Прокуратурата реши, че сделката с ТЕЦ "Варна" все пак трябва да бъде разследвана

ТЕЦ Варна

© Анелия Николова

ТЕЦ ВарнаСофийската апелативна прокуратура е отменила отказа на градската да бъде разследвана продажбата на "ТЕЦ Варна" ЕАД на дружество, контролирано от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това съобщиха от фондация "Антикорупционен фонд", която заедно със сенатора в чешкия парламент Лукаш Вагенкнехт подаде жалба срещу отказа.


Апелативната прокуратура е постановила, че проверката на Софийска градска прокуратура е непълна, като освен това не е даден и отговор на част от данните, изложени в сигнала на Вагенкнехт. С тези мотиви постановлението за отказ от разследване на Софийската градска прокуратура е отменен като неправилно и незаконосъобразно, а преписката е върната за изпълнение на дадените указания.


"Постановлението на Апелативната прокуратура потвърждава изложените в жалбата ни доводи, че Софийската градска прокуратура практически е неглижирала данните за сериозни нередности при продажбата, експлоатацията и осигуряването на т.нар. студен резерв в случая с ТЕЦ "Варна", каза адвокат Лора Георгиева от АКФ.
Първият сигнал до прокуратурата, изготвен от Антикорупционния фонд и Лукаш Вагенкнехт, е от ноември 2019 г. и алармира за съмнителни обстоятелства около продадената в края на 2017 г. "ТЕЦ Варна" ЕАД.


Тогава държавната чешка компания ЧЕЗ продаде електроцентралата на малкото дружество "Сигда", без никакъв предишен опит в сферата на енергетиката. То беше собственост на Станислав и Ивелина Папазови - син и дъщеря на Данаил Папазов, бивш министър на транспорта в правителството на Пламен Орешарски. ЧЕЗ, която бе инвестирала в централата най-малко 306 милиона евро, я продаде на загуба - за 48 милиона евро, с 20 млн. евро кешови наличности и прилежащото "Пристанище ТЕЦ Езерово" със стратегическо значение. Официалното обяснение за подозрително ниската продажна цена е "лошото техническо състояние на централата и невъзможността ѝ да работи и носи печалба при спазване на екологичните норми".


Три месеца след продажбата ТЕЦ "Варна" реши като с магическа пръчка екологичните си проблеми, които стояха в основата на спирането и продажбата ѝ. Според публичните твърдения на ръководството на централата тя вече притежава едни от най-добрите екологични показатели сред електроцентралите в България. В същото време съгласно тръжна документация от 2019 г., най-модерният блок на централата е определен като "неуправляем".


Веднага след смяната на собствеността на централата, започната и пристанищна дейност, като през август 2018 г. "Пристанище ТЕЦ Езерово" получи и сертификат за експлоатационна годност.


Само няколко месеца след като централата и пристанището станаха собственост на "Сигда", на 7 август 2018 г 70% от компанията бяха прехвърлени на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Стойността на сделката остава тайна и до този момент, но малко след сключването й топлоцентралата започна да получава милиони левове от българската държава, за да поддържа т. нар. "студен резерв".


Според текста на постановлението на Апелативната прокуратура, през 2016 г. и 2017 г. няколко проверки на място, извършени от Агенцията по приватизация, Министерството на околната среда и водите, и министърът на енергетиката са установили, че към този момент централата не работи и не са предприети действия за екологизацията ѝ в съответствие с европейското и национално законодателство, което е било задължително условие за експлоатацията ѝ.


Въпреки тези факти, изложени в сигнала на Антикорупционния фонд и сенатор Вагенкнехт, Софийска градска прокуратура отказа да започне разследване и публикува заключение, според което няма дори и съмнения за извършени престъпления. По подобен начин прокуратурата заключава, че няма данни и за пране на пари, тъй като по справка на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) няма данни за трансфери между свързани лица при придобиване на "ТЕЦ Варна" ЕАД. Данни за проверки, извършени от ДАНС след сделката между ЧЕЗ и "Сигда", а след това и с Ахмед няма, въпреки че всички участници в тези сделки безспорно са свързани лица.


В постановлението на Апелативната прокуратура сега се потвърждава, че първата инстанция е оставила неизяснени множество ключови въпроси. Сред тях са какво е било техническото състояние на ТЕЦ "Варна" преди и след сделката между ЧЕЗ на "Сигда" ООД, функционирала ли е тя и произвеждала ли е електричество? Ако това е било факт, на какво основание е била приведена в действие и с какво гориво, бил ли е решен проблемът с покриването на екологичните норми, кога и по какъв начин?


Неясно остава също спазвала ли е централата задълженията си по договора за студен резерв с българската държава, по който само за 2018 г. е получила най-малко 28 млн. лева?


Отговор чака и въпросите: Налице ли са данни за трансфер на значителни средства между свързани лица при сключване на сделката между ЧЕЗ и "Сигда"? Раздавани ли са дивиденти на акционерите на ТЕЦ "Варна" за 2017 г., на кои лица, в какъв размер и платени ли са съответните данъци? Продали ли са Станислав и Ивелина Папазови дялове от капитала на "Сигда" ООД на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и на каква стойност? Проверен ли е бил произходът на средства за придобиването на съответните дялове?


Софийската апелативна прокуратура е дала указания за разпит на собствениците на "Сигда", както и на представител на ръководството на ЧЕЗ в България.
"Постановлението на АП за връщането на преписката по случая ТЕЦ "Варна" в Софийската градска прокуратура отваря възможност българските граждани да получат отказаното им до този момент реално разследване на съмнения за сериозни злоупотреби, свързани с евентуално укриване на данъци и пране на пари, при това с участие на видни политически личности като д-р Ахмед Доган, Данаил Папазов и техни близки родственици", каза Бойко Станкушев, директор на АКФ. Ще следим внимателно институционалните действия на Софийската градска прокуратура оттук нататък и ще направим всичко по силите ни тази възможност да не бъде за пореден път пропусната."

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3910 Весело

  Не думайте ! И как така каскета реши да си го причини ? Указания свише ли получи ? Или сараите решиха да ни спретнат малко театър преди изборите ?

 2. 2 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3987 Любопитно

  Опаааааааааааааа.........................започва да става много интересно!Дали цялата шумотевица в Европа / най-вече в Чехия / вече дава резултат..........?!

 3. 3 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3987 Любопитно

  До коментар [#1] от "samoedin":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Каскетът започна да имитира работа!!!!!Ама няма да се задържи дълго на тази си позиция!

 4. 4 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 147 Весело

  Как така прокуратурата реши да си го причини това?

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  До коментар [#2] от "bat_plamen":

  Пламене, дано не си останем с поредния пошъл спектакъл, досега само така са завершвали подобни проверки......

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  До коментар [#1] от "samoedin":

  Не им вярвам. Димна завеса.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Крайно деморализиращ акт за партийния актив на ГЕРБ в навечерието на изборите. Навява на лоши помисли, че обещаният институционаен чадър за действията може да бъде прибран по различни поводи.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кой тука им вярва ? Инструменти на дявола в тази трагикомедия колкото искаш !!!

 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2944 Любопитно

  "фондация "Антикорупционен фонд", която заедно със сенатора в чешкия парламент Лукаш Вагенкнехт подаде жалба срещу отказа" - значи един световноизвестен "сигнал" трябва да се проверява допълнително, само защото няКОЙ нещо е недовидял или не достигнал до същността? Рано или късно все някъде се продънват сделки, които са колкото и нагли, толкова и "законни", но заради специалното участие на БГ органи. Дали тези БГ органи си дават сметка за нарушаване на елементарни изисквания за "вътрешна убеденост"? То, каквато и забележка за пропуските кънти не само у нас, но явно тапата, с която са заглушени каналите е достатъчно голяма и не им пука! Изгнила работа - почти като старите технологии в ТЕЦ-а. Добре, че идва ВЕИ.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 10 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1307 Любопитно

  От чужбина не могат да ни помогнат, обаче какви хубави катализатори се получават от там - ту Магнитски, ту Кьовеши, ту някой чешки сенатор...
  Много добре, макар и жалко, че трябва да стигаме до там, за да свърши все пак (евентуално) нещо каскетурата.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 11. 11 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#4] от "tsefan_92":

  Никак - просто съда неможа да си затвори очите пред международната излагазия и върна делото - сега ще се наложи с голяма метла да ходят да метат и замитат доказателства.

 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3987 Любопитно

  До коментар [#5] от "samoedin":

  Няма начин вече малко по малко нещата да не се променят в положителна посока!След силният външен натиск на Вашингтон и дистанцирането на Брюксел е ясно , че със "статуквото " е свършено и рано или късно Темида ще се промени!Абсолютно съм убеден , че Прага няма да се спре докато не се разбере истината по този скандален случай!Според чехите ЧЕЗ са на загуба с около четвърт милиард/ мисля , че са лева , ама може и да е евро/!Това е колосална злоупотреба за техните стандарти и става дума за държавна компания!!!!

 13. 13 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2805 Любопитно

  "По подобен начин прокуратурата заключава, че няма данни и за пране на пари, тъй като по справка на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) няма данни за трансфери между свързани лица при придобиване на "ТЕЦ Варна" ЕАД. Данни за проверки, извършени от ДАНС след сделката между ЧЕЗ и "Сигда", а след това и с Ахмед няма, въпреки че всички участници в тези сделки безспорно са свързани лица."

  Ама вие какво искате службата на пряко турско подчинение ДАНС да разследва резидента на Петата Турска колона Меди Доганов?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Войните на ГЕРБ ограничават щетите, които очакват след изборите.

  подпис
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  До коментар [#14] от "Иван K":

  Вече усещат дамоклевия как е надвиснал над тиквите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  До коментар [#13] от "Julian Mall":

  Не е луд, който яде баницата, а който му я дава. А какво стана с едни триста милиона, държавна пара,срещу които руска фирма продълбочава пристанището на Доган?

 17. 17 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 714 Любопитно

  Някой упорито произвежда надежди, дано да видим реализация до затвор, експроприация и компенсиране на бюджета(народа) за нанесени щети и пропуснати ползи.
  В противен случай ще си помисля, че производителят на надежди просто създава вълна, която да яхне като сърфист.
  При все това, най-малката полза е незабравата.

 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4682 Неутрално

  До коментар [#13] от "Julian Mall":

  "Ама вие какво искате службата на пряко турско подчинение ДАНС да разследва резидента на Петата Турска колона Меди Доганов?!"

  Доган е резидент не на турската, а на руската пета колона! Това е единствената, дребна грешка във Вашия пост!

 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Засега е "димна завеса" на Каскетът , но защото чехите са яко прецакани този проблем ще "тлее" години наред!Рано или късно ще се разбере истината за този скандален случай!

 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3987 Любопитно

  До коментар [#15] от "КМЕТ В СЯНКА":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Въпрос е на време да падне и да им "отсече главата"!

 21. 21 Профил на naiven
  naiven
  Рейтинг: 20 Неутрално

  ЧЕЗ продава на ОГРОМНА ЗАГУБА на фирма на децата на данаил папазов министър в кабинета на бсп ореиарски...... кво да пиша и говоря..... като сте безмозъчни

 22. 22 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Имитация на дейност. Протакат времето каскетите. С всичко е така... каскетурата е орган на олигархията, не защитава интересите на държавата и правата на народа...

 23. 23 Профил на naiven
  naiven
  Рейтинг: 20 Неутрално

  А чез продаде царот ведно със бсп и дпс .... а в надзора бе бе другара антон кутев

 24. 24 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 462 Неутрално

  ".....ЧЕЗ, която бе инвестирала в централата най-малко 306 милиона евро, я продаде на загуба - за 48 милиона евро...."

  Ако това е вярно за сумите водите са много дълбоки. Това означава, че от самото начало на сделката е било предвидено, че ще се появи Доган като краен купувач. Държавната ЧЕЗ е продала с 258 млн. евро загуба. Това би трябвало да е огромен скандал в Чехия.

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4682 Неутрално

  До коментар [#24] от "pepisky":

  При това с 20 милиона евро кеш в наличност!

  "ЧЕЗ, която бе инвестирала в централата най-малко 306 милиона евро, я продаде на загуба - за 48 милиона евро, с 20 млн. евро кешови наличности и прилежащото "Пристанище ТЕЦ Езерово" със стратегическо значение."

 26. 26 Профил на naiven
  naiven
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Човече... посочи кога е станала сделката за продажбата от страна на България с купувач Бехия ЧЕЗ.. Благодаря ама не искаш

 27. 27 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  Решили са да го бавят докато не мине давностния срок, само и само да не стигне до Страсбург. По примера на КТБ - уж има дело, но то се влачи, прикриват се доказателства и се влияе на свидетели. Важното да е в София, за да е по-близо до сарая, документите да стигат мигновено.

 28. 28 Профил на Stoyan Dimitrov
  Stoyan Dimitrov
  Рейтинг: 201 Неутрално

  ОП събудихме ли се? Гешеф, подавай оставката да не ти дърпаме чергата от краката ние боклучко

 29. 29 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Всяко чудо за три дни.

 30. 30 Профил на Ivaylo Konstantinov
  Ivaylo Konstantinov
  Рейтинг: 66 Неутрално

  Да посегнат на светинята му, на самия Падишаха! А дано, ама надали.

 31. 31 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2805 Неутрално

  До коментар [#13] от "Julian Mall":"Ама вие какво искате службата на пряко турско подчинение ДАНС да разследва резидента на Петата Турска колона Меди Доганов?!"Доган е резидент не на турската, а на руската пета колона! Това е единствената, дребна грешка във Вашия пост!
  —цитат от коментар 18 на vassilun


  Да бе Васе затова Карадайъ ходи до Майката - Родина - Турция да се врича във вярност на султана. Някои си въобразяваха че Доган ще го санкционира ама такова нещо и през ума не му минава.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 32. 32 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  Разследване? От прокуратурата спрямо Ахмед Доган?! Хм-м-м-м-м...! Някой вярва ли, че такова нещо е възможно? Щото и Пеевски много го проверяваха и се оказа, че е най-чистият човек в държавата!
  Мисля, че прокуратурата ще топа топката дълги години. Докато Гешев напусне прокуратурата. После не се знае...

  Бивш tww09306483.
 33. 33 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3987 Любопитно

  До коментар [#16] от "Роси":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  По-точно над 350 милиона лева на руска офшорна фирма със седалище Калининград!Ами засега се мълчи много гузно ,но и това най-вероятно ще изплува на повърхността!

 34. 34 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Ще разследват, за да си получи Гешев каквото му се полага от Доган, защото сигурно полученото от Пеевски след разследването на КТБ, е свършило....

 35. 35 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 694 Неутрално

  "Прокуратурата реши, че сделката с ТЕЦ "Варна" все пак трябва да бъде разследвана"

  Да вярвам ли на очите си? Все пак да бъде разследвана! Не, че има нужда или необходимост, но "все пак"! А бе, тия всички там ли са от "пето помощно училище" в тази прокуратура?
  Д-р Гълъбова, вземете моля Ви мерки!

 36. 36 Профил на никола николов
  никола николов
  Рейтинг: 53 Неутрално

  Ще се чисти на апелативно пране след градското предпране. След това ще има изплакване, центрофугиране, сушене и гладене. Колосването ще е според политическата обстановка.

 37. 37 Профил на helemong
  helemong
  Рейтинг: 176 Неутрално

  Пристанище "ТЕЦ- Езерово" нямаше дълги години експлоатационна годност.
  Как го придоби 2018год? Работят ли сега в пристанището на Доган бивши инспектори от "Морска администрация-Варна"?

 38. 38 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2873 Весело

  До коментар [#1] от "samoedin":

  Може и така да е. Но все пак за да направи каквото е направила Софийската апелативна прокуратура няма нужда от разрешението на Гешев. Някой може пък да е решил, че не е зле да трупне малко актив. Още повече, че направеното не е кой знае какво - апелативната прокуратура не е започнала разследване, а е върнала преписката на Софийската градска прокуратура с мотиви, които са всеобщо известни. Остава да видим кой и как ще поеме и ще отиграе топката.

  Впрочем съгласно решение на Конституционния съд всеки прокурор може да разследва главния прокурор. Любопитно е дали след изборите няма да настъпи блъсканица от желаещи.

 39. 39 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3910 Весело

  До коментар [#38] от "Един препатил":

  "...Впрочем съгласно решение на Конституционния съд всеки прокурор може да разследва главния прокурор. Любопитно е дали след изборите няма да настъпи блъсканица от желаещи."

  Къде се загубихте баш в най - интересния момент : няколко дена преди изборите, на които ще се види до каква степен четата на сараите ще се оттърве невредима, и каква ще падне в боя ! Тук е много весело, всеки пише като за последно, а за мераклиите да разследват каскета - не знам ! Засега такива няма ! Ни един ! Ама на мен лично ми е по - интересно какво ще прави Гешев, ако някой редови прокурор вземе да му предяви обвинение за създаване на организирана престъпна група или за нейното ръководене ? Ще подаде ли оставка или ще излезе в отпуска, например ?

 40. 40 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Гешев усети дебелия край и изведнъж обърна палачинката. Ортаците му Шиши и Бойчо вече са пътници. Главата на Цацата също виси. Вятърът смени посоката си и Гешев като ветропоказател започна се върти в същата посока.

  Но като знам гяволъците на Доган, няма как да отхвърля съмненията, че това е пореден ход на Почетния да успокои обществото, че отново е победен, както го прави вече няколко пъти последните 20 години. А всъщност това разследване да се окаже парлама.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 41. 41 Профил на Марияна Бачева
  Марияна Бачева
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Смърт за Доган, да живей ТЕЦ-Варна!

 42. 42 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2873 Весело

  До коментар [#39] от "samoedin":

  Поласкан съм, че сте забелязали отсъствието ми.

  Бях зает с малко грижи за един наследствен имот в Банкя (не е майтап!).

  По изборите и малко след тях пак ще отсъствам - няма да бъда в България (ако не ми мине котка път).

  Със съпругата обаче сме се регистрирали за гласуване в чужбина и няма да пропуснем да дадем по един глас за "Демократична България".

  Ама като се върна след 20-ти този месец - ле-ле ка-ко-о!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK