Прокуратурата се отказа от обвинението срещу проф. Асена Сербезова

Очаква се делото срещу проф. Асена Сербезова да приключи на втора инстанция с решение на съда в срок до 1 месец.

© Юлия Лазарова

Очаква се делото срещу проф. Асена Сербезова да приключи на втора инстанция с решение на съда в срок до 1 месец.Прокуратурата се отказа от обвинението срещу срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова и вече смята, че тя не е извършила престъпление. Сербезова бе обвинена за всяване на паника сред населението след две нейни интервюта през 2020 г. в началото на пандемията с коронавируса, в които предупреждаваше за недостиг на лекарства.


Днес пред Софийския градски съд прокуратурата е заявила, че не е осъществено престъпление, съобщиха от съда. За същото пледира и самата Сербезова и защитата й повече от година.


По разпореждане на съда бе поискана справка от Националната здравноосигурителна каса, която е изпратила информация за сигнали от търговци, доставчици и пациенти за липса на лекарства.
"В случая става въпрос за отстояване на мнение, изразено пред БНТ и БНР, което не е от характер на целенасочени неверни заблуждаващи съобщения за тревога. Подсъдимата правилно е оправдана, да се потвърди изцяло оправдателната присъда", заяви пред съда прокурорът по делото Дочо Дочев.


Очаква се съдебният състав да произнесе присъдата в срок от 1 месец, съобщиха от СГС.


На 22 март състав на Софийския районен съд оправда на първа инстанция председателя на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Сербезова по обвинението, че в две интервюта през април 2020 г., в които предупреждава за недостиг на лекарства, е всявала неоснователно паника и тревога в обществото.


През април миналата година няколко часа след нейни две интервюта, в които тя говори за възможна липса на лекарства, Сербезова получава обаждане, че ще й бъде повдигнато обвинение. Прокуратурата я обвинява във всяване на паника по алинея първа от чл. 326 на Наказателния кодекс, която гласи: "Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години."


Месеци по-късно, на 14 септември, Софийският районен съд прекрати делото срещу нея и го върна на прокуратурата за "ремонт" заради допуснати сериозни процесуални нарушения и заради неясно обвинение.


На 27 октомври м.г. прокуратурата й предяви ново обвинение, като разликата с първото е единствено в прецизиране на часовия период на интервютата пред БНТ и БНР на 7 април и уточнението кои думи в кое интервю на прокуратурата са се сторили притеснителни и всяващи паника и тревога.


Двете интервюта пред национални медии станаха повод за остра реакция в защита на Сербезова от професионалната общност.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 478 Неутрално

  То май цялата работа на прокуратурата през последните години е все такава. Жалко за читавите прокурори там.

  http://rodenivbg.com
 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  Откакто Буци е опозиция, вече няма нужда от тактиката за редовни шутове в зурлата на раята, за да си знае мястото и да не забравя, че ще си остане завинаги рая.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 3. 3 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 1007 Неутрално
 4. 4 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 947 Весело

  Това са резултатите когато милиционерите станаха прокурори и служат за бухалка на Боци срещу неудобните. Погнаха проф. Сербезова за всяване на паника, а Мутафийски и Ангелов си всяваха съвсем реално паника без грам реакция от същите тия милиционери ... :-)

 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2852 Весело

  ""В случая става въпрос за отстояване на мнение" - узряват нещата, но някак си плахо, без ентусиазъм, а е очевАдно, не само от фактите, че всяка теза, антитеза и т.н. води до развитие. Стига споровете да са конструктивни и заради благото на обществото. Та, плодовете май ще се берат на есен - сочни, плътни, полезни, заредени от слънцето и вятъра на промяната!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  Май трябва да се променя НПК и при провал на доказателствата съответните длъжностни лица да носят персонална отговорност.
  В частния бизнес така ли е, ако даден служител провали дадена сделка, дали шефа му го награждава или го уволнява.

  кратък
 7. 7 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 998 Неутрално

  То май цялата работа на прокуратурата през последните години е все такава. Жалко за читавите прокурори там.
  —цитат от коментар 1 на Royal Ranger


  МилицЮнери, Сър!

  Хората излизат на легитимен протест срещу властта с искане "ОСТАВКА"! За милицЮнерите това е "опит за преврат"! Бетер соц'периода-кой не е с нас е ВРАГ НА НАРОДА! И почнаха едни подслушвания за които тепърва ще се знае колко са и кого са подслушвали.


  Ако някой е организирвал насилствено взимане на властта чрез назаконни арести на държавни служители и политици, чрез силовото завладяване на държавни институции-да, това опит за преврат! Ама е нямало подобна организация!!!

  Ако някой подкокоросваше дръгите "ай' да запалим НС с депутатите вътре"-да, това е престъпно, и подкокоросващите трябва да се послушват за превенция на подобно нещо. Ама и това го нямало, доколкото разбрах от медиите.

  Имало е задръстване на кръстовища и 'фъргане на яйца/домати/друго-хулиганство но НЕ И ОПИТ ЗА ПРЕВРАТ!

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 8. 8 Профил на winston_smith_ii
  winston_smith_ii
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Когато един смехурко-министър (на околната среда) преди месеци всяваше паника с твърденията си, че в Бургас и района положението с питейната вода било трагично и щяло да има режим, а след ден (след като беше привикан и нахокан от бръснатоглавия и дебеловрат индивид, който тогава заемаше министър-председателския пост) се отрече от всичко казано, гешефтатурата изобщо не реагира.
  На всички езици това се нарича двоен стандарт!

 9. 9 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Трябва прокуратурата да плати разходите за делото

 10. 10 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Каскети- бухалки... #ОСТАВКА, милиционери!

 11. 11 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  Да бъде арестувана , съблечена гола , намазана с катран и оваляна в перушина .!! Всички медийни мисирки да я заклеймят ! Мии... то челото и пиеше терористка/ руска шпионка . А , може би е искала да посегне на най -свидното за прокуратурата ...пръскачките !!?

 12. 12 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  Трябва прокуратурата да плати разходите за делото
  —цитат от коментар 9 на Васик


  Ако се въведе тази практика всеки да плаща за грешките си, нещата неминуемо ще се променят. Но не само прокуратурата, а и съда трябва да плаща. Спечелените дела срещу България са грешка и на съда.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 13. 13 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  До коментар [#12] от "AModoMio":

  ... и да се премахне т.н. солидарна отговорност, а да остане само личната, в качество на служебно лице.
  Тогава всеки чиновник ще се замисли дали да си позволи да прави батаци.

  кратък
 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Весело

  До коментар [#1] от "Royal Ranger":

  Наистина, големи некадърници, ако само бяха изискали справки от аптеки от която си част на страната, по избор, за първите три дни след това изявление, щяха да разберат, че те са рекордни за поне няколко години назад. Оказа се, че продължава да са рекордни и до днес. Хората бяха като пощуряли, искаха да се презареждат, и то не за един месец, а за 4 до 6 месеца напред. И въпреки този изкуствено създаден натиск и огромно, свръх търсене, пак нямаше липса на лекарства. Та, тези обороти не се подобриха дори през ноември, в най-силната вълна на ковид-19, когато всеки болен или негов близък, влизаше с рецепта, и излизаше с лекарства за 120 - 180 лв.
  Ама те и това нямаше да могат да го докажат...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Сега няма ли да има наказания и за некадърните прокурори.

 16. 16 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Прокуратурата и да не се беше отказала от обвинението, резултатът щеше да е до болка познатия - шамари от съда за мърляво обвинение и след година-две обезщетение от ЕСПЧ и нашия съд по ЗОД.

 17. 17 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  Поредната огромна глупост на каскета и подчинените му. Жената изказа мнение за вероятност, тоест нещо, което може да се случи, или да не се случи. Предвид истерията в онези дни. Боко говореше за чували с трупове, Мутафчийски - "яко ще се мре", но това не е всяване на паника. Не двоен аршин, а откровен слугинаж и идиотско мислене.

 18. 18 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Прокуратурата се отказа от обвинението срещу проф. Асена Сербезова........... тва хубаво но Прокуратурата кога ще подкара инспектор Коста да питам, и компания от бели герберасти ?????? До кога ще чакаме а?....... """"""'""""'" Зa пepиoдa oт 12.10.2020 г. дo 19.04.2021 г. oт пpeдcтaвeнитe 14 пpoтoĸoлa oт зaceдaния, пpи 13 e ycтaнoвeнa липca нa пoдпиc нa пpeдcтaвитeля нa дъpжaвaтa. Oбщaтa cyмa нa paзxoдитe, зa ĸoитo ca взeти peшeния, бeз дa e cпaзeн peдa зa paбoтa нa Cъвeтa нa диpeĸтopитe, възлизa нa 23.3 млн. лв. бeз вĸл. ДДC (28 млн. лв. c вĸл. ДДC), пoĸaзвa oщe cпpaвĸaтa нa MЗ.

  https://www.economic.bg/bg/a/view/narushenija-i-tejka-zadlyjnjalost-nasledstvoto-na-kostadin-angelov-v-aleksandrovska

 19. 19 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Нарушения и тежка задлъжнялост – наследството на Костадин Ангелов в „Александровска“......кога бе Прокуратурата тва недоразумение ще бъде задържано?.......кога?

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на
  Рейтинг: 995 Неутрално
  Трябва прокуратурата да плати разходите за делото
  —цитат от коментар 9 на Васик
  Отговорността е по чл. 2 на ЗАКОН за отговорността на държавата и общините за вреди.

  В чл. 9, ал. 1 е предвидена възможност да се удържат изплатените обезщетения от виновните длъжностни лица, по реда на Кодекса на труда, Закона за държавния служител или в друг закон или указ, но това е само за вредите от незаконосъобразно администриране.

  Прокурорите са по ал. 2, заедно с органите по приходите и Агенцията за държавна финансова инспекция. Те отговарят за изплатените от държавата обезщетения само когато действията или бездействията им са признати за престъпление по съдебен ред.

  Тези случаи се срещат толкова рядко, че можете да ги считате за несъществуващи.

 22. 22 Профил на Konstantin Pehlivanov
  Konstantin Pehlivanov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  О, тук доста хора твърдяха, че това обвинение си е съвсем правилно и професор по фармация трябвало да се съобразява какво говори публично във време на извънредно положение...

 23. 23 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Ето това се казва просто прокурорски тормоз. Разследват я, налагат и мерки за неотклонение и след една година тормоз опа ...грешка ...няма престъпление. Споко бе, майтапим се. А на тази жена какво и е било цяла година и колко си е съсипала нервите ми здравето, ми нищо де айде сега.
  Ето за това става дума бухалка употребена срещу човек, който само се е изказал критично. Ето ви свобода на словото не 112то Ами незнам кое място.
  Сега съд на прокуроратурата за нанесени нематериални щети пред всички български и европейски институции да и платят поне ранно пенсиониране

 24. 24 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  Пак неволна грешка на прокуратурата.

 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3629 Неутрално

  Пореден жалък фейл за Каскетарника.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Няма кой знае какви възможности за обществено въздействие върху недобросъвестните прокурорски действия.
  Може би най-ефикасен ще се окаже гражданският контрол, да научим имената на прокурорите образували досъдебното производство и внесли обвинителния акт в съда.
  Добре ще е да се знае поименно кой прокурор е ползван за бухалка.

 27. 27 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Сега нека заведе иск за неимуществени щети спрямо прокуратурата. Преследване заради изказване на мнение, което не съвпада със статуквото е потресаващо.

 28. 28 Профил на
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Сега нека заведе иск за неимуществени щети спрямо прокуратурата. Преследване заради изказване на мнение, което не съвпада със статуквото е потресаващо.
  —цитат от коментар 27 на Rational


  В иска по ЗОДОВ могат да се гледат претенции за обезщетяване на имуществени и неимуществени вреди.

  Имуществените са според представените и приети доказателства, а неимуществените са по справедливост. Има някакви критерии за определянето им, но практиката показва, че присъдените обезщетения не могат да ги репарират.

  Само формално ще ги плати прокуратурата, а в действителност ще ги платим ние.

 29. 29 Профил на my_self
  my_self
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Няма как скалъпени обвинения да минат в съда, но 'каскетатурата' услужливо обслужи 'тиквите'. Независимо от оттеглените обвинения професор Сербезова би могла да заведе иск срещу България и да го спечели. Но сметката ще плати народа, а не некадърните калинки назначени в прокуратурата.

 30. 30 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  До коментар [#26] от " ":

  Ама що трябва граждански контрол, не само че не трябва, Ами и не бива. Трябват правила. Първо аз съм за да се махне изобщо главния прокурор. Няма да е пръв между равни а ще е просто прокурор. Няма никаква нужда да има главен прокурор. Второ, прокуратурата трябва да има срок за повдигане на обвинение от момента на налагане на мярка за неотклонение и тоя срок трябва да е кратък примерно 1 месец. Трето, делата в съда трябва да се гледат да кажем също в едномесен срок. Така няма да могат да тормозят някого с години без дори да са го обвинили.
  И накрая оня омБУцман с грозното име, следва в тоя случай, веднагически да завежда дело за обезщетение срещу прокуратурата за времето на мярката за неотклонение от името на задържаните

 31. 31 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5156 Неутрално

  "Прокуратурата се отказа от обвинението срещу проф. Асена Сербезова"

  Поредната поръчка. Най-накрая справедливост.

 32. 32 Профил на
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#26] от " ":Ама що трябва граждански контрол, не само че не трябва, Ами и не бива. Трябват правила. Първо аз съм за да се махне изобщо главния прокурор. Няма да е пръв между равни а ще е просто прокурор. Няма никаква нужда да има главен прокурор. Второ, прокуратурата трябва да има срок за повдигане на обвинение от момента на налагане на мярка за неотклонение и тоя срок трябва да е кратък примерно 1 месец. Трето, делата в съда трябва да се гледат да кажем също в едномесен срок. Така няма да могат да тормозят някого с години без дори да са го обвинили. И накрая оня омБУцман с грозното име, следва в тоя случай, веднагически да завежда дело за обезщетение срещу прокуратурата за времето на мярката за неотклонение от името на задържаните
  —цитат от коментар 30 на uq


  Предложенията ви на този етап са неизпълними, а гражданският контрол чрез общественото мнение може да поеме регулацията на недъзите на съдебната власт веднага. Щом пишат съдебни актове в името на народа, да застанат с лицата си пред обществото и с работата си да градят име и авторитет пред него, с работа в негов интерес, а не на тъмно да го продават.

  Добре би било да се премахне главния прокурор и дори да се отиде по-далече - прокуратурата да не е част от съдебната власт. Стои въпросът как да бъде организирана работата и, и кой да я ръководи.
  Единият вариант е да мине под управлението на министъра на правосъдието. Държавното обвинение е адвокатстване в защита на интересите на държавата. Проблемът в случая е, че ще бъде зависима от изпълнителната власт и недееспособна при разследване на престъпленията вършени от министри и ръководители на агенции. Другият вариант е, да бъде подчинена на НС, но тогава ще е недееспособна при разследване на престъпленията, вършени от политическото мнозинство, вкл. на изпълнителната власт, което се поддържа от болшинството в НС.
  Третият вариант е да се отчита на президента, който се избира пряко от народа, има само представителни и кризисни функции, и би бил най-безпристрастен при защитата на държавния интерес. Моите предпочитания са към този вариант, но и той не е непорочен.

  Сега прокуратурата като част от съдебната власт е уредено с Конституцията, а фигурата на главния прокурор е установена с чл. 129, ал. 2 от Конституцията. Промяната на тази уредба може да се направи само от ВНС, според чл. 158, т. 3 от Конституцията - решава въпросите за промени във формата на държавно устройство и на държавно управление. За да бъде свикано НС е нужно решение на 2/3 от гласовете на депутатите в обикновено НС - 160. Вероятността да бъдат събрани толкова за сега е малка, а за да бъде преодоляна политическата криза, ще трябва да се свърши твърде много предварителна работа.

  Срокове за провеждане на досъдебно производство и сега има, но се считат за инструктивни, а не за преклузивни, и могат да бъдат продължавани. При престъпления с неизвестен извършител винаги се оказват недостатъчни. Не е толкова просто.

  В досъдебната фаза на наказателния процес има много други нерешени проблеми. Например, при един случай на убийство в болница, прокурорът беше разпоредил разследването на дъщерята на собственика на болницата. В продължение на близо месец бяха унищожавали и преправяли писмени документи за да прикрият отговорността на заведението. После година се правеха на неразбрали и не допускаха събирането на доказателства, посочени от пострадалите, близки на убитата. Правеха три опита да прекратят ДП, и трите пъти постановленията за прекратяване бяха отменяни от съда, после влачиха с години производството, докато изтече абсолютната давност. Шуробаджанащината в прокуратурата и разследването са в небивали размери. Бедна ви е фантазията.

  Прокуратурата и разследващите органи сега са превърнати в хранилка на "наши хора". Не спазват каквито и да е стандарти на безпристрастно разследване. Въпреки личните ми впечатления, мога само да предполагам размерите на корупцията от изнудване на уличени и покриване на вината на виновни.

  Делата в съда е невъзможно да се гледат в едномесечен срок. Твърде често досъдебното разследване се оказва умишлено порочно и недостатъчно, та се налага да се прави от съда, в рамките на съдебното следствие. Ако тази работа приключи в рамките на година, добре е.

  Колкото до това, омбудсмана да поема функциите на процесуален представител на ощетените лица, едва ли ще е удачно, защото тези случаи са твърде много, и ще блокират другата му дейност, ще я разпореди на помощници, чиито знания и опит едва ли ще са достатъчни. Нужна е много работа по доказването и обосноваването на тези искове, а тя си е на адвокатурата.

  Реформата на съдебната система не е за хора, които не я познават отвътре. При това са необходими поне няколко десетилетия опит в борба с недъзите и.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Трябва прокуратурата да плати разходите за делото
  —цитат от коментар 9 на Васик


  Да се извини също.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK