ДНСК внезапно установи, че на плаж "Смокиня" все пак се строи

Бетонните стъпки на плаж "Смокиня - север", които според ДНСК първо не бяха, а сега се оказаха елементи на строително - монтажна дейност

© Антикорупционен фонд

Бетонните стъпки на плаж "Смокиня - север", които според ДНСК първо не бяха, а сега се оказаха елементи на строително - монтажна дейностНачалникът на Дирекцията за национален строителен контрол Влади Калинов е подал сигнал до Върховна административна прокуратура заради издадени от главния архитект на Созопол 5 разрешителни за поставяне на преместваеми обекти на плаж "Смокините -север". Това съобщиха от дирекцията днес.


В сигнала е посочено, че за одобрените инвестиционни проекти е предвидено "сглобяемо строителство". Според издадените разрешителни обаче на плажа могат да се извършват "строително-монтажни работи", каквито не са предвидени при сглобяемите обекти.


От ДНСК съобщават също, че заложените в проектите габарити на посочените в сигнала съоръжения и начина на тяхното изработване категорично показват, че обектите са проектирани като "монтажен строеж", а не като преместваем обект по смисъла на Закона за устройство на територията.
В сигнала на началника на ДНСК до Върховната административна прокуратура е посочено също, че издадените от главния архитект на Созопол разрешения за поставяне на обекти "легитимират извършването на строителство на територията на плаж "Смокините - север", като създават


Правна привидност, че ще се изпълняват преместваеми обекти


От районната дирекция на строителния контрол в Бургас са изпратили покана за съставяне на актове на гл. архитект на Созопол по реда на Закона за административните нарушения и наказания. Те са за незаконосъобразно издадени разрешения за поставяне на преместваеми обекти на територията на плажа.


Няколко часа след информацията от ДНСК последва и реакция от общинската администрация в Созопол. В разпространения кратък мейл се казва следното: "Във връзка с разпространената по медиите информация от Дирекция за национален строителен контрол и постъпили журналистически запитвания, ви информираме, че издадените от главния архитект на Община Созопол разрешителни за поставяне на преместваеми обекти на плаж Смокините-север са съобразно представен концесионен договор и одобрената от Министерство на туризма схема. В същата са посочени конкретни площи, функционалност на обектите, вида на материалите, вида на конструкцията, временни връзки със съществуващи мрежи и съоръжения.
Допълнителен коментар по темата ще бъде направен след запознаване със сигнала на ДНСК, който към момента не е постъпил в Община Созопол".


В средата на април т.г. "Дневник публикува снимки и видеа", които показаха, че тежки багери и булдозери буквално са изорали плажа, като напълно са променили релефа му. С цел площта за търговски цели да бъде увеличена върху него е разстлан пясък, изкопан от морето по цялата брегова ивица. Терен с размери между 600 и 800 кв.м между тях бе заравнен от булдозерите, които бяха отнели част от дюните, а други бяха сериозно подкопани. На границата на разчистения терен бяха поставени колчета, които според представителя на концесионерите на плажа Иван Алексиев, трябваше да бъдат


"Ориентир за евентуални инвеститори"


Пред "Дневник" тогава Алексиев обясни също, че според съществуващата схема за разполагане на преместваеми обекти на плажната ивица, в разчистения правоъгълен терен сред дюните до момента имало четири малки плажни заведения. След зимата те били в много лошо състояние и по тази причина се договорил със собствениците им да ги премахнат, за да бъдат изградени наново в по-добър вид. Формата и размерът на разчистения терен обаче по-скоро потвъриха неофициалната информация, че на мястото ще бъде построен


Клуб за 2500 човека от известна верига нощни заведения


Въпреки снимките и видеоматериалите от плажа, направени на 12 април, когато там все още работеше тежка строителна техника, само ден по-късно от РИОСВ - Бургас, обявиха, че пясъчните дюни на плажа "Смокиня - север" не били засегнати.


В началото на юни в изкопи на плажната ивица бяха поставени бетонни елементи, явно подготвени като


"Стъпки" за обект със сериозни размери


Тогава обаче от ДНСК изненадващо обясниха, че бетонните елементи на плаж "Смокиня", за да се изградят върху тях заведения, не са поставени в нарушение на закона, "защото не се приемат като строеж". При положение че бетонът не е излят, а конструкциите са донесени цели, те се считали за преместваем обект по смисъла на закона, беше обяснено в становището. Със същия текст от дирекцията за строителен контрол информираха, че според проверка, предизвикана от медийни публикации, на плаж "Смокиня-север" са били подготвени за монтаж шест преместваеми обекта - три заведения, склад, шатра за водни атракции и тоалетна с душ. За изграждането им имало разрешения от главния архитект на община Созопол.


Със съобщението си, разпространено днес, от дирекцията ревизират напълно становището си от началото на юни, като все пак признават, че на плажа е подготвяно


Строителство, а не поставяне на сглобяеми обекти


Междувременно вчера от Антокорупционният фонд (АКФ) бе изпратен сигнал до министъра на регионалното развитие и благоустройството за нерегламентираното строителство на плаж "Смокиня". В него бе поискано министърът да се произнесе дали новостроящите се обекти на плажа представляват "преместваем обект" или "строеж" и дали нарушават законовите норми. По закон министърът на регионалното развитие извършва методическо ръководство и упражнява контрол върху цялостната дейност по устройство на територията и координира дейността на органите по контрол на строителството.От Антикорупционния фонд информираха също, че при разглеждане на случая трябва да се отчита и видът на територията, на която се поставя "преместваемия обект" - в случая морски плаж. "Законът за устройство на черноморското крайбрежие си поставя за основна цел опазване на естествения ландшафт на Черноморското крайбрежие, както и съдържа


Императивна забрана за извършване на строителни дейности


на територията на морския плаж, пишеше още в сигнала до регионалния министър. Поради това е недопустимо закрепването на преместваеми обекти върху морския плаж чрез сглобяеми стоманобетонни фундаменти."


Експертите на фонда обавиха и становище, според което обектът, който предстои да бъде "сглбен" на морски плаж "Смокиня", не отговаря на нито един от изрично изброените видове преместваеми обекти в Наредбата на община Созопол за преместваемите обекти[1], поради което изграждането му е недопустимо, дори и като "преместваем обект".


В разпространената днес информация от ДНСК не се уточнява дали тя е основана на проверка, предизвикана от сигнала на Антикорупционния фонд. Изразеното официално становище на дирекцията обаче се покрива напълно с отразеното в сигнала на Антикорупционния фонд.

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  ПАК познах. Някой да ми оспори експертизата?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Влади, не думай, че имало строителство по морето. Само укрепителни съоражения и сламени колиби.

  You don't know what you don't know.
 3. 3 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  Я, каква изненада.
  Всъщност плажът най добре се укрепва, когато има солидна противотежест, която да спира свличането му към морето. Дали тази противотежест ще е под формата на заведение, са подробности, на които само хейтърите обръщат внимание.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4171 Весело

  Властта се смени и , хоп, ей така от нищото, ДНСК какви прозрения започна да има !

 5. 5 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Строителството няма да спре.Може само малко да се забави.

 6. 6 Профил на wvk19677913
  wvk19677913
  Рейтинг: 184 Неутрално

  Чак пък внезапно. Преди 10на дена Калинов каза в интервю, че за него това е монтажно строителство, а не преместваеми обекти. Каквото си е.

 7. 7 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2491 Разстроено

  Поредното доказателство, че мутрите в България с правят каквото си искат!

  Комунистите са виновни!
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Разстроено

  "внезапно"???
  днск в този му вид е за закриване и преосноваване!

 10. 10 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Държавата на Тошковците

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 11. 11 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2656 Любопитно

  Продължаването на дейности по забетониране на кафявото блато води до удължаването на опашките по границата с Гърция.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 12. 12 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Тези бетонни блокчета не са бетонни блокчета, това са поставки за чадъри и пейки.

  -voxy
 13. 13 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Всичко се изсипва на юг. В Слънчака няма тълпи и искат да си преместят джангъра на юг мутрите.

 14. 14 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Строители на съвременна България.
  Да не говорим че вече е юли, а те още строят.

 15. 15 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Това не е заведение. Това е съоражение за укрепване на дюни.

 16. 16 Профил на jel47547128
  jel47547128
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Прогнила държава, институции и разпадащо се общество.

 17. 17 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1907 Весело

  До коментар [#12] от "voxy":

  Архитектурни композиции за сядане като на площад Славейков.

 18. 18 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Тези противотанкови препятствия не ми изглеждат временни. Ужасна гледка! Каваците, Смокиня и Веселие бяха култови места край морето. Някои ше си останат само със спомените.

 19. 19 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3258 Неутрално

  БГ селяндурщината е неизмерима - ресторанти и дискотеки на плажовете - това е кул!
  Че инвеститорите са простаци и селяндури - спор няма!
  но какво да кажем за тълпите, които търсят точно този тип заведения, построени на най-хубавите ни плажове?

 20. 20 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3258 Неутрално

  БГ селяндурщината е неизмерима - ресторанти и дискотеки на плажовете - това е кул!
  Че инвеститорите са простаци и селяндури - спор няма!
  но какво да кажем за тълпите, които търсят точно този тип заведения, построени на най-хубавите ни плажове?

 21. 21 Профил на kostadincho
  kostadincho
  Рейтинг: 288 Неутрално

  2 седмици преди изборите много са се активизирали троловете.

  Тези "инвеститори" не разбраха ли, че ако искат туристи, трябва по-малко бетон и повече чувство и учтивост.

  Планувал съм 3 пъти по една седмица на море. Нито една не е в България, след като миналата година пробвах БГ черноморието, по отчайващо обслужване и грозотия по заведения и плажове, не бях виждал от предния път когато бях там.

 22. 22 Профил на lodkarski
  lodkarski
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Раш ков, конфискувай и прибирай в колекцията си от дворци!

 23. 23 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2656 Любопитно

  До коментар [#20] от "pontius_glarus":

  Питай морския съфорумец Moree, който най-вероятно виси на летището в Бургас и чака с хляб и сол пристигащите от днес "спасители на сезона" 😊

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 24. 24 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Калинките се гърчат, за да се спасят от метлата.

 25. 25 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Жалко. А щеше да е хубав храм на сектата герп. Дори го виждах с огромна статуя на бога-слънце...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 26. 26 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  А най- голямата мутра е най- на юг и съсипа едни от най красивите места по крайбрежието... по съвместитество е кмет. От ГЕРБ.

  Всички чиновници са назначени калинки от министерствата в София, където са главните крадливи калинки. За това "не виждат" строежи и всичко за тях е преместваемо... ако ще да тежи 500 тона и да се монтира 2 седмици.

  Преместваемо е, което може да се дръпне от МПС с определен тонаж и което може да се вдигне от кран с определена подемност. Толкова... те ми заваряват, плочки слагат, мивки, тоалетни, замазки... кое му е преместваемото бе, герберухи мафиотски сикаджийски?

 27. 27 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#3] от "Боян Таксиров":

  Свлачищата също се укрепват най-добре с лифтове и хижи, нали?!Или с хотели, вместо подпорни стени!
  Дали се усещаш какви глупости пишеш?!

 28. 28 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  До коментар [#27] от "Капабланка":

  Разбира се! Точно това исках да кажа с поста си :)

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 29. 29 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  А ДНСК какво казва за незаконния строеж на Вълка?! Ще го бутаме ли?

 30. 30 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1053 Любопитно

  Абе толкова ли е сложно - приемаш закон, че на плажа може да има търговски обекти само между 1 юни и 30 септември. И толкова. Преместваеми, непреместваеми все тая. Ако след 30 септември има и клечка останала, бута се незабавно и сметката отива за сметка на нарушителя. Пък мутрите да си правят сметката дали ще леят бетони за 3-4 месеци.

 31. 31 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  До коментар [#3] от "Боян Таксиров":Свлачищата също се укрепват най-добре с лифтове и хижи, нали?!Или с хотели, вместо подпорни стени! Дали се усещаш какви глупости пишеш?!
  —цитат от коментар 27 на Капабланка


  За хотела не си прав !
  До колкото зная те имат разрешение и за стена и за хотел
  Така, че не е проблем стената да е част от хотела.
  Това е за да печелят време , защото трябваше първо да построят стената после да я изследват дали спира свлачищети и накрая след може би година да строят хотела.

 32. 32 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Това става като на тези позиции са назначени бедни соц елементи чийти родители са нямали пари да им купят Лего, да научат разликата

 33. 33 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#30] от "kapitan_laino":

  Не е вариант защото Първо: ще унищожат дюните и плажа Второ: Мутрите ще измислят начин пак да излязат на печалба и ще оставят общината да им бута обектите за да спестят пари.

 34. 34 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 603 Неутрално
 35. 35 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  А кога ще прогледнат за имението на Марешки
  в морската градина и за къщата на Марешки на плажа?!?

 36. 36 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3258 Неутрално

  ....Преместваемо е, което може да се дръпне от МПС с определен тонаж и което може да се вдигне от кран с определена подемност. Толкова... те ми заваряват, плочки слагат, мивки, тоалетни, замазки...
  —цитат от коментар 26 на diegos


  Всички забелязват обектите, но неглижираме мивките, тоалетни, и тяхна КАНАЛИЗАЦИЯТА! Колко калинката на бюджетна издръжка трябва да е извратена за да не си дава сметка, че даже и бараката има канал за мръсна вода, и тя се изсипва в морето! А заради морето идват всякакви летовници-наши и чужди!
  Толкова ли е сложно един нормален закон в урбанистиката - цялото строителство да е на 100 м от плажа! А между хотелите и плажа не бараки и ресторанти, а парк, градина, зона за разходка за съзерцаване на морето, изгрева на слънцето, защото нашите брегове са ориентирани към слънчевия изгрев, който е по-красив от всеки хотел!

 37. 37 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3258 Неутрално

  Абе толкова ли е сложно - приемаш закон, че на плажа може да има търговски обекти само между 1 юни и 30 септември. И толкова. ..."
  —цитат от коментар 30 на kapitan_laino


  Има една поредица от филми за класиране на плажовете с раковини-1,2, до 5. На тези плажове няма нито един търговски обект, май няма и чадъри. Всички хотелиери (включ. и у нас) калкулират в цената на нощувките туристически данък, някога името беше "курортна такса" - средства, с които общинските служби подържат туристическата инфраструктура, почистването на плажовете, спасители.
  Тук се възхищаваме на тези хубави плажове, но никой не се вълнува от механизма на съществуването им. Всъщност точно управляващите ни мразят страната ни!

 38. 38 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Ледът се пропука…
  И “държавните органи” установяват че когато слънцето изгрее е ден, а като залезне става нощ….

  От това файда нЕма, антикорупционна или не.
  Потъването обаче не вярвам да спре

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 39. 39 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 696 Неутрално

  На тези фундаменти мога да кукна сграда на 3-4 етажа.

 40. 40 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Гневно

  Прогнила държава, институции и разпадащо се общество.
  —цитат от коментар 16 на jel47547128


  След 12 години управление на един пожарникар, какво друго може да се очаква!

 41. 41 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Значи можело държавата да си влезе във функциите и да не си затваря очите за ОЧЕВАДНИЯ строеж на заведение/ дискотека за стотици хора. На Слънчака вече не върви дрогата , хората се пренесоха на юг и си трябва чалготека.
  Но това си нарушение на куп закони- разорани дюни , незаконен строеж.Корупция отвсякъде

 42. 42 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 906 Гневно

  Властта се смени и , хоп, ей така от нищото, ДНСК какви прозрения започна да има !
  —цитат от коментар 4 на samoedin


  Мамето им мръсно и корумпета.Аре сега архитекта и началниците на тия служби в панделата и нещата ще потръгнат...

 43. 43 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 906 Весело

  До коментар [#20] от "pontius_glarus":Питай морския съфорумец Moree, който най-вероятно виси на летището в Бургас и чака с хляб и сол пристигащите от днес "спасители на сезона" 😊
  —цитат от коментар 23 на Consumer


  А,май се размина тая.Пак ще ги спират май.Има да кеси там...

 44. 44 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  “Автомагистрали” ЕАД има стая за първа сексуална помощ
  https://bird.bg/first-sexual-aid/
  Държавното дружество “Автомагистрали” ЕАД се е обзавело със стая за първа помощ в административната си сграда. Там обаче липсва задължителният шкаф с медикаменти и превързочни материали. Няма дори един бинт. За сметка на това стаята е оборудвана с всички атрибути на квартира за интимни срещи – двоен креват, санитарен възел с душ с воден масаж и инсталация за подмиване към тоалетната чиния, шкаф с напитки и дори кутия шоколадови бонбони.
  Стаята за първа помощ се намира точно срещу кабинета на зам.-директора Котев на седмия етаж. Няма никаква логика тя да е точно там, защото ако някой пострада и се нуждае от първа помощ той трябва да бъде качван чак на седмия етаж, а после евентуално спускан до линейката.

 45. 45 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 570 Неутрално

  На много места по плажовете се строи по този начин и никой до сега не е вдигал врява. Тези пети се заравят в пясъка и въобще не се виждат. Върху тях се заваряват метални греди, върху които се издига конструкцията. Обектът очевидно не е "преместваем", но понеже не се копае и не се леят бетонни основи е "напълно законен". И тези от ДНСК, които рискуват да го спрат, ще бъдат осъдени в съда, защото концесионерът е изпълнил закона.

 46. 46 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 440 Неутрално

  И в Пазарджик има едно такова "преместваемо"съоръжение-кръчма от 500м2 на място за обществен паркинг!Ама,арх. Влади Калинов не го знае....

 47. 47 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Любопитно

  До коментар [#45] от "Oggie Petkov":

  "Обектът очевидно не е "преместваем"

  "И тези от ДНСК, които рискуват да го спрат, ще бъдат осъдени в съда, защото концесионерът е изпълнил закона."

  Ако разрешението е за преместваем обект, а този обект очевидно (според Вас) не е преместваем, как така концесионерът е изпълнил закона?

 48. 48 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Чак пък внезапно. Преди 10на дена Калинов каза в интервю, че за него това е монтажно строителство, а не преместваеми обекти. Каквото си е.
  —цитат от коментар 6 на wvk19677913


  Строителството си е строителство, няма такъв термин монтажно строителство. Законът говори за СМР (строително-монтажни работи) и никъде не се прави разлика и/или дистанциране между строителните и монтажните работи.

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 49. 49 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 849 Разстроено

  мутри + политически мурви (опг геп) + институционална проституция = бетонирано лайноморие

 50. 50 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Сега първо да почнат от ДНСК. Без тях нямаше тези безобразия да се случват.

 51. 51 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3258 Неутрално

  А кога ще прогледнат за имението на Марешки в морската градина и за къщата на Марешки на плажа?!?
  —цитат от коментар 35 на Боян Баянов


  Само да е имението на Марешки? Столичанката Петя Славова също се уреди с няколко дка, наскоро и друг столичанин с 6 дка - в северната част на Морската градина. Селянията държи да е там, а по медиите ни залъгват с напъни на държавните институции за спазване на закона.
  Да е.а законите, които не правят разлика между нива и плаж, между ЖК и парк, между сечище и гора.

 52. 52 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3258 Неутрално

  До 49 от "хм":

  мутри + политически мурви (опг геп) + институционална проституция =....
  Аз бих добавил и управляващи от Шопско.
  Защото по цялото Средиземноморие има и мутри, и проституция, но само в една европейска държава се издават строителни разрешение за хотели, ресторанти и дискотеки по плажовете с канализация директно в морето, 5 етажни блокове в паркове, пълен бойкот за пречиствателни станции край морето - чиято столица и парламент са в София.

 53. 53 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3258 Неутрално

  Иначе снимката кърти - що за селяндур трябва да си, за да измислиш подобни блокове, и да ги монтираш точно на един хубав плаж?
  Селяндур или тъпо говедо?

  И друго - що за селяндур трябва да си, за да ходиш в подобни заведения, построени точно на плажа, и да ползваш тоалетните му? Защото .айната там, отиващи директнов морето, не са на марсианци, а на обитаващите тази страна!

  Управляващите ни са идиоти, но във всяка една друга страна, включително и по Средиземноморието, хората биха бойкотирали заведения построени на плажа. Само тук им се радваме.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK