Разходите за ток на неработеща държавна хижа край яз. "Здравец" се оказаха тайна

Имотът на брега на яз. "Здравец", в който през 2019 г. съсобственици стават бащите на евродепутата Емил Радев и на председателя на ОбС - Варна Тодор Балабанов. В дясно от него е държавният терен с неработещата хижа.

© Скрийншот от АГКК

Имотът на брега на яз. "Здравец", в който през 2019 г. съсобственици стават бащите на евродепутата Емил Радев и на председателя на ОбС - Варна Тодор Балабанов. В дясно от него е държавният терен с неработещата хижа.Разходите, направени за електрозахранване на неработеща от години държавна хижа в чашата на язовир "Здравец" край Варна се оказаха тайна. Това става ясно от отговора на заявление по Закона за достъп до обществена информация, подадено от варненския общински съветник Мартин Златев (БСП) в община Аврен, на която хижата е отдадена за стопанисване. Информацията е била поискана заради съмнения, че с електроенергия от държавния имот и за сметка на общината са захранвани постройки в съседният частен терен.Неговата собственост се свързва с евродепутата Емил Радев (ГЕРБ) и с председателя на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов (ГЕРБ).


В средата на юни, разследване на "Дневник" показа, че през 2017 г. директорът на общинската дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" във Варна Петър Гърбузов е придобил горски терен от


10 дка на брега на язовир "Здравец" за 20 хил. лв.
Имотът е бил продаден на търг от Община Аврен, а изненадващо в него са участвали само двама кандидати. Гърбузов е спечелил наддаването с едва 1000 лв. по-висока оферта от тази на класиралия се на второто място.


Година след като е станал собственик на гората в чашата на яз. "Здравец", Гърбузов е продал три четвърти от нея, а двама от купувачите се оказват съвсем не случайни хора. Първият е Йордан Радев, баща на евродепутата Емил Радев. Вторият - Иван Балабанов, е баща на председателя на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов. Скоро след приключването на сделките в частния имот се появяват и няколко сглобяеми постройки.


Всичко за тайните около една "документално чиста сделка" - тук.


Имотът, в който сега съсобственици са бащите на Емил Радев и Тодор Балабанов, граничи с терен частна държавна собственост с размер около 1.5 дка пак на брега на яз. "Здравец". В него се намира изоставена триетажна хижа, също частна държавна собственост, със застроена площ от 202 кв. м. Предназначението й според кадастралните регистри е за "курортно-туристическа дейност", но тя е необитаема и затворена от години.


Две от постройките в частната гора

© Дневник

Две от постройките в частната гора


"Имам


основателни подозрения


че частните постройки в имотите на Радев и Балабанов се захранват с електричество от намиращата се в съседство държавна хижа, каза Мартин Златев. Без особени усилия може да се види, че кабели за електрозахранване тръгват от държавния имот към съседния частен терен. По тази причина поисках справка за разходите, направени през последните пет години за електроенергия на неработещата от години хижа, но очаквано тя ми беше отказана."


Според община Аврен информацията за евентуалните разходи, които е направила, за


електроенергия, ползвана от неработещата държавна хижа


е тайна заради клаузи за конфиденциалност, включени в договорите й с електроразпределителни компании.


"Община Аврен има пет сключени договора с електроразпределителни дружества за последните пет години, пише в мотивите към отказа за предоставяне на исканата информация. Във всеки един от тях има клауза за спазване на лоялни отношения относно разпространяването на информация относно финансите, икономическите и други отношения между страните по договора".


За "Дневник" Мартин Златев каза, че ще обжалва отказа за предоставянето на информацията, която е поскал, тъй като тя не би следвало да представлява тайна.


"В случая безспорно е налице законова презумпция за наличие на


надделяващ обществен интерес


по отношение на исканата информация по заявлението ми, каза той. Според Закона за достъп до обществена информация "факти, информация, решения и данни, свързани със стопанска дейност, чието запазване в тайна е в интерес на правоимащите, но е налице надделяващ обществен интерес от разкриването й, не представляват "производствена или търговска тайна".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK