Дебатът в "Капитал": Партиите на промяната намериха общ език за правосъдна реформа

Дебатът в "Капитал": Партиите на промяната намериха общ език за правосъдна реформа

© Юлия ЛазароваКраткосрочен и дългосрочен пакет от законодателни и конституционни промени, които да освободят съдебната власт от коорпоративен и политически натиск като променят механизмите на управлението й чрез преструктуриране на Висшия съдебен съвет, прекратяване мандата на сегашния ВСС и на главния прокурор. Това бяха част от акцентите на дебата, организиран от в. "Капитал", с участието на представители на "Демократична България" /ДБ/ - конституционалиста Атанас Славов, "Изправи се! Мутри вън!" /ИМВ/ - адвокатът Николай Хаджигенов, а също и на БСП - юристът Явор Божанков. Целта на обсъждането - изясняване на позициите за съдебна реформа на т. нар. партии на антистатуквото, както и идеите на социалистическата партия, която в предизборната си програма също е застъпила промени в съдебната област, макар и без конкретика на средствата за постигането им.


От "Има такъв народ" отказали участие, не искали с БСП да дискутират


Така идеите на "Има такъв народ" , сред които се откроява тази за пряк избор от народа на главен прокурор, остана без аргументация по време на дебата и беше определена от Николай Хаджигенов като "аматьорщина, подходяща за площада". А Явор Божанков се зачуди как ИТН ще събира парламентарно мнозинство за радикални промени с поведение като в детската градина - "Жорко ми бръкна в окото".
Допирните точки - че ВСС и главният прокурор трябва да бъдат предсрочно освободени; разминаванията - как да стане


Акцентите на дебата логично се очертаха от протестите през лятото на миналата година, когато гражданите излязоха на улиците с искания за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.


Най-радикални са "Изправи се!Мутри вън!", които настояват за незабавно разпускане на сегашния ВСС и иницииране на предсрочно освобождаване и на главния прокурор.


От "Демократична България" предлагат два пакета законодателни промени - краткосрочен /до няколко месеца от конструирането на новия парламент/ и средносрочен или дългосрочен /до една година/, за промени на конституцията, чрез които да се прекрати мандатът на ВСС, а след това новоизбраният съвет да освободи и главния прокурор. Но тъй като междувременно ще наближи краят на мандата на сегашния ВСС, който изтича през октомври 2022, може да се обезсмисли предсрочното му разпускане. Въпросът остава открит за обсъждане.


Програмата на БСП не включва промени на конституцията за целите на съдебна реформа и по тази причина те не се задълбочават особено в проблема за мандата на ВСС и на главния прокурор, тъй като това е конституционен въпрос. Въпреки това Явор Божанков изненадващо заяви, че "колкото повече се отлага въпросът за оставката на главния прокурор, толкова повече поражения за съдебната власт ще има", с което даде да се разбере, че БСП е отворена за дискусия по тази тема.


За парламентарната квота на ВСС - близост на ДБ и БСП


Парламентарната квота, която сега е 11 души, може да бъде намалена /ДБ/ , може и да се запази /БСП/, но категорично трябва да се промени практиката парламентарните партии да се договарят за своите политически избраници, а да се излъчат доказани почтени лица от академичните среди и гражданските организации, наблюдаващи съдебната система. Така ще се предотврати капсулирането на съдебната власт "сама за себе си", като се осигури "общественият поглед отвън", смятат и от ДБ, и от БСП. От ИМВ са против парламентарна квота въобще, предстоят обсъждания в бъдещия парламент.


Да се премахне Бюрото за защита към главния прокурор: пълен консенсус


Освен пълния консенсус за закриването на специализираните прокуратури и съдилища, очерта се пълно съгласие и за още едно закриване - на структурата към главния прокурор, известна като Бюро за защита на свидетели, но ползвана като въоръжена охрана, която на 9 юли м.г. влезе в президентската институция неизвестно с каква охранителна или отбранителна цел. Според Николай Хаджигенов, бюджетът на Бюрото за защита, или - по думите му, "малкото НСО", набъбнал към 35 млн. лв. на година, което го доближавало до бюджета на голямото НСО, който бил около 40 млн. лн.


Преформатиране на КПКОНПИ - принципен консенсус, БСП с най-конкретен план


Антикорупционната комисия каквато е в момента като структуриране и действия, е бухалка в ръцете на управляващата власт и това не може да остане същото.. В дебата се очерта позиция, че КПКОНПИ трябва да се раздели, като се извади от нея частта за конфликт на интереси.


Най-конкретна е визията на БСП за КПКОНПИ и тя не е отсега: по думите на Явор Божанков страната се нуждае от нова комисия "Антикорупция"" с разследващи функции, чийто ръководител да се посочва от президента, за да се избегне политическото назначаване от управляващото мнозинство в парламента.


Да се въведе и "по-тежко вето" от президента, сега е съвсем формално и безрезултатно неговото правомощие да спира закон, е друг акцент от дебата, който също събра консенсус.


БСП: Министерството на правосъдието да влезе в ролята си на двигател на реформата


В заключителните си думи Явор Божанков акцентира на ролята, която по правило се полага на Министерството на правосъдието в реформирането на съдебната система, и за отговорността, която именно то носи. Към Министерството на правосъдието да се възстанови и съветът за криминалогични изследвания, заяви Божанков.


Експерти, които извършват сравнителни наблюдения на съдебни промени в другите европейски страни, коментират, че по правило министерствата на правосъдието са моторът на всяка реформа в областта на правосъдието, те в лицето на министъра носят и политическата отговорност за смисъла и обществената полезност или безполезност на реформата.


Публичната тайна В България през 10-годишното управление на ГЕРБ е, че съдебните промени се пишеха от главния прокурор, а министърът на правосъдието само ги внасяше. А понякога и това не правеше, тъй като на разположение на главния прокурор винаги се намираха депутати, които да свършат тази работа без излишен формализъм.


Ако предстоящата реформа сложи край на този модел и възстанови ролята на правосъдното министерство заедно с неговата отговорност, ще бъде свършена поне половината от колосалния обем работа, който предстои, смятат специалисти, наблюдаващи реформите в други страни.
--------------------
Дебатът може да бъде проследен на фейсбукстраницата на в. "Капитал" и в сайта на медията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK