Теренът на рухналата сграда на ул. "Алабин" е продаден и разчистен. Какво следва

Мястото на рухналата сграда е почистено, оградите са махнати.

© Максим Караджов

Мястото на рухналата сграда е почистено, оградите са махнати.Теренът на рухналата сграда ул. "Алабин" 39 в София вече има нов собственик - досегашният "Хрисома" ООД с управител Георги Кирчев е продал земята с площ 170 кв.м. След трагичния инцидент през 2006 г., при който загинаха две момичета, мястото бе затулено с ограда. Сега тя е махната, теренът е разчистен, тротоарът е с нови плочи. От избуялите храсти и дървета на мястото са оставени само две стройни акации, вероятно като паметен знак...


В район "Средец", на чиято територия е имотът, не знаеха какви са намеренията на собствениците. "При нас няма внесено никакво инвестиционно намерение", заявиха от района за "Дневник".


Теренът е продаден на току-що създадена фирма
Новият притежател на имота е "Алабин инвест" ЕООД със собственик Лили Вълчева. Фирмата е учредена на 1 март 2019 г. и само след 20 дни Георги Кирчев й прехвърля имота. Самият той го придобива през 2004 г. и при започналия две години по-късно ремонт сградата се събори и затрупа две момичета, които бяха в кола, спряла поради задръстване по ул. "Алабин". След повече от десетилетие съдебни дела обвиняемите за смъртта на Петрина Христова (24 г.) и Деница Ченишева (26 г.) бяха оправдани, защото не можа да се докаже, че срутването е причинено от ремонта и то бе прието като самосрутване.


Сградата след срутването на 19 септември 2006 г.

© Анелия Николова

Сградата след срутването на 19 септември 2006 г.


Била е паметник на културата. Ще се възстановява ли?


Тя е построена през 1914 г. по метода "пруски свод" - конструкцията й е от стоманени релси, вместо от бетонни колони и плочи. Постройките, изградени по този начин, са изключително здрави и трайни. Сградата на "Алабин" 39 е била със статут на архитектурен паметник на културата, което не е позволявало тя да бъде съборена и на мястото, което е в абсолютния център на София, да се построи нова.


Засега новият собственик единствено е сменил изпочупените плочи на тротоара по ул. "Алабин". За тази дейност се изисква разрешение от район "Средец", но това не е направено. "Когато се иска такова разрешение, районната администрация по правило разрешава като дава инструкции как да изглежда, какъв да е наклонът на тротоара При нас обаче не е искано разрешение от собственика на имота", обясниха от "Средец".


Ако сграда, призната за недвижима културна ценност (паметник на културата), бъде съборена без разрешение, тя трябва да бъде възстановена според чл. 74 от Закона за културното наследство. В случаите на саморазрушаване, каквото е заключението на съда за сградата на ул."Алабин", задължението да се възстанови в първоначалния й вид не отпада за собствениците.


"Дневник" опитва да се свърже с новия собственик на парцела, за да научи какви са неговите планове.


Така изглеждаше доскоро мястото на ул."Алабин" 39.

© Надежда Чипева, Капитал

Така изглеждаше доскоро мястото на ул."Алабин" 39.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK