Съдът намали гаранцията на Атанас Бобоков и отложи делото за боклука

Специализираният съд намали наполовина паричната гаранция на Атанас Бобоков - от 2 млн. лв. тя става 1 млн. лв.

© Георги Кожухаров

Специализираният съд намали наполовина паричната гаранция на Атанас Бобоков - от 2 млн. лв. тя става 1 млн. лв.Състав на специализирания съд отложи първото заседание по делото срещу братята Атанас и Пламен Бобокови, бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още трима подсъдими, но намали наполовина гаранцията на Атанас Бобоков (от 2 млн. лв. на 1 млн. лв.).


Причина процесът да не може да започне е трайно и тежко заболяване на един от подсъдимите - собственика на фирма за рециклиране на отпадъци от Ботевград Васил Коцев, за когото бе назначена съдебномедицинска експертиза, съобщи Клуб Z.


Защитниците на Атанас Бобоков и на плевенския бизнесмен Николай Миховски поискаха намаляване на паричните гаранции и отмяна на забраната да напускат страната.
Адвокат Илиан Василев подчерта, че групата на бизнесмените от Русе е внесла около 800 000 000 лв. данъци за историята на съществуването си, включително заяви на прокурорите, че и на тях им се плаща от тези данъци. Василев каза, че се затруднява да отговори на въпросите на клиента си каква е причината "хора, които година и половина се крият пред очите на цялото общество в Дубай и се екстрадират от чужбина, прокуратурата се съгласява да им бъдат определяни мерки от 40 хил. лв.? Каква е логиката, че неговата мярка да е 50 пъти по-голяма?", пише още "Клуб Z", а защитникът на Атанас Бобоков визира Георги Попов, сочен от прокуратурата за дясна ръка на Васил Божков, който бе екстрадиран от Дубай и в момента е на свобода срещу 40 хил. лв. гаранция.


Съдия Мариета Райкова намали гаранцията на Бобоков наполовина, а на Миховски остана същата - 200 хил. лв. Бе отменена временно и забраната на двамата да напускат страната - до 21 септември, за когато е насрочено съдебно заседание те ще могат да пътуват извън България. През септември съдът ще направи втори опит да започне делото по същество, а дотогава би трябвало да е готова и експертизата.


Бобокови, Живков и останалите обвинени бяха задържани при мащабна акция в края на май миналата година в няколко града - София, Ботевград, Правец, Плевен, Монтана, Пловдив, Смолян, и няколко кюстендилски села.


Атанас Бобоков и Красимир Живков ще отговарят пред спецсъда по обвинение в ръководене на организирана престъпна група, чрез която в период от около 5 г. с користна цел са извършили престъпления по служба, лъжливо документиране, управление на отпадъци не по установения ред, с което е създадена опасност за живота или здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди за околната среда. Те са обвинени в управление на отпадъци не по установения ред и трансграничен превоз на опасни отпадъци.


Междувременно, докато разследването срещу групата течеше, прокуратурата сключи споразумение с трима от обвиняемите. На 21 януари съдът одобри споразумението, след като тримата се признаха за виновни.


Така бившият шеф на регионалната екоинспекция в Плевен Габриел Савов получи година и половина условно наказание, бизнесменът Айгюл Еминов - 2 години, и бившият директор на "Монбат рисайклинг" Васил Богданов - 1 година. Богданов (бивш служител на Бобокови) е и основен свидетел на обвинението. Изпитателният срок и за тримата е три години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK