"Разпад или връщане към корените": Какво се случва в студентската телевизия "Алма Матер"

Кадър от заглавната страница на телевизията

Кадър от заглавната страница на телевизиятаРежисьори, оператори, сценаристи и монтажисти, започнали журналистическата си кариера в студентската телевизия "Алма Матер", призовават ръководството на Софийския университет "Св. Климент Охридски" "да се предприемат незабавни действия за изчистване имиджа" на студентската медия "и за завръщане към корените ѝ - тя да принадлежи на университетската общност и на студентите и да представя техния автентичен мироглед и ценности".


Това се казва в отворено писмо, повод за което е информацията, че "са закрити длъжностите на творческия екип на телевизията и сега тя е без репортер, редактор и оператор". В същото време тече конкурс за избор на фирма, която да оборудва студиото на студентската телевизия по проект на стойност 931 хиляди лева без ДДС. Парите идват от европейския бюджет, съобщи във вторник "Свободна Европа". По информация на медията в телевизията работят само двама души - административната директорка Цветелина Бенчева (участвала в рекламен клип на телевизията) и ръководителят на студийния комплекс Георги Русинов.


"С нарастваща тревога и дори болка наблюдаваме процесите на разпад в Университетска телевизия "Алма Матер" през последните години. Това беше мястото, което се превърна в отправна точка за последващото професионално развитие на много от нас в медиите. Тогава обаче активно произвеждахме телевизионна продукция, подготвяхме и излъчвахме предавания в различни телевизии: БНТ, bTV Action, ТВ Европа, ВТК. Показвахме и проблематизирахме както теми от живота на Университета, каузи на млади хора и творци, така и въпроси от дневния ред на обществото изобщо. Реализирахме проекти на разменни начала с университетите в Оксфорд, Париж, Торино и др. От три години обаче телевизията е редуцирана до интернет сайт с ограничено количество видеа, меко казано, спорни със своите съдържание и форма", пишат в отвореното си писмо журналистите.
Пред "Дневник" ректорът на висшето училище проф. Анастас Герджиков коментира, че днес на Академичен съвет ще бъдат обсъдени писмото на сценаристите и режисьорите, както и две други писма по темата. "Телевизия Алма Матер от създаването си преди 13 години съществува като учебно студио - заснема събития на Софийския университет, както и други клипове, но не е имала самостоятелна програма, така че да е пълноценна телевизия. В този смисъл съкратените щатове не бяха необходими, още повече в условията на пандемия, когато студентите отсъстваха от университета. Не беше и ефективно от финансова гледна точка поддържането на тези длъжности.

През есента ще има конкурс за директор на телевизията, който ще трябва да предложи план и визия как от учебно студио, медията да стане пълноценна телевизия", коментира още проф. Герджиков.
През 2018 година беше разпространен рекламен клип на телевизията, който предизвика остра реакция и беше определен като сексистки, а впоследствие и свален. В него тогавашният директор на медията - актьорът Башар Рахал, призовава младежите да кандидатстват за работа, за да станат известни. Рахал влиза в ролята на режисьор, а около него млада секретарка тича напред-назад с кафето и сметанката му, докато той я оглежда одобрително и коментира, че тя "вече също е известна".


Кадър от сваления клип. Цветелина Бенчева

Кадър от сваления клип. Цветелина Бенчева


"Никога не сме утвърждавали образа на младия журналист, прохождащ и преуспяващ в професията, като такъв, който непременно желае да бъде известен - както се опита да ни вмени една печално известна реклама. Никога не сме утвърждавали и образа на студентката, която иска да бъде известна, като носи кафе и сметанка на шефа в подчертано сексуален контекст, а той с ювелирен поглед оглежда задните ѝ части. Не вярваме и не изповядваме, че българският студент е такъв. Не вярваме и не изповядваме, че студентска медия може да бъде такава. Разпадът, пошлостта, цинизмът и клишетата пристигнаха с тази реклама", пишат сега бившите работещи в медията


"Обръщаме се към ръководството на СУ "Св. Климент Охридски" и към Академичния съвет на Университета с призив те (бел. ред. - гл. ас. д-р Петър Айолов, д-р Десислава Сотирова и Зина Начева) да бъдат възстановени на работа и да се предприемат незабавни действия за изчистване имиджа на "Алма Матер" ТВ и за завръщане към корените ѝ - тя да принадлежи на университетската общност и на студентите и да представя техния автентичен мироглед и ценности", завършва писмото. То е подписано от: Ангел Иванов, сценарист и писател, Явор Михайлов-Ворце, журналист и сценарист, Атанас Христосков, режисьор, Велианна Кашева, режисьор, Атанас Куцев, продуцент, Йордан Динчев, монтажист, Георги Ангелов, сценарист, Стефан Врачев, оператор, Боряна Костова, главен редактор продукция, Камелия Петрова-Иванова, режисьор.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK