Прокуратурата се заема с повишените от 1 юли цени

Иван Иванов

© Анелия Николова

Иван Иванов



По-малко от седмица преди изборите прокуратурата обяви, че се заема с повишените от началото на месеца цени на газа, тока, парното и топлата вода "в изпълнение на конституционно установените правомощия" да следи за спазване на законността, като предприема действия за отмяна на незаконосъобразни актове.


От съобщението се разбира, че преписка по случая е образувана още на 28 юни във Върховната административна прокуратура (ВАП) и е по публикации в медиите.


В началото на пандемията лично главният прокурор Иван Гешев се зае да следи за това как се променят цените на храните и лекарствата и да провери има ли спекула.




Публикациите навеждат на данни за неправомерно увеличение на цената за предоставяне на топлоенергия, като се слага акцент върху обстоятелството, че действащата Наредба № 5 за регулиране на цените на топлинната и електрическата енергия създава предпоставки за нереално ценообразуване във вреда на крайните потребители, посочват от ведомството. Констатирано е, че покачването на цените за топлинна енергия е в противоречие с на чл. 2, ал. 2 от Закона за енергетиката (ЗЕ), съгласно който производството, преносът, разпределението и търговията с топлинна енергия се извършват при гарантиране защитата интересите на потребителите.


Заради наличието на значим обществен интерес и на основание на текст от Закона за съдебната власт ВАП е ангажирала председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да отговори в кратък срок - предприети ли са действия и какви са те за промяна на Наредба № 5 във връзка с цените на топлинната енергия. Той следва да представи и административната преписка по вземане на решението за завишаване цените на електрическата енергия, за да се прецени законосъобразността при вземането му.


След анализ на получените резултати от ВАП ще се извърши преценка за предприемане и на последващи действия по реда на надзора за законност, се посочва в съобщението.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  След дъжд качулка!

  Комунистите са виновни!
 2. 2 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 273 Весело

  TTF 06/07/21 - 37.8 EUR/MWh
  EUA/CO2 06/07/21 - 58 EUR

  Успех в разследването! Цените са смятани по борсови цени преди 2 месеца (доста по-ниски).

  Антиваксър=деб*л!
 3. 3 Профил на alexis
  alexis
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Намерили с какво да се занимават ..., през това време едни юнаци си раздадаха едни милиарди авансово и ни пожелаха да сме живи и здрави !!!

 4. 4 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  Преди време ВСС излезе с решение, че цените на тока, парното и водата са нереални. Но никой нито върна надвзетите суми, а сега ще има ново увеличение.
  Въобще всеки си прави каквото си иска, въпреки решения на съда.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3986 Неутрално

  А кой ще се заеме със самата прокуратура ? Кога ? Хората чакат да се започва с почистванете на държавата и нейните институции ..........

 6. 6 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Аз още чакам компенсацията за ниската цена на газта със задна дата, нема такива мошеници.

 7. 7 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Аз си мислех, че сме парламентарна република а не прокурорска. Мисловният потенциал на гешеф не му позволява да пресмята образуването на цените на стоките и продуктите в тази държава. Това за което му се плаща заплатата е да следи дали Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не е пробита от корупция и дали не обслужва определени чекмеджета. За съжаление нието една комисия или институция в България не е била разследвана от прокуратурата. Това е защото всички те бяха запълнени с послушни калинки да обслужват само близки до вожда и шиши фирми и да отчитат такса спокойствие. Работата на прокуратурата е да разследва защо проекти които улесняват конкуренцията в стараната са съсипвани с покровителството на банкя и сараите (като газовата връзка с Гърция). Това му е работата на прокурора. А не да смята как се формират цените. Гешеф и бухалките му не бива да се оставят да тероризират хората в тази държава. Гласувайте с главите си хора!

 8. 8 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  Публикациите навеждат на данни за неправомерно увеличение на цената за предоставяне на топлоенергия, като се слага акцент върху обстоятелството, че действащата Наредба № 5 за регулиране на цените на топлинната и електрическата енергия създава предпоставки за нереално ценообразуване във вреда на крайните потребители
  —цитат от коментар 0 на статията


  Че има нереално ценообразуване - има. Но то е в обратна посока - нереално ниско ценообразуване. Иначе нямаше как ТЕЦ София да затъне с 2 млрд. лв. борчове. Да намалим цените и борчовете да станат 3 млрд.? Да не забравяме, че и със завишените тарифи на ел. енергията на когенерацията практически всички българи субсидират отоплението на ползващите централно парно.

  Сам съм, други няма...
 9. 9 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2684 Любопитно

  Каскета май иска да се подмаже предизборно на народонаселението, ама ще му мине ли номерът, а?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 10. 10 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Прокурорските дивотии нямат почивен ден. Чудя се как с повишението и понижението на нивото на река Дунав не са "се заели" тези нещастници.

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 11. 11 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  Дъвка за електората.
  Цените се определят от пазара.
  Ако има картел - значи законите са го допуснали (или създали).

 12. 12 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Прокуратурата с нова ПР-акция и опит да поизтупа имиджа си.
  Защо ми се струва, че това е един вид и опит за постигане на политически комфорт ...

 13. 13 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1029 Весело

  тая прокуратура още малко щеше и да асфалтира някоя улица ей така, една седмица преди изборите

  You don't know what you don't know.
 14. 14 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  Ама и прокуратурата ли ще повишава цените?

 15. 15 Профил на Гласуваш за гербиджа получаваш Тайпи
  Гласуваш за гербиджа получаваш Тайпи
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#12] от "debruckere":

  +++

  Една корекция, не да изтупа имиджа си, а опит да спаси кожата на Каскета.

 16. 16 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1133 Любопитно

  Нема спекула, разотивайте се! Това си е нормален "растеж". Не се ли чувствате по-богати, нали вземате по-голяма цифра пари?

  мурзилка
 17. 17 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 297 Неутрално

  "Прокуратурата се заема с повишените от 1 юли цени"
  Евтин ПР!
  Ако бяха разследвали кражбите за милиарди през последните години, сега на народа нямаше да му пука за увеличенията на цените, а дори и можеше да не се стигне до такова увеличение.

 18. 18 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  А защо не се заемат да разследват причините за цъфтежа на водораслите примерно! Важното е шкафчо да спи спокойно.

 19. 19 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  не е нужно да проверява
  търговията поначало си е спекула

  но от друга страна, как така ще се "заема"? нали всичко се регулира от "невидимата ръка на пазара"!!! тоя прокурор да не е СОЦИАЛИСТ?!?!!

  какъв териблен ужас ужасен...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 20. 20 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1133 Любопитно

  До коментар [#11] от "atmanpg":

  То какво ли няма по света и у нас. Картели, естествени и изкуствени монополи, 600000 на държавна хранилка.

  мурзилка
 21. 21 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  До коментар [#4] от "AModoMio":

  ако съдът беше на Линч, всичко щеше да е точно

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 22. 22 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  До коментар [#18] от "3biri":

  правилна забележка

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 23. 23 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Централизираните топлофикации, напомнящи за комунизма са били подходящи за тогава при "братски" цени на природния газ. Сега обаче има вражески цени и е напълно безсмислено цялото население да субсидира ползващите парно и съветските "товариши". България трябва веднъж завинаги да се отърси от това комунистическо наследство и да спре всички топлофикаци, да няма когенерации и други начини за законно обиране на населението. Има модерни начини на отопление, да не говорим, че последните 20г не е имало зима както имаше преди 30+ и не се и очертава да има.

  Един Българин
 24. 24 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Намерили с какво да се занимават ..., през това време едни юнаци си раздадаха едни милиарди авансово и ни пожелаха да сме живи и здрави !!!
  —цитат от коментар 3 на alexis


  Те нещата са свързани. Същите хора, които си раздадоха авансово следващото десетилетие на България, натовариха енергетиката с дългове и неефективни централни (АЕЦ Белене, Турски поток, отказът от транзитни такси от Газпром, ТЕЦ МИ2, липсата на развитие на евтини ВЕИ-та)

  Високите цени са резултат, а не следствие.

 25. 25 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  определно не е работа на прокуратурата да смята цени, нито ще го направи де - тва е неква предизборна глупост

  да вземат да се занимават с по-свойствени неща - разследване на снимки и клипове на бившия премиер, свидетелства срещу Бойко Борисов за търговия с влияние, рекет и изнудване на бизнес, скандали с откраднати млрд-и през хемус, турски поток, ремонт на ремонта и язовири и т.н и т.н

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 26. 26 Профил на packer
  packer
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Другата работа свършиха, че с това се заемат. Някой да не му е ясно как ще приключи това?

 27. 27 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Представям си как Сия Тъпото или братът на Еврото (дето дели на нула) се мъчат със сметките. Жалък ПР на отиващите си мутри в тоги.

 28. 28 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  ГЛАСУВАЙТЕ В НЕДЕЛЯ ЗА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ за да изградим истинска прокуратура, не такава бухалка на мафията!!!!!

  Трябва ни прокуратура, която гони мутрите и престъпноста, не такава която се занимава с псевдо акции като написаното в статията

  НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ, НИКОГА ПОВЕЧЕ ПРАВИТЕЛСТВО НА МУТРИТЕ

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 29. 29 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Ммда, аз предлагам да се закрие ДКЕР и неговите функции да се поемат от Каскетурата. Пълен кретенизъм! Не е работа на прокуратурата да се занимава с цените на тока. Няма такива права! То остана утре ДКЕР да проведе заседание на тема "уронване престижа на съдебната система, предизвиканао от действията на Каскета"....

 30. 30 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Всички се занимават с популизъм! Днес слушах омбудсманката, която се упражняваше по темата предсрочно пенсиониране. Не било справедливо да получаваш 4.8% по-малко ако се пенсионираш 1 година предсрочно.

  Да речем, че пенсията при нормално пенсиониране е 1000 лева. За 1 година ранно пенсионираният получава 11 424 лева от пенсионния фонд, които не би получил, да не говорим, че за тази 1 година би внасял допълнителни вноски. След това продължава да получава по 4.8% (48 лева) по-малко и ако получава тази пенсия следващите 20 години, фондът ще му е изплатил по-малко, отколкото той е получил за първата една година - 20*12*48 = 11 520. Да не говорим, че тези 11 520 за 20 години с отчетена инфлация ще са около 40% по-малко от тези 11 424.

 31. 31 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#24] от "Rational":


  Високите цени са резултат, а не следствие.
  —цитат от коментар 24 на Rational


  В случая каква е разликата м/у резултат и следствие? Точният израз е "високите цени са резултат от безумията в енергетиката, натворени в следствие на некадърността на ГЕРБ и компания". Макар че според мен цените не са високи, а ниски и то много ниски...и ДКЕР ги държи такива по социални причини. а иначе в закона никъде не пише, че ДКЕР се занимава със "социалната поносимост" на цените...

 32. 32 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 738 Неутрално

  те кевр не могат да обяснят как ги определят, так кухите каскети ли?
  ако изобщо се интересуваха, щяха да извадят някой лобистки запис на разговори и подаръци за вдигане на цените

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 33. 33 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#30] от "3biri":

  "Единственото, което социалистите знаят за парите е, че искат да ги вземат от другите."

 34. 34 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  До коментар [#33] от "lz73":

  Знаят и друго, "коюкоъо и малко да ми плащат, не е по-малко, отколкото аз съм работил".

 35. 35 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  До коментар [#24] от "Rational":

  Булгархаз се набълбука с 2 млрд. заеми за турски поток ,Сега мат'ралът ще плаща.

 36. 36 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  Същите хора, които си раздадоха авансово следващото десетилетие на България, натовариха енергетиката с дългове и неефективни централни (АЕЦ Белене, Турски поток, отказът от транзитни такси от Газпром, ТЕЦ МИ2, липсата на развитие на евтини ВЕИ-та)
  —цитат от коментар 24 на Rational


  В първата част на изречение нещата са така. Но за втората част (изброените обекти) леко си се объркал. Изброил си МИ2 но си забравил МИ1 и МИ3. Тези мощности до 2030 г. ще бъдат затворени. А с какво ще бъдат заместини? Отговорът се самоналага - АЕЦ Белене. Не знам доколко са евтини към момента ВЕИ -тата, но знам, че те са касички за пари (за собствениците им) не заради икономичността им, а заради преференциалните цени по които им се плаща. Спорно е дали ТП (съчетан с отказа от транзитни такси по стария договор) е сполучлив и печеливш проект. Ако се изплати до 15 години (айде до 20) ще е сполучлив. Тук съм раздвоен.

  Сам съм, други няма...
 37. 37 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#24] от "Rational":
  —цитат от коментар 31 на lz73


  Така е. Идеята беше да напиша, че източникът на скока на цените е в Банкя, а не в сградата на КЕВР.

  Иначе комуналните услуга са ниски, специално за водата. Там имаме потресаваща нужда от инвестиции, подмяна на инфраструктура. 60-70 процента загуба на питейна вода по мрежата е неприемливо. Уви, след толкова кражби, ще продължим да пилеем този безценен ресурс.

 38. 38 Профил на el_comendante
  el_comendante
  Рейтинг: 440 Неутрално

  ГеШеФтурата пак ще се прави, че прави нещо.

 39. 39 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Лека имитация на действия , за които предварително се знае , че са безполезни.

 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Весело

  До коментар [#18] от "3biri":

  “А защо не се заемат да разследват причините за цъфтежа на водораслите примерно! ”

  Няма медийна публикация, която да обоснове ангажираността на Каскета. Всъщност, когато се “образува преписка” се очаква да бъде “ударен” някой. А когато се “разпорежда проверка” (като водата за Перник; Държавната комисия по хазарта) се очаква да бъде заметен проблема.
  Ще го научим тоя “каскетен език” преди да цъфнат водораслите, поливани от дигиталните пръскачки на Народното събрание!

 41. 41 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Весело

  До коментар [#23] от "Един Българин":


  “Централизираните топлофикации, напомнящи за комунизма са били подходящи за тогава при "братски" цени на природния газ. ”

  Явно не сте живели в комунизма - друг вид глобализъм и “борба с климата”. Централизираното градско отопление не е икономическо ефективно за географски ширини под 45 градуса (два месеца работи на пълна мощност и десет месеца “кюта”). Обаче за да се запази околната среда от непотребен мазут (и дизел - по онова време дизелови автомобили бяха тракторите и танковете) и да не се отделя смог в големите градове от кюмюр и дърва, централното топлоподаване е едно добро решение. И според мен, продължава да е добро за София въпреки относително голямата денивелация на тръбите (необходими са по-мощни помпи).
  Значи, екоталибаните се скъсвате да ограничите движението и дишането на хората (за да няма финни прахови частици), обаче без какъвто и да е анализ искате да зачеркнете едно добро решение и то само по идеологически причини. Докато идеологията е водеща, няма да се оправим никога!

 42. 42 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 93 Весело

  Гешо ток не плаща и квартира на аванта 🎃😄☪️

 43. 43 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Весело

  До коментар [#11] от "atmanpg":


  “Дъвка за електората.
  Цените се определят от пазара.”

  Какъв пазар те удря по тиквата!? Чист картел (ОПЕК) и тоталитаризъм в действие (акциз от 67 ст на литър дизел)!
  КВЕР си е чист тоталитарен орган - на едни признава разходите (за консултанти и хонорари на “бордоваци”), на други - не. После, големи разходи - висока цена.
  И за да имаш пазар, “свободен пазар” , трябва да имаш ”свободен избор”. Ха, си купи ток на 110 волта напрежение, само евтин “ядрен” ток или “топлина” за Железница (400 метра денивелация)! Има съоръжения, които не можеш да си курдисваш в двора без съгласието на всички съседи (целия град) и без покриване стандартите за безопасност в строителството и енергетиката. А веднъж поставено е вече непродаваемо ... до пълната амортизация.

 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Гешев да се занимава с престъпниците, като Борисов и Пеевски, а да остави цените на цял куп агенции, дето нищо не правят.

 45. 45 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Каскета да погледне в нощното шкафче на шефа си от Банкя, там са причините за спекулативните цени на всичко в България.

 46. 46 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Трябва да се разследват и МАЛОУМНИТЕ обещания на КЕВР, които за пореден път твърдяха по медиите, че увеличаването на цената на газа нямало да доведе до увеличаване на цените на другите услуги.

 47. 47 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Най тривиалното което очаквам от прокуратурата е да обяви че в КЕВР са се натъкнали на ОПГ(оргонизирана престъпна група)от 9 човека .,колкото са и членовете на комисията.Ще започнат едни изземвания ,едни претърсвания и следствени дейстквия ,които са ни до болка познати след което " пушилката " ще премине все пак наближава Август ,месецът в който прокуратурата излиза в едномесечен отпуск.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 48. 48 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#43] от "wanderer":

  Някой да ти пречи да си купуваш ток на борсата? Ама нещо май не ти харесва цената....

 49. 49 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  Най тривиалното което очаквам от прокуратурата е да обяви че в КЕВР са се натъкнали на ОПГ(оргонизирана престъпна група)от 9 човека .,колкото са и членовете на комисията.
  —цитат от коментар 47 на Чърчил

  твърде хубаво, за да стане истина

  защото след августовската ваканция ще се наложи да продължат... а това е против държавните интереси
  та всяко решение на КЕВР налива сума ти ДДС в хазната, от която се храни прокуратурата!

  затова няма да стане истина
  твърде хубаво е
  (и нереално)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 50. 50 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Весело

  До коментар [#48] от "lz73":

  “Някой да ти пречи да си купуваш ток на борсата? ”

  Умник! Такса за участие от 12000 лв. плюс такса от 2000 лв за Тарифа II за едни 20 мвтч годишно, няма и две хиляди лева годишно.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK