Избори 2021: пазен от журналистически въпроси, Борисов промени километрите магистрали от ГЕРБ

Избори 2021: пазен от журналистически въпроси, Борисов промени километрите магистрали от ГЕРБ

© Скрийншот Фейсбук/Дневник" следи предизборните новини. Статията се обновява.
Пазен от журналистически въпроси, Борисов промени километрите магистрали от ГЕРБ

Избори 2021: пазен от журналистически въпроси, Борисов промени километрите магистрали от ГЕРБ

© Дневник


Направените от ГЕРБ магистрали са над 550 километра, не над половин милиард, а БВП е най-високият, а не удвоен за последните 10 години. Такива корекции в изказванията си направи бившият премиер Бойко Борисов по време на среща със симпатизанти в Тутракан. На нея Борисов повтори голяма част от лансираните си напоследък тези – за масовите промени, предприети от служебното правителство, които определи като "поголовна сеч", "пипането" на машините, провалената ваксинация, отсъствието на лидерски дебат. Не пропусна да спомене и един от председателите на "Демократична България" Христо Иванов, като се интересува защо той сега не пита за ревизията на представителството на нефтената компания "Лукойл" в България.


Нетрадиционно за включванията на Борисов от страната, бе присъствието на журналист, задаващ неудобни въпроси. Дани Йорданов, част от "Господари на уеба" и водещ на студиа на "Демократична България". Той анонсира, че се е уговорил за интервю с Борисов, докато го чакаше да раздаде автографи. Появата на Йорданов обаче предизвика бурни реакции сред феновете на Борисов, като особено активна бе жена, която го питаше защо точно днес, призова Борисов да го смачка, защото няма "все да търпим". Друга жена призова Йорданов да излезе, защото плаши децата.


Йорданов все пак успя да попита Борисов как е изчислил, че са построени над половин милиард километра магистрали, каквото изказване направи Борисов през уикенда. Накрая Йорданов каза на Борисов да прати поздрави на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и Младен Маринов, бивш вътрешен министър и кандидат за депутат от ГЕРБ. Тогава видеото от профила на Борисов бе спряно. В това на "Демократична България" се вижда как Борисов отвръща на Йорданов да прати поздрави на Васил Божков и Христо Иванов.

ГЕРБ иска контролните разписки с вота от машините да бъдат броени

Избори 2021: пазен от журналистически въпроси, Борисов промени километрите магистрали от ГЕРБ

© Георги Кожухаров


ГЕРБ настоява контролните разписки с вота от машините за гласуване на парламентарния вот на 11 юли да бъдат броени и отчитани. Според представители на партията с решението на Централната избирателна комисия да се броят разписки само контролно и в определени случаи се нарушава разпоредба на Изборния кодекс, приета от 45-ия парламент.


Позицията на партията на Бойко Борисов бе изразена в партийната централа, където бе прожектирано видео с изявление на президента Румен Радев от 9 януари, че контролните разписки трябва да се броят. ГЕРБ обаче тогава отказа такива промени, а призива на държавния глава бе за изборите за 4 април, когато гласуването бе смесено.


Кандидат-депутати от ГЕРБ попитаха през медиите комисията дали съветник на служебния премиер Стефан Янев - Атанас Шарков, е имал достъп до сертифициране на машини за вота.

Софийската прокуратура ще приема сигнали за изборни престъпления

Избори 2021: пазен от журналистически въпроси, Борисов промени километрите магистрали от ГЕРБ

© Юлия Лазарова


В Софийската районна прокуратура е създадено дежурно звено, което ще приема жалби и сигнали за престъпления във връзка с провеждането на предстоящите парламентарни избори. Това беше обявено на работна среща между главния прокурор Иван Гешев с административния ръководител на Софийска районна прокуратура (СРП) Невена Зартова, заместниците й Деян Славов и Иван Стефанов, и прокурори от СРП, съобщиха от прокуратурата.


Акцент в срещата е била организацията по противодействие на престъпленията, свързани с изборното законодателство, както и необходимостта от активни действия за недопускане нарушения на политическите права на гражданите.

Стефан Янев: Правителството изпълни ангажимента си за машините

Избори 2021: пазен от журналистически въпроси, Борисов промени километрите магистрали от ГЕРБ

© Велко Ангелов


"Късно снощи пристигнаха допълнителните бройки машини. От гледна точка точка на ангажименти на правителството съвместно с ЦИК имаме осигуряване на пълния брой машини за провеждане на парламентарните избори", съобщи преди заседанието на правителството премиерът Стефан Янев.


На 21 юни стана известно, че ЦИК поръчва допълнителни 1637 машини за гласуване на предстоящите избори с максимална прогнозна стойност на поръчката 8.9 млн. лева. Устройствата са осигурени от производителя "Смартматик". Нуждата от допълнителните машини възникна след промените в Изборния кодекс, направени в 45-ото Народно събрание, според които в секции с над 300 избиратели задължително трябва да се гласува машинно.


За изборите през април бяха поръчани 9600 машини от производителя "Сиела Норма", които също ще бъдат ползвани на предстоящите избори.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK