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Ленина

  на Красна площ плащадь в Маскве
  Для СССР!
  Для Идеалите!
  Против нахалите рашисти нацисти реваншисти ревизионисти

  До коментар [#6] от "lodkarski":

  Червените ескадрони ще правят държава, пак!:)))

 29. 29 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Любопитно

  До коментар [#3] от "Hristov":

  Сериозно ли смяташ, че Трифонов/Тошко има някакъв потенциал в каквото и да е свързано с парламентаризма? Ама честно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Весело

  До коментар [#16] от "stargate":

  Тъй ами!Ще.ми съдят Р.Овч!Долу спец съда!

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4190 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Нагоре...
  Възвисен.

  Като славиш БСП за Столетница... Up. Повече.

  Но Столетница има лидери Up в ГЕРБ тоже.
  В ДПС... едно или две ВМРО... в Атака против България, ЕС, НАТО
  и (Световно) прочее всеки км.

  Радост много имаш збогом да се радваш

  До коментар [#11] от "Hristov":
  До коментар [#9] от "Храбър":

  Като ми дефинират БСП , като "партия на промяната"
  и ми идва леко нагоре..

 35. 35 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Весело

  До коментар [#23] от "boevbisser":

  Е,ако Бойкикев стане гл.прокурор ,няма ли да го харесате?!Не,че има стаж,де!

 36. 36 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Любопитно

  До коментар [#27] от "Галя Станчева":

  Че,какъв е проблема с машинките като тази: https://m.facebook.com/groups/249315829596425/permalink/522334998961172/?sfnsn=mo всяка от партиите на поДмяната да имат по 123% например,и заедно да имат около 400 депутата от 240??

 37. 37 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Ветото на Президента е важно. В момента то се отхвърля с обикновено мнозинство - както се приема един обикновен закон. Трябва да бъде квалифицирано мнозинство с 2/3 от гласовете. 160 гласа. За добро или за зло, Президентът като институция е последната надежда, че някой абсурден закон, приет от мнозинството, може да бъде спрян. Също така трябва да се премахне ограничението Президентът да има право само веднъж да връща избраният от ВСС Главен Прокурор. Ветото на Президента трябва да е крайно - ако той не е съгласен, да се търси нов кандидат. Помним как на настоящия Радев му бяха извити ръцете от втория път да приеме Гешев.

  И когато говорим за Президента, нека имаме предвид институцията, а не личността, заемаща поста. Настоящият Президент Радев е трагедия, но той е демократично избран от народа. Ще го търпим до 2022 г.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 38. 38 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Неутрално

  До коментар [#29] от "дерибеев":

  Дерибейка, сериозно ли смяташ, че Бойко Методиев Борисов има някакъв потенциал в каквото и да е свързано с парламентаризма? Ама честно

 39. 39 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4190 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Обясни!
  Защо Р.Овч е в нужда от тайнствено специализиран
  спец съд?

  Съд нормален, не специален, но послушен под Закона,
  Р.Овч ще невини (ако не съзре злини).

  Толкова е просто.
  Толкоз

  До коментар [#32] от "wre501051215":
  До коментар [#16] от "stargate":

  Тъй ами!

  Ще.ми съдят Р.Овч!
  Долу спец съда!

 40. 40 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#38] от "vassilun":

  В парламентаризма не, в целуване на точни задници в точния момент (политика му викат) твърдо да

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 41. 41 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2996 Неутрално

  До коментар [#30] от "wre501051215":

  "Маяма,Татяна,Бойкикев,Славчу-стари муцуни от преди 5-10,че и и 20 години,да наричаш "лица на промяната" е дебилно.."
  +++++++++++
  Но някои хора са така устроени, че вярват на "Работническо дело", дори да променя "истината" всеки ден.

  Еретик
 42. 42 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4190 Разстроено

  ВИИ Маркс имени В.И.Ленина

  Робствофил, за Инкасатор,
  душа дава, но Чия?

  До коментар [#32] от "wre501051215":
  До коментар [#16] от "stargate":
  Тъй ами!

  Ще.ми съдят Р.Овч!
  Долу спец съда!

 43. 43 Профил на equalizer
  equalizer
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Това не е дебат, а представяне на коалиция като гледам. От трите партии, единствено БСП най-вероятно ще бъде във водещите 3 партии, с потенциал за мандат. А ако БСП са партия на промяната - то тогава направо слейте Дневник и Дума, даже логото може да не сменяте :D

 44. 44 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Неутрално

  До коментар [#40] от "дерибеев":

  Ами, не съвсем! Защото идиният дебел задник, който Бойко Методиев Борисов целуваше го намагнитиха, Дерибейка!

 45. 45 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5713 Неутрално

  До коментар [#14] от "Дария Колев":

  В кацата не се ближе, а се гребе.
  Ближат се пръстите след гребането.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 46. 46 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Неутрално

  До коментар [#45] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Много добре сте запознат с гребането от кацата и близането на пръсгите! Да не би да сте от бившите управляващи?

 47. 47 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  Лично аз, Божанков го харесвам, млад юрист, напорист, обоснован, логопедично и правоговорно - безгрешен. Каквито и да са от новата коалиция, да направят промени, ако действат, ще останат, ако ли не, ще отпаднат, нали вече, най-накрая, ще имаме пълна демокрация, отсяла по принуда много от спонсорите си, заради "някакъв" си закон "Магнитски". Най-важното е, че всички от новите знаят, че ги наблюдават, и то зорко. "Големият брат гледа", с отворени очи на четири, свърши времето с мижането...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 48. 48 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Неутрално

  До коментар [#47] от "hamiltonf":

  Верно ли гледа големият брат? Кога ще види един каскет?

  Големият брат ни даде насоки, но нека опитаме да подредим къщичката си сами! Гласуване анти ГЕРБ, БСП, ДПС, ПатрЕоти на 11.07 би било едно добро начало!

 49. 49 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  До коментар [#48] от "vassilun":

  Ами нали сега съгласуват промени, много свежи ми се виждат, дано издържат в НС, макар че точно от "ДБ" дават леко заден с отлагане във времето, заради: "Но тъй като междувременно ще наближи краят на мандата на сегашния ВСС, който изтича през октомври 2022, може да се обезсмисли предсрочното му разпускане. Въпросът остава открит за обсъждане."

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 50. 50 Профил на pascaldevel
  pascaldevel
  Рейтинг: 52 Неутрално

  [quote#14:"Дария Колев"][/quote]

  Прекаляваш с внушеията, германска възпитаничке. Друг е въпросът колко и/или доколко си такава. За сега приличаш на обикновен герб трол. Не ме кефи държавни чиновници на които всички ние плащаме заплатите в работно време да служат за целите на Севда & ко.

  Трудно е да се повярва, че този героичен народ, който Хан Аспарух доведе тук през 681 г. е същият, който допусна да бъде управляван цели 12 години от криминален престъпник.
 51. 51 Профил на pascaldevel
  pascaldevel
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Това не е дебат, а представяне на коалиция като гледам. От трите партии, единствено БСП най-вероятно ще бъде във водещите 3 партии, с потенциал за мандат. А ако БСП са партия на промяната - то тогава направо слейте Дневник и Дума, даже логото може да не сменяте :D
  —цитат от коментар 43 на equalizer


  Тролейче, вожда ви направи невъзможното - да предизвика симпатия у доскоро невъзможни политически субекти като бСп и ДБ. Ако БСП се позчисти от тоя оня и поизкара още 10-15 години в опозиция може и да се оправи. Ама герб след баце е на бунището.

  Трудно е да се повярва, че този героичен народ, който Хан Аспарух доведе тук през 681 г. е същият, който допусна да бъде управляван цели 12 години от криминален престъпник.
 52. 52 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Неутрално

  До коментар [#49] от "hamiltonf":

  ДБ давали на заден! ГЕРБ напреден ли дават?

 53. 53 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Подкрепям идеята за пряк избор на главен прокурор от народа!!!

 54. 54 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Кои са партии на промяната!?

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на equalizer
  equalizer
  Рейтинг: 492 Неутрално

  [quote#51:"pascaldevel"][/quote]

  Трамвайче - никога не съм гласувал за ГЕРБ, но опозицията в момента е жалка и дори опасна със своето поведение. Служебното го доказва с антиваксър за министър на здравеопазването, който ще изпусне ваксинационния процес и ще ни гарантира нова вълна и опасност от много ниска избирателна активност за изборите. Дано не съм прав за последните две! Да не говорим и колко смешна е тази опозиция, с тези любовни напъни между ДБ, "Мутрите", БСП и дори ДПС. Ако беше преди 2 години щеше да е немислимо и абусрдно, да не говорим че ГЕРБ заедно с предшествениците на ДБ бяха заедно на протестите през 2013 г., а "Мутрите", БСП и ДПС бяха "лошите". Ама народът помни като муха еднодневка...

 57. 57 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2470 Весело

  До коментар [#21] от "Norman Granz":

  Освобождаване на партийните касички
  Задача номер едно на новото ОФ. Всички другари в изгнание да се завърнат на бял кон и да развържат кесиите. Кой ще ми даде парииииии?!

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 58. 58 Профил на Dimitar Atanasov
  Dimitar Atanasov
  Рейтинг: 17 Неутрално

  До коментар [#5] от "Роси":

  В политиката както няма "случайно", така и няма "невъзможно". Ами ако Слави се окаже лазерния лъч на Бойко!

 59. 59 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Много смислена среща организирана от Капитал . ИТН нямат все още капацитет , а и искат да вземат някой друг глас повече.... Да се организират още 4-5 такива срещи с партиите на промяната ... Например икономика , социална политика , земеделие , региони . От срещите става ясно , че трябва промяна в конституцията за ВСС., а това означава - четирите партии !!

 60. 60 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Петенце в България НЯМА "партии на промяната" , като под промяна разбирам - да променим нещо лошо към по хубаво ...В България има "Партии на изчегъртването" - което принципно е пак някаква форма на промяна , но от това на българите едва ли ще им стане по хубав живота ...

  Та ако обичате използвайте правилната терминология , спрете да заблуждавате хората ...Освен това има един железен принцип - това какъв си е редно да го кажат другите , а в случая някакви индивиди се само нарекоха "ние сме промяната" ...Ами не не са , поне в смисъла на промяна към по добро

 61. 61 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#50] от "pascaldevel":

  хайде поредния регистратор на "герб тролове"... Простака не може да дебатира по същество, той единствено умее да плюе и да кипи другите с някакви отвратителни етикети .
  . Защо , малоумник и реши, че всеки който не споделя твоето мнение (което в голямата си част е някаква дивотия) е трол , че даже и "герб трол" ...а? Знаеш ли ? .... аз ще ти кажа - имаш огромни мисловни дефицити и бели петна , човече ... огромни

 62. 62 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2804 Неутрално


  До коментар [#3] от "Hristov":
  И как ще се промени Конституцията без подкрепата на БСП?

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2425 Весело

  Събрали се две мишки да обсъждат война с трите котки. Решили, като ги хванат, да им отрежат ушичките и да си ги пришият на опашките. Като панделки.

  Петинке, липсваше ми! Много хубаво си го казала - допирните точки между БСП и ДБ са повече, отколкото може да си представи човек. А Яворчо... просто да го изпапкам ми иде с тая "отговорност за реформите на МП", хахаха... "Другари, дошъл е преломен момент! От нас зависи, другари, да пречупим гръбнака на капитализма, фашизма и техните лакеи! Да се отчетем пред народа, да докажем, че можем! Нашият народ, другари, беден и гладен, на нас разчита. И на др. Стоилов - верен член на Партията, борец срещу разграбването на държавната и общинска собственост и брилянтен юрист! Той ще олицетворява закона, другари! И Партията, нашата Партия!"

  Та, да довърша... Янаки - на пангара и шеф на сичкото клане, дето предстои, нали? Махате повечето отведнъж, а ако требе и промени в КРБ, както е казал Бойкикев. Ама не е казал, дали постфактум или още утре ще стане. Малко като Кировата и на оная от МРРБ, дето била завършила в "Дъблин, Великобритания" стана работата. После иди кажи, че не си камила, нали Петинке!

  P.S. Неинова не беше ли бир парче костоварка?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 65. 65 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2425 Весело

  Събрали се две мишки да обсъждат война с трите котки. Решили, като ги хванат, да им отрежат ушичките и да си ги пришият на опашките. Като панделки.

  Петинке, липсваше ми! Много хубаво си го казала - допирните точки между БСП и ДБ са повече, отколкото може да си представи човек. А Яворчо... просто да го изпапкам ми иде с тая "отговорност за реформите на МП", хахаха... "Другари, дошъл е преломен момент! От нас зависи, другари, да пречупим гръбнака на капитализма, фашизма и техните лакеи! Да се отчетем пред народа, да докажем, че можем! Нашият народ, другари, беден и гладен, на нас разчита. И на др. Стоилов - верен член на Партията, борец срещу разграбването на държавната и общинска собственост и брилянтен юрист! Той ще олицетворява закона, другари! И Партията, нашата Партия!"

  Та, да довърша... Янаки - на пангара и шеф на сичкото клане, дето предстои, нали? Махате повечето отведнъж, а ако требе и промени в КРБ, както е казал Бойкикев. Ама не е казал, дали постфактум или още утре ще стане. Малко като Кировата и на оная от МРРБ, дето била завършила в "Дъблин, Великобритания" стана работата. После иди кажи, че не си камила, нали Петинке!

  P.S. Неинова не беше ли бир парче костоварка?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 66. 66 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2425 Весело

  Събрали се две мишки да обсъждат война с трите котки. Решили, като ги хванат, да им отрежат ушичките и да си ги пришият на опашките. Като панделки.

  Петинке, липсваше ми! Много хубаво си го казала - допирните точки между БСП и ДБ са повече, отколкото може да си представи човек. А Яворчо... просто да го изпапкам ми иде с тая "отговорност за реформите на МП", хахаха... "Другари, дошъл е преломен момент! От нас зависи, другари, да пречупим гръбнака на капитализма, фашизма и техните лакеи! Да се отчетем пред народа, да докажем, че можем! Нашият народ, другари, беден и гладен, на нас разчита. И на др. Стоилов - верен член на Партията, борец срещу разграбването на държавната и общинска собственост и брилянтен юрист! Той ще олицетворява закона, другари! И Партията, нашата Партия!"

  Та, да довърша... Янаки - на пангара и шеф на сичкото клане, дето предстои, нали? Махате повечето отведнъж, а ако требе и промени в КРБ, както е казал Бойкикев. Ама не е казал, дали постфактум или още утре ще стане. Малко като Кировата и на оная от МРРБ, дето била завършила в "Дъблин, Великобритания" стана работата. После иди кажи, че не си камила, нали Петинке!

  P.S. Неинова не беше ли бир парче костоварка?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2425 Весело

  "Нейнова" съм искала да кажа. Прощавай, Надеждо!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 69. 69 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#65] от "ПерсоналиСка":

  безсмислено е да пишеш дълги памфлети , защото тези които визираш и техните следовници имат празни кратуни, празни очи и залепени с кал уши ... нито искат да чуват нито да виждат , а най малкото и да разсъждават...

 70. 70 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#67] от "uoc40671460":

  първо прочети написаното , кажи си забележките , напиши ти своето виждане и така ще разберем ти какво си ... Опс няма нужда , веднага се разбира че си поредния кухократунко от Сектата на Зеления чорап... за вас всички несподелящи зеленочорапковитр прозрения е "гербиджтрол"... По добре да бъда гербиджтрол , отколкото да съм част от вашия дебилен свят

 71. 71 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Герболяка прикачва битността като партия :) Виж като ОГП .!!! ? Няма чист в тази бандитска партия и цялото гербаво ръководство е за бай Ставри !:)

 72. 72 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Гледай ти, гледай ти, Бесипету вече открито признато за "партия на промяната" в Дневник. Старите и новите комунисти в официален брак най-после след толкоз години на невъзможна любоф! Каква ще е "промяната" е ясно. Ай честито и горчиво!

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK