Прокуратурата проверява бившия областен управител на Варна за продажба на терен в Морската градина

Продаденият терен в Морската градина на Варна

© АГКК - скрийншот

Продаденият терен в Морската градина на ВарнаВърховната административна прокуратура е образувала преписка "по информация в медиите" за извършена продажба на терен от 6 дка в Морската градина на Варна. Според текста на съобщението, разпространено от прокуратурата в центъра на проверката е твърдение в публикациите, които са привлекли вниманието й, според които сделката е извършена през миналото лято от вече бившия варненски областен управител Стоян Пасев. Купувач е търговско дружество с 50 лв. капитал, което до момента на сделката е притежавало само малка паянтова постройка в рамките на терена, обект на сделката.


"В изпълнение на конституционно установените си правомощия да следи за спазване на законността, съблюдавайки държавния и обществен интерес Върховна административна прокуратура е ангажирала Окръжна прокуратура - Варна, за предприемане на действия по реда на надзора за законност - извършване на проверка, при която да се преценят законосъобразността на действията и административните актове на областния управител, пише още в ръзпространеното днес съобщение на държавното обвинение. Ако в хода на работата бъдат установени данни за престъпление, ще се сезира компетентната структура на прокуратурата."


На 6 юни т.г. "Дневник" публикува информация за това, че в разгара на летните протести срещу управлението на ГЕРБ през миналата година бившият управител на Варненска област Стоян Пасев е продал въпросните близо 6 дка от Морската градина. Цената на сделката е малко над 708 хил. лв., което прави под 120 лв. на кв.м, което е изключително ниска цена за района на парка.
В текста на договора, с който е продаден имотът, частна държавна собственост, изрично е записано, че теренът се намира в зона "Приморски парк" - местност "Салтанат", във Варна. Справка в кадастралната карта обаче показва, че при продажбата в него е била включена и половината от паркинг - също държавна собственост. До момента той е използван като "буферен" от посетителите на Морската градина, в който движението на автомобили е забранено със заповед на кмета на Варна Иван Портних (ГЕРБ). След продажбата, извършена от Стоян Пасев, от паркинга е останал парцел с големина 2000 кв.м също частна държавна собственост, който също подлежи на продажба.


Информация за сделката с част от Морската градина беше публикувана най-напред във Фейсбук от бившия депутат Стела Николова (Демократична България).


В договора за продажбата на терена като купувач е записано дружеството "Порт Варна". То е собственост на Борислав Лазаров и Невен Райков. Справка в Търговския регистър, направена по-късно от "Дневник", показа, че в момента Райков е собственик еднолично или в съдружие на 8 компании, работещи основно в сферата на ресторантьорството, хотелиерството и туроператорската дейност. Лазаров участва в 25 компании със същия предмет на дейност.


Според сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, макар и разположен в парк според Общия устройствен план на Варна, продаденият имот представлява урбанизирана територия с начин на трайно ползване, позволяващ застрояване с височина до 10 м.


Всичко за сделката, станала повод за проверката на прокуратурата - тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  Прокуратурата чака публикациите на Дневник, че да разбере за продажбата на терен в Морската градина на Варна на поредния мафиот ! Че даже и да се задейства ! От немай къде, при това, с голямо неудовлетворение !Да се смееш ли, да плачеш ли ?

 2. 2 Профил на koliok5
  koliok5
  Рейтинг: 412 Неутрално

  работа, работа, работа...

 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  " В договора за продажбата на терена, като купувач е записано дружествата "Порт Варна". То е собственост на Борислав Лазаров и Невен Райков. Справка в Търговския регистър, направена по-късно от "Дневник" показа, че в момента Райков е собственик еднолично, или в съдружие на 8 компании, работещи основно в сферата на ресторантьорството, хотелиерството и туроператорска дейност. Лазаров участва в 25 компании със същия предмет на дейност."

  Все тимаджийските мутри накъдето и да се обърнеш, мила моя майно льо ! Мутра до мутра ! Корупция след корупция ! Браво, каскет ! Браво ОПГ ГЕРБ !

 4. 4 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1158 Весело

  Всъщност ме радва фактът, че прокуратурата полека полека започва да обръща внимание на публикации в медиите. Остава и да почне да образува качествени дела и кажи-речи ще си върши 50% от работата.

  You don't know what you don't know.
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  Те толкова парцели продадоха в морската градина, прокуратурата чака пресата да и каже къде и на кого.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на cvh501084513
  cvh501084513
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Само замазване очите.

 8. 8 Профил на nit091063343
  nit091063343
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Всъщност ме радва фактът, че прокуратурата полека полека започва да обръща внимание на публикации в медиите. Остава и да почне да образува качествени дела и кажи-речи ще си върши 50% от работата.
  —цитат от коментар 4 на meteowrite


  Няма за какво да се радвате, най-вероятно целта на каскетите е да не намерят нищо нередно и да го изкарат по-чист от росичка. Този филм вече сме го гледали, те и Пеевски го проверяваха, ама само американците го намагнитиха.

  Мода е ПКП
 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2573 Весело

  Във Варна са най-големите тАрговци - строят скъпо, продават евтино. Булевардът за доста милиончета, парцелчета за левчета, но е сигурно заради извънземната дупка!? Всичко е точно - от законно, по-законно!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 10 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Ся, кви са тия безмислени, ненавременни проверки? Първо трябва Магнитски на всички олигарси, без изключение и на техните (не) роднини, че да нямат пари за луксозни адвокати и подкупи на съдиЙ и за плащане на гаранции. След това може и да се свърши някаква полезна работа с разследванията, обвиненията и в съда. Иначе, обикновено такива разследвани, обвинени и съдени олигарси и техните корумпе слуги в чиновническия апарат, си тръгват от съдебната зала по-богати, за сметка на бюджета.

  мурзилка
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  До коментар [#9] от "ЗаНиЗа":

  152 000 000 за 2км и нещо!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#8] от "nit091063343":

  Точно. И аз си помислих нещо подобно. Обикновено прокуратурата извършва такива "проверки", които имат характер на индулгенция.

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Г-н Пасев!!!
  Чието друго име е :
  "Какво Има За Мен".
  А кога прокуратурата ще скочи на странния руски кмет изПортних?
  Или "отборчето" си го пази за още далаверки?

 14. 14 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Варненската Мутро градина!!

 15. 15 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5316 Весело

  "... което прави под 120 лв. на кв.м, което е изключително ниска цена за района на парка."

  Разликата между 120 лв и близка до реалната цена трябва да се търси КЕШ, в брой, на ръка

 16. 16 Профил на MrHide
  MrHide
  Рейтинг: 518 Весело

  Няма смисъл, вичко е законно...

  Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering. I sense much fear in you.
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Любопитно
 18. 18 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#8] от "nit091063343":

  Ех, ама не закачате иронията :)

  You don't know what you don't know.
 19. 19 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 602 Весело

  Пък много бързо са взели "отношение" от агенцията на Каскета. Има няма и една година, а те вече "действат"!
  Браво на тези "доблестни" прокурори! Така ще оправят настъпилият "хаос" от управлението на служебното правителство.
  "Достойни" пазители на обществения интерес са всички каскети.

 20. 20 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Царските конюшни?
  С една заплата живее ли се?
  Хората имат 5длъжности в Александровска

 21. 21 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#19] от "Косьо Генчев":

  Така става, щото е напълно възможно и самият каскет да бъде намагнитен. Пари му под крачуните и гледа да се разграничи от тия, които го назначиха, като играе роля че ги преследва като врагове.

  мурзилка
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK