"Черният списък" след санкциите по "Магнитски" спира да действа, ако се обжалва

САЩ наложи санкции на шестима българи, сред които Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

© Дневник

САЩ наложи санкции на шестима българи, сред които Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.Ако физическо или юридическо лице е попаднало в "черния списък" на българските власти като свързано със санкционираните от САЩ по глобалния закон "Магнитски" и реши да обжалва това, то действието на решението на Министерския съвет спира, докато няма окончателно произнасяне по делото. На практика докато няма окончателно произнасяне, фирмите не могат да търпят последиците от попадането им в "черния списък", но и това не ги изважда автоматично от него.


Това се разбира след първите решения на Върховния административен съд по 7 дела, заведени от физически и юридически лица, попаднали в "черния списък".


Още в началото на юни Националната агенция за приходите публикува имената на 64 фирми, след като администрацията на президента Джо Байдън обяви, че налага санкции на шестима българи, сред които Васил Божков и Делян Пеевски, както и на юридически лица, свързани с тях. В списъка попадат още Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.
Действието на НАП бе резултат от правителствено решение на служебния кабинет, с което на работна група бе възложено да идентифицира и обяви всички лица и фирми, свързани с тримата, така че държавните компании и институции да са наясно докъде се простират санкциите и да се предпазят от транзакции, за да не се окажат в санкционирания кръг. Веднага след публикуването на списъка заваляха и жалби в съда от засегнати и попаднали в него като свързани лица или дружества.


Едно от делата е по-специфично, тъй като е заведено от физическо лице, а не от фирма или дружество. Жалбата е подадена от Александър Георгиев, който е включен в списъка със свързани с Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков физически лица.


По това дело върховните съдии оставят без разглеждане искането за спиране предварителното изпълнение на решението на Министерски съвет. Причината е, че органът не е допуснал предварително изпълнение на въпросното решение.


Съставът е приел, че решението на правителството представлява индивидуален административен акт и жалбата спира неговото изпълнение. В останалата му част делото ще бъде насрочено за разглеждане по същество в открито съдебно заседание, съобщават от ВАС.


По останалите 6 дела различни състави на ВАС са разделили производствата. В частта им, в която се иска отмяна и спиране на действията на администрацията и ведомствата на България, извършени в изпълнение на решението на Министерски съвет до датата на обжалването, делата се изпращат по подсъдност на Административен съд София - град.


Шестте състава на върховните съдии приемат, че съгласно изричната норма на чл. 132, ал. 2 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) на ВАС като първа инстанция са подсъдни само дела по оспорване на изрично посочени административни актове, според техния издател и предмет на оспорването. Производствата по чл. 250 АПК, каквито са исканията в жалбите в тази им част, не попадат в нито една от визираните хипотези, обясняват от съда.


С оглед на това родово и местно компетентен да се произнесе по тях е Административен съд София-град. Съгласно разпоредбите на АПК първоинстанционният съд трябва да се произнесе незабавно по исканията за отмяна и спиране на действията на администрацията и ведомствата на България във връзка с решението на Министерски съвет.


В останалата им част жалбите ще бъдат разглеждани по същество от ВАС. Предстои да бъдат определени дати за провеждане на открити съдебни заседания, съобщиха от съда.


Във ВАС днес са постъпили и нови четири жалби на физически лица, с което общият им брой до момента вече е 54. Жалбите са подадени от името на търговски дружества, които попадат в тези списъци. Сред тях са притежаваната от бившия депутат от ДПС Делян Пеевски "Интръст", както и фирми, свързани с Васил Божков, като "Евробет", "Еврофутбол", "Нове холдинг" и др. Има и една жалба от бившия зам.-председател на Националното бюро за контрол върху СРС Илко Желязков, който е един от тримата с първоначално наложени санкции.


Съгласно заповед на председателя на ВАС жалбите във връзка с решението на Министерски съвет във връзка със санкциите по "Магнитски" се разпределят на случаен принцип между всички върховни съдии.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK