Кратки новини: Български сървъри са спрени при международна операция

Кратки новини: Български сървъри са спрени при международна операция

© ДневникКратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.


Български сървъри са спрени при международна операция


Уеб домейните и сървърите на виртуалната мрежа Double VPN бяха спрени в няколко държави по време на международна полицейска операция. Сред спрените сървъри има и български, съобщава БНР. Мрежата даваше възможност за укритие на киберпрестъпници при атаки срещу жертви в онлайн пространството. Операцията е под юрисдикцията на Европол и Евроджъст


Служителите на Кулата ще бъдат увеличени


Посланикът на Гърция в България Димитрис Хронопулос е информирал министъра на транспорта Георги Тодоров, че от утре на граничен пункт Кулата-Промахон ще има разположени 3 мобилни екипа и 34 допълнителни служители на реда с цел намаляването на трафика и свободното придвижване на хора и стоки през граничните пунктове с южната ни съседка. Утре ще бъде отворен и пунктът Илинден - Ексохи. Той посочи, че Гърция отваря два нови пункта със Северна Македония, което също ще допринесе за намаляване на трафика през Кулата - Промахон.
Тодоров е поставил въпроса за увеличаване на работното време на ГКПП Маказа-Нимфея от 7 на 24 часа. Очаква се тази възможност да бъде разгледана от гръцка страна.


Цената на тока може да се вдигне с повече от 3%


Министърът на енергетиката Андрей Живков допусна, че повишението на цената на тока за бита може да е повече от предвижданите към момента 3%, съобщава БНР. Живков каза, че ако това стане, то няма да е заради неговата заповед ТЕЦ "Марица-изток 2" да продава 1 милион мегаватчаса от скъпата си електроенергия на регулирания пазар, а по-скоро заради скока на цените на газа. Нещо, което се отразява и на цените на тока, произвеждан от топлофикациите по комбиниран начин.


"След дълги разговори с КЕВР направихме баланс с тях, така наистина този един милион, да не се отрази на крайната цена за потребителите. Проблемът е по-скоро в цената на топлоенергията, може би там ще има някакво отражение на цената и те ще го отразят коректно и изрично", каза Живков.


Общината ще оросява булеварди в София срещу жегата


Поради прогнозата за високи температури днес по нареждане на кмета на София Йорданка Фандъкова ще започне оросяване на основни улици и булеварди в града. Дейностите ще започнат след 12 ч. Целта е предотвратяване на прекомерно затопляне на въздуха и пътната инфраструктура.


Освен миене по график допълнително ще се извърши и оросяване на входно-изходни булеварди и основни пътни артерии. Ще се оросява с помощта на цистерни по булевардите "Ботевградско шосе", "Цариградско шосе", "Брюксел", "Васил Левски", "Черни връх", "Н. Й. Вапцаров", "Драган Цанков", "Сливница" и др.


Дейностите по миене и оросяване се извършват под контрола на Столичен инспекторат.


Днес ще се раздава и минерална вода в подкрепа на хората, които са на открито през горещото време. На три пункта в града ще се предоставя вода - на площадното пространство при храма "Св. Неделя", на Орлов мост при езерото Ариана и в парка на Националния дворец на културата - при пилоните. Водата ще се раздава до изчерпване на наличните количества. Инициативата се осъществява чрез направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" и дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столична община.


Антикорупционният фонд поиска становище за строежите на "Смокиня"


От Антикорупционния фонд (АКФ) са отправили сигнал до министъра на регионалното развитие и благоустройството по повод нерегламентирано строителство на плаж "Смокиня", в което поиска министърът да се произнесе дали новостроящите се обекти на плажа представляват "преместваем обект" или "строеж" и дали нарушават законовите норми. По закон министърът на регионалното развитие извършва методическо ръководство и упражнява контрол върху цялостната дейност по устройство на територията и координира дейността на органите по контрол на строителството.


"Смятаме, че обектът, който се изгражда на територията на морски плаж "Смокиня", не отговаря на законовите дефиниции за преместваем обект. Искаме министърът на регионалното развитие да се запознае с фактите по случая и да излезе с ясна инструкция за стриктно прилагане на закона," заявява Лора Георгиева от правната програма на АКФ.


Съветът за електронни медии обвини Минеков, че въвежда обществото в заблуждение


Съветът за електронни медии (СЕМ) разпространи позиция, в която обвинява служебния министър на културата Велислав Минеков, че въвежда обществото в заблуждение с твърдението, че не е получил отговор от регулатора. На редовния си седмичен брифинг на 29 юни Минеков заяви, че все още чака официален отговор от СЕМ по повод отнетото му право на отговор по време на гостуването му в БНТ. Минеков каза, че вече дори не очаква да получи такова след случилото се в съвета, визирайки оставката на един от членовете - Ивелина Димитрова. Той обяви, че подготвя писмо, обясняващо казуса, което ще бъде изпратено до Европейската комисия, Държавния департамент на САЩ, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и "Репортери без граници".


В позицията СЕМ твърди, че на 22 юни е изпратено писмо до Минеков за това, че по сигнала му е започнала проверка. "Доколкото нарушения на разпоредбите на Закона за радиото и телевизията, включително и относно правото на отговор, се установяват в сроковете и по реда на Закона за административните нарушения и наказания, СЕМ е заявил, че допълнително проф. Минеков ще бъде информиран при приключване на производството", пишат от регулатора.


Два бързи влака без малко да се сблъскат на гара Карлово


Челна катастрофа между два бързи влака на гарата в Карлово беше предотвратена в последния момент благодарение на бързата реакция на машинистите, съобщи Би Ти Ви. Около 18:40 ч. вчера композициите от София за Бургас и от Бургас за София са се оказали една срещу друга, а машинистът на едната от тях задействал аварийната спирачка. При инцидента няма пострадали пътници. Националният борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и жп транспорта е започнал проверка. Телевизията припомня, че това е втори подобен инцидент на тази гара.


Пожар горя на пазара в центъра на Перник


Пожар изпепели част от централния кооперативен пазар в Перник, съобщи БНР. Тържището е било обхванато в пламъци снощи. Екипи на пожарната са успели да го потушат за около 20 минути, но половината от сергиите и закритата част са изгорели. Няма жертви и пострадали. Пазарът се намира в центъра на града в непосредствена близост до жилищни сгради. Разследва се каква е причината - инцидент или умишлен палеж..

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK