За над 100 заболявания вече ще се получава пожизнен ТЕЛК

За над 100 заболявания вече ще се получава пожизнен ТЕЛК

© Георги КожухаровРазширява се кръгът на хората с трайни увреждания, които ще получават пожизнен ТЕЛК. Здравният министър д-р Стойчо Кацаров внася промени в Наредбата за медицинската експертиза, които се очаква утре да бъдат приети на заседанието на Министерския съвет. "Дава се право на хората с дефинитивни и необратими увреждания да получават решение пожизнено. Да не се налага на всеки 3 години да се явяват за освидетелстване", заяви здравният министър Стойчо Кацаров. Той добави, че се слага край на един брадясал проблем.


"Това обаче не е дефинитивно и необратимо решение на проблемите на медицинската експертиза. Решението на проблемите изисква нов подход, сериозна реформа, изменение в закона, действащ парламент и воля. Трябва да се раздели третирането на увредата от неработоспособността", каза Кацаров.


Промените, по които е работено до късно снощи, бяха представени от Кацаров по време на извънредно заседание на Съвета за тристранно сътрудничество.
Според действащите правила хората с дефинитивни и необратими заболявания получават пожизнен ТЕЛК. Ако имат и други заболявания обаче минават периодично на преосвидетелстване. С предложените промени се предлага разширяване на дефинитивните и необратими заболявания, като те стават над 100. "До този момент броят им беше изключително малък", каза Кацаров.


В нея вече влизат наследствени и генетични заболявания, например муковисцидоза. Здравният министър даде пример с хората с онкологични заболявания, които след петата година от заболяването получават 50% ТЕЛК, но минават периодично на преосвидетелстване. Сега те ще получават пожизнен ТЕЛК. Така ще е и при хората с диабет, които имат две допълнителни увреждания.


Ако хората имат и други заболявания освен необратимото ще могат по свое желание да се преосвидетелстват, когато пожелаят, тъй като допълнителното заболяване може да доведе до повишаване на неработоспособността.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK