Къде се намира помощ при ухапване от кърлеж

Къде се намира помощ при ухапване от кърлеж

© Красимир ЮскеселиевПролетно-летният сезон е епидемичен за развитието на кърлежи, но тази година няма нарастване на броя ухапани за страната, нито заразени с някоя от инфекциите, предавани от кърлежите, съобщи пред "Дневник" пресцентърът на здравното министерство. При ухапване е добре кърлежът да бъде изваден от медицинско лице в първите 24 часа, като всички лични лекари могат да свършат тази работа. Няма специализирани кабинети за вадене на кърлежи, уточни столичната районна здравна инспекция на запитване от "Дневник".


Няма повишение на нито едно от предаваните с кърлежи заболявания спрямо миналата година, има само слабо повишение през юни в сравнение с предишните месеци, което е нормално, информира Министерството на здравеопазването.


Няма обособени кабинети за вадене на кърлежи


Пациентите следва да се обърнат към личните си лекари, които, ако нямат възможност да окажат помощ в този момент, са длъжни да насочат пострадалите къде могат да получат медицинска помощ, разясни районната здравна инспекция пред "Дневник". Личните лекари са длъжни да информират пациентите си за местоположението, телефон и други начини за контакт на заместника, дежурния кабинет или лечебното заведение, осигуряващи медицинска помощ на пациентите от неговия регистър, добавя Министерството на здравеопазването.
От министерството уточняват, че отстраняването на кърлеж се извършва амбулаторно от специалисти в извънболничната помощ, включително и в кабинети за неотложна помощ. "Съгласно нормативната уредба, отстраняването на акари (вкл. кърлежи) е включено в пакета диагностично-лечебни дейности в първичната извънболнична помощ, които се заплащат от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Това означава, че всеки общопрактикуващ лекар може да окаже медицинска помощ при ухапване от кърлеж", гласи отговор на министерството до "Дневник".


Как да се предпазим


Специалистите съветват гражданите да се обличат със светли дрехи, като е важно дланите и глезените им да бъдат покрити. Добре е да се използват репеленти, а местата с висока неокосена трева трябва да се избягват.


Важно за гражданите е да се съобразяват с указателните табели и да спазват карантинния период по време на пръскането срещу кърлежи. Обработките се извършват съобразно предписанията на Регионалните здравни инспекции сутрин, когато в парковете няма много хора. До момента през април и май са извършени обработки срещу ларви на комари, кърлежи и гризачи, а пръскането се повтаря през юни и юли при подходящи метеорологични условия.


При ухапване от кърлеж


Около 30% от кърлежите са преносители на инфекции. Появата на червено петно с обезцветяване в средата на мястото на ухапването е типично за лаймска болест, обръщат внимание лекарите. Ето препоръките на Националния център по заразни и паразитни болести за действие при ухапване от кърлеж:Кърлежът трябва да се свали максимално бързо, по възможност от медицинско лице. Мястото да се наблюдава за зачервяване, което се появява от 5-10 дни до месец след ухапването от кърлежа, с диаметър поне 4-5 см и нараства бързо, без сърбеж и затопляне на кожата, възможни са също субфебрилна (под 37 градуса - бел.ред.) температура, увеличени лимфни възли в района на ухапването и общи грипоподобни оплаквания. Това са симптомите на ранна Лаймска болест.


Втората по честота, предавана с кърлежи инфекция в страната е Марсилската треска. Тя започва с внезапно повишение на температурата, главоболие, болки в мускулите и ставите, тъмно петно на мястото на ухапването и дребен макуло-папулозен обрив по дланите и ходилата.

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Въобще лаймската болест може и да е смъртоносна. Ако група хора бяха инвестирали в нея като в короната, можеха поне 5 години да захлебват.

 2. 2 Профил на ДрънкалУтУ
  ДрънкалУтУ
  Рейтинг: 560 Неутрално

  То хубаво Дневник ни информира какво се прави при ухапване от кърлеж. Но защо не са пръскали от общините по парковете и зелените площи.

  Мани мани...
 3. 3 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  > Специалистите съветват гражданите да се обличат със
  > светли дрехи, като е важно дланите и глезените им да бъдат покрити.

  Предполагам че препоръчват нещо подобно на това:

  https://pchelar.com/product/пчеларски-гащеризон-супер-пчеларка/

  Допълнителните аксесоари са на съседната страница.

  કટાક્ષ
 4. 4 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Преглеждай кучето след разходка!

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 5. 5 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 345 Любопитно

  А това нещо кърлежа как докопва човека, че нищо по въпроса? Лети ли, скача ли, пълзи ли?

 6. 6 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 345 Неутрално

  "Специалистите съветват гражданите да се обличат със светли дрехи"
  Е, повечето специалисти твърдят точно обратното, тез къде ги намериха...

 7. 7 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#5] от "Араламбене му е майката":

  > А това нещо кърлежа как докопва човека, че нищо по въпроса?
  > Лети ли, скача ли, пълзи ли?

  Кенгуру виждал ли си по телевизията? Подобно е, само дето има хобот и след скока се впива в теб.

  કટાક્ષ
 8. 8 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#6] от "Араламбене му е майката":

  > тез къде ги намериха.

  Покрай лятното затишие на КОВИД-а са се преквалифицирали да изкарат някой лев от кърлежите.

  કટાક્ષ
 9. 9 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1333 Любопитно

  Голяма драма за един кърлеж. В Ютуб има много видеа как се вади кърлеж.
  Вместо да чакате с часове и да пътувате (понякога десетки) километри, можете да си го извадите сами. С конец например.

  https://www.youtube.com/watch?v=ks0sk8i7g-c

  Или с пинцета.

  https://www.youtube.com/watch?v=1Vj-qhxCJbA

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#9] от "БМЗ":

  Ти искаш да оставиш медицинските лица да измрат от глад ли ?

  А кой ще се грижи за нас като дойде КОВИД'24 ?

  По добре си боцнете по един кърлеж, отивате в Пирогов да ви го махат за 20 лева и по този начин ще подкрепите гилдията в тия трудни времена.

  કટાક્ષ
 11. 11 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  Най-големите преносители на кърлежи са гълъбите.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 12. 12 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#9] от "БМЗ":Ти искаш да оставиш медицинските лица да измрат от глад ли ?
  —цитат от коментар 10 на Ан Он

  Без ректиуми, лицата им неа да повехнат.

 13. 13 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1333 Любопитно

  До коментар [#10] от "Ан Он":

  Бързата помощ не беше ли безплатна?

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 14. 14 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 816 Весело

  До коментар [#10] от "Ан Он":

  >По добре си боцнете по един кърлеж, отивате в Пирогов да ви го махат за 20 лева и по този начин ще подкрепите гилдията в тия трудни времена.

  + бонус инжекция против тетанус

  Миналата година на два пъти ме уАпа кърлеж. Махнаха ми ги във ветеринарната клиника до нас срещу 5 лв. Не съм си и помислял да ходя до Пирогов или др. болница, щото щяха да ми искат ПЦР, за да мога да прекрача прагът им.

 15. 15 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Освен подходящото време, топло и влажно, за бума от кърлежи има вина и постепенното завръщане на бездомните кучета, навсякъде вече се забелязват все повече и повече, охранени, за сега неагрисивни, но все така разнасящи кърлежи и тении.

 16. 16 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 739 Весело

  Измъкването на кърлеж е проста работа, ако се сетите, че и животинчето иска да диша. Намажете го с дебел слой вазелин, някакъв крем, става и просто със свинска мас. След това се измъква просто с два пръста стига да не са кебапчета като моите.

  73! Go Go
 17. 17 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  Измъкването на кърлеж е проста работа, ако се сетите, че и животинчето иска да диша. Намажете го с дебел слой вазелин, някакъв крем, става и просто със свинска мас. След това се измъква просто с два пръста стига да не са кебапчета като моите.
  —цитат от коментар 16 на Go Go


  Става дори с олио и трябва да се върти внимателно обратно на часовниковата стрелка. Остане ли главата ще трябва доктор.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 18. 18 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Що за глупаво писание, ще кажеш че става въпрос за някакво ядрено оръжие. Взимате една пинсета и внимателно го дърпате нагоре, толкова. Има и доста клипчета в ютюб как се вадят кърлежи, продават и специални джаджи за вадене на кърлежи но пинсетата е напълно достатъчна а и другите неща не винаги вършат работа ако кърлежа е малък. Който ходи в планината е хубаво да има пинсета, аз нося едно малко швейцарско ножче което има пинсета. Какви лични лекари, какви специализирани кабинети какво пет лева.

 19. 19 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#17] от "AModoMio":


  Това с часовниковата стрелка е някакъв мит който няма общо с истината.

 20. 20 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#14] от "Bond007":


  И мен ми се беше лепнал един миналата година, погледнах в ютюб за 30 секунди как се вади и си го извадих, както писах по горе с пинсета :), никакви доктори било то ветеринарни или хуманни не са нужни. Лекари евентуално са нужни само ако след това се появи широко червено петно.

 21. 21 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  До коментар [#20] от "Billy Pilgrim":

  Откакто ме рязаха, за да го извадят не мисля, че е толкова лесно.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 22. 22 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#5] от "Араламбене му е майката":

  Беш ли мааму...
  Аз съм израснал като дете в двор и махала с всякакви треволяци, чувал бях думата кърлеж, но така и не бях чувал за пострадал от такова. Като голям постоянно обикалям из природата, заедно с децата си, които винаги са се завирали къде ли не. Кърлеж нас не ни е хапал никога. Доколкото знам скача от тревата, на върха на която стои - ако е нисък, да речем райграс в парка, ти скача някъде под коляното. Ако е висока тревата, може и на шията да ти скочи.
  ...Но преди 2-3 години видях един мой познат от Габрово, който бил прекарал Лаймската болест, защото не разбрал, че кърлеж му смуче кръвчицата. Този човек от здрав и прав, се беше превърнал след оживяването си в зеленчук, и то зеленчук задушен зеленчук... Оттогава се заинтересувах и понякога се фъскам с репелент за всеки случай. Но да си пази човек чак дланите, това е според мен безумен съвет

 23. 23 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#21] от "AModoMio":

  Колко сантиметра те "рязаха" :). Те лекарите ако ги оставиш да вилнеят ще ти измислят какво ли не само да вземат някакви пари. Има достатъчно информация по темата, имаше едно клипче в ютюб дето жената специално остави кърлежа да я захапе за да покаже как се вади, няма нищо страшно. Писах горе че миналата година си извадих един. Дори главата да остане в кожата на 99 и нещо процента тялото ще я изхвърли. Лошото е че поради естеството на "здравната" ни система лекарите имат полза от това да поуплашат човека и след това да му приложат "сложна" процедура на лечение, която разбира се се плаща :) било то лично или чрез усвояване на пари от касата.

 24. 24 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  До коментар [#16] от "Go Go":


  До коментар [#17] от "AModoMio":


  Аха и тъкмо защото иска да диша може да повърне вътре в теб стомашното си съдържимо. Което е равнозначно на заразяване ако е приносител на съответните прекрасности, които са описали в статията. Никакво мазане-отдавна е отречено и никакво въртене. Друг е въпросът, че както чувам, много лекари продължават да ги мажат.

 25. 25 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#18] от "Billy Pilgrim":

  Тамън щях да ти възразя, че откъде пък в гората ще намери човек пинсета, ама ти си дал отговора - в швейцарското ножче :)

 26. 26 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#18] от "Billy Pilgrim":

  Тамън щях да ти възразя, че откъде пък в гората ще намери човек пинсета, ама ти си дал отговора - в швейцарското ножче :)

 27. 27 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  До коментар [#23] от "Billy Pilgrim":

  Беше по татово време, тогава никой не искаше да плащаш.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 28. 28 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#25] от "Митев":

  Абе и да нямаш пинсета в гората, не е проблем да се изчака до вечерта, когато си вкъщи. Така или иначе докато се движиш из шубраците най-вероятно няма да го усетиш че се е лепнал :).

 29. 29 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  До коментар [#23] от "Billy Pilgrim":

  С каква пинсета го извади? Тази, която върви с Викса не е толкова прецизна, като на ветеринарката от клипчето в тубата.

 30. 30 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#27] от "AModoMio":

  Това ще да е било по времето когато още са въртели по часовникови стрелки и са мазали с мас и т.н. :), човека по горе е написал, че тия неща са отживелица. Най-елементарното е това, което вече написах. Хващаш го и внимателно дърпаш нагоре, като се стремиш да не го скъсаш.

 31. 31 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#29] от "filofob":

  Вадил съм с обикновена пинсета за скубане на вежди, не знам колко прецизна трябва да е :). Според мен всяка такава пинсета върши работа

 32. 32 Профил на puhoran
  puhoran
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#17] от "AModoMio":

  Нямат резба на главата че да се върти. Това е грешно!

 33. 33 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1333 Любопитно

  До коментар [#29] от "filofob":

  Става и с пинсета от швейцарско ножче.
  Ако кърлежа е бил впит дълго и е станал дебел, тогава трябва с тънка пинсета да се хване в основата. Ако го хванеш за корема, може да "повърне" част от насмуканата кръв и така да се заразиш. Това е най-опасното в цялата работа, а не че щял да изпие капка кръв.
  И естествено, трябва да се извади възможно най-скоро, защото колкото повече стои, опасността от горното нараства. Така че ако си за риба на някой язовир не си проваляй почивката с посещение в Бърза Помощ. Но и не чакай следващия ден. Просто ги извади сам или някой приятел да го извади (ако е на недостъпно място).

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 34. 34 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#23] от "Billy Pilgrim":

  Извинявам се че се намесвам, но силно подценяваш нещата с кърлежите. Може би де дължи на това, че в България почти нямате опит с тях и пострадалите са много малко. По нас това си е голяма нападт, поради което в училищата и скаутските отдили се учи задължително как да се пазиш, как да го вадиш (това с мазане с мас е тотална глупост, защото ако започне да се души и повърне, голяма беля може да стане) и какви признаци да следиш. За дъжаление, понякога ако е на кофти място (главата например), човек може да не разбере че има признаци и после може да има сетиозни последствия, които се проявяват постепенно длед няколко години. Тскс че кърлежите не са за подценяване.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 35. 35 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 659 Любопитно

  В Лидл България не пуснаха ли комплект бърза помощощ при ухапване? Струва само 2,79Е.
  https://www.discounto.de/Angebot/Brandwunden-Zecken-Schu-rfwundenset-2492288/
  Или такъв от Алди http://offers.kd2.org/de/ch/aldi/pffIS/
  Ако няма Хамилтона да действа.

 36. 36 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#5] от "Араламбене му е майката":

  Всякак, ако ходиш из треви и има кърлежи може да те налази или скочи. Всеки който има куче и го разхожда е свикнал с кърлежите, обикновенно кучето го налазват и то не само един и когато се прибере в къщата започват да падат из нея и от там може да те налазят и теб. Отделно всеки с куче се е научил и какво да прави с кърлежите по него...

 37. 37 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 462 Неутрално

  В много западни страни ако отидеш при доктор за кърлеж ще ти се изсмеят - не е сложно да се махне сам, има си и специализирани инструменти.

 38. 38 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 462 Неутрално

  В много западни страни ако отидеш при доктор за кърлеж ще ти се изсмеят - не е сложно да се махне сам, има си и специализирани инструменти.

 39. 39 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  > Специалистите съветват гражданите да се обличат със > светли дрехи, като е важно дланите и глезените им да бъдат покрити. Предполагам че препоръчват нещо подобно на това.
  —цитат от коментар 3 на Ан Он


  По-скоро е това:

  https://afrogistmedia.com/wp-content/uploads/2019/04/fun-facts-about-african-dance.png

  Както бе казано, важното е глезените да са покрити.

 40. 40 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  То хубаво Дневник ни информира какво се прави при ухапване от кърлеж. Но защо не са пръскали от общините по парковете и зелените площи.
  —цитат от коментар 2 на ДрънкалУтУ


  Общината не пръска срещу кърлежи, за да не вземе някой олигарх да се натрови 😂 😂

 41. 41 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  1-2 капки масло от чаено дърво, разтворена примерно в малко зехтин, с това леко се намазват ръце и крака. Или се капва/ пулверизира на дрехите. Това е един от най-простите и ефективни репеленти. Да не се прилага обаче при кучета.

 42. 42 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#13] от "БМЗ":

  > Бързата помощ не беше ли безплатна?

  Ваденето на кърлеж не е бърза помощ а платена услуга. Преди десет години беше 10 лева.

  કટાક્ષ
 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  "които се заплащат от бюджета на Националната здравноосигурителна каса."
  А защо на мои познати им искат да плащат.

 44. 44 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  При ухапване от кьрлеж в лекарски кабинет, кьде другаде.

 45. 45 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3325 Неутрално

  Да си кажа и аз моето от личен богат опит с кърлежи, защото в поредния алармистки материал виждам много заблуждаващи и дори вредни съветакои.
  1. Наличие на пълзящ кърлеж по дрехите, крайниците или главата и врата не е повод за паника. Просто го отстранявате и забравяте.
  2. Ако сте сред природата и почувствате прилазване, боцкане като трънче или осил, понякога дори около слабините веднага намирате начин да видите каква е причината, дори може да помолите близък да ви помогне. Ако е кърлеж, дори и са е вече впит го отстраняваге веднага с пръсти или каквото намерите остро. Дезинфектирате веднага с алкохол или просто промиване. Не е добре да се чака часове докато се отиде да лекар, който ще направи същото.
  Да, 30% от кърлежи носят вируси и бактерии, но за да се пренесат на човека са необходими часове или повече от денонощие.
  3. След ден в природата задължително обстоен преглед под душа.
  4. За лаймската и марсианската правилно е споменато, но дори да се случи да пипнете, отново няма място за паника. Тия неща се лекуват успешно ако не се пропуснат първите стадии.
  5. Кримската е най-опасна, защото няма лечение, нито ваксина и смъртността е много висока и е много заразна за околните. Четете в нета за симптомите. Отново няма място за паника, защото е много рядка и се появява на вълни година за година.
  6. В екзотични места като Африка и пр. има и много други болести пренасяни от кърлежи, повечето от които неизучени от съвременната медицина, защото са редки спрямо другите гадости които има там.
  За последно:
  Без паника, винаги душ с обстоен преглед в края на деня.
  Нямате нужда от лекар, за да премахнете кърлеж - колкото по-рано го направите, толкова по-добре.

 46. 46 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3325 Неутрално

  До коментар [#40] от "everlast666":

  Пръскането срещу кърлежи е глупост подобна на оная дето пръскаха в махалите срещу ковид в Ямбол и Бургас.

 47. 47 Профил на poly_na
  poly_na
  Рейтинг: 112 Неутрално

  Носете си репелент навсякъде, особено, ако ходите на пикници и походи, и хубаво пръскайте около мястото, където седите. Ваденето също е лесно - с пинсета се хваща и дърпа право нагоре, не се върти, не се маже с нищо.

 48. 48 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#43] от "Роси":

  Няма личен лекар златотърсач,който да ти извади кърлеж по НЗОК дори и 1 мин да му отнеме. Всеки взима между 30 и 50-60лв за услугата , платена от НЗОК. Може би в някое село или някой много съвестен да го направи, но тези по ТВ АБСУРД!!!

  Един Българин
 49. 49 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  Мене като ме ухапе кърлеж, изчаквам един месец да разбера какво ще стане. Не съм видял някой да разнася кърлежи по болниците. А и да го покажеш, кво от това?

 50. 50 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  До коментар [#5] от "Араламбене му е майката":

  "А това нещо кърлежа как докопва човека, че нищо по въпроса? Лети ли, скача ли, пълзи ли?"

  Скача ! Веднъж като те налази, не се впива веднага, а се движи, докато намери меки части и тогава се впива ! Наскоро съм си вадил кърлеж - беше точно малко над прасеца ми забит ! Извадих го собственоръчно за 10 - тина секунди и го убих, нищо сложно ! Вторият път ми се беше забил под мишницата, един познат имаше малко по - голям нокът, просто го хвана и го издърпа от мен, пак за няколко секунди ! И двата кърлежи са били още в начална фаза на захващане по мене ! Затова след разходка навън, особено през пролетта, на следващия ден се проверете имате ли някъде кърлеж забит по тялото си ! Досега не съм боледувал от ламска блест !

 51. 51 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#34] от "DDR":

  Аз пиша от собствен опит, спомням си че и като дете са ми се лепвали кърлежи, нищо страшно не се е случило както и на много други хора. Едно време всички деца караха ваканциите по селата си, имаше и много повече хора дето живееха по селата и кърлежите никога не са били приемани като нещо толкова страшно. Ако искате да намерите поредна причина да паникьосвате хората, това вече е друг въпрос. Няма да се изненадам ако скоро почнат да ни убеждават и колко страшно и опасно е да излизаме от вкъщи, да дишаме, да хванем настинка и т.н., то май и хората си обичат да има повод за паника от нещо.

 52. 52 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3746 Любопитно

  До коментар [#37] от "nodamncat":

  " В много западни страни ако отидеш при доктор за кърлеж ще ти се изсмеят - не е сложно да се махне сам, има си и специализирани инструменти."

  Не, не е, правил съм го собственоръчно няколко пъти и то върху себе си ! Ако има инфекциозно заболяване, причинена от кърлежа, обаче, тогава положението става съвсем различно и трябва да се вземат спешни мерки в зависимост от вида му ! Едно от най - опасните е тази ХЕМОРАГИЧНА ТРЕСКА :

  http://www.doctorbg.com/page.php?id=15444

 53. 53 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3325 Неутрално

  До коментар [#52] от "samoedin":

  Сега, чети внимателно защото това което са написали и твоето е подвеждащо и опасно за здравето.
  1. Ако намериш кърлеж закачен за тялото си ВЕДНАГА ГО ОСТРАНЯВАШ и дезинфекцираш или промиваш с подръчни средства.
  Повтарям ВЕДНАГА!
  Защото да, в кърлежите има всяккави микро неща, огромната част неизвестни за медицината, но времето в което гадинката си смучка кръв е ВАЖНО. Ако е носител на вирус или бактерия колкото повече е на теб, докато ти ходиш да търсиш доктори да ти направят тая проста манипулация, което можещ и да направиш сам даваш шанс на повече гадинки да ти влязат в кръвта.
  До тук разбра ли?
  След като го премахнеш пак можеш да отидеш на доктор да те пощи, ако си уплашен.
  2. Докторите са важни след това. Наблюдаваш се две седмици за треска, белези, петна на местото и пр.
  3. Кримската хеморагична е с подобни симптоми, но ако се появат и кръвоизливи докато караш нещо като грип, тогава се пазят и околните, защото е силно заразна и това е най-важното а не са го написали.
  4. Ако пипнеш Кримска си в ръцете на дедо Боже. Никой не може да те спаси освен собствената ти имунна система. Няма лекарство, нито ваксина. Познавам лично оцелели, и загинали. Смъртността е около 30%.
  5.Добрата новина е, че е много рядка - годишно в България от това си отиват 15-20ч, но варира - в някои години могат и да са над 100. Природен цикъл.
  6. Пръскането срещу кърлежи е за успокоение на хипохондриците в големите градове, защото в градовете кърлежите са много по-малко отклокото там където има животни - крави, овце, диви сърни, елени и пр. Една разходка по Витоша или селските поляни край София имаш много повече шанс да срещнеш кърлеж отколкото в парковете в града. С десетки пъти по-голям. Градските общини спокойно могат да си спестят тия безсмислени разходи.

 54. 54 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#9] от "БМЗ":

  А лаймската болет и нея ли я вадиш с конец и видео от ютюб ?

 55. 55 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2799 Неутрално

  До коментар [#5] от "Араламбене му е майката":Беш ли мааму... Аз съм израснал като дете в двор и махала с всякакви треволяци, чувал бях думата кърлеж, но така и не бях чувал за пострадал от такова. Като голям постоянно обикалям из природата, заедно с децата си, които винаги са се завирали къде ли не. Кърлеж нас не ни е хапал никога. Доколкото знам скача от тревата, на върха на която стои - ако е нисък, да речем райграс в парка, ти скача някъде под коляното. Ако е висока тревата, може и на шията да ти скочи. ...Но преди 2-3 години видях един мой познат от Габрово, който бил прекарал Лаймската болест, защото не разбрал, че кърлеж му смуче кръвчицата. Този човек от здрав и прав, се беше превърнал след оживяването си в зеленчук, и то зеленчук задушен зеленчук... Оттогава се заинтересувах и понякога се фъскам с репелент за всеки случай. Но да си пази човек чак дланите, това е според мен безумен съвет
  —цитат от коментар 22 на Митев


  Имал е късмет вашият познат. Защото наш познат дълго време беше лекуван от невролози - с грешна диагноза и без никакво подобрение. Едва когато го светнахме, че е добре да потърси специалисти в София, там му поставиха правилната диагноза. Ухапан от кърлеж и цяла година после го лекуваха.
  Много е опасно да пукнете кърлеж - заразяването от кръвта му е 100% сигурно.

  С кърлежите шега не бива. От кримска хеморагична треска се мре, защото винаги късно се търси лекар.
  Малко хора знаят кой кърлеж е безобиден и кой може да причини смърт. Задължително се проверявайте, вкл. и окосмените части, ако сте газили трева. Кърлежите лазят много бързо, понякога приличат на бенка, когато вече са се впили в тялото ви.

 56. 56 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  До коментар [#53] от "k_":

  " Сега, чети внимателно защото това което са написали и твоето е подвеждащо и опасно за здравето.
  1. Ако намериш кърлеж закачен за тялото си ВЕДНАГА ГО ОСТРАНЯВАШ и дезинфекцираш или промиваш с подръчни средства.
  Повтарям ВЕДНАГА!....."

  Всичко може да бъде подвеждащо, включително и това, което си написал ! Аз съм го отстранявал веднага, смятам че може и трябва да се прави, при мен и при повечето хора нещата приключват дотук ! Какво правим, когато ти е впит в главата, обаче ? Имаш ли някаква идея ? Добре, вадим го ! Е, така постъпи и мой близък роднина ! Резултатът - стигна до болница, защото нещо от кърлежа остана в него, отделно разви и ламска болест ! Затова казвам, че всичко е относително, четенето винаги трябва да е с разбиране, в крайна сметка тук само даваме съвети, но отговорността си е върху този, който реши или не да ги последва !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK