Пристигащите от три държави трябва да се тестват, дори и да са ваксинирани срещу COVID-19

Пристигащите от три държави трябва да се тестват, дори и да са ваксинирани срещу COVID-19

© European UnionПристигащите в България от Испания, Кипър и Русия ще трябва да предоставят на границата отрицателен резултат от PCR тест, за да не подлежат на карантина, дори и да са ваксинирани. Това гласи заповед на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, публикувана в понеделник (5 юли), като тя влиза в сила от четвъртък (8 юли).


Причината за допълнителните условия за пътуващите от тези три страни е усложнената ситуация с коронавируса там.


След промяната в критериите за пътуване до България, въведени преди дни, страните в Европа и света се разделят според COVID обстановката (брой нови заразени, положителност на тестовете, разпространение на мутации) на зелена, оранжева и червена зона, както и страни, "за които е налице информация за констатирана значителна негативна промяна в епидемичната ситуация".
В последната посочена възможност от тази седмица попадат Испания, Кипър и Русия.


Заявката на Министерството на здравеопазването е данните за заболеваемостта на страните по света да се сравняват всяка седмица и при промяна в обстановката в тях, разпределението по цветови зони и държави с негативна COVID динамика да се обновява.


Дословната формулировка за пристигащите от Испания, Кипър и Русия според заповедта е:

Пристигащите се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен на него документ, показващи отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразна верижна реакция (PCR) за COVID-19, считано от датата на пробонабиране, вписана в документа.

Написаното следва да се разбира, че дори и пристигащите от тези страни да са ваксинирани, тъй като препаратите предпазват от разболяване и хората може да нямат симптоми, но да са носители на вируса, следва да предоставят резултат от отрицателен тест - той може да е или под формата на европейски сертификат или като документ от лаборатория.


Според актуалната ситуация с коронавируса в червената зона попадат повече от 30 държави, като влизането от тях в България е забранено. Това обаче не важи за българите и техните семейства:

Индия, Бангладеш, Непал, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Малдиви, Южна Африка, Ботсуана, Танзания, Сейшели, Намибия, Замбия, Тунис, Оман, Малайзия, Туркменистан, Таджикистан, Киргизка република, Монголия, Колумбия, Чили, Уругвай, Аржентина, Бразилия, Парагвай, Боливия, Перу, Суринам, Панама, Коста Рика, Гватемала, Белиз, Ел Салвадор, Куба и Доминиканска Република

С текстовете на заповедите за влизането в страната може да се запознаете тук и тук
За европейския COVID сертификат четете тук и тук
Репортаж на "Дневник" как действат сертификатите на практика - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK