Само четири области в страната не са в зелената COVID зона

Само четири области в страната не са в зелената COVID зона

© Велко АнгеловСамо четири области в България не са в т. нар. зелена зона, където разпространението на коронавируса е под 20 нови заразени на 100 хил. население за период от две седмици. Това сочат седмичните данни на Националния център по заразни и паразитни болести. Те са към 4 юли.


Отчетените нови заразени са най-много в областите София-област (37 нови заразени на 100 хил. население), Видин (30 нови заразени на 100 хил. население за 14 дни), София (25) и Кюстендил (21). Тези райони се числят към т. нар. жълта COVID зона, където новите заразени за две седмици на 100 хил. население са между 20 и 60.


Сравнение с данните от миналата седмица показва, че за София-област се отчита ръст на новите заразени: от 26 души на 100 хил. население на 37 души на 100 хил. население.
Областите с най-слабо разпространение на коронавируса са Силистра (1 на 100 хил. население), Разград (7), Шумен (7) и Хасково (7).


Справка в данните за броя седмично направени тестове на 100 хил. население показва, че няма големи разлики: статистиката варира между 1000 и 1300 изследвания през юни и началото на юли.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK