Пътната агенция възложила договори за 2.5 млрд. лв. повече от планираното

Асен Василев, служебен финансов министър

© Надежда Чипева, Капитал

Асен Василев, служебен финансов министърИзбори 2022

Агенция "Пътна инфраструктура" е възложила договори за текущи ремонти за 2.8 млрд. лв. при предвидени за целта 370 млн. лв. Това съобщи в предаването "Алтернативата" министърът на финансите Асен Василев. Това съдържа най-новата информация от проверките на държавните разходи, които служебното правителство прави.


Част от парите са плащани по стари договори от 2015 г. и дори от 2010 г., което, според министъра няма как да е законно.


При друга група поръчки с лимит 20 млн. лв. са раздадени 170 млн. лв., каза Василев и добави: "Това е нова информация, която продължаваме да изискваме и събираме, защото централизирано я няма. Централизирано е налична само оригиналната поръчка, но не и как са възложени, как са разплатени. Фирма по фирма събираме
всеки договор. За пръв път се упражнява контрол върху този харч".
Освен "инхаус" договорите, чрез които дейност се възлага на държавно дружество, а то сключва договори с подизпълнители без търг или конкурс, нарушения има при обществените поръчки, голяма част от които са с един кандидат. В някои общини 50% от поръчките са с един кандидат, каза Василев.


Министърът съобщи, че от понеделник Агенцията за държавната финансова инспекция ще има нов ръководител. Предишният, който е в продължителен болничен, вече месец не може да бъде открит на домашния си адрес, нито с нотариус.


Още няма резултат от проверката на пристанището на "Лукойл Нефтохим" в Росенец, каза министърът, но добави, че вместо по един представител на държавата там вече дежурят по трима - митничар, данъчен и граничен полицай. По думите му бургаската митница за месец и половина е преизпълнила приходите на ДДС от внос със 160 млн. лв.


По повод искането на Ирена Кръстева да бъде извадена от ограничителния "черен списък", защото нямала бизнес връзки с поставения под санкции от САЩ свой син Делян Пеевски, Василев обясни, че е отправено запитване до чуждите служби, за да се изясни дали има движения на пари и материална и нематериална помощ между двамата в офшорни зони.


"Ще обеднеят хората, които карат майбаси" - с тези думи служебният министър коментира оплакване на привърженичка на ГЕРБ, станало популярно в социалните мрежи, която изказа страх, че без ГЕРБ във властта хората ще бъдат докарани до просешка тояга. "Ще обеднеят хората, които карат майбаси, защото са получавали поръчки без конкурс Те ще обеднеят и ако до просешка тояга стигнат, не мисля че това ще е трагедия. За разлика на над 2 млн. пенсионери, над половината от които живеят под прага на бедността", каза Василев помолен да коментира видеото с привърженичката на ГЕРБ. .

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK