Премиерът не изключи възможността от саботаж на изборите

Премиерът не изключи възможността от саботаж на изборите

© Велко АнгеловСлужебният премиер Стефан Янев не изключи възможността на предстоящите на 11 юли парламентарни избори да има саботаж. В интервю за телевизия "България он еър" той подчерта, че това негово предположение се базира на използването за първи път на машини за вота в такъв мащаб. Според него обаче Централната избирателна комисия ще успее да се справи с изборите.


"Винаги е възможно да има саботаж. Отчитаме и фактора, че до момента е имало силно нежелание да се провежда вот с машини. А кой има интерес да говори за саботаж? Дали не са хората, които се занимават с купен вот? Логиката води натам", каза Янев.


Той добави, че всички обвинения за манипулация на вота, каквито идват основно от ГЕРБ, са предположения на хора, които се страхуват от машините. Премиерът допълни, че към момента няма опити за манипулиране на софтуера им. Янев уточни, че в понеделник ЦИК ще направи отчет пред медиите за проверката на цялостното обслужване на машините.
Министър-председателят каза още, че е възможно да има още рокади в ключови администрации. Те обаче не били самоцел. По думите му рокади се правили, само ако ръководителите са некомпетентни и не работят в полза на хората.


Янев посочи политическите партии като носители на подмяната на вота, защото именно от тях тръгва купуването на гласове и корпоративният вот. Той добави, че са взети всички мерки да не се стигне до масово купуване на гласове, каза за целта прокуратурата, МВР и ДАНС работят в синхрон.


"За всеки един български гражданин трябва да е ясно, че продаде ли си гласа, ще спечели 100 лева, но ще загуби 10 хил. лева за следващите 4 години, които могат да отидат за образование и здравеопазване", допълни премиерът и призова всеки, който стане свидетел на подобно престъпление, да подаде сигнал.


Янев уточни, че по Националния план за възстановяване и устойчивост се работи доста интензивно и до края на следващата седмица ще е готов като основна рамка. Той ще бъде представен на публично обсъждане и едва след това ще бъде внесен в Еврокомисията. Според него през октомври или ноември най-рано ще могат и да се получат първите пари от него.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK