Здравното министерство обобщи митовете и истините за ваксините срещу COVID-19

Здравното министерство обобщи митовете и истините за ваксините срещу COVID-19

© Велко АнгеловМинистерството на здравеопазването обобщи кои от разпространените твърдения за ваксините срещу COVID-19 са истина и кои са митове, зад които не стоят факти, предава БТА.

Мит: Ваксината е опасна.
Истина: Ваксините срещу COVID-19, които България е осигурила за гражданите си, са преминали успешно клиничните изпитвания. Те са сигурни и ефективни. Тези ваксини се ползват в цял свят. Поставени вече са над 2.7 милиарда ваксини.
Мит: Чрез ваксината ще се заразя с коронавирус.
Истина: Не е възможно ваксината да ви зарази с COVID-19.
Мит: Ваксините променят човешката ДНК.
Истина: Ваксините нямат никакво отношение към ДНК на човека и са безвредни. Те не влизат в ядрото на клетката, където се съхранява човешката ДНК.
Мит: Преболедувах COVID-19 и не се нуждая от ваксина.
Истина: Дори да сте преболедували, все още съществува риск от повторно заразяване с COVID-19. Препоръчително е да се ваксинирате, за да предпазите себе си и своите близки.
Мит: Ваксините имат сериозни странични ефекти.
Истина: Хората не трябва да се притесняват, защото страничните реакции са нормални и преминават бързо. Такива са отпадналост, болка в мускулите, главоболие и зачервяване на мястото на инжекцията. Обикновено те се появяват веднага след ваксинацията и преминават за часове. Симптомите показват, че имунната система отговаря на ваксината и създава антитела срещу вируса. Такива реакции обаче не са задължителни - голяма част от ваксинираните не проявяват никакви симптоми.
Мит: Ваксините водят до безплодие. С тях в организма се вкарва чип.
Истина: Не, ваксините срещу COVID-19 не причиняват безплодие и чрез ваксинация не се поставя чип в тялото на човека.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK