Заради коронавируса продължителността на живота е намаляла с 1.5 години

Заради коронавируса продължителността на живота е намаляла с 1.5 години

© Красимир ЮскеселиевБългария е на 21-во място в ЕС по заболевамост и на трето място по смъртност от COVID-19. Всеки трети, приет в болница през последната година, е бил с COVID-19. Данните от доклад за дейностите в отговор на пандемията от коронавирус, свързани със здравното обслужване на населението в периода, представи на пресконференция днес доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).


По думите му неблагоприятната позиция на България по отношение на смъртността може да се предотврати с по-добро лечение, което според Хинков е показател за качеството на здравната система. За изследвания период средната продължителност на живота намалява с 1.5 година. "Ние сме с 6 години по-малък показател, отколкото ЕС и на последно място в ЕС по очаквана продължителност на живота през последните 7 години. Още по-тревожно е, че годините на живот в здраве са по-малко от средните на ЕС, т.е. нашият народ е болен. Това успоредно с нарастващата възраст ще се окаже голямо предизвикателство за здравната система и това е един от основните фактори за голямата смъртност по време на COVID пандемията", коментира Хинков.


Смъртността от COVID дърпа общата смъртност


За този период са починали над 166 хиляди души, като 78% от тях са на възраст между 60 и 89 години, това е таргетната група на COVID-19, това е рисковата група, която е пострадала най-много. Смъртността от COVID дърпа общата смъртност, защото се увеличават всички хронични заболявания, посочи Хинков.
По думите му България е водеща в Европа по болести на кръвообращението, на дихателната система, друга важна причина за високата смъртност са мозъчно-съдовите болести. Страната е на 21-во място в Европа по заболевамост, но по отношение на смъртността е на трето място.


Според Хинков една от хипотезите за това е, че е много възможно здравната система да се е справила лошо, а друго обяснение е, че голяма група хора не са се регистрирали и са умрели в дома си.


Той обърна внимание и на големия брой хоспитализирани - близо 244 хил. души. По думите му 28% от тях са с коронавирус, което прави всеки трети хоспитализиран да е заразен. "Материално-техническата база не е добра, не е довършено оборудването с линейки", каза Хинков. Всички повиквания за COVID са били обслужени, но пропуск е, че няма връзка между центровете за спешна помощ и болниците. Той уточни, че няма пропуски в лабораторната дейност.


Спешната помощ с наличния си ресурс е направила максималното, за да помогне на хората, подчерта Хинков.


Зелените коридори не са мотиватор за ваксинацията


Зелените коридори не довеждат до сериозна мотивация на гражданите да се ваксинират срещу COVID-19, а в първата вълна има доста ниско покритие с проби, посочи още Хинков. По думите му най-голямата роля за имунизацията имат общопрактикуващите лекари, които се включват във ваксинационния процес през февруари 2021 година.


Хоспитализациите през 2020 г. намаляват с 25% в сравнение с 2019 година. По области в Перник и Видин умиранията на 100 хил. са значително по-високи в сравнение с другите области, но защо е така, тепърва трябва да се анализира.Управлението на пандемията е политическо, не медицинско


В изследвания период липсва цялостна концепция за справяне са пандемията и като цяло управлението й е по-скоро политическо, отколкото медицинско, посочи Хинков. "Изводите, които сме направили са, че, общо взето, стратегията на правителството е да затваря. Цели болници се затварят, без да се мисли как останалите болни, които не са заразени с COVID, ще влязат да се лекуват. От икономическа гледна точка от решенията не става ясно защо едни сектори са облагодетелствани за сметка на други. Не са предприети съществени мерки за укрепване на болничната база особено през периода на първия локдаун", посочи той.


По думите му за отчетения период са издадени 125 заповеди, свързани с пандемията. "Изводите ни са, че липсва цялостна концепция за справяне с пандемията", подчерта Хинков и добави, че се наблюдава половичатост и непоследователност на противоепидемични мерки.


"Те следват една друга политико-популистка целесъобразност и не показват енергията и куража да се отстоява медицинската наука на най-високо правителствено ниво", каза той. По думите му създаденото недоверие във властта в справяне с епидемията сега се отразява на ваксинационния процес.


Центърът по обществено здраве няма достъп до информационната система на Министерството на здравеопазването


Според Христо Хинков става въпрос за нормативен пропуск. "Ние ще поискаме да имаме достъп", каза той. По думите му с нищо докладите на НЦОЗА през годините не са променили политиката на предишните министри на здравеопазването. По думите му след разглеждането им в Народното събрание те стоят по рафтовете. Според него има неглижиране на общественото здраве.


"Българският народ няма отношение към собственото и общественото здраве", посочи той. Според него българите нямат отношение и към здравната система като цяло. "Огромният ресурс на касата, колкото се събира от тези вноски на този беден народ, отиват за лекарства, отиват за болнична помощ, отиват за следване на събитията, а не за тяхното предотвратяване", заяви Хинков.


Здравното министерство с план за третата вълна


В понеделник или вторник ще представя цялостния план за противодействие на следващата очаквана вълна от COVID-19 - каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров след представянето на Анализа на здравното обслужване на населението в условията на пандемия. По думите му той включва инвестиции, кое се затваря, как участва болнична, извънболнична помощ в борбата с пандемията.


"Вземам предвид и анализите, които току-що чухте. Смисълът на това е допуснатите грешки, коствали живота на 100 хил. души, да не се повтарят. Ще стъпим на този анализ", заяви Кацаров.


Той попита как да реформира за един месец здравната система без Народно събрание. "Работим максимално интензивно. Това, което можем, ще го направим. Това, което не можем, няма да го направим", посочи той.Кацаров коментира и новия режим за влизане в България във връзка със задръстванията по границата с Гърция. "Това, което става на гръцката граница, не е по наша вина, осигурили сме повече хора, които да извършват граничен контрол, за да не предизвикваме задръствания", каза министърът.


За новия режим на влизане в България от 1 юли четете тук.
За пътуването с европейския сертификат - тук.

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  А колко са приети с обикновен грип ?
  Колко са приети с апендикс, колко са имали пролив, запор и констипация ?

  кратък
 2. 2 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Страхотен анализ. Кой би предположил, че здравната ни система е зле.

  You don't know what you don't know.
 3. 3 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  Имаме повишение на смъртността с 20%.
  Съвсем нормален показател при появата на нов агресивен щам.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4998 Неутрално

  До коментар [#3] от "atmanpg":

  Гарантирано от ГЕРБ мерките.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 508 Весело

  До коментар [#2] от "meteowrite":

  Анализът си е съвесем нормален. А здравна система просто няма, има система на болното здраве.

  73! Go Go
 6. 6 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 508 Весело

  До коментар [#2] от "meteowrite":

  Анализът си е съвесем нормален. А здравна система просто няма, има система на болното здраве.

  73! Go Go
 7. 7 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  Гарантирано от ГЕРБ мерките.
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  Сигурен съм, че ако се направи подобна статистика във всички "развити демокрации" - повишението ще е от същия порядък.

 8. 8 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Така, сега сериозно. Цитирам:

  "Ние сме с 6 години по-малък показател, отколкото ЕС и на последно място в ЕС по очаквана продължителност на живота през последните 7 години. Още по-тревожно е, че годините на живот в здраве са по-малко от средните на ЕС, т.е. нашият народ е болен. Това успоредно с нарастващата възраст ще се окаже голямо предизвикателство за здравната система и това е един от основните фактори за голямата смъртност по време на COVID пандемията"

  На пръв поглед има сериозно противоречие, хем очакваната продължителност на живота в царството е ниска и продължава да намалява, хем възрастта нараства.

  А противоречие няма, проблемът е в ниската раждаемост. Излиза, че през последните 7 годин народът не вярва на управляващите…

  73! Go Go
 9. 9 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#2] от "meteowrite":Анализът си е съвесем нормален. А здравна система просто няма, има система на болното здраве.
  —цитат от коментар 6 на Go Go


  Аз този анализ бих го нарекъл нормална констататиця, без нищо съществено ново в него. Иначе съм съгласен за липсващата здравната система...

  You don't know what you don't know.
 10. 10 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Реално би помогнало да напряват хубав анализ на как болниците с директори-връзкари смучат НЗОК с фиктивни пътеки и операции за десетки хиляди левове от години насам. Ама там е хванало коричка, и ако разръчкаш може да замирише на много лошо.

  You don't know what you don't know.
 11. 11 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 755 Неутрално

  таман по-малко пенции ше се изплащат.

 12. 12 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 533 Неутрално

  СИСТЕМА КОЯТО ЧАКА ДА ОТУПА ТОЯ ОНЯ ЗА НЕКОЙ ЛЕВ ПОВЕЧЕ НАПОДОБЯВАЩА СУПЕРМАРКЕТ , ТОЯ ДЕТО ИМА ПАРИ ЯДЕ ПЪРЖОЛИ ТОЯ ДЕТО НЯМА ЯДЕЕЕЕ..... , ПО ЦЕЛ ДЕН ПО БЮРАТА И ЩРАКАТ СЪС СМАРТФОНИТЕ , И КАТО ИМ КАЖЕШ ЧЕ ЗНАЕШ НЕЩО ДЕТО ТЕ НЕ ЗНАЯТ ПОДИГРАВАТ ТИ СЕ , ПОСЛЕ ИМАЛО ГОЛЯМА СМЪРТНОСТ, ЕМИ ЩЕ ИМА !!! ПРИМЕР РАЗБОЛЯХ СЕ ОТ НЕЩО 2019г , един да имаше по настойчив да го разплете случая къде къде щяхме да сме по подготвени !!! ПРИМЕР отиваш 2019г С НЕУСТАНОВЕНА БОЛЕСТ В АЛЕКСАНДРОВСКА ГАСТРОТО АЛАТ АСАТ ГГТ В НЕБЕСАТА ТЪРСИШ КВО Е , ДОКТОРА РАЗБИРАЧ СЕ ПОДСМИХВА НА СЕСТРИЧКТА СМИГВА И И МЕ ПИТА ТИ ТАКА ПИЙВАШ ЛИ СИ БАЙНО , КАЗВАШ МУ ЧЕ ОТ ЧЕТИРДЕСЕТ ГОДИНИ НЕ СИ БЛИЗВАЛ И КАПКА АЛКОХОЛ , МИ ТОЙ ЩЕШЕ ДА ПАДНЕ ПОД МАСАТА ТОЛКОВА ГОЛЕМА СМЕШКА МУ БЕХ КАЗАЛ , АМА ЧЕ ТОВА БЕШЕ ПЪРВОТО ОТДЕЛЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ ДЕТО ГРЪМНА С КОВИД ПУКА МУ ТА НЕКОЙ, ТА ТАК.........

 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  За съжаление, хората не им пука за здравето им.

  Тука сме на етап - "Дай едно хапче и дано се излекувам".

  Това, да спре пушене, да намали пиене, да почне малко по-здравословно или поне по-разнообразно да се храни. Тц - всичко с хапче се лекува.

 14. 14 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Лошо няма. И без станахме много тюфлеците. Пък и сме генетично дефектни,та който го е създал този вирус много добре си е разбирал от работата.

 15. 15 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  До коментар [#2] от "meteowrite":

  Не знам защо в този добър анализ обвиняващ здравната система за виновна за всичко е изтърван простия въпрос ,защо след като смъртността е най голяма сред пенсионерите ,те отказват безплатно осигурената от държавата ваксина платена с данъците на останалите данъкоплатци , отказват и безплатното поставяне от страна на здравната система ,на това отгоре единствената страна в света ,в която пациента е многократно канен от дипломирани лекари за ваксина ,пациента има право да избира ваксината ,за разлика от всички останали страни и накрая защо не се поставя въпроса за липсата на каквато и да е отговорност от пациента при заразяване ,разпространение на заразата ,след като вече над 5 месеца има ваксини ,а особено в последните 2 месеца свободно от всички видове ,даже има опастност да бъдат върнати над 1 милион неизползвани ваксини на ЕС поради липса на желание в пациентите ,за това пак ли е виновна здравната система и докторите и пак ли те ще бъдат виновни за още по високата смъртност при евентуална следваща вълна от ковид заразата ?

 16. 16 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  За съжаление, хората не им пука за здравето им.Тука сме на етап - "Дай едно хапче и дано се излекувам".Това, да спре пушене, да намали пиене, да почне малко по-здравословно или поне по-разнообразно да се храни. Тц - всичко с хапче се лекува.
  —цитат от коментар 13 на realguru


  щото е лесно.
  Лесно е като причината и следствието са на не повече от 1-2часа. Например, боли те глава, пиееш хапче, след час си добре.
  Ама ако трябва да вземаш превантивни мерки за здравето си с години наред, като да ядеш здравословно, да се движиш, да ограничиш пушене/пиене ...

  You don't know what you don't know.
 17. 17 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  До коментар [#10] от "meteowrite":

  А колко смучи пациент ,заразен с ковид , неспазващ никакви правила за дистанция , нежелаещ ваксина ,която го защитава от инфекцията , а след това се разболява ,колко струва това на болницата и дали държавата реално покрива тези разходи ,колко от заразените имат реално платени здравни осигуровки ,не да ги водят само здравно осигурени ,а реално да им се бърка в джоба ,както е в останалия свят ,това не си го описал !

 18. 18 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  До коментар [#9] от "meteowrite":

  Не съм забелязал да липсва здравната система , точно обратното ,ежедневно спасяваме човешки животи , това ,че за теб това е нищо ,си е твой проблем ,друг е проблема ,че не желаете да спазвате никакви правила и това води до най голяма смъртност в света , за твое сведение ,понеже това ми е работата , фактите показват ,че поне 90% от починалите поради различни заболявания ,не са ползвали здравна помощ последните месеци и години преди да загинат или са стигнали до здравната система в състояние непозволяващо лечението им ,както се получи при последната епидемия в много от случаите ,за това не е виновна здравната система ,а пациента .

 19. 19 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#10] от "meteowrite":А колко смучи пациент ,заразен с ковид , неспазващ никакви правила за дистанция , нежелаещ ваксина ,която го защитава от инфекцията , а след това се разболява ,колко струва това на болницата и дали държавата реално покрива тези разходи ,колко от заразените имат реално платени здравни осигуровки ,не да ги водят само здравно осигурени ,а реално да им се бърка в джоба ,както е в останалия свят ,това не си го описал !
  —цитат от коментар 17 на edin drugii


  И това е голям проблем, така е. Окрадоха се и потънаха много милиони около лечение, което за жалост не винаги беше успешно. То не бяха скандали с респиратори, облекло, легла, заплати, надбавки, бонуси и тн.

  You don't know what you don't know.
 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4274 Любопитно

  "България е на 21 място в ЕС по заболяемост и на трето място по смъртност от COVID-19. "

  Кои са първите две държави, някой знае ли?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на pkh07609293
  pkh07609293
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Добре ли прочетох ??!!!!

  "...но пропуск е, че няма връзка между центровете за спешна помощ и болниците. "

  Нямало връзка представяте ли си !!! 🤪..
  Иииии....с кого имат връзка центровете за спешна помощ - със автогарата, със Сатиричния или с Радио Ереван?!!
  Бананова република......не знам да се смея ли, да плача ли..

 22. 22 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "голяма група хора не са се регистрирали и са умрели в дома си."

  Добро утро! Поради малкото на брой служители в регионалните инспекции и липката на организация от доброволци и/или други специалисти, които да се заемат със проследяването и изследването на болни, се стигна до там установяването на вируса да е на етап болница. Хорат ас леки оплаквания масово си оставаха в къщи без да си правят специални изследвания, защото изследванията водят до карантина на лицето и семйството им т.е. проблеми. На много ранен етап хората опитно установиха, че ако се озоват в карантина нито могат да си направят спокойно други изследвания, да отидат до аптека, членовете на семейството често не получават болничен т.е. ползват отпуск и т.н. Така статистиката се изкривява, а и желанието за ваксина също. Тези, които преболедуваха нещо тази зима просто решиха, че няма смисъл да се ваксинират. Много лични лекари сами не се ваксинират и не препоръчват ваксината, защото "не се знае/нова е/изчакай есента/рисковано е/тя е експериментална и т.н." . Учителите отказват да се ваксинират съответно ни чака още една година хаос и локдаун.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 23. 23 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#18] от "edin drugii":

  Не знам защо сте с впечатлението, че не спазвам мерките.
  Нося маска на всякъде на закрито все още (да, даже ми се подиграват). Извън София маските висят само на огледалата на автомобилите. Също се и ваксинирах, когато имах възможността. Опитвам се по всякакъв начин да огранича достъпа на вируса до себе си.

  Иначе съм съгласен за пациентското неглижиране на здравето. Мои близки са лекари и съм се наслушал на потресаваща немарливост по отношение на собственото здраве, дори и от 'уж' образовани хора със социален статут.

  Но здравна система според мен няма. Не е система, а е съвкупност от болници и една здравна каса, от която се разсипва в зависимост от това кой директор е с повече връзки. Система щеше да е ако има прозрачност на разпределенията на средставата, ако има обмен на информация между болници, ако не трябва някой като се разболее от нещо дори тривиално да търси помощ в две болници в софия. Не е система, защото джи пи-тата са напракита безполезни в поддържането на здравето на пациентите си и са де факто само администратори да подписват рецептурни книжки. И още куп подобни недъзи на сегашната 'система'.

  You don't know what you don't know.
 24. 24 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Добре ли прочетох ??!!!!"...но пропуск е, че няма връзка между центровете за спешна помощ и болниците. "Нямало връзка представяте ли си !!! 🤪..Иииии....с кого имат връзка центровете за спешна помощ - със автогарата, със Сатиричния или с Радио Ереван?!!Бананова република......не знам да се смея ли, да плача ли..
  —цитат от коментар 21 на pkh07609293


  Ама това не е майтап. По време на пиковете линейките като натоварят някой и се почва звънене на болници по списък. Но за да продължи линейката по списъка трябва да ѝ се разпише лист от лекар в спешното и поради това една линейка обикаля като гламава да си намери място за пациента.

  You don't know what you don't know.
 25. 25 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1205 Любопитно

  "а този период са починали над 166 хиляди души,"

  За кой период бе джанъм, откога, до кога се брои?

  Смъртния фон в България за една година без Ковид беше някъде 108-110 хиляди души. За колко време са тия 166 хиляди?

 26. 26 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  "а този период са починали над 166 хиляди души,"За кой период бе джанъм, откога, до кога се брои? Смъртния фон в България за една година без Ковид беше някъде 108-110 хиляди души. За колко време са тия 166 хиляди?
  —цитат от коментар 25 на georgievb


  за последната една година, пише го в увода на статията.

  You don't know what you don't know.
 27. 27 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  До коментар [#25] от "georgievb":

  Проверих в Базата на НСИ.
  166 хиляди починали имаме за периода от 17 седмица на 2020 до 24 седмица на 2021.
  На каква база е избрал този период - можем само да гадаем.

 28. 28 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#3] от "atmanpg":Гарантирано от ГЕРБ мерките.
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  Новата власт вече ги отмени и вдигна летвата с още 1,5 години минимум.
  Гарантирано от хунтата на Радев!

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 29. 29 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  До коментар [#27] от "atmanpg":

  Коигирам се: 166 хиляди починали имаме за периода от 13 седмица на 2020 до 24 седмица на 2021.

 30. 30 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  До коментар [#25] от "georgievb":Проверих в Базата на НСИ.166 хиляди починали имаме за периода от 17 седмица на 2020 до 24 седмица на 2021.На каква база е избрал този период - можем само да гадаем.
  —цитат от коментар 27 на atmanpg


  Да получи най-голямо число, вероятно.
  Истината е, че половината от увеличението е на хора, които са почили не от Ковид, а в следствие на паниката от Ковид. Поради блокирането на системата в истерията, хората спряха да ходят на преглед, да си правят операции, да се подменят лекарствата при хроничните и т.н.

 31. 31 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 535 Неутрално

  здравната система е една тот най-крадливите, може би след военните, повече от фуражки и силоваци никой не краде, това групировките са от бивши барети, това и генералите също

  BG e мини империя на злото.
 32. 32 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6095 Любопитно

  Трети по смъртност? Защо не сме първи?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 33. 33 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  A ваксинирахте ли се? Здравното министерство ви е купило ваксини!

 34. 34 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  За трагичните Ковид резултати аз изтъквам няколко основни фактора:
  1) антиваксърската пропаганда в соц. мрежи намери изключително благоприятна почва в бг матряла.
  2) 90% от тази пропганда произлиза от руски хибридни източници, като Russia Today и подобните им.
  3) продажното правителство на Буци НЕ направи, каквото и да е за да противодейства поради зависимости. Нещо повече! Отглежданата некадърност в администрацията и популизма на вожда Буци доведоха до абсурдни 'мерки', истерия и съответно до срив и на малкото доверие към държавата.
  ----
  Всеки народ си заслужава управлението и съдбата.

 35. 35 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#34] от "ali_ibn_isa":

  ++++
  Добро обобщение!

  You don't know what you don't know.
 36. 36 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 943 Весело

  Хоспитализациите през 2020 г. намаляват с 25% в сравнение с 2019 година. По области в Перник и Видин умиранията на 100 хил. са значително по-високи в сравнение с другите области..........

 37. 37 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 943 Неутрално

  А хоспитализациите през 2021 г. ще намалеят още с 25%

 38. 38 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  "....друга важна причина за високата смъртност са мозъчно-съдовите болести. Страната е на 21-во място в Европа по заболевамост, но по отношение на смъртността е на трето място."?!)
  Покъртителна оценка за трагикомичното ниво на много от родните медици! А по поставени стентове сигурно сме на първо място в Европа!? А по поставени стентове на здрави хора сигурно сме първи в света?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 39. 39 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 943 Весело

  А дълговете на Александровска ще скочат с още 25 милиона...... А милионерите лекари ще скочат с още 25%

 40. 40 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  Извода е ясен, по-малкото "мерки" ни помогнаха да имаме по-малко заразение, но принципно калпавото здравеопазване не може да се справи дори с малко заразени. И все пак имахме "мерки" които усложниха ситуацията и доведоха до увеличена смъртност. Общо взето колкото повече ваксиниране и "мерки" има толкова по-зле, видно е от данните за различните държави.

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  "на последно място в ЕС по очаквана продължителност на живота през последните 7 години."
  Боко, Бокооо, докъде ни докара безобразното ти управление.

 42. 42 Профил на are_pali_be
  are_pali_be
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#9] от "meteowrite":Не съм забелязал да липсва здравната система , точно обратното ,ежедневно спасяваме човешки животи , това ,че за теб това е нищо ,си е твой проблем ,друг е проблема ,че не желаете да спазвате никакви правила и това води до най голяма смъртност в света , за твое сведение ,понеже това ми е работата , фактите показват ,че поне 90% от починалите поради различни заболявания ,не са ползвали здравна помощ последните месеци и години преди да загинат или са стигнали до здравната система в състояние непозволяващо лечението им ,както се получи при последната епидемия в много от случаите ,за това не е виновна здравната система ,а пациента .
  —цитат от коментар 18 на edin drugii


  Началник, а как да отиде човек навреме като влиза в лечебното заведение с оплакване за "хронично възпаление на капачето на коляното" и му откриват Ковид-Мовид, хипертония, констипация и какво ли още не? За всеки *един* предглед му взимат по 20-30-40 лв. И всеки лекар му дава рецепта за по 120-140 лв. Накрая се оказва, че гълта хапове да пълни гушката на Файзер-Майзер или Софарма, Балканфарма и намсикваси още -Фарма, а то не било нужно нищо от това. Когато "пацжиентът" го разбере - еми те точно тогава спира да вярва на "Белите престилки". А примери за това има доволно много.

 43. 43 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  Едно интересно четиво

  https://alexberenson.substack.com/p/why-covid-is-like-aids

  В него ще научите че най-добрата защита от Ковид е да отслабнете, ако имате наднормено тегло. :)

 44. 44 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  Знаете ли какво значат тия 1.5 години? Че трябва да скачаме от небесата от радост, че вирусът поразява по-старите. Щото ако бяхме погребали 18 хил. деца...нали се сещате, че картинката става друга...

 45. 45 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Едно интересно четивоhttps://alexberenson.substack.com/p/why-covid-is-like-aids В него ще научите че най-добрата защита от Ковид е да отслабнете, ако имате наднормено тегло. :)
  —цитат от коментар 43 на realguru


  По принцип поддържането на БМИ < 25 е здравословно и се препоръчва не само при опастнот от ковид инфекция. Заедно с редовния сън и избягване на пушене, пиене и наркотици са добра рецепта за здравословен начин на живот.

  Иначе да, тая статия е 'само за мислещите' :D

  You don't know what you don't know.
 46. 46 Профил на dito
  dito
  Рейтинг: 240 Неутрално

  И аз имам подобно наблюдение - преди около година и половина се започна с тази истерия и оттогава, това вече не е живот. Нормално е животът на всички ни да се е съкратил със съответния период.

 47. 47 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1933 Разстроено

  "Заради коронавируса продължителността на живота е намаляла с 1.5 години"

  Толкова за пренебрежителното отношение към "грипчето".

 48. 48 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1933 Разстроено

  До коментар [#13] от "realguru":

  "Тука сме на етап - "Дай едно хапче и дано се излекувам".

  Едно хапче за излекуване, но не две дози ваксина за предпазване...

 49. 49 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  Едно интересно четивоhttps://alexberenson.substack.com/p/why-covid-is-like-aids В него ще научите че най-добрата защита от Ковид е да отслабнете, ако имате наднормено тегло. :)
  —цитат от коментар 43 на realguru


  Трябва да се задължат хората с наднормено тегло да си плащат лечението от Ковид!

 50. 50 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Анализа е супер, но заключенията липсват....... Милионери сред шефовете на държавни болници ....... в Гуглето има информация бол ......но затова пък еманацията на бялата мафия е много гласовита и медийно представена.......... Умопомрачителна е информацията за "бялата мафия"....... поне 250 души от тая бяла пасмина са от 5 до 15 затвор......... но няма да стане щото сме говеда.....

 51. 51 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#34] от "ali_ibn_isa":

  НЯМА АНТИВАКСЪРСКА ПРОПАГАНДА ЗАщОТО ТОВА НЕ СА ВАКСИНИ ТОВАРИшчччччМОРОЗОВ. ПАНИМАЕш

 52. 52 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#43] от "realguru":

  И ПО-ВАЖНАТО ДА НЕ ВЗЕМАТЕ НЯКАКВИ ХАПчЕТА 95% ОТ ВЛЕЗЛИТЕ В БОЛНИЦА СА ВЗЕМАЛИ ХАПчЕТА(ЗА НЕщО СИ) СВЕТНА ЛИ ВИ ЛАМПИчКАТА?

 53. 53 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Гнусни долни хора, корумпирани до мозъка на костите си, завършени боклуци....... Трупаме стотици милиони загуба обаче се плющим на заплати от 170000 лв нали.... И синдикатите измислени припяват в хора..... https://www.alexandrovska.com/bg/клиники-15/нов-колективен-трудов-договор-11

 54. 54 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 943 Неутрално

  А това недоразумение долно, дето прост инспектор за общежитията беше инспектор Коста.....той вина няма а? Той е светец !!!! ....... Зa пepиoдa oт 12.10.2020 г. дo 19.04.2021 г. oт пpeдcтaвeнитe 14 пpoтoĸoлa oт зaceдaния, пpи 13 e ycтaнoвeнa липca нa пoдпиc нa пpeдcтaвитeля нa дъpжaвaтa. Oбщaтa cyмa нa paзxoдитe, зa ĸoитo ca взeти peшeния, бeз дa e cпaзeн peдa зa paбoтa нa Cъвeтa нa диpeĸтopитe, възлизa нa 23.3 млн. лв. бeз вĸл. ДДC (28 млн. лв. c вĸл. ДДC), пoĸaзвa oщe cпpaвĸaтa нa MЗ.

  https://www.economic.bg/bg/a/view/narushenija-i-tejka-zadlyjnjalost-nasledstvoto-na-kostadin-angelov-v-aleksandrovska

 55. 55 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Ако от мен зависеше щях да напълня арестите с тея боклуци.......

 56. 56 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 943 Неутрално

  А че медицинска техника е купувана не по 5, не 6.... а по 7...... Но и там няма случайни хора !!!! ..... и там няма престъпление.......жалка работа, жалка......

 57. 57 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  С 1.5г. за ваксинираните ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK