За над 100 заболявания вече ще се получава пожизнен ТЕЛК

За над 100 заболявания вече ще се получава пожизнен ТЕЛК

© Георги КожухаровРазширява се кръгът на хората с трайни увреждания, които ще получават пожизнен ТЕЛК. Здравният министър д-р Стойчо Кацаров внася промени в Наредбата за медицинската експертиза, които се очаква утре да бъдат приети на заседанието на Министерския съвет. "Дава се право на хората с дефинитивни и необратими увреждания да получават решение пожизнено. Да не се налага на всеки 3 години да се явяват за освидетелстване", заяви здравният министър Стойчо Кацаров. Той добави, че се слага край на един брадясал проблем.


"Това обаче не е дефинитивно и необратимо решение на проблемите на медицинската експертиза. Решението на проблемите изисква нов подход, сериозна реформа, изменение в закона, действащ парламент и воля. Трябва да се раздели третирането на увредата от неработоспособността", каза Кацаров.


Промените, по които е работено до късно снощи, бяха представени от Кацаров по време на извънредно заседание на Съвета за тристранно сътрудничество.
Според действащите правила хората с дефинитивни и необратими заболявания получават пожизнен ТЕЛК. Ако имат и други заболявания обаче минават периодично на преосвидетелстване. С предложените промени се предлага разширяване на дефинитивните и необратими заболявания, като те стават над 100. "До този момент броят им беше изключително малък", каза Кацаров.


В нея вече влизат наследствени и генетични заболявания, например муковисцидоза. Здравният министър даде пример с хората с онкологични заболявания, които след петата година от заболяването получават 50% ТЕЛК, но минават периодично на преосвидетелстване. Сега те ще получават пожизнен ТЕЛК. Така ще е и при хората с диабет, които имат две допълнителни увреждания.


Ако хората имат и други заболявания освен необратимото ще могат по свое желание да се преосвидетелстват, когато пожелаят, тъй като допълнителното заболяване може да доведе до повишаване на неработоспособността.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Крайно време беше да се сложи КРАЙ на това извращение с инвалидите и болните хора.

 3. 3 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Ами да , като има едно нелечимо заболяване то не бива да се разглежда на ТЕЛК всяка година , за да се хаби време и ресурс . Затова не се изисква много акъл.

 4. 4 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Време беше. Баба ми Бог да я прости от злополука ни липсваха два пръста и всеки три години ходеше да проверят дали не са и пораснали нови.

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Протежетата на пРезидента ще отбележат точка ако наистина успеят да решат това логическо и административно недоразумение...

 6. 6 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  Похвално е - познавам човек без крайник, ходи през три, две или една година - само да потвърдят че още е без такъв. Срочни трябва да останат само заболяванията, които има възможност да се лекуват.

 7. 7 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Това беше редно да се случи, но май други неща трябваше да се случат преди него.
  В момента имаме 600 000 инвалиди с ТЕЛК. Знаете колко ни е населението, след война не е било така. И вместо да помогнем на хората имащи нужда от помощ - ние сме написали над половин милион документални инвалиди - и после се чудим защо не стигат парите за истински нуждаещите се .....

 8. 8 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Протежетата на пРезидента ще отбележат точка ако наистина успеят да решат това логическо и административно недоразумение...
  —цитат от коментар 5 на selqnin


  Протежето на бай Тошо и Симеон не можа да реши този проблем за 12 години управление.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 9. 9 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3126 Неутрално

  Това творение на човешката идиотия и бюрокрация отдавна трябваше да отпадне. Жалко за всички тежко, хронично болни хора и инвалиди, които направиха пътека до здравните служби, за да доказват това, което понякога дори и с просто око можеше да се види.

  Пазете се от доносника vesolr
 10. 10 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Браво! Никога няма да забравя, минавайки покрай сградата им, един човек в количка гледаше стълбите им все едно гледаше към небостъргач. Взехме го с един човек на ръце и го качихме до горе. Бяха го викали, за да видят дали не се подобрил... беше с ампутиран крак. Повече смисъл да има в тези процедури първото, което трябва да мислят, е какво точно приемат, дали има смисъл и логично е. Всичко друго ще се нареди. Дано са сложили рампа..отдавна не съм се заглеждал.

 11. 11 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  До коментар [#7] от "realismisthename":

  Имаш право, но трябва да има кой да контролира тези които по някакъв начин се възползват. Измамници има навсякъде, но има кой да ги разкрие.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 12. 12 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  Много правилно решение.
  Сега трябва да се направи проверка, да се открият мнимите инвалиди, източващи системата и да се осъдят по бързата процедура да върнат парите плюс солидна глоба.
  Виновните длъжностни лица да бъдат уволнени и привлечени под съдебна отговорност.

 13. 13 Профил на A.V.P.
  A.V.P.
  Рейтинг: 395 Разстроено

  До коментар [#5] от "selqnin":

  А бе стига с това - протежетата на оня, протежетата на тоя. Да, ок може и да са такива, но в крайна сметка кое е важното и кога ще го осъзнаете, че всеки е протеже на някой и понякога това не е задължително да е лошо. Не е ли по-важното да се решават проблеми и да се действа логично? Не е ли по-важното в конкретния случай, че се говори и се действа да се прекрати една абсурдна практика и наредба?

  Има ли изобщо в глобален план някой с повече власт и възможности, който да е напълно независим от влияния или личности, или институции, организации? Аз не се сещам. Всичко и всички са свързани. Изолацията не съществува в 21-ви век. Дори и в Северна Корея.
  Айде спрете се вече.

 14. 14 Профил на A.V.P.
  A.V.P.
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#5] от "selqnin":

  Щях да добавя - "Стига с тия селски изказвания", ама ти сам си си го написал :)))

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 16. 16 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#7] от "realismisthename":

  Колко такива има които си вадят телк за едното парко място... Така де, пак са инвалиди, ментални.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Това беше редно да се случи, но май други неща трябваше да се случат преди него. В момента имаме 600 000 инвалиди с ТЕЛК. Знаете колко ни е населението, след война не е било така. И вместо да помогнем на хората имащи нужда от помощ - ние сме написали над половин милион документални инвалиди - и после се чудим защо не стигат парите за истински нуждаещите се .....
  —цитат от коментар 7 на realismisthename  До коментар [#7] от "realismisthename":

  Как може да се оставяте така да ви лъжат!!!
  Тези (уж) фалшиви инвалиди са се уредили такива,защото не могат да вържат двата края.
  Верно ли мислиш,че ако се отстранят фалшивите инвалиди,спестените от тях пари ще отидат за истинските инвалиди? Може ли да си толкова наивен.

 18. 18 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 147 Неутрално

  Браво! Тези подновявания бяха толкова абсурдни, все едно проверяват да не се е излекувал инвалида!

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 19. 19 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Това беше редно да се случи, но май други неща трябваше да се случат преди него. В момента имаме 600 000 инвалиди с ТЕЛК. Знаете колко ни е населението, след война не е било така. И вместо да помогнем на хората имащи нужда от помощ - ние сме написали над половин милион документални инвалиди - и после се чудим защо не стигат парите за истински нуждаещите се .....
  —цитат от коментар 7 на realismisthename


  Вярно е,че са много инвалидите ,но пък на Запад колко хора живеят на социални помощи-разни бежанци,фалшиви безработни.Това пак си е лежане на държавния гръб.Ние сме над бедните в ЕС и сигурно и затова боледуваме много.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  До коментар [#7] от "realismisthename":

  Вие за 2 месеца искате всички бакии да оправят.

 21. 21 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Това са важни промени улесняващи и без друго тежкото положение на болните и инвалидизираните.
  Поздравления на министъра!

 22. 22 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":


  С бе ти пак се изхождаш с простотиите ти.
  И ред ли си бе човек?

 23. 23 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#12] от "pamela":


  Това което пишеш също е една ГОЛЯМА ИСТИНА!

 24. 24 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Всеки който има близък с подобни заболявания знае каква мъка и унижение е да се бориш със здравната система. Ако все пак има такива, на които не им е ясно, им препоръчвам да прочетат това:

  https://www.segabg.com/category-observer/nyama-takava-gadost-da-si-invalid-bulgariya

 25. 25 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Ще се отнемат ли шофьорските книжки на слепите?

 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  После да не се чудите що сме номер 1 по заболеваемост :)

  Сега тези 100 болести ще се изстрелят в списъка на най-често срещаните заболявания. :)

 27. 27 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Това с мнимите инвалиди също е много дразнещо. Онзи ден една мома на видима възраст около 35 се изрязва с един Опел насреща по еднопосочна улица, прави забранен ляв завой и паркира на инвалидно място. Слиза, млада и пъргава и аз бях побеснял. Питам я не я ли е срам да се държи така арогантно че и да спира на инвалидно място, а тя най-невъзмутимо се обърна и каза "Аз съм инвалид"
  Да...ментален

 28. 28 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  Мой познат с отстранен бъбрек, ходеше през три години на проверка, да не му е пораснал нов. От шест години навърши пенсионна възраст и решението стана пожизнено. А такива, като него са много. Добро решение.

 29. 29 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Браво! Никога няма да забравя, минавайки покрай сградата им, един човек в количка гледаше стълбите им все едно гледаше към небостъргач. Взехме го с един човек на ръце и го качихме до горе. Бяха го викали, за да видят дали не се подобрил... беше с ампутиран крак. Повече смисъл да има в тези процедури първото, което трябва да мислят, е какво точно приемат, дали има смисъл и логично е. Всичко друго ще се нареди. Дано са сложили рампа..отдавна не съм се заглеждал.
  —цитат от коментар 10 на kamenpavlov


  Наскоро прочетох за една учителка която загубила крака си при катастрофа . Сложила протеза и за 1 година се върнала на работа .

 30. 30 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 708 Любопитно

  Съжалявам за тъпият въприс, но как човек може да има над 100 заболявания? Нещо акъла не ми го побира.

 31. 31 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 708 Весело

  До коментар [#30] от "Bond007":

  Пиянска грешка.
  😂

 32. 32 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 305 Неутрално

  А за под 100? Кога се явявяме отново?

 33. 33 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Похвално е - познавам човек без крайник, ходи през три, две или една година - само да потвърдят че още е без такъв. Срочни трябва да останат само заболяванията, които има възможност да се лекуват.
  —цитат от коментар 6 на Deaddark


  Че няма да порасте - за сега поне няма такива изгледи. Но това значи ли, че трябва да му се дават пари от нас, данъкоплатците? Т.е. наистина ли нищо не може да работи заради липсващия крайник?
  За сравнение, имам познат с квадрипареза - инвалидна количка и дори трудно си управлява ръцете. Но се е изучил, работи като програмист и получава много добри доходи. Разбира се, с помощ на асистент от семейството си.

 34. 34 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Съжалявам за тъпият въприс, но как човек може да има над 100 заболявания? Нещо акъла не ми го побира.
  —цитат от коментар 30 на Bond007


  Може, може

  Тея дето точат ходят периодично с нови заболявания, за да им се вдига процента инвалидност и да получават повече.

  Даже може да си пенсионер вече, отиваш пишат те инвалид или ти качват процента инвалидност и ти увеличават помощта.

  Има хора са инвалиди от 30 годишна възраст тука, но работят тежка работа в Западна Европа. :)

 35. 35 Профил на kcr10919295
  kcr10919295
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Предизборен популизам. Нищо не пречи 40 % увреждане да бъдат необратими, ще ти дадат 40 % пожизнено и ще ти кажат довиждане, а ти ще продължиш сам да се явяваш пожизнено да доказваш, че са повече от 40 %.

 36. 36 Профил на ve4e
  ve4e
  Рейтинг: 227 Неутрално

  За ваксинираните за ковид пожизнено 100% да шм се даде ТЕЛК

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK