На живо

Политическото напрежение: Вътрешният министър задълбочи конфликта с прокуратурата (хронология)

Избрано от редактора

Със серия от изказвания пред различни медиите служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков влезе в остър конфликт с прокуратурата. Той обяви, че магистрати нарочно не докарват до съд образуваните производства за престъпления, свързани с изборите, като отбеляза, че лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов е фактическият повелител на действията на прокуратурата. От там реагираха остро, като го обвиниха, че не спазва разделението на властите.


В същото време продължи размяната на нападки между служебното правителство и ГЕРБ. От партията на Борисов обвиниха кабинета на Стефан Янев, че тайно е подкрепил повишаване на корпоративния данък с 5 процентни пункта, в отговор им беше казано, че нищо не са разбрали.


Денят не мина и без поредно искане за смяна на ръководство на държавна фирма - този път на "Булгартрансгаз", заради нарушения на нормативите при строежа на българската част от газопровода "Балкански поток". Подробности вижте в хронологията.
Строителни фирми се оплакаха, че са били въвлечени в политиката

След като неведнъж министърът на регионалното развитие Виолета Комитова нападна строителния бранш днес от Камарата на строителите в България отговориха със свои критики. В организацията членуват стотици фирми, сред които и нашумялата напоследък държавна "Автомагистрали"ЕАД. Ръководството на камарата обяви, че е въвлечено от служебното правителство в политиката като са се изговорили много неща, които за експертите в сектора е ясно, че са част от предизборна кампания.
Политическото напрежение: Вътрешният министър задълбочи конфликта с прокуратурата (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


В отговор на въпрос посочиха, че не лансират на свой ред тезите на ГЕРБ за сектора, а собствените си. Обявиха, че освен дължимите от държавата около 600 млн. лв. за фактурирани дейности, те не издават фактури за още около 300 млн. лв., тъй като веднага ще дължат ДДС, а държавата не я интересува, че в същото време на тях не им е платено.
"Ние с политика не се занимаваме, но нещата минаха отвъд всякакви граници и не можем да не реагираме. Най-обидното бе принизяването на всички заети в сектора – около 250 хил. души, в роби (теза на ресорния министър – бел. ред.). Изморихме се да ни използват политически", обяви Валентин Николов, изп. директор на камарата.

От неговите и на негови колеги думи се разбра, че министърът представя непълна информация, която изкривява картината. Камарата реагира и на решението на кабинета 500 млн. лв., предвидени за "Хемус" да се върнат в бюджета като обясниха, че не разбират защо парите ще се ползват антиковид мерки при обявеното преизпъленние на приходите. Мотивът за решението на кабинета обаче е, че парите ще отидат за разплащане на дължимите 600 млн. лв. на бранша.

Прокуратурата обвини Рашков в опит за намеса в работата ѝ

Служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков направи опит за грубо посегателство върху независимостта на прокуратурата и е опит за неправомерно влияние и вмешателство в осъществяване на функциите на магистратите при вземане на решения по конкретни досъдебни производства, което е в противоречие с конституционно установения принцип за разделение на властите, това се казва в позиция на прокуратурата по повод изказвания на министъра от днес.
Политическото напрежение: Вътрешният министър задълбочи конфликта с прокуратурата (хронология)

© Лили Тоушек


Рашков обвини магистратите, че нарочно не работят за повдигане на обвинения за търговия с гласове и обяви бившият премиер Бойко Борисов за човека, който диктува на прокуратурата какво да прави. От прокуратурата казват, че се изпратят позицията си до президента, Европейския парламент, Европейската комисия, до посолствата на държавите членки на Европейския съюз в България, както и до посолствата на САЩ и Великобритания.

Тома Биков: Бойко Рашков е объркан човек и дървен комунист

Министърът на вътрешните работи в служебното правителство Бойко Рашков е объркан човек и дървен комунист, който осъществява финалната атака срещу ГЕРБ, каза днес Тома Биков от партията. Според него Рашков може да създаде недоверие в изборния процес, като има роля, каквато никой не е имал преди избори в последните 30 години.
Политическото напрежение: Вътрешният министър задълбочи конфликта с прокуратурата (хронология)

© Юлия Лазарова


Тома Биков остро възрази срещу изказаното мнение от Рашков, че Борисов има сделка с църквата, като дава пари на владиците, срещу подкрепа на изборите. "Надявам се да няма привикани владици за разпити", допълни той.

ГЕРБ обвини служебното правителство, че иска вдигане на данъците

Политическото напрежение: Вътрешният министър задълбочи конфликта с прокуратурата (хронология)

© Дневник


Служебното правителство е подкрепило идеята на Г7 за повишаване на корпоративния данък в България на 15%, при 10% сега, съобщиха на пресконференция от ГЕРБ. Решението е било взето на правителствено заседание на 30 юни, като е присъствало под номер 17 в дневния ред. "Взето е еднолично решение, без обществено обсъждане, без тристранки, без оценка на ефекта на въздействие", обяви Тома Биков.


Обвинението на ГЕРБ обаче не отговаря на истината, тъй като, както "Дневник" писа, на 1 юли България се включи в групата от 130 държави, които подкрепиха реформа на начина, по който се облага дейността на транснацинални корпорации. За тях се предвижда корпоративният данък да бъде поне 15%. Подробностите трябва да бъдат уточнени до октомври, а промяната може да стане реалност до 2023 г. Лидерите на Г-7 се договориха за най-голямата данъчна реформа в света от десетилетия през юни, а сега споразумението ще отиде за политическо одобрение следващата седмица на срещата на Г-20 във Венеция.


Бившият социален министър Деница Сачева поясни, че ако това решение се вземе, от бизнеса ще се вземат 1.250 млрд. лева. Томислав Дончев поиска всички партии да кажат мнението си по темата, а обяснение да даде и президентът Румен Радев, който беше определен като "принципал на правителството".

Критиките на ГЕРБ към служебното правителство

Енергийният министър поиска отстраняване на ръководството на "Булгартрансгаз"

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков поиска от "Българския енергиен холдинг" да отстрани ръководството на "Булгартрансгаз" ЕАД. Поводът са действията на ръководителите на държавното дружество, свързани с проекта "Балкански поток", съобщи пресцентърът на министерството.
Политическото напрежение: Вътрешният министър задълбочи конфликта с прокуратурата (хронология)

© Юлия Лазарова


В края на миналата седмица от Комисията за енергийни и водно регулиране обявиха, че при реализацията на проекта "Булгартрансгаз" ЕАД не е поискал предварително одобрение от КЕВР както на сключването на договорите за изпълнение на строителните дейности, така и на банковите заеми, с които са извършени плащанията за тях. Всичко това е в нарушение на Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, отчитат от Комисията за енергийно и водно регулиране.


Сключените договори за заем от страна на "Булгартрансгаз" ЕАД са увеличили задлъжнялостта на газовия оператор от 4 млн. лв. в началото на 2019 г. на над 2.6 млрд. лв. днес. Тези договори е трябвало да бъдат одобрени от КЕВР, но "Булгартрансгаз" ЕАД изобщо не е уведомило комисията за тях, се казва в прессъобщението.

Рашков: Борисов е дал нареждане да се омаловажават действията на МВР

Прокуратурата има желание да доминира в разследванията, а от бившия премиер Бойко Борисов са получили указания да омаловажават действията на полицията, това каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. Според него това се разбирало от коментари на представители на прокуратурата по случаи за подготвено купуване на гласове, разкрити от МВР. "Не може главния прокурор да е подчинен на политически ръководител. Настоящият премиер не се намесва в работата на прокуратурата. С какво право бившия премиер (Бойко Борисов, б.а.) влияе", попита Рашков.


Той подчерта, че по закон МВР има самостоятелни правомощия по разследванията и трябва да работи без натиск от прокуратурата. Според Рашков и в Пловдив, и във Варна прокурори не правят нужното за да се стигне до повдигане на обвинения за изборни престъпления. Вътрешният министър каза също, че има и заплахи от прокуратурата към говорителите на областните дирекции да не разпространяват информация за работа по престъпления, свързани с търговията с гласове.
Политическото напрежение: Вътрешният министър задълбочи конфликта с прокуратурата (хронология)

© Юлия Лазарова


Попитан само ГЕРБ ли купуват гласове, Рашков каза: "Няма да отговора на този въпрос. Цитирах случаите, свързани с ГЕРБ, заради наглото поведение на Бойко Борисов, който нарече полицаите милиционери на техния празник.

МВР: Лица, свързани с ГЕРБ, са подготвяли купуване на гласове и в Хасково

"В имущества на лица, свързани с ГЕРБ в Хасковско, са намерени списъци с 28 000 избиратели, които по първоначални данни са използвани на предходните избори на 4 април и е подготвено тяхното използване и за изборите, които предстоят в неделя". Каза пред журналисти днес служебният вътрешен министър Бойко Рашков. По-рано през деня пред БНР той обяви, че данни за готвена търговия с гласове от ГЕРБ има и за Пловдив.
Политическото напрежение: Вътрешният министър задълбочи конфликта с прокуратурата (хронология)

© Дневник


Трима са в ареста заради откритите списъци в Хасково, информира директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Станимир Станев. Има данни, че ти са купували гласове за вота на 4 април и са се готвели за подобни деяния и сега. Районната прокуратура в Хасково вече се занимава със случая. Отново ОДМВР-Хасково се занимава и с голям брой издадени медицински удостоверения над 600, с които хора се регистрират да гласуват в подвижна избирателна секция с хартиени бюлетини.


За 13 часа днес е насрочена пресконференция на ГЕРБ, на която вероятно от партията ще отговарят на обвиненията.

ГЕРБ: Намаляването на парите от ЕС за София е политически реваншизъм

Кметове на софийски райони и кметства внесоха днес подписка в Министерския съвет срещу решението на служебния кабинет за намаляване на средствата за София по Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС. Тя е подкрепена от над 8000 души. Общинският съветник от ГЕРБ Анна Стойкова коментира, че аргументите за спирането са неоснователни.


Тя уточни, че не отговарят на истината твърденията, че столицата получава твърде голяма част от парите. 12 млрд общо са предвидени за България, а под 5% са за София, поясни тя. Стойкова посочи, че 400 млн. лв. от парите София са за продължаване на метрото, а 42 млн. лева са за изграждане на канализация в четири столични района. За ГЕРБ решението е политически реваншизъм.
Политическото напрежение: Вътрешният министър задълбочи конфликта с прокуратурата (хронология)

© Дневник


През миналата седмица вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов каза на кмета на столицата Йорданка Фандъкова, че София ще получи по-малко средства от Европа. "За пореден път заявявам категорично, че логиката на моята позиция по отношение на финансирането за столицата е чисто икономическа. Пет от шестте района на страната ни са сред най-бедните в цяла Европа. Районът на София не попада сред тях, а продължава да получава несъразмерно голяма част от средствата и парите ще бъдат намалени", беше аргументът на Пеканов. Той допълни, че става дума за около 200 млн. лв.

ГЕРБ са купували гласове в Пловдив, Борисов командва Гешев, обяви Рашков

"В Пловдив са се купували гласове от името на партия ГЕРБ. Това са разкрили полицейските служители в Пловдив. Прокуратурата трябва да даде повече информация оттук насетне", това каза днес пред БНР служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.
Според него разследването върви, има разпитани и свидетели, като за момента е ясно, че са се купувани гласове по 30 лв. "МВР е имало данни за тези лица, които са обект на претърсване много преди тази случка, но върху тези лица очевидно е имало чадър", допълни Рашков.
Политическото напрежение: Вътрешният министър задълбочи конфликта с прокуратурата (хронология)

© Георги Кожухаров


Според министъра от думите на Борисов в последните дни може да се стигне до извода, че прокуратурата се управлява в момента от него. "Няма как да знае какво става по една проверка, има ли данни за купуване на гласове в Пловдив. Тази връзка е много странна, вече е дразнещо - кой според вас е Прокурорът в държавата - Главният прокурор е този, който командва Иван Гешев - а това е този, който вчера се изказва от Рибарица за случаи, за които не би следвало да има информация - това е Борисов", поясни вътрешният министър.


Коментирайки поздравът на бившия министър-председател Бойко Борисов към служителите на МВР в края на миналата седмица, Рашков отбеляза: "Не може Борисов да дава оценки, още повече че той е завършил съвършено друга специалност, че сега едва ли не все едно се работи по милиционерски, и то след 30 години изминали в преход по пътя към демократичното развитие, че сега сме се върнали да работим така, както е работено до 1989 г., нищо общо няма с това с действителността."


Подробности тук

Минеков: Много хора на високи позиции ще си отидат заради Ларгото

"Ларгото е пълно беззаконие и корупция. Много хора на високи позиции ще си отидат." С тази закана служебният министър на културата Велислав Минеков коментира пред "Нова телевизия" изпратеното от ведомството писмо до управляващия орган на Оперативна програма "Регионално развитие" с възражения по основателността и размера на финансовата корекция, свързана с ремонта на Ларгото в София.
Политическото напрежение: Вътрешният министър задълбочи конфликта с прокуратурата (хронология)

© Лили Тоушек


Преди месец той съобщи, че са изчезнали 4.5 млн. евро, като се позова на становище на Европейската служба по измамите (ОЛАФ). Минеков добави, че Министерството на културата по никакъв начин не оспорва констатациите на ОЛАФ, а само финансовите корекции. Според него в извършения ремонт има кражба и уточни, че никога не е казвал, че проектът за Ларгото е законен.

Доверие в служебното правителство имат 42% от българите, според проучване

Доверие в служебното правителство имат 42% от българите, а на премиера вярват 43 на сто. Това показва проучване на "Маркет линкс" сред 1075 пълнолетни българи в периода 18-25 юни по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета. То е съвместно на агенцията и bTV.
Политическото напрежение: Вътрешният министър задълбочи конфликта с прокуратурата (хронология)

© Велко Ангелов


От "Маркет линкс" са проучили и нагласите за санкциите "Магнитски". Според 57% от анкетираните те са основателни, а за 17 на сто не са, 26% не знаят.


Според 39% от българите санкциите са намеса във вътрешните работи на страната, а 37% са на противоположното мнение. 24% не могат да преценят.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK