Апелативният специализиран съд пусна Миню Стайков под гаранция от 200 хил. лева

Апелативният специализиран съд пусна Миню Стайков под гаранция от 200 хил. лева

© Юлия ЛазароваАпелативният специализиран наказателен съд отмени определението на Специализирания наказателен съд от 8 юни и промени мярката за неотклонение на подсъдимия бизнесмен Миню Стайков от "домашен арест" в "парична гаранция" в размер на 200 000 лв. Определението, което е окончателно и не подлежи на обжалване, е подписано с особено мнение от председателя на съдебния състав - съдия Галя Георгиева.


На 2 юни стана известно, че Стайков се е кандидатирал за депутат. Той е вписан на второ място в листата на партия "Бригада" за Втори бургаски многомандатен район.


Стайков беше арестуван пpeз 2018 г. и oбвинeн зa дъpжaнe нa ĸoнтpaбaндни цигapи и дaнъчни пpecтъплeния, а прокурорите направиха и пълна проверка на винпром "Карнобат". Той прекара 8 месеца зад решетките и тpябвaшe дa бъдe освободен пpeз лятoтo нa 2019 г., но в пocлeдния мoмeнт cпeцпpoĸypaтypaтa мy пoвдигнa и нoвo oбвинeниe - за пpecтъпнo cдpyжeниe зa злоупотреби и деклариране на неверни данни с цел да бъдат отпуснати средства от еврофондове по Програмата за развитие на селските райони.
Новото обвинение даде основание на прокуратурата, а и на съда, да го оставят в ареста още няколко месеца. Общо по двете обвинения Стайков прекара 2 години и 5 месеца в ареста, без да бъде осъден. И спецсъдът, и апелативният специализиран съд многократно отказваха на бизнесмена да го освободят от ареста въпреки оплакванията му за влошено здравословно състояние и продължително задържане.


В крайна сметка той осъди България в Страсбург за прекомерно дългото му задържане, преди делото срещу него да бъде внесено в съда. През февруари тази година Апелативният специализиран съд смекчи мярката му за неотклонение в "домашен арест", която е почти приравнена на най-тежката, а като мотив бе посочено, че продължаването на престоя на бизнесмена в килията ще е предварително изпълнение на наказание, което не му е наложено.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK