Оранжерията на Доган в Росенец трябва да бъде съборена, реши съд в Бургас

Оранжерията в летните сараи на Доган

© Петя Михова

Оранжерията в летните сараи на ДоганОранжерията на резиденцията в парка "Росенец" край Бургас, свързвана с почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, трябва да бъде съборена. Това гласи решение на Бургаския административен съд, публикувано днес. Делото бе образувано по жалба на дружеството "Хермес солар", формален собственик на резиденцията, срещу заповед на бургаския кмет Димитър Николов за събаряне на постройката.


Според тази заповед оранжерията с площ от 500 кв. м. е незаконна и трябва да бъде съборена. Мотивът е, че няма данни кога е построена и кой е нейният строител. Според адвоката на "Хермес солар" обаче в издаването на заповедта са допуснати нарушения като обектът "неправилно е квалифициран като строеж", пише във възраженията им срещу решението на Николов.


През март 2016г. "Хермес солар" са заявили пред община Бургас, че в имота ще бъдат изградени "оранжерия до 200 кв.м." и "градински и паркови елементи, с височина до 2.50м. над прилежащ терен".
Съгласно Закона за устройство на територията за обекти като оранжерии, които са до 200 кв.м. не се изисква разрешение. Съдебно-техническата експертиза обаче е установила, че има разминаване в посочените параметри на съоръжението.


В заповедта на Община Бургас за премахването на незаконната пострайка се посочва, че тя е приблизително 500 кв.м., а в действително е около 912 кв.м. За такива обекти са необходими инвестиционен проект и строителни разрешителни, каквито в този случаи не са открити.


Според съда няма допуснати нарушения при издаването на заповедта и постройката трябва да бъде премахната. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK