Приходите от дезинфекция на пунктовете с Турция са под запор

Росен Бъчваров

© Юлия Лазарова

Росен БъчваровСлед първата проверка на фирмата "Пи ЕФ Си", която обслужва дезинфекцията по граничните пунктове с Турция, вече тече данъчна ревизия на дружеството. Това обяви на брифинг на ГКПП "Капитан Андреево" говорителят на Националната агенция по приходите (НАП) Росен Бъчваров, цитиран от БТА.


В хода й са наложени предварителни обезпечителни мерки и от 4 дни дневният оборот от пунктовете е запориран и веднъж на 24 часа по силата на този запор всички кешови потоци се превеждат по сметките на НАП, допълни Бъчваров.


Още преди 20 дни бяха издадени 10 акта за административни нарушения, каза Бъчваров. Той допълни, че очакванията на данъчната администрация са били да бъде представена значителна касова наличност, което обаче не се е случило въпреки усилията на двете страни. При началото на проверката на НАП за тази касова наличност бе цитирана сума от 32 милиона лева, припомня агенцията.
Установените нарушения са за наличието на фискални устройства от неодобрен тип, несъответствие на касовата наличност с намереното. По думите на говорителя предстои издаването на наказателни постановления по тези съставени 10 акта.


Ревизията ще установи дали има отклонения от облагане и дали има невнесен ДДС и други нарушения на данъчното и осигурителното законодателство, подчерта Бъчваров. По закон срокът за приключването й е три месеца с възможност за удължаване с още един.


За това, че дейността по дезинфекцията трябва да се отнеме на "Пи ЕФ Си" спомена преди двайсетина дни и земеделският министър Христо Бозуков. Тя осъществява тази дейност на границата с Турция от седем години срещу 20% от събираната такса.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK