Приложение, което не е напълно готово, цели да помага за контрола в здравната система

Приложение, което не е напълно готово, цели да помага за контрола в здравната система

© Юлия ЛазароваПриложение, което да известява, когато има отчетена медицинска дейност на даден човек, както и ако договорът на личния лекар със здравната каса е прекратен, показаха в понеделник (5 юли) управителят на касата проф. Петко Салчев и Валентин Мундров от държавната фирма "Информационно обслужване". Целта на апликацията се заявява, че е да повиши контрола в системата, като включи и пациентите - да бъдат информирани, ако на тяхно име е регистрирана медицинска процедура.


Засега обаче приложението не предлага функционалност да се изпрати през него сигнал, в случай че регистрираната дейност на практика не се е случила, стана известно от обясненията на управителя на касата в отговор на въпрос на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. Петко Салчев каза, че в бъдеще ще се добави такъв бутон. Засега е възможно потребителите само да дават обща оценка дали са доволни или не от дадена медицинска дейност, но не и дали тя е фиктивна.


Друго ограничение на приложението е, че то само съобщава, ако има извършена дейност, но не и каква е. За да се получи пък тази информация, потребителят трябва да влезе в системата на здравната каса с една от трите възможности:

- уникален код за достъп (УКД), за получаването на който трябва да се отиде до районна здравна каса
- персонален идентификационен код (ПИК) от НАП
- електронен подпис

"Сигурен съм, че ако се положат усилия, може да се направи така, че да не се вадят тези кодове. Иначе, има опасност да сме направили нещо, да сме го отчели, а то да не върши никаква работа", заяви здравният министър, имайки предвид, че изискването за специалните кодове ограничава употребата на приложението.
Кацаров критикува и, че известията ще се получават не в реално време, когато е регистрирана дадена медицинска дейност, а месец след отчитането им. "Това приложение за да бъде ефективно, трябва в момента на регистрирането на дейността, да се получава информация, а не след месец", смята здравният министър. Управителят на Здравната каса аргументира, че приложението е съобразено със сегашните договорени между лекарите и институцията отчетни периоди. По-своевременна информация можело да се получава, ако правилата се променят, за което съсловните организации на лекарите, зъболекарите и фармацевтите изразиха принципно съгласие.


Приложението - наречено "НЗОК" - може да бъде изтеглено безплатно през магазините за приложения, като заявката на "Информационно обслужване" е то да функционира от утре. Разработването е струвало 25 хил. лв. и е отнело 15 дни. Съобщенията, които ще бъдат изпращани, са безплатни за потребителите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK