Прокуратурата се похвали с разкритие "Божков - Лилана", но тихомълком оттеглила едно от обвиненията

Лиляна Деянова, обвинена в източване на евросредства, и адвокатът й Николай Хаджигенов.

© Велко Ангелов

Лиляна Деянова, обвинена в източване на евросредства, и адвокатът й Николай Хаджигенов.Прокуратурата обяви, че е открила доказателства за свързаност "между участниците в престъпното сдружение около Лиляна Деянова" (известна като певицата Лилана) и пребиваващия в Дубай бизнесмен с интереси в хазарта Васил Божков.


Това стана чрез видео, качено в ютюб, в което чрез слайдове държавното обвинение показва какво е свършило в разследването срещу Деянова, съдружника й, брат й и още няколко души, по което днес се състоя първото съдебно заседание. Участниците в процеса са обвинени като членове на организирана престъпна група за незаконно усвояване на европейски средства по програма "Иновации и конкурентоспособност" за над 2.7 млн. лева в периода от 2016 до 25 април 2020 г.


Във видеото се казва, че в хода на разследването били открити "доказателства за свързаност между участниците в престъпното сдружение и друг български гражданин, на който към момента по друго дело са предявени 18 обвинения". Същият е с наложени санкции по закона "Магнитски" като на това описание отговаря единствено Божков.
Досега за това, че прокуратурата свързва бизнес дейностите на Деянова с Божков се знаеше единствено от свидетелствата на самата нея. Преди година тя твърдеше, че още при задържането си е питана кога е била в Дубай и че разследващите са търсели връзка между нея и Божков.


Видеото, подготвено от прокуратурата, беше разпространено днес неочаквано като линк към рутинно прессъобщение за това, че първото съдебно заседание в процеса е отложено. Причина за отлагането обаче е освен отсъствието на адвокат, също и фактът, че част от обвиняемите не са получили съдебните книжа по делото и на са могли да подготвят защитата си.


Самата Деянова твърди, че атаката срещу нея, нейния съдружник и нейния брат "е следствие на нашата дързост да се изправим срещу корупцията в тол системата и в пътната агенция". През лятото на 2019 г. тя и съдружникът й са сезирали прокуратурата и Европейската комисия за корупция в пътната агенция във връзка с тол системата. Не е известно каква е съдбата на тези сигнали. Деянова твърди, че тя и съдружникът й разполагат със запис в министерството на икономиката на тяхна среща с шеф там, който казва, че е било наредено да ги тормозят. Твърди и, че е налице видеозапис в АПИ, където им отказват документи за регистрация и в който "ясно става името, КОЙ е човекът, който всъщност управлява". За обвинението за злоупотреба с европейските фондове компанията на Деянова казва, че всичките й проекти са изпълнени, предадени и приети без забележки, а при одити не са открити нередности.


В предаването "Евродикоф" по "Евроком" тази вечер Деянова и съдружникът й Мартин Димитров показаха документи, според които прокуратурата е оттеглила обвиненията срещу тях, че са заплашвали служители на АПИ. Отбелязаха и това, че този факт не е съобщаван публично от държавното обвинение. Преди малко повече от година прокуратурата беше разпространила показания на шефове на пътната агенция, които са се оплакали,че ги е заплашвала и опитвала да нахлуе с ритници в кабинетите им.


Лилана потвърждава, че познава отдавна Божков, но отрича бизнесът й да е свързан с това познанство. "Никога не съм го търсила за помощ. Моят бизнес изцяло няма нищо общо с него", каза тя в интервю за Би Ти Ви преди година.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK