Велинград между спа туризма, отказа от нездравословна конфронтация и боклуците

Велинград между спа туризма, отказа от нездравословна конфронтация и боклуците

© Георги КожухаровВелинград - спа столицата на Балканите.


Този надпис посреща влизащите във Велинград. Градът с около 30 хил. души население, образуван през 50-те години на миналия век от сливането на три села - Лъджене, Чепино и Каменица, е известен с минералната си вода, която е качествена и изобилна (над 80 извора). От години живее в ритъма на туризма, а COVID кризата от последната година удари местния бизнес заради затварянето на ресторантите и хотелите.


Влизащите в града няма как да се объркат, че е период на предизборна кампания. Отвсякъде гледат кандидати и обещания. "Галерия" от билбордове и плакати по дърветата представят Васил Божков (бизнесменът с 18 обвинения в Дубай е роден в града) и кандидатите на ДПС - партията, която има твърд електорат в района и селата в близост. Тук-таме се виждат пожълтели от слънцето плакати на ГЕРБ - кметът на града втори мандат е от партията, а "Българските патриоти" се кипрят на билбордове край пътя. С приближаването към центъра се увеличават и агитационните материали на БСП.
Въпреки пъстротата на образите, отзвукът от кампанията сред хората е почти нулев. Те нямат очаквания за промяна, нямат големи надежди за предстоящия на 11-ти юли предсрочен парламентарен вот, но имат оплаквания и болки. Като неразумното използване на ресурсите, например. Минералната вода не се употребява максимално, а би могла да служи за отопление на сградите през зимата, вместо котлетата с пелети.


Или концентрирането на туризма в луксозни спа хотели (над 60 хотела и няколко големи комплекса), които не дават шанс на малките, семейни хотели и ресторанти да се развиват и ограничават движението на почиващите в техните бази, без да се развива вело и пешеходния туризъм.


Един типичен провинциален град


Велинград между спа туризма, отказа от нездравословна конфронтация и боклуците

© Георги Кожухаров


Местността "Клептуза", която според туристическите гидовете за града и спомените на по-възрастните жители, е била символ заради богатството на видове растения и факта, че в нея е най-големият карстов извор, вече е "язвата" на Велинград. Неподдържан парк, пълен с боклуци и изоставен да се саморазруши..


Прихлупен в Чепинската котловина, Велинград има проблеми и с мръсния въздух (заради отоплението на въглища), липсата на пречиствателна станция за водите, недовършената на места канализация и сметоизването. Градът няма собствено депо, а по поречието на река Чепинска могат да се видят локални бунища, които са "почиствани", като са заривани с пръст, вместо да извозва боклука до Пазарджик.


В последната година безработицата в общината - по данни на Института за пазарна икономика, е скочила с
6.6 процентни пункта заради забраните за пътуване и затварянето на заведенията, въведени като мерки срещу коронавирусната пандемия.


"Който дава папу, той е Тато"


Голяма част от хората във Велинград са в познатата хватка на малкия град - те или някой роднина и близък работи в държавната администрация. Останалите най-често са служители на някой от хотелите-собственост на близки до властта или известни бизнесмени, чиито имена местните избягват да споменават. "Това е парализиращо. Отвсякъде винаги дебне страх - че нещо може да се случи на теб, близките или познатите, ако мислиш, действаш или пишеш различно от общоприетото", обяснява млада жена, която предпочита да остане анонимна.


Тъкмо това капсулиране от страх е било "шоково" за Антония Вичева, която се мести от София във Велинград преди време в опит да помогне да се реши проблемът с боклуците на Велинград.

"Хората се страхуват, защото градът е малък, защото някой може да пострада, ако нещо е казано открито, или е написано във "Фейсбук", ако се говори критично към управлението. Има вербален натиск - към хората и роднините им",
казва младата жена, която е част от екипа на сдружение "Байкария". То се грижи да подобри планинските веломаршрути в България и да увеличи интереса към природосъобразния туризъм. Според Тони, както се представя тя самата, ако "начело застанат съвестни хора, които да вършат качествено работата си, този град може да изглежда много по-добре".


Васил Тодев е основател на сдружение "Байкария" и на "Чист Велинград"

© Георги Кожухаров

Васил Тодев е основател на сдружение "Байкария" и на "Чист Велинград"


Васил Тодев, основател на "Байкария" и кандидат за депутат от "Демократична България", обобщава, че Велинград е "типичен провинциален малък град, не е по-революционно настроен в сравнение с други градове". Уточнява, че има хора, които са опозиционно настроени, друг е въпросът че не го заявяват открито, защото дори да не са работа в някое учреждение или предприятие, много от бизнесите също са свързани със силната партия. "Не е здравословно, ако работиш на такова място открито да говориш за това и да се конфронтираш, да протестираш", казва Тодев. По думите му в града големите партии ДПС, ГЕРБ, БСП имат твърд електорат, който при всички избори, "се декларира".

"По шоплъка казват: "Който дава папу, той е тато". И тук е така", обяснява Емо, пенсиониран миньор, който живее в квартал "Каменица" във Велинград.
Представя се като шоп, роден в София, но намерил жена си в родопския град. Седнал е сред "свои съмишленици" - Тони и Васил, и още хора в двора на малко хотелче в града.


Попитан за изборите казва, че всичко е обърнато наопаки и това е голямата му болка. "Според точка първа от Конституцията пише, че България е република с парламентарно управление. Но парламентарното управление е унищожено. И великият султан, падишах, не желаеше да се съобразява с парламента". Попитан кой е падишахът, изстрелва: "Бойко Методиев Борисов". А на въпроса каква е била ролята на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, който на няколко пъти беше кандидат за Народното събрание именно от Пазарджишка област, отвръща: "Паша от регионален мащаб".


Цъкащата бомба с боклуците


Село Драгиново е четвъртото по-големина село в България (над 5 000 души). Намира се в дъното на котловината - на пет километра от Велинград, след него път вече няма. Населено е с български мюсюлмани, а на последните избори там печели не силната в региона партия ДПС, а ГЕРБ.


По време на миналата предизборна кампания тогавашният премиер Бойко Борисов и заместникът му Томислав Дончев, пристигат на посещение в селото. Инспектират ремонтираната детска градина "Пролет" и новоасфалтирана улица, която върви до реката и стига до гробището. По традиция визитата е излъчвана на живо във фейсбук профила на лидера на ГЕРБ Борисов. Камерата на "Севда тв", както я наричат шеговито местните по името на личния пиар на Борисов Севделина Арнаудова, обаче не показва, че асфалтът приключва точно до входа на гробището, а нататък следва кал. Не показва и река "Чепинска", в която плуват боклуци. На места могат да се видят отделни бунища, преливащи контейнери, части от автомобили, пластмасови бутилки, смачкани предизборни плакати.


Велинград между спа туризма, отказа от нездравословна конфронтация и боклуците

© Георги Кожухаров


Като най-ниска точка на котловината, в Драгиново се събират всички отпадъци, които са изсипани по поречието на реката. Вместо да ги извозва, общината "решава" проблема като ги затрупва с пръст, обяснява Васил Тодев. Допълва, че "проблемът е тотален" - няма създадени условия за нормално сметосъбиране и сметоизване, няма и депо. През февруари той и други активисти, сред които и Антония Вичева, създават гражданското сдружение "За чист Велинград" и оттогава се опитват да дадат гласност на проблема, който общината се прави, че не вижда.


По думите на Тодев от общината се оправдават с това, че нямат пари и ще направят възможното да се справят. "Но не го правят. Проблемът се замаскира, а с пръст отгоре става още по-опасно и още по-трудно за разрешаване", коментират активистите. Според тях вместо да се извозва до Пазарджик боклука, той се изсипва в реката, но се взимат пари като за извозен боклук.


Община Велинград е във фалит, със запорирани сметки - функционира както Пеевски след закона "Магнитски"


Васил Тодев,

кандидат за депутат от "Демократична България"


През януари тази година Би Ти Ви заснемат как камион на избраната с обществена поръчка сметоизвозваща фирма - "КМД Еоод" изсипва боклук в реката край село Драгиново. Тв екипът вижда два пъти как камионът изсипва боклука и подава сигнал до общината, а кметът на Велинград коментира, че ще глоби фирмата.


Пред "Дневник" оперативният директор на фирмата Никола Иванов отрече да има практика бокука да се изсипва: "Ако не закараме боклука там, където ни е казала общината, няма да ни платят. Когато боклук се изхвърля на регламентирано депо, се издава кантарна бележка. Дори и шофьорът да е решил да го направи, няма как да стане", каза още Иванов. "Дневник" изпрати въпроси до община Велинград и очаква отговор.


Велинград между спа туризма, отказа от нездравословна конфронтация и боклуците

© Георги Кожухаров


Гласуваме, ама за кого


"Кой е Васил Божков и какво е направил за града, че да вярвам", казва таксиметров шофьор и поглежда към голям транспарант, от който гледа бизнесменът, роден тук. Скрил се е под сянката на едно дърво в сряда следобед, облегнат на автомобила си. Не иска да говори за изборите. Не е доволен, но ще гласува с нежелание.


Божков години наред беше обявяван за най-богатия българин с интереси и силни позиции в строителния бизнес, хазарта и колекционирането на културно-историческото наследство. От началото на миналата година влезе в челен сблъсък с държавата, която му повдигна 18 обвинения, а той заговори от Дубай, където живее сега, за огромни суми, плащани като "такса спокойствие" на бившия премиер и министри. За втори път след редовните парламентарни избори през април Божков е кандидат за депутат, като на 4-ти април има над 7 спечелени секции във Велинград и още няколко други, в които е на второ място. Голяма част от хората очакват и на тези избори да има добър резултат, макар и недостатъчен, за да влезе в парламента. Все пак се надяват, че ще направи нещо за родния си град.


"Гласуваме, ама за кого? Изобщо не вървят нещата. Нито за ГЕРБ, нито за БСП, нито за "Има такъв народ"...", казва възрастна жена, която пие кафе с мъжа си близо до главната. Тя е медицинска сестра, той е безработен. Казват, че е време ГЕРБ да бъдат свалени от власт. "12 години стига. Трябваше да се сетят по-рано, да отстъпят... Смачкаха малкият бизнес - данъчни, НАП, тия инспекторите...", допълва мъжът.


"Спа столица...", клати глава жената, докато описва разрухата на "Клептуза", с която никой не иска да се занимава. Надеждата за Велинград, засега е никаква. Само че децата ни завършиха и се изнесоха, друго няма".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  Ехеее и аз си мечтая за такава снимка в моя роден град :-))

 2. 2 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  Велинград не се ли води свързано лице по закона Магнитски ?

  કટાક્ષ
 3. 3 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  Винаги е бил мутроландия, как се издържат хотелите с отвратителното им обслужване и цени по 300+ лева на вечер, не знам. За 150 евро/180 долара можеш да спиш на чудесни места в Париж и Ню Йорк примерно, да не говорим за Будапеща като спа дестинация.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 4. 4 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  До коментар [#3] от "fpyyh":

  Разбира се че можеш но всяко "ходене" струва не по-малко от 5хил лева/евро, за да ти е комфортно и приятно.

 5. 5 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Велинград е прекрасно място за живеене. Авторът да извинява. Сравнен със София/където съм роден и живея/ е в пъти по чист, подреден и уютен.

 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Ами данъците трябва да остават в общината и те да си решават какво и как да поддържат и да го правят. В крайна сметка ако чакат някой чиновник от София да им реши проблемите или някой умно-красив журналист от Дневник - ще си останат само с чакането. :)

 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Уж за Велинград, но от 30,000 човека журналистът попаднал на политик от ДБ, за който напоително да ни разкаже :)

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Весело

  Спа столицата на Балканите, хората в двора си мият чиниите с естествено топла вода...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Във Велинград много силно мирише на шиши...!!!

 10. 10 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 915 Неутрално

  До коментар [#5] от "yorddj":

  Поживейте няколко години и тогава обобщавайте. В самия град болшинството са темерути селяндури, а в околните села - задръстени помаци с мислене от 18ти век. Иначе не е лошо място за няколко дневен престой.

 11. 11 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 200 Неутрално

  Условие номер едно за България, да кажем Чао на Джипко Битков на 11ти Юли!
  Гласувай на 11 Юли.
  Да кажем Чао на неграмотният пазвантин, пожарникар, ипонаджия, кмет, шеф на МВР, най-простият и неграмотен министър председател на България, бараба Ганю, фантасмагорната личност, Джипко Битков .
  На 11 Юли да оставим Джипко Битков в блатото на корупцията и да Направим България Европейска Държава Отново.

  Вашият Вот е Вашият Глас за България.

  Гласувай на 11. Юли и кажи Чао на Джипко Битков.

 12. 12 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Направете репортаж в Батак за местния феодал Петър Паунов.

 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  До коментар [#5] от "yorddj":

  Само за живеене да. Но има едно условие. Трябва да имаш доходи. Какви доходи във Велинград? Софийските мутри държат хотелите, местните са сервитьори и чистачки.
  Ходил съм доста пъти във Велинград. На третия ден започва да ти писва. Там няма нищо.

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  До коментар [#6] от "realguru":

  Тоест, говориш за децентрализация. Те и ГЕРБ говореха, ама им мина. ;)

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на tlr33621309
  tlr33621309
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Бях забравил за член първи и за джитко бибитко. Останалото е ясно ! Шумкарска му работа ! ЧЛК

  Всичко, което може да се яде е обект на властта
 16. 16 Профил на V. Uzunov
  V. Uzunov
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Местните са мърлячи... деретата около града и помашките села са заринати с боклуци, никой не им е виномен за мизерията там, единствено и само местните... или може би Борисов и Пеевски са нахвърляли боклуците в реките?

 17. 17 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  До коментар [#13] от "Petleshev":

  За уикенд пролет или есен става, с компания.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 18. 18 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#10] от "Тони КОСТОВ":

  Много точно описание! И, от личен опит, помаците на висок глас обясняват как е чудесна идея да се изколят гяурите.
  Иначе е супер, само да не живее там човек.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 19. 19 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Уж за Велинград, но от 30,000 човека журналистът попаднал на политик от ДБ, за който напоително да ни разкаже :)
  —цитат от коментар 7 на svoboden


  Е, какво очакваш преди избори :))) Велинград е само повод.........

 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Малко курортно градче, което извън тази дейност, почти няма друг поминък.
  Що се отнася до чистотата, боклуците и фирмата която работи там, няма голяма разлика с почти всички населени места. Нерегламентрано изхвърляне има навсякъде - около София не е ли така.
  Това, което наистина би могло да се направи, със съответна регулация разбира се, е да се използва топлата вода, която така или иначе изтича - отопление на къщи, сгради и оранженрии ще ги направи по ефективни и даващи доходи.

 21. 21 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 1077 Весело

  ....Гласувай на 11. Юли и кажи Чао на Джипко Битков.
  —цитат от коментар 11 на nmy381005793


  Кой тоз?

  : ))))))))))))))))))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Жалко за прекрасната природа, жалко за България, жалко за родопчани. Хубави хора са, но страхливи. Нищо ли не са наследили от дедите си?

 23. 23 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Уж за Велинград, но от 30,000 човека журналистът попаднал на политик от ДБ, за който напоително да ни разкаже :)
  —цитат от коментар 7 на svoboden


  Хахаха, голяма смешка, скрита или нетолкова скрита реклама на ДБ...Ама верно смешка.

 24. 24 Профил на Джонката
  Джонката
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Миналата седмица бях там, не ми направо впечатление да е мръсно, но пътищата са зле (тоз дето е решил да спести боядисването на легналите полицаи цял живот да кара счупена кола!). Местната забележителност - езерото "Клептуза", е доста тъжна - голямо колкото 1 басейн, а покрай него по тротоара има течове от толкова отдавна, че се е образувала една слуз върху плочките и можеш да се пребиеш като стой та гледай.

 25. 25 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Ходенето "на спа" там означава подкрепа на мутренски бизнес, а не на местните инициативи

  malart.blog.bg
 26. 26 Профил на ot Bansko
  ot Bansko
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Много показателно е, че под тази изключително изтересна статия, която е приложима за 80% за населените места в България и за 100% от курортите ни, има само 25 коментара. Вероятно изтересът щеше да бъде в пъти по-голям ако имаше информация кой с кого е почивал във Велнград и с кого е ял и пил.

 27. 27 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Весело

  Отчаяна работа лелките от магазините в чаршията седят пред масички на улицата в групички по 2/3, лющят семки, пият кафета и пушат цигари. Ако някой случайно влезе в магазина гледат да го изгонят по бърже за да продължат интересния разговор с Марчето и Гинчето!

  klimentm
 28. 28 Профил на vetroval
  vetroval
  Рейтинг: 28 Неутрално

  Велинград е едно прекрасно място! Ако го посещавате за не повече от 7-8 дни... Аз го посещавам за повече всяка година по семейни причини. :-)
  И във Велинград, както и навсякъде из милата ни Татковина, основното занимание на аборигените е да си седят върху главите... И да чакат някой друг да им извади главата от г**а...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK