Десет години по-късно: Пламен Георгиев не е разследвал и не знае нищо за "Ало, Ваньо"

Пламен Георгиев

© Георги Кожухаров

Пламен ГеоргиевНад 10 г. след публикуването на записите "Ало, Ваньо", които показаха как тогавашният премиер Бойко Борисов нарежда на шефа на митниците Ваньо Танов да спре проверка срещу пивоварната "Леденика" на бизнесмена Михаил Михов, известен и като Мишо Бирата, бившият прокурор и председател на антикорупционната комисия Пламен Георгиев днес опроверга публикации, че е водил разследването.


В предаването "Евродикоф", в което се включи онлайн от Валенсия, където изпълнява длъжността генерален консул, Георгиев заяви, че никога не е знаел за този запис и няма нищо общо с проверката на истинността му. Георгиев се включи в предаването по свое желание, по думите на водещия Сашо Диков, след като преди седмица в същия тв формат вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че по темата предстоят разпити на Бойко Борисов и Георгиев.


В записа, разпространен през януари 2011 г. от близкия до бившия командос Алексей Петров вестник "Галерия", се чу как глас, подобен на този на Борисов, дава нареждане проверяващите митничари да се оттеглят от фабриката:
"Ако трябва, обади му се ей-сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закача ... Значи звънни му на министъра, кажи му какво съм казал и същото и на Мишо му се обади и му го кажи", казва гласът на Борисов на събеседника си, чийто глас силно причина на този на Танов.


Още при огласяването на записите стана известно, че Танов е бил подслушван по искане на Георгиев, тогава прокурор от Софийската градска прокуратура. Първото съобщение за това е на БТА на 14 януари 2011 г. , което се позовава на два независими един от друг източника от Съдебната палата, сочи проверка в архива на "Дневник"


Две години по-късно "Капитал" писа, че разговорите на директора на митниците са били слушани от трима служители на ДАНС, които е трябвало да изготвят съобщения за чутото до Пламен Георгиев, но не са му били докладвани, а впоследствие са унищожени. През 2014 г. прокуратурата прекрати разследването на случая със заключението, че записите са манипулирани без да огласява името на прокурора.


Днес Георгиев също каза, че е участвал в разследване за корупция в митниците, но в разследването не е протичал разговор във връзка с лицето Мишо Бирата и бившия премиер, не знае дали това е специално разузнавателно средство или частен запис и е научил за него след приключване на разследването. Прокурорът по този сигнал е бил Иван Тасков и именно към него трябвало да бъдат насочвани въпросите.


"Ако такъв разговор е имало, защо някой го е скрил от мен, такъв разговор не ми е бил докладван, или е бил укрит от мен, или е бил част от телефоните, които ние не сме слушали", каза днес Георгиев. От обясненията му обаче не се разбра защо след като записът е изтекъл в медиите, той не се е поинтересувал каква е причината да бъде държан в неведение за него. "Този разговор няма нищо общо с моето разследване, около година по-късно възниква този разговор в медиите, образува се нова проверка и започва разследване автентичен ли е и има ли монтажи. Учудвам се защо журналистите не са подирили информация", каза той. Добави, че знае, че са правени големи експертизи, но няма нищо общо с тази проверка и не знае защо се свързва неговото име с него.


Георгиев заяви, че започва серия съдебни дела срещу разпространители на неверни твърдения срещу него. Първото ще е срещу кандидат- депутата от "Демократична България" Ивайло Мирчев, свързал името на Георгиев с прекратяването на разследването за "Мишо Бирата".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK