Теренът на рухналата сграда на ул. "Алабин" е продаден и разчистен. Какво следва

Мястото на рухналата сграда е почистено, оградите са махнати.

© Максим Караджов

Мястото на рухналата сграда е почистено, оградите са махнати.Теренът на рухналата сграда ул. "Алабин" 39 в София вече има нов собственик - досегашният "Хрисома" ООД с управител Георги Кирчев е продал земята с площ 170 кв.м. След трагичния инцидент през 2006 г., при който загинаха две момичета, мястото бе затулено с ограда. Сега тя е махната, теренът е разчистен, тротоарът е с нови плочи. От избуялите храсти и дървета на мястото са оставени само две стройни акации, вероятно като паметен знак...


В район "Средец", на чиято територия е имотът, не знаеха какви са намеренията на собствениците. "При нас няма внесено никакво инвестиционно намерение", заявиха от района за "Дневник".


Теренът е продаден на току-що създадена фирма
Новият притежател на имота е "Алабин инвест" ЕООД със собственик Лили Вълчева. Фирмата е учредена на 1 март 2019 г. и само след 20 дни Георги Кирчев й прехвърля имота. Самият той го придобива през 2004 г. и при започналия две години по-късно ремонт сградата се събори и затрупа две момичета, които бяха в кола, спряла поради задръстване по ул. "Алабин". След повече от десетилетие съдебни дела обвиняемите за смъртта на Петрина Христова (24 г.) и Деница Ченишева (26 г.) бяха оправдани, защото не можа да се докаже, че срутването е причинено от ремонта и то бе прието като самосрутване.


Сградата след срутването на 19 септември 2006 г.

© Анелия Николова

Сградата след срутването на 19 септември 2006 г.


Била е паметник на културата. Ще се възстановява ли?


Тя е построена през 1914 г. по метода "пруски свод" - конструкцията й е от стоманени релси, вместо от бетонни колони и плочи. Постройките, изградени по този начин, са изключително здрави и трайни. Сградата на "Алабин" 39 е била със статут на архитектурен паметник на културата, което не е позволявало тя да бъде съборена и на мястото, което е в абсолютния център на София, да се построи нова.


Засега новият собственик единствено е сменил изпочупените плочи на тротоара по ул. "Алабин". За тази дейност се изисква разрешение от район "Средец", но това не е направено. "Когато се иска такова разрешение, районната администрация по правило разрешава като дава инструкции как да изглежда, какъв да е наклонът на тротоара При нас обаче не е искано разрешение от собственика на имота", обясниха от "Средец".


Ако сграда, призната за недвижима културна ценност (паметник на културата), бъде съборена без разрешение, тя трябва да бъде възстановена според чл. 74 от Закона за културното наследство. В случаите на саморазрушаване, каквото е заключението на съда за сградата на ул."Алабин", задължението да се възстанови в първоначалния й вид не отпада за собствениците.


"Дневник" опитва да се свърже с новия собственик на парцела, за да научи какви са неговите планове.


Така изглеждаше доскоро мястото на ул."Алабин" 39.

© Надежда Чипева, Капитал

Така изглеждаше доскоро мястото на ул."Алабин" 39.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 451 Неутрално

  В царството на клепоухите нищо не се променя от вътре.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  Каквото и да се направи няма да върне живота на трагично загиналите млади жени(едната от които и майка).
  Едва ли новия собственик ще монтира възпоменателна плоча.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  И какво, сега една нова офис сграда или едно ново блокче.

 4. 4 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 834 Неутрално

  безсилието и импотентността на каскетурата - самосрутване на сгради, самопострояване на подпорни стени, административно нарушение в ДХК, самопълнещи се шкафчета ...

 5. 5 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  безсилието и импотентността на каскетурата - самосрутване на сгради, самопострояване на подпорни стени, административно нарушение в ДХК, самопълнещи се шкафчета ...
  —цитат от коментар 4 на хм


  Само приказки, няма данни за престъпление ;)

  Следейки историята на Тютюневия град в Пловдив, най-вероятно някой клошар е намерил Хилти в боклука и е решил да го пробва в сградата. И тя паднала.

 6. 6 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 772 Разстроено

  На пръв поглед, четейки статията, оставаме с впечатлението че сме роби на културата, дори и когато сме собственици на сгради, дори и когато сградите ги няма. Да, ама нещо не сме много известни по света с културата си. Следователно, не сме роби на културата, а ОБИКНОВЕНИ роби.

 7. 7 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Този парцел по основание кървнина би трябвало да е собственост на семействата на загиналите момичета в една нормална държава. Но, явно "независимия" съд е установил че и това не се полага...

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 8. 8 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Как изобщо са направили нотариален акт на терен от 179 кв.м., за да прехвърлят разчистения имот!?

 9. 9 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#7] от "vladek":

  каква кръвнина, виновни няма...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 10. 10 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 944 Неутрално

  На дядо ми кенефа е също е П. на К. строен е много отдавна !!!

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1664 Разстроено

  Следва поредната прасещина и брутално безобразие!!!

 12. 12 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Двете стройни акации всъщност са диви орехи - опасен инвазивен вид.

 13. 13 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  Браво на район Средец!
  Районната администрация се помещава на трийсет метра от мястото, но те не са усетили кога е бил положен новият тротоар!
  И нека всички онези мръсници, които вече десетилетия не успяха на намерят виновните за смъртта на двете момичета, знаят че всичко на този свят се връща, дано се върне и на преките виновници!

 14. 14 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 201 Неутрално

  Каквото и да се направи няма да върне живота на трагично загиналите млади жени(едната от които и майка).Едва ли новия собственик ще монтира възпоменателна плоча.
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Кой му трябват плочи, тия неща се уреждат с милионни обезщетения!
  Имала ли е тази сграда иншурънс, който да покрие такива? Ако не се продава от съдия изпълнител и парите покриват доколкото могат това. Баси съдебната система, баси съдиите шетат из тия земи...

 15. 15 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  Какво значи самосрутване? Като собственик не си ли отговорен за това да поддържаш сградата в добро състояние, за да не пада върху хора? Или е като несъобразена скорост по пътя като влезеш в дупка, защото ако беше карал с три км/ч, нямаше влизането в дупката да е фатално за полуоската и така никога не можеш да съдиш общината.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 16. 16 Профил на zakintos
  zakintos
  Рейтинг: 88 Неутрално

  Ако това се бе случило в САЩ, като човек живял там и имал контакт с местните власти по строително-ремонтни въпроси смятам, че съдът щеше да отсъди - ако строителят разчистващ сградата не е виновен, то собственика на имота не е положил достатъчно усилия на добър стопанин и не е обезопасил конструкцията на сградата, което е довело до смърт по непредпазливост. И такова безотговорно поведение щеше да е санкционирано максимум на третата година от случая, за да бъде пример за всички други, че тарикатщина няма да им се размине.

  Но тук, в България,... е страната на "неограничените възможности", където се строят хотели тип подпорна стена, хотели тип горска работилница, ремонтират се държавни резиденции за главния проКУРор и му купуват мулти-температурни охладители за вино, а общественото мнение приема безропотно, че е нормално човек на такъв пост да живее със стриптизьорка, до като премиера пък спи с пистолет на нощното шкафче и си вика (или му поръчват) "Мата Хари"-та. Дори и Африканските диктатори могат да ни завидят.

  https://www.dnevnik.bg/analizi/2012/12/24/1975054_da_se_publikuva_pod_post_nomer_3nastroenieto_-/
 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  " Ако сграда, призната за недвижима културна ценност (паметник на културата), бъде съборена без разрешение, тя трябва да бъде възстановена според чл. 74 от Закона за културното наследство. В случаите на саморазрушаване, каквото е заключението на съда за сградата на ул."Алабин", задължението да се възстанови в първоначалния й вид не отпада за собствениците."

  Законът е ясен ! Не е ясно кой ще го прилага ! За сегашната столична кметица и герберското мнозинство в СОС не искам да говоря, няма какво да кажа, извън общоизвестното.......

 18. 18 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Такова нещо като "самосрутване" няма на тоя свят. Сграда може да рухне по три причини - природно бедствие (земетресение, ураган, цунами), човешка намеса или неглижиране от страна от собственика. И понеже няма как да е първото, трябва да е второто или третото, т.е. трябва да има виновник.

 19. 19 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Добре, де - колко да е трудно, да се наложи ред от общината?!Няма да коментирам уж самосрутилата се сграда, защото делото умишлено бе бавено, само и само накрая да няма виновни, но това да започнеш на своя глава да правиш тротоар и прочие, само пред очите на общината, си е все едно да им каже - кои сте вие, бе?!
  Няма начин някой чиновник от въпросната община да не е видял какво се случва и да се запита - какво ще се строи тук, има ли разрешение и прочие?!Ама навярно за толкова години корупция, са свикнали и научени да не се бъркат, където не им е мястото, ще току виж някой "отгоре" звъннал един телефон и изхвърчал от удобната си работа!

 20. 20 Профил на vetroval
  vetroval
  Рейтинг: 22 Неутрално

  БиБитко няма ли да излезне да каже две-три думи по темата, все пак той бе кмет на София тогава? И неговият сол-ташак Цвинокио "почисти УДАРНО" доказателствата от местопрестъплението, с формулировката '"да не задръстват Алабин в час пик"...

 21. 21 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#19] от "Капабланка":

  В България всеки си прави каквото си иска - от цървула дето си пльосва колата-склад на тротоара "понеже няма къде", до строящите без разрешително, проект и каквото и да било "вълци". Един склад за строителни материали беше завзел 400 квадрата в Красна поляна общинска земя без нищо.

 22. 22 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 116 Весело

  Ше сади чушки и картофи там 🎃😄☪️

 23. 23 Профил на ЛиБератор
  ЛиБератор
  Рейтинг: 464 Разстроено

  Както казва А. Дюма, човешкото правосъдие зависи от хора и може да накаже виновниците тук, на земята, но когато се провали, разчитаме на Божието, след земния път на виновника.

  #СъдебнаРеформа ‬
 24. 24 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Ей , Дневник ! Този стария собственик не беше ли семеен приятел с Командира от Драгалевци!? Ако не беше дали щеше да му размине така леко!?

 25. 25 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#24] от "Dankol":

  ама командира отдавна не е на власт... явно има много приятели

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 26. 26 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Не разбирам бащите на убитите момичета....

 27. 27 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 634 Разстроено

  Теренът на рухналата сграда на ул. "Алабин" е продаден и "разчистен"! Какво следва?!

  нищо не следва! тук за такива неща няма ВИНОВНИ!!!

  До коментар [#5] от "мики маус":
  Само приказки, няма данни за престъпление ;)
  Следейки историята на Тютюневия град в Пловдив, най-вероятно някой клошар е намерил Хилти в боклука и е решил да го пробва в сградата и тя взела че паднала! (или пък няКОЙ се е "опуснал т.е. пр***ал!" и от създалото се "напрежение" сградата взела, че сама паднала? (ха-ха-ах!!!)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK